Kun lihateollisuus ällöttää

Olen aina ollut hyvin eläinrakas, jo pikkutytöstä lähtien. Osittain myös tämän vuoksi liha ei ole koskaan maistunut itselleni erityisen hyvin ja jo monta vuotta olenkin vältellyt punaisen lihan syöntiä. Sanotaanko näin, että ehkä kerran tai kaksi vuodessa erehdyn. Sen sijaan etenkin broileri on ollut keittiöni vakkarikalustoa jo hyvin pitkään. Olen korvannut punaisen lihan kanalla ja syönyt sitä useita kertoja viikossa. Viime kuukausina useat ällöttävät kokemukset broilerista ovat saaneet minut kuitenkin vieroittumaan kokoajan kauemmas ja kauemmas tästäkin lihan muodosta ja nyt huomaan olevani tilanteessa, jossa broilerikin saa mussa aikaan ällötyksen tunteita. Nämä ällötyksen tunteet juontavat juurensa pääosin niistä sitkeistä jänteistä, joita broileristani tuntuu löytyvän aivan liian usein ja ajatuksesta, kuinka syön hormoneilla pumpattua stressaantunutta lihaa. Myös eettinen kanta on alkanut mietityttämään entistä enemmän, enkä edes tahdo miettiä niitä fiiliksiä joita tulee punaisen lihan, kuten naudan syönnistä.

Fiiliksiäni vahvisti kyllä jälleen kerran tällä viikolla julkisuuteen tullut video, joka julkaisee ennen näkemätöntä kuvamateriaalia Suomen teurastamoilta (jos video on mennyt ohitse sen voit katsoa täällä). Eihän sitä ihan heti uskoisi, että Suomessakin tehdään tällaisia hirveyksiä ja suoranaisesti rääkätään eläimiä ennen kuolemaa. AIVAN KAMALAA!! Miksi eläimiä ei voida vaan tappaa vaikka ampumalla siihen kohtaan, josta kuolisivat samantien (kerta siis tappaa kuitenkin pitää)? Miksi kidutetaan? Moni ei varmaan edes pysty katsomaan tuota videota, mutta itse olen sitä mieltä, että turhaan ummistaa silmiään todellisuudelta. Pystyykö tuon näkemisen jälkeen syömään pihvinsä hyvillä mielin? Osa varmaan ei ota asiaa henkilökohtaisesti mutta itse en tahdo tukea tuollaista toimintatapaa ja aijonkin jättää punaisen lihan syönnin aivan lopullisesti. Minulla ei vaan ole sydäntä tuohon. Ja tämän kaiken rääkkäyksen lisäksi tällä viikolla uutisoitiin jälleen kuinka punainen liha aiheuttaa vielä syöpääkin. Siinä vielä yksi syys jättää tuo liha kaupanhyllylle.

IMG_8764-002

Tiedän myös sen, että tehotuotettu broileriteollisuus on ainakin yhtä hirveää, eikä sen syöminen ole millään tapaa hyväksyttävämpää. Tästä kertoo jo sekin ettei munittamoihin tai siipikarjatiloihin juurikaan mediaa päästetä, miksi näin jos asiat ovat kunnossa? Broilereita tuotetaan tehotuotanto massana ja niitä jalostetaan kasvamaan liian nopeasti, mikä aiheuttaa eläimelle kärsimystä. Ja tämä vain sen vuoksi, että minä saan syödä sen jänteisen lihani? Tästä lähtien jos jotain broileria syön niin sen tulee olla luomua, maksoi mitä maksoi. Myös kananmunien suhteen on pakko alkaa olemaan tarkempi, luomua tai sitten ei mitään.

Näiden fiilisten lomassa mulla on kokoajan entistä enemmän tunne siitä, että jätän lihan syönnin lopullisesti. Miksi söisin sitä ihan jo eläinten tai itseni vuoksi? Enää en löydä yhtään hyvää syytä miksi? Tykkään todella paljon vaihtoehtoisesti kalasta, katkaravuista, kasvisruoasta ja plus, että sitä proteiiniahan saa paljon muustakin. Mielenkiintoista on myös nähdä kuinka tuo lihattomuus vaikuttaa olooni, vaikka jo pidempään vähäisellä lihamäärällä olenkin mennyt. Paljon olen kuullut sitä positiivista palautetta etenkin siitä, kuinka fiilis kehossa on energisempi ja mieli virkeämpi. Myös treenaaminen ja kaikki sporttaaminen onnistuu yhtälailla lihattomana. On harhaluuloa ajatella, että liha on se lautasen ainoa täyttävä proteiininlähde.

Olisi mielenkiintoista kuulla teiltä kasvissyöjiltä, tai edes ”semi-kasvissyöjiltä” fiiliksiä? Syöttekö mitä ravintolisiä, ilmeisesti ainakin B-vitamiinia? Mikä sai teidät aikanaan lihan jättämään? Korvaatteko lihaa jollain tietyllä?

Kommentit (40)
  1. On mahtavaa huomata, että ruoan alkuperän tiedostaminen alkaa yleistyä. Itse olen ollut 2 vuotta kasvissyöjä ja kesäkuusta lähtien vegaani. Minut herätti dokumentit Forks over Knives, Earthlings ja Cowspiracy. Minäkin totesin, että en voi tukea eläinten teurastamista ja kaltoin kohtelua, koska en pystyisi sitä eläimille itsekään tekemään. Mikäli käyttää vitaminoituja manteli- tai muita kasvimaitoja, saa hyvin kalsiumia, B-ryhmän vitamiineja ja D-vitamiinia. B12 on ehkä suurin kompastuskivi, mikäli kasvimaitotuotteita ei käytä. Tarpeen saa kuitenkin helposti täytettyä käyttämällä ravintohiivaa. Sitä riittää 2 rkl päivässä ja sen maku muistuttaa juustoa.
    http://kauppa.ruohonjuuri.fi/ravintohiivahiutaleet-oluthiivahiutaleet-b-12-vitamiini/ENGEVI-5016081312098/dp

  2. Itse päätin muutama päivä sitten nuo videot katsottua, että en syö enää punaista lihaa ja kanaa. En ole koskaan ollut erityisen eläinrakas, mutta on iha järkyttävää katottavaa kun eläimet kituu niin paljon. Se että Suomessa voi noin kohdella eläimiä teurastamoissa on tosi hämmentävää, kun oon aatellu et Suomessa olot on kuiteskin ihan hyvät. Punainen liha ja kana jää siis sinne kaupan hyllylle, mutta poroa, hirveä, riistaa ja kalaa ajattelin syödä. Onneksi vegevaihtoehtoja on nykyään niin paljon! 🙂

    1. Hyvä päätös! Vaikket eläinrakas olisikaan niin silti täytyy olla aika kylmä ihminen ettei tuo video vaikuttaisi. Monissa asioissa luulisi, että Suomessa ne on hyvin mutta täällä onkin aika moni asia ihan päälaellaan. On kyllä ihanaa, että vegevaihtiksia on niin paljon!! Samaa mieltä siis. 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *