Pitkän parisuhteen salat

Musta on aina välillä kiva kirjoitella blogiin hieman henkilökohtaisempiakin postauksia vaikka niissä joutuisikin avaamaan omaa haavoittuvaisuuttaan. Parisuhde on varmasti meistä jokaiselle sellaisessa elävälle kiistatta yksi elämän osa-alue, joka on yksi herkimmistä. Parisuhteessa kaksi ihmistä avaavat itsensä toisilleen, se on tunneside joka on varmasti yksi vahvimmista ja suurimmista sitten isän -ja äidinrakkauden jälkeen. Parisuhde parhaimmillaan antaa ihan mielettömästi mutta pahimmillaan myös haavoittaa meitä eniten.

Itse olen ollut suhteessa nyt vähän reilun kolme vuotta ja tämä on itselleni ensimmäinen kunnollinen ”aikuinen” parisuhde. Moni voi pitää kolmen vuoden seurustelua lyhyenä aikana ja kyllähän se näin onkin jos verrataan vaikka 10 vuoden yhdessäoloon. Mielestäni ajalla ei kuitenkaan ole merkitystä vaan suhteen laadulla. Jokainen meistä tietää, että mikään suhde ei säily samanlaisena ”alkuhuumana” vuodesta toiseen. Tulee aikoja jolloin hieman jopa erkaannutaan ja oma elämä tulee vahvempaan rooliin. Muistan esimerkiksi kuinka parisuhteen alussa elin pääosin suhteen ehdoilla. Ajattelin kaiken sen kautta ja mietin ettei muulla ole niinkään väliä. Ei haittaa vaikka duunitkin kärsisivät kunhan saan vaan viettää mahdollisimman paljon aikaa rakkaani kanssa. Tavallaanhan tuo on ihana ja herttainen ajattelumaailma mutta ei se loppupeleissä vuosia kanna. Me ollaan kuitenkin yksilöitä ja rakennetaan omaakin tulevaisuutta. Luodaan omaa uraa, tehdään omia juttuja ja rakennetaan pohja omalle elämälle vaikka samalla yhdessä kasvetaankin.

Jokainen meistä varmasti haluaa olla se paras kumppani omalle rakkaalleen. Se ei välttämättä aina kuitenkaan ole niin helppoa. Elämä tuo eteen haasteita, iloja ja suruja. Yhdessä myös kasvetaan ja muututaan. Tärkeää on kuitenkin se yhteys vuodesta toiseen ja muutama ihan perus ”suhdepilari”. Ajattelinkin itseasiassa jakaa teille näitä omasta mielestäni tärkeitä hyvän parisuhteen avaimia. Mitkä ovat ne seikat, joilla pääsee pitkälle?

IMG_8059

  • Usko, toivo, rakkaus, suurin niistä on rakkaus. Jep, rakkaus on tärkein. Jos rakkaus katoaa, joutuu kysymään itseltään missä mennään. Uskon kuitenkin siihen, että noin vaan rakkaus parisuhteessa ei häviä mutta se saattaa hitaasti kuolla. Näissäkin tilanteissa kuitenkin mielestäni hanskoja ei pidä lyödä tiskiin liian helposti. Monesti rakkaus on mahdollista eheyttää jos se on kuitenkin jossain kohtaa olemassa ollut.
  • Luottamus. Jos tämä kohta rakoilee, on suhteessa taatusti ongelmia. Minulta usein kysytään kuinka voin luottaa miesystävääni, kun hän käy esimerkiksi kavereidensa kanssa baareissa? Tämä on aika jännä juttu mutta jotenkin mä vaan luotan. Mun ei koskaan tarvitse illan aikana miettiä mitä hän tekee tms. Yksinkertaisesti luotan häneen ja paljon. Uskon, että tämä johtuu myös siitä, että luotan itseeni. Meillä homma on siis molemminpuoleista eikä Sakukaan koskaan epäile mun tekemisiä. Osittain samanlainen arvomaailma toki helpottaa tätä asiaa, koska tietää, että toinen ajattelee esimerkiksi pettämisestä samalla tavoin.
  • Toisen kunnioittaminen. Tämä on myös niin tärkeä asia!! Toista tulee arvostaa ja toisen tekemään duunia katsella ylöspäin. Itse ainakin myönnän, että arjessa pitäisi enemmän kehua ja sanoa kuinka ylpeä toisesta on. Mielestäni se on myös huolestuttavaa jos pariskunnat puhuvat toisistaan alentavaan sävyyn tai naureskellen kaveriporukassa. Tällaisiakin tilanteita näkee ja mielestäni se ei ole oikein. Kunnioitus on myös toiseen uskomista ja toisen kannustamista. Omalla kohdallani on kyllä pakko sanoa, että eniten tsemppaa nimenomaan puolison kannustukset! Tuntuu ihanalle tietää, että toinen uskoo sinuun.
  • Toisen hyväksyminen omana itsenään. Mielestäni suhteen hyvinvoinnille on tärkeää se, että molemmat hyväksyvät paitsi toisensa myös itsensä sellaisena kuin ovat. On väärin, että yritetään muuttaa itseään toisen vuoksi sellaiseksi kuin hän tahtoisi. Itse olen ainakin huomannut, kuinka tässä vuosien varrella minusta on kaikonnut se kaikki kuori ja sellainen yritys olla täydellinen. Joo, mulla on heikot hermot, olen välillä vähän nipo siisteydestä, järjestelen aina Sakun tavaroita enkä koskaan muista mihin niitä olen laittanut jne. Mutta ehkä mieheni hyväksyy nämä piirteeni? Vitsailen paljon omista virheistäni ja koitankin kääntää ne huumoriksi. Keventää kummasti tunnelmaa niissä tilanteissa, kun epätäydellisyyteni korostuu. 🙂
  • Puhuminen ja rehellisyys. Mielestäni nämä liittyvät hyvin paljon toisiinsa. On tärkeää kertoa toiselle rehellisesti vaikka ne hieman ikävämmätkin asiat. Jos nimittäin valehtelee pienessä, valehtelee myös suuressa. Itse en tykkää salailla toiselta mitään ja kerronkin aina samantien jos joku painaa. Joskus voi tulla myös tilanne, että toinen ei ymmärrä miksi mutta mielestäni silti siinä kohtaa on tärkeää olla rehellinen. Puhuminen sen sijaan on toimivan suhteen a ja o. Puhukaa, puhukaa… Itse huomaan välillä etten toteuta tätä sääntöä ja saatan lukkeutua viikoiksi ajatusteni taakse. Ehkä kyse on omasta haavoittuvaisuudesta ja sitä pelkää satuttavansa itseään jos avaa tuntemuksiaan? Monesti tuntuu helpommalle jatkaa puhumatta vaikka näinhän asia ei todellakaan ole.

IMG_8068

  • Huumorintaju. Pitää pystyä nauramaan yhdessä!! Jos toinen ei ymmärrä yhtään vitsejäsi, olisiko syytä miettiä oletteko ihan samalta planeetalta? Mielestäni huumori nimittäin pelastaa suhteessa moniakin asioita. Kuten nyt vaikka niitä omia negatiivisia toista ärsyttäviä puolia… Mikä onkaan parempi tapa kuin kuitata ne huumorilla; omapa oli valintasi! 😉
  • Läheisyys ja seksi. Tuntuipa oudolta kirjoittaa tuo jälkimmäinen sana blogiin, punastuttaa. Mielestäni läheisyys on parisuhteen kulmakivi. Pienet eleet, halaukset, pusut, koskettaminen… Ne ovat suhteen perusta ja erottavat parisuhteen ystävyyssuhteesta. Pitkässä suhteessa ei luonnollisesti voi aina olla super kiihkeää mutta yhteyden säilyttäminen myös fyysisellä saralla on mielestäni tärkeää. Uskon, että jos kumpikin voi hyvin myös makuukammarissa, se heijastuu parisuhteen muihinkin osa-alueisiin.
  • Kompromissit. Jokainen itsekäs ihminen tietää miltä tuntuu oppia tekemään kompromisseja ja luopumaan välillä siitä omasta ”oikeasta”. Itse olin pitkään ainut lapsi ja kai vähän hemmoteltukin. Ja noh, ei kait mua nolota myöntää, että olen vähän itsekäs. Parisuhteen myötä itsekkyys on kuitenkin kouliintunut todella paljon ja mun on ainakin sanottava, että vasta nyt olen oppinut jakamaan omasta ja ajattelemaan myös toisen parasta. Parisuhde vaatii kompromisseja ja missään nimessä toinen ei voi aina päättää kaikesta.
  • Oman tilan antaminen toiselle. Itse en ainakaan kestä jatkuvaa niskaan hengittämistä. Kaikkea ei todellakaan tarvitse tehdä yhdessä vaan molemmilla saa ja pitää olla oma elämä. Välillä sitä tarvitsee enemmän tilaa ja toisinaan taas vähemmän. Tärkeää on oppia huomaamaan milloin toinen tarvitsee sitä omaa reviiriä enemmän ja tällöin sitä myös antaa.

Mitkä ovat teidän mielestänne avaimia pitkään parisuhteeseen? Olisi kiva kuulla teiltä, joilla on vuosien suhde takana, että mitkä ovat vaikka ne kolme tärkeintä? Vai voiko niitä edes tiivistää? 🙂

Kommentit (24)
  1. Tää oli mielettömän hyvä postaus!!
    Mulla ois toive: lisää videopostauksia ja päivä sun kanssa! 🙂

    1. Kiitos Kiira! Pistetään mieleen. :))

  2. Hyviä asioita olit listannut!! 🙂 mullekkin tuli mieleen anteeksiantamisen tärkeys juuri riitelyiden jälkeen esimerkiksi. Mä oon seurustellu kans kolmisen vuotta ja vasta nyt vuoden sisällä tullu isompia riitoja. Ja meillä on usein vähän erikäsitys ollut riitelemisestä. Mies usein lähtee ajelulle tms ja mä taas haluisin jutella sen asian 😀 miten itse aattelet riitelemisen tärkeyden ja kuinka sen ”ratkoo”?

    1. Meillä on ollut todella vähän suuria riitoja, enemmänkin vaan erimielisyyksiä tai kränää. Usein tilanteet menee niin, että mökötetään jonkun aikaa kunnes toinen tekee aloitteen. Usein kyllä jutellaan asiasta jälkikäteen tai sitten annetaan olla-riippuu vähän.

      Mielestäni riitojen käsittely on tärkeää kyllä mutta aina ei jaksa. Mä olin ennen tosi sellanen, että halusin aina selvitellä mutta nykyään monesti koen ettei tarvetta asialle ole. Eri toki jos kyse jostain suuresta riidasta tai asiasta joka hiertää suhdetta…

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *