Kun lihateollisuus ällöttää

Olen aina ollut hyvin eläinrakas, jo pikkutytöstä lähtien. Osittain myös tämän vuoksi liha ei ole koskaan maistunut itselleni erityisen hyvin ja jo monta vuotta olenkin vältellyt punaisen lihan syöntiä. Sanotaanko näin, että ehkä kerran tai kaksi vuodessa erehdyn. Sen sijaan etenkin broileri on ollut keittiöni vakkarikalustoa jo hyvin pitkään. Olen korvannut punaisen lihan kanalla ja syönyt sitä useita kertoja viikossa. Viime kuukausina useat ällöttävät kokemukset broilerista ovat saaneet minut kuitenkin vieroittumaan kokoajan kauemmas ja kauemmas tästäkin lihan muodosta ja nyt huomaan olevani tilanteessa, jossa broilerikin saa mussa aikaan ällötyksen tunteita. Nämä ällötyksen tunteet juontavat juurensa pääosin niistä sitkeistä jänteistä, joita broileristani tuntuu löytyvän aivan liian usein ja ajatuksesta, kuinka syön hormoneilla pumpattua stressaantunutta lihaa. Myös eettinen kanta on alkanut mietityttämään entistä enemmän, enkä edes tahdo miettiä niitä fiiliksiä joita tulee punaisen lihan, kuten naudan syönnistä.

Fiiliksiäni vahvisti kyllä jälleen kerran tällä viikolla julkisuuteen tullut video, joka julkaisee ennen näkemätöntä kuvamateriaalia Suomen teurastamoilta (jos video on mennyt ohitse sen voit katsoa täällä). Eihän sitä ihan heti uskoisi, että Suomessakin tehdään tällaisia hirveyksiä ja suoranaisesti rääkätään eläimiä ennen kuolemaa. AIVAN KAMALAA!! Miksi eläimiä ei voida vaan tappaa vaikka ampumalla siihen kohtaan, josta kuolisivat samantien (kerta siis tappaa kuitenkin pitää)? Miksi kidutetaan? Moni ei varmaan edes pysty katsomaan tuota videota, mutta itse olen sitä mieltä, että turhaan ummistaa silmiään todellisuudelta. Pystyykö tuon näkemisen jälkeen syömään pihvinsä hyvillä mielin? Osa varmaan ei ota asiaa henkilökohtaisesti mutta itse en tahdo tukea tuollaista toimintatapaa ja aijonkin jättää punaisen lihan syönnin aivan lopullisesti. Minulla ei vaan ole sydäntä tuohon. Ja tämän kaiken rääkkäyksen lisäksi tällä viikolla uutisoitiin jälleen kuinka punainen liha aiheuttaa vielä syöpääkin. Siinä vielä yksi syys jättää tuo liha kaupanhyllylle.

IMG_8764-002

Tiedän myös sen, että tehotuotettu broileriteollisuus on ainakin yhtä hirveää, eikä sen syöminen ole millään tapaa hyväksyttävämpää. Tästä kertoo jo sekin ettei munittamoihin tai siipikarjatiloihin juurikaan mediaa päästetä, miksi näin jos asiat ovat kunnossa? Broilereita tuotetaan tehotuotanto massana ja niitä jalostetaan kasvamaan liian nopeasti, mikä aiheuttaa eläimelle kärsimystä. Ja tämä vain sen vuoksi, että minä saan syödä sen jänteisen lihani? Tästä lähtien jos jotain broileria syön niin sen tulee olla luomua, maksoi mitä maksoi. Myös kananmunien suhteen on pakko alkaa olemaan tarkempi, luomua tai sitten ei mitään.

Näiden fiilisten lomassa mulla on kokoajan entistä enemmän tunne siitä, että jätän lihan syönnin lopullisesti. Miksi söisin sitä ihan jo eläinten tai itseni vuoksi? Enää en löydä yhtään hyvää syytä miksi? Tykkään todella paljon vaihtoehtoisesti kalasta, katkaravuista, kasvisruoasta ja plus, että sitä proteiiniahan saa paljon muustakin. Mielenkiintoista on myös nähdä kuinka tuo lihattomuus vaikuttaa olooni, vaikka jo pidempään vähäisellä lihamäärällä olenkin mennyt. Paljon olen kuullut sitä positiivista palautetta etenkin siitä, kuinka fiilis kehossa on energisempi ja mieli virkeämpi. Myös treenaaminen ja kaikki sporttaaminen onnistuu yhtälailla lihattomana. On harhaluuloa ajatella, että liha on se lautasen ainoa täyttävä proteiininlähde.

Olisi mielenkiintoista kuulla teiltä kasvissyöjiltä, tai edes ”semi-kasvissyöjiltä” fiiliksiä? Syöttekö mitä ravintolisiä, ilmeisesti ainakin B-vitamiinia? Mikä sai teidät aikanaan lihan jättämään? Korvaatteko lihaa jollain tietyllä?

On my way

40 vastausta artikkeliin “Kun lihateollisuus ällöttää”

 1. I feel you. Tuli super surullinen olo tosta videosta :(

  Muakin on jo pitkään ällöttänyt lihan syönti. Broilerista kelpuutan tasan yhtä merkkiä, vaikka kaupanhyllyt on pullollaan erilaisia pakkauksia. Punainen liha on myös ällötyslistalla ollut pidempään, ja siitäkin valikoin hyvin tarkkaan aina lihatiskiltä tuoreena. Ne valmispakatut jauhelihapaketit on esim. musta kaikista etovimpia, niistä ei yhtään tiedä kauan se liha on siellä ollut. :/ Broilersuikalepaketeista puhumattakaan. Ne broilerin jänteet on ihan kamalia, aikoinaan menin puraisemaan sellaista ja olin varmaan puoli vuotta syömättä broileria ollenkaan.

  Kala on sellainen superlemppari mitä pystyn syömään ilman etovaa oloa, ja meillä syödäänkin kalaa monesti viikossa. Kananmunat valkataan myös tosi tarkkaan.

  Mulle on aivan sama mitä ruoka tulee maksamaan, siitä en pihistä. :)

  Ja mitä tohon videoon tulee, niin täysi lihattomuus lähtee kyllä vahvasti harkintaan tässäkin taloudessa. Poikaystäväkin on siitä jo jonkin aikaa höpissyt….

  • Yep, todellakin. Punainen liha ja broileri ällöttää todella ja varsinkin se vakuumiin pakattu, yäk yäk. Jänteet on hirveitä ja niitä on valitettavasti sekä suikaleissa, että ihan niissä fileissä. Monesti fileet jopa vielä ällömpiä…

   Kala on tosi jees mutta senkin tuotannossa taitaa olla puitteita. Toivon mukaan ei kuitenkaan mitään tuollaista lihateollisuuteen verrattavaa. :/

 2. Samat fiilikset täälläkin! En pysty syömään lihaa, sillä jänteet ym. oksettaa niin paljon. Varsinkin broilerisuikleet on aivan kauheita, tulee paha olo kun ajatteleekin :D

  Käytän paljon papuja, linssejä, luomu kananmunia ja jonkin verran soijatuotteita, en kuitenkaan viikottain.
  Poikaystäväni jaksaa aina muistuttaa, kuinka en mitenkään voi saada tarpeeksi proteiinia ilman lihansyöntiä. Hän ei vaan ymmärrä, ettei jauhelihaa tarvitse syödä 400g/vrk, jotta pärjäisi..

  • Jep! I feel you… Mä en ole oikein soijan ystävä ja siihenkin suhtaudun hieman varauksella. Proteiinia voi onneksi saada paljon muustakin kuin lihasta, joten turhaa poikaystäväsi huolehtii. :)

 3. Minä olen ollut lakto-ovo -vegetaristi nyt 15 vuoden ajan ja ihan eettisistä syistä siihen 13-vuotiaana tytöntyllerönä ryhdyin. Oon aina rakastanut eläimiä yli kaiken ja silloin isoveljen valistus ”tiijätkö mistä tuo makkara on tehty” sai mut lopettamaan kaiken muun eläinperäisen syönnin kanamunia ja maitotaloustuotteita lukuunottamatta.

  Tehotuotanto on pahimmillaan juuri tuota videolla näytettyä ja pistää niin itkettämään, oksettamaan, suututtamaan. Onnellisissakin oloissa varmasti osa teuraseläimistä elää, en minä toki sitä sano.

  Itse olen ollut kisavalmennuksessa 1,5 vuotta (kuntosalitaustaa 6-7 vuotta) ja fitnesslajeissa tuun kisaamaan ensi vuonna eli pattia saadaan rakennettua ilman lihaakin. Mun ruokavalio on tosi monipuolinen ja proteiinin lähteitä on lihan lisäksi vaikka millä mitalla: erilaiset linssit, pavut, quarn, pähkinät, valkuaiset, rahka, raejuusto, maustamaton jogurtti yms… you name it ja oikein hyvin pyyhkii! :)

  • Kuulostaa hyvältä ja olet hyvä esimerkki siitä, että tuotakin lajia voi todella harrastaa kasvissyöjänä eikä tarvitse pumpata sitä kanaa kehoon kilokaupalla… :)

 4. Hyvä päätös! Itse olen ollut vege 12 vuotta, nykyään lähestulkoon vegaani. Kauppojen vegaanituotteet on yleistyneet tässä ajassa tosi paljon ja on kaikenlaisia kaurajogurtteja, kaurasta tehtyjä ”ruokakermoja” ja creme fraicheja”. Ja tietty on muitakin kun kauravalmisteita, jos ne ei sovi :) Vegaaniruokavaliolla olo on jollain tapaa niin freessi aina. Monien ”fitnessruokavalioon” tuntuu kuuluvan se, että ähdetään päivittäin vatsa täyteen tehotuotettujen kanojen munia ja tehotuotettua broileria. Ällöttää ajatuskin..

  • Joo, noita kauratuotteita olen käyttänyt jo pitkään maidon korvikkeena. Ja jep, mustakin vegeruoka tuntuu niin freesille eikä aiheuta sellaista ällötys ähkyä kuten piffin vetäminen. Mua ällöttää myös ajatus siitä kuinka liha jää kehoomme mätänemään viikoiksikin, hyi hyiii!!!

 5. Vegaanin proteiinin saanti aina ihmetyttää ihmisiä, mutta se ei oikeasti ole mikään ongelma. Syön itse paljon papuja, linssejä, pähkinöitä, qvinoaa yms. Jos ei halua pelkästään soijatuotteita käyttää niin esim. kotimaisella härkäpavulla voi korvata soijan. Siitä tehdään nykyään rouhetta jota voi käyttää jauhelihan tapaan. Myös herneestä tehdään rouheita, joita voi käyttää lihan korvikkeina. Jos ei pelkää gluteenia niin suosittelen kokeilemaan seitania, joka on tehty kikherne- ja gluteenijauhoista. Monissa ruokapaikoissa näkee nykyään seitania käytettävän ikäänkuin kebabbina ja voi sitä tehdä itsekkin (sopii hyvin esim. leivän päälle). Pääkaupunkiseudulla on mahtavat valikoimat proteiiniptioisia vegaanituotteita, joista omat suosikkini on jalotofun tuotteet, anamman pihvit ja kakenlaiset tempehit (halvimmat löytyy etnisistä kaupoista). Tempeh on pavuista fermentoitu ruoka, vähän tofun kaltainen, mutta paljjon maukkaampi, sillä se sitoo mausteet paremmin itseensä. Sitä ei tarvitse ostaa pelkästään soijasta tehtynä vaan sitä saa nykyään myös mm. kotimaisesta lupiinista tehtynä. Vegaani maailmasta löytyy vaikka mitä hyvää ja terveellistä ruokaa nykyään, eli ei muutakun etsimään omat suosikki tuotteet! Ja jos ei pavut ja ns. lihankorvike tuotteet kiinnosta, niin terveellisiä ja proteiini pitoisia ruokia löytyy muistakin kasvikunnan tuotteista vaikka eivät ehkä lihan proteiinipitoisuuden kanssa pääsekkään samalle viivalle. On silti muistettava, että proteiini ei ole ainoa asia, jonka saannista täytyy huolehtia, vaan myös monet ravintoaineet ovat hyvin tärkeitä terveyden kannalta, ja juuri kasvikunnan tuotteilla on korkea ravintoainetiheys. Itse syön lisäksi B-vitamiineja. Monet sekasyöjät usein tarttuvat siihen kuinka luonnotonta on syödä pillereitä purkista ollakseen terve, mutta mielestäni on paljon luonnottomampaa syödä eläimiä, joiden ainoa tarkoitus on olla tuotantovälineitä tyydyttämään meidän hedonistiset tarpeemme. On totta, että ihminen tarvitsee ruokaa, mutta se ei ole totta, että ihminen tarvitsee lihaa.

  • Niin oli! Ja todella asialliset perustelut väitteelle ettei kasvisruokavalio voisi olla proteiinipitoinen.

 6. Miksi ostat niitä jänteisiä suikalepaloja? Mä ostan juurikin tuon jänteisyyden takia fileitä, joista teen ite suikaleita. On toki kalliimpaa, mutta ei oo ainakaan jänteitä tai muita röpelöpaloja :) Toki on ne fileetkin joskus aika epämääräsen näköisiä.

  • Mun mielestä ne fileet vasta ällöjä onkin. Paksuja ja niissä on kaikenlaisia epämääräisyyksiä. Hinnalla ei ole itselleni noissa jutuissa väliä. Onneksi enää ei tarvitse ostaa mitään noista. :)

 7. Ihanaa Jutta! Mahtava päätös! <3 Mulla 18 vegevuotta takana ja hyvin jaksan treenailla! Myös hemoglobiini- ja muut veriarvot on erinomaiset. Osuit kyllä naulan kantaan: miksi ihmeessä söisin tapettua eläintä, joka vielä kaiken lisäksi ei tee hyvää itselleni. Järjetöntä!

 8. Peukutan tiedostavaa syömistä! Ihminen on sekasyöjä, mutta nykyisessä tuotantotaloudessa ei enää mieli tee olla ”luonnollinen” vaan jätin lihan (kana+punainen) pois jo 11-vuotiaana. Veget (ovo/lakto/pesco) ja vegaanit syövät usein paljon monipuolisemmin kuin sekasyöjät. Ihan perusravinnosta saa kaiken tarvittavan, lakto/ovo/pecoveget jopa sen B12-vitamiinin (muutama kk-kuuri vuodessa riittää myös vegaaneille). Kannattaa mielummin testauttaa veriarvot, ennen kuin alkaa syödä varmuuden vuoksi pillereitä. Itsellä todettiin d-vitamiinin imeytyvän huonosti (jopa kesällä alhaiset arvot), mutta muuten ei tarvitse vitamiinilisiä syödä ja silti puntit nousee.

  • Hyvältä kuulostaa! Nämä positiiviset kokemukset tsemppaavat hirmusti. Pitääkin kiinnittää deehen erityishuomiota. Sen saanti talvisin on sen verran niukkaa…

 9. Yli 15 v. kala-kasvisruokavaliolla ja hyvin menee omien tuntemusten ja labra-arvojen perusteella. Maitorahkaa ja soijajuomaa kuluu aika paljon. Erilaisia B-vitamiininlähteitä kannattaa selvittää.

  • Kiva kuulla! :) Taas nähdään se ettei ihminen välttämättä tarvitse lihaa voidakseen hyvin.

 10. Mulla oli aikoinaan samanlaiset fiilikset, ennenkuin lopetin lihansyönnin. Vuosia olin lakto-ovo-vege, nykyään vegaani.

  Ravintolisistä. B12-vitamiiniahan vegaanin on ”pakko” ottaa, koska sitä ei ole mahdollista saada ravinnosta. Sen lisäksi otan D-vitamiinia (jota nyt kaikkien pitäisi vähemmän valon aikaan ottaa) ja jodia. Jodia tosin tulee useimmilla tarpeeksi, mutta itse käytän niin vähän suolaa, että syön jodiakin lisänä. Muista vitamiineista ja hivenaineista on turha huolehtia, syön perusterveellistä (vegaani)ruokaa, viljatonta (paitsi seitan) ja vähäpapuista sellaista. Kaikkea saan vähintään yli suositusten, useimmiten reilusti yli. Harrastan siis kuntosalia 3-5x viikko ja juoksemista, eli sen mukaan syön.

  Mun pääsääntöiset proteiininlähteet on aamupuurossa riisiproteiini, lounaalla tofu/seitan ja joskus sekaan linssejä, päivällisellä edeltäviä tai soijarouhetta, soijapaloja tms. Iltapalalla smoothieen riisiproteiinia. Että jos tarvii liikunnan puolesta enemmän proteiinia, sitä kyllä saa hankittua. Muuten siitä on kai turha huolehtia jos vaan normaalin määtän tarvihtee, kunhan muistaa korvata lihan pavuilla, tofulla tms.

  Mä lopetin lihansyönnin 8. luokalla katsottuani karmeita sikateollisuusvideoita ja luettuani juttuja. Liha ei mennyt alas enää. Vuosia mulle jauhettiin että kuitenkin alat syömään lihaa kohta uudestaan, ei tuo kestä – tällä tiellä yhä olen :D Myöhemmin olen todennut vegaaniksikin siirtymisen vain hyväksi jutuksi niin terveyden, eettisyyden kuin ekologisuudenkin kannalta.

  • Kiitos tästä. Pitääkin tarkistaa nyt tarkemmin nuo omat vitamiinit joita saan tällä hetkellä ja joita pitäisi jatkossa saada.

 11. Pakko kommentoida tähän sen verran, että aika monessa noissa edellä mainituissa ”lihan korvaajissa” on omat ongelmansa. Olen kerran nähnyt videon siitä, millaista on tehotuotettu kala.. Ei jösses miten kamalaa, liukuhihna touhuahan sekin on :( Kananmunista tuskin tarvitsee tässä kohti mainita. Ei ne kanalan olot juuri taida erota oli kyseessä muniva kana vai teuraalle päätyvä kana?
  Myös soijan tehotuotannossa on omat ongelmansa vaikka ei geenimanipulointia pelkäisikään.

 12. Mulla on ollut vähän samanlainen suhtautuminen lihaan kun sinullakin. Kaikki ne jänne, rusto ja läskipalat lihassa on ällöttäny ja siten myös osaltaan helpottanut siirtymistä täysin kasvislinjalle. Kaloista tosin en oo ikinä tykännyt ja siten myös merilevät maistuu, noh, järvivedelle. En ikinä miettinytkään ryhtymistä kasvissyöjäksi kunnes näin dokumentin Forks over knives ja päätös tapahtui heti. Yllätyin itsekin. Alussa varsinkin oli paljon hapuilua ruuan suhteen kun varotellaan jatkuvasti kaikkialla proteiinin, raudan, sinkin, magnesiumin sun muiden puutteesta kasvisruokavaliossa. Söinkin enemmän soijatuotteita ja prosessoitua ruokaa. Soija ja pavut ruokavaliossa kuulosti näin suomalaisena tosi vieraalta kun haluaisin suosia enemmän kotimaisia tuotteita, joten siirryin palkokasveissa herneisiin. Tofua ja linssejä harvemmin. Markettien pakastealtaista löytyy ainakin 200 g kotimaisia herneitä sisältävä pussi huimaan 60 sentin hintaan. Kun lihaan vertaa, niin hinta on naurettava. Härkäpapua pitää jossain vaiheessa kokeilla, jos kerta kotimaisena sellaista saa :)
  Proteiinini saan enimmäkseen kaurasta, herneistä ja riisistä. Käytän myös saksanpähkinöitä, pellavarouhetta, kurpitsan siemeniä ja auringonkukansiemeniä runsaan kasvis- ja hedelmäläjän kanssa. Mikään kala ei vedä vertoja saksanpähkinöille ja pellavalle. Niissä on enemmän omega kolmosia ja vähemmän raskasmetalleja.

  Omaan vitamiini arsenaaliini kuuluu B12 vitamiinisuihke ja satunnainen D vitamiini. Käytän ajoittain wakame -merilevää jodin saannin turvaamiseksi kun suolaa käytän harvakseltaan. Ainoa jollakin tapaa järkevä argumentti vegaaniutta vastaan on B12 vitamiini. Siitäkin on turha argumentoida, jos itse käyttää lihaa sisältävässä ruokavaliossaan ravintolisiä kuten heraa, magnesiumia, monivitamiinivalmisteita, öljyjä, c-vitamiinia (:’D), sinkkiä, kuitulisää, omega-3:sta ym. Edes turvautuminen historiaan lihansyöntiä perustellessa on naurettava. Ei oo kauaakaan aikaa kun natsit sorti juutalaisia, miehet naisia ja valkoihoiset tummaihoisia, historia ei tee näistäkään teoista hyväksyttäviä kun kohdistetaan julmuus ajattelevaan ja tuntevaan elävään olentoon, ihmiseen tai eläimeen.

  Viljat, varsinkin kotimaiset, ovat oikeasti todella ravintorikkaita ja hyviä B vitamiinien ja magnesiumin lähteitä (paitsi B12). Miksköhän paleogurut myy magnesium ravintolisiä? Ehkä koska viljat ovat yksi parhaista magnesiumin lähteistä. Eläinkunnan tuotteissa sitä ei ole nimeksikään. Eritoten leseet on loistavia. Vehnälese pitäisi lukea superfoodeihin, sillä siinä on mielettömät ravintoarvot. Etenkin täysjyväviljojen kanssa kannattaa käyttää aina jotain luonnostaan c vitamiinia sisältäviä hedelmiä tai kasviksia raudan imeytymisen tehostamiseksi. Mielellään näitä joka aterialla, oli viljoja kylkiäisenä tai ei. Kasvikunnan tuotteista on vaikea saada minkään vitamiinin tai hivenaineen yliannostusta toisin kuin eläinkunnan tuotteista (mm. retinoli, arakidonihappo, metioniini ja hemirauta).

  Vaikka luomutuotannon eläimet saattavat saada tilavammat elinolot kuin tavallisella tuotannolla tuotetut, teurastuksessa kaikki ovat samanarvoisia ja saavat saman kohtelun tuotantotavasta riippumatta. Jokaisen tuotantoeläimen elämä päättyy aivan liian aikaisin. Eläinkään ei nauti tapetuksi tulemisesta. Luomu vs. tehotuotetun eläimen lihan, maidon tai kananmunan ravintosisältö eroaa yhtä paljon kuin sokerin ja sokerisiirapin eli ei juuri yhtään. Olen tosin valmis tutustumaan lähteisiin jos joku on eri mieltä.

  Koko ihmiskunta tulee tuskin muuttumaan täysin vegaaniksi (etenkin ääriolosuhteissa elävät kuten masait ja eskimot). Hyvä on kuitenkin tiedostaa omalta kohdaltaan mitkä on ne syyt joita käyttää lihatuotannon tukemiseen kun ilmankin pärjäisi jos jaksaa nähdä hieman vaivaa. Selvää on kuitenkin, että nykyisenkaltainen lihatuotanto ei voi jatkua eikä tällä lihankulutuksella siirtyminen pelkkään luomutuotantoon/grass-fed tyyppiseen ole ratkaisu. Ainoa järkevä ratkaisu on merkittävästi vähentää lihan kulutusta tai lopettaa sen syöminen kokonaan.

  Kiitos sinulle tärkeiden asioiden nostamisesta esille! :)

 13. Olis kiva tietää, mitkä ne onglemat Pirittan mukaan on siinä soijapavussa? Joo, soijapapua viljellään esim. Brasiliassa ja sen tieltä kaadetaan arvokasta Amazonian sademetsää, mutta tämä soija päätyy mm. karjan rehuksi. Alpro Soyan ja muidenkin (ainakin joita itse käytän) soijatuotteita valmistavien merkkien soija tulee eettistä tarkastelua kestävistä paikoista eikä sisällä GMO:ta.

 14. vähän samoja fiiliksiä. suosittelen ehdottomasti katsomaan dokumentin ”Cowspiracy” !! mielenkiintoisin leffa mitä oon tänä vuonna nähny, ihan kaikista. Järkyttäviä faktoja lihantuotannosta ja siitä mitä sen takana oikeasti on! Jokaisen ihmisen pitäisi kyllä katsoa kyseinen dokkari. Löytyy ainakin netflixistä. :)

 15. Minulle ruuan alkuperä on todella tärkeää. Meillä syödään itse kalastamaa järvikalaa viikottain ja naudanliha haetaan naapurin luomutilalta. Eilen laitettiin pakkaseen itse metsästettyä hirvenlihaa, viikonloppuna tehdään pataruokaa oman maan kasviksista. Ruoka on hyvää kun tietää mistä se tulee ja miten se tuotetaan ;)

 16. Itse olen ollut samalla kannalla jo hetken, ja olenkin pyrkinyt vähentämään kaiken lihan käyttöä. Haluaisin vain huomauttaa, että valitettavasti nykypäivänä melkein kaikki on ylijalostettua ja jos halutaan lähteä jeesustelemaan niin voidaan ruveta puhumaan kasvisten ylituottamisesta ja sademetsien tuhoamisesta yms. Joten olenkin itse tullut siihen tulokseen, että tiedostava syöminen riittää ainakin itselleni. Kun yksin tätä maapalloa ei valitettavasti muuteta. :/

  Kiitos inspiroivasta ja monipuolisesta blogista!

  • Olet kyllä oikeassa. Enkä siis missään nimessä sano, että jokaisen tulisi liha syönti lopettaa. Tuo kyseinen video vaan järkytti ja sai minut tekemään päätökseni.

   Kiva jos blogi miellyttää. :)

 17. Kun puhutaan eettisyydestä, niin kannattaa muistaa myös että kalankasvatuksessakin on omat eettiset epäkohtansa!

  • Näin on kyllä, tiedän. Tuskin kuitenkaan ihan noin pahoja epäkohtia kuin tuossa lihateollisuudessa.

 18. mullakin tuli viimeistään mitta täyteen nyt. rakastan lihaa ja kanaa niin en kyllä oikein osaa niistä luopua mutta keksin ratkaisun. Tilaan ne tästälähtien pientilalta luomuna isossa erässä ja pakastan! :)

 19. Järkyttävä video! Melkein itku tuli ja erittäiin surullinen olo. En tiedä ovatko nuo teurastamon työntekijät niin turtuneet eläinten tappamiseen, vai eikö heillä vain ole sydäntä? Itse jätin noin vuosi sitten kanan pois, koska maun puolesta en enää halunnut sitä syödä. Samalla siirryin tekemään enemmän kasvis- ja kalaruokia. Nyt kyllä taitaa jäädä myös punainen liha pois, ainakin tämä tehotuotettu versio. Tänään jää kyllä myös jääkaapissa makaava jauheliha käyttämättä, ja tortillat syödäänkin soijarouheella!

  • Eikö. :(( Mä en myöskään ymmärrä, aivan kamalaa!! Munkin pitäisi ostaa tuota soijarouhetta. Kuullut paljon kehuja siitä ympäriinsä. :)

 20. Itse päätin muutama päivä sitten nuo videot katsottua, että en syö enää punaista lihaa ja kanaa. En ole koskaan ollut erityisen eläinrakas, mutta on iha järkyttävää katottavaa kun eläimet kituu niin paljon. Se että Suomessa voi noin kohdella eläimiä teurastamoissa on tosi hämmentävää, kun oon aatellu et Suomessa olot on kuiteskin ihan hyvät. Punainen liha ja kana jää siis sinne kaupan hyllylle, mutta poroa, hirveä, riistaa ja kalaa ajattelin syödä. Onneksi vegevaihtoehtoja on nykyään niin paljon! :)

  • Hyvä päätös! Vaikket eläinrakas olisikaan niin silti täytyy olla aika kylmä ihminen ettei tuo video vaikuttaisi. Monissa asioissa luulisi, että Suomessa ne on hyvin mutta täällä onkin aika moni asia ihan päälaellaan. On kyllä ihanaa, että vegevaihtiksia on niin paljon!! Samaa mieltä siis. :)

 21. On mahtavaa huomata, että ruoan alkuperän tiedostaminen alkaa yleistyä. Itse olen ollut 2 vuotta kasvissyöjä ja kesäkuusta lähtien vegaani. Minut herätti dokumentit Forks over Knives, Earthlings ja Cowspiracy. Minäkin totesin, että en voi tukea eläinten teurastamista ja kaltoin kohtelua, koska en pystyisi sitä eläimille itsekään tekemään. Mikäli käyttää vitaminoituja manteli- tai muita kasvimaitoja, saa hyvin kalsiumia, B-ryhmän vitamiineja ja D-vitamiinia. B12 on ehkä suurin kompastuskivi, mikäli kasvimaitotuotteita ei käytä. Tarpeen saa kuitenkin helposti täytettyä käyttämällä ravintohiivaa. Sitä riittää 2 rkl päivässä ja sen maku muistuttaa juustoa.
  http://kauppa.ruohonjuuri.fi/ravintohiivahiutaleet-oluthiivahiutaleet-b-12-vitamiini/ENGEVI-5016081312098/dp

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta