Kasvisruokavalio ja suunnaton väsymys

Lokakuun lopussa kirjoittelin teille lihan tuotantoteollisuudesta ja siitä, kuinka se pikkuhiljaa on itseäni alkanut ällöttämään. Jo pitkään olen vältellyt punaista lihaa mutta kanaa on tullut popsittua sitäkin enemmän. Nyt tuli kuitenkin piste senkin syömiselle ja päätin, että pyrin lihattomaan elämään. Virallisesti en tahdo sanoa, että en enää ikinä vedä esimerkiksi broileria mutta tällä hetkellä mieli ei kyllä tee, ei sitten yhtään. Nyt ilman kanaakin on menty lähes kahden viikon ajan ja yksi asia johon kiinnitin etenkin viime viikolla suuresti huomiota, olin to-del-la väsynyt. Siis sellaista aivan tajutonta väsymystä, jolle en löytänyt syytä edes huonosti nukutuista yö-unista? Hyvin erikoista. En keksinyt asialle mitään muuta selitystä, kuin tämän lihattomuuden.

Veikkaan kuitenkin, että mahdolliset puutostilat eivät tule näin nopeassa ajassa mutta jotta niitä ei nyt vaan pääsisi esiintymään, on pakko tarkistaa oma vitamiinien saanti. Viime viikolla en nimittäin erityisemmin kiinnittänyt ruokailuun huomiota vaan korvasin kanan vaan katkaravuilla, lohella tai falafeleilla. Voisiko tämä selittämätön väsymys kuitenkin johtua siitä, että olen jättänyt lihan ja kehoni nyt jotenkin vieroksuu asiaa? En tiedä? Kuulostaa kyllä vähän absurdille. Purkista vedän entiseen tapaan mm. probiootit, entsyymit, hiuskapselit, B-vitamiinilisän, omegaa, sinkkiä ja karpalotabuja. Ehkä pitää tarkistaa vielä tuo rauta, jottei vaan sen suunnalla Hb:t pääse laskemaan…

IMG_1079-001

Muuten lihattomuus ei mielestäni ole ollut millään tapaa haasteellista tai ylipäänsä hankalaa. Jokapaikassa on muita vaihtoehtoja lihan tilalle ja esimerkiksi lounas-vaihtoehtojakin löytyy vaikka millä mitoin. Ja kuten jo alussa mainitsin, mielikään ei ole tehnyt. En kuitenkaan tee asiasta numeroa ja en mainosta sitä erikseen esimerkiksi muiden kanssa lounastaessa. En nimittäin halua ottaa mitään tiettyä linjausta, vaan ennemmin toimia fiiliksen mukaan. Voi olla, että tämä muutos on lopun elämäni muutos tai sitten ei. Nyt tämä valistemani tie tuntuu luonnolliselle ja hyvälle, joten toivon samojen fiilisten säilyvän myös jatkossa.

Osaisitteko te muut kasvissyöjät (pitkäaaikaiset tai vasta alottaneet) neuvoa tuon väsymyksen suhteen? Voisiko kyseessä olla kenties jonkun vitamiinin puutos vai mistä mahtaa tuulla? Tarviikohan olla huolissaan?

On my way

26 vastausta artikkeliin “Kasvisruokavalio ja suunnaton väsymys”

 1. Moikka! Mulla on kohta 2 vuotta vegaanista ruokavaliota alla ja jos jonkun vinkin antaisin kaikille jotka siirtyy kasvisruokaan on se, että syökää paljon! Sitä ei voi tarpeeksi painottaa. Varsinkin hiilarieden määrää saa nostaa ihan huolella! Kasvisruoka on vaan niin paljon kevyempää kampetta, että siihen energia määrään täytyy kiinnittää huomiota. Näin ainakin kävi itselläni. Tsemppiä hommaan! Toivottavasti tulevaisuudessa jää myös loput eläinperäiset tuotteet pois ruokavaliosta :)

  • Kiitos vinkistä! Pitääkin kiinnittää erityishuomiota tähän asiaan. Käypi kyllä hyvin järkeen…

 2. Mäkin veikkaan, että et syö tarpeeksi! Kasvisruokavaliolla saa oikeesti kitata aika paljon ruokaa lautaselle!! :)

  • Niin… Vaikkei se olossa ole kyllä tuntunut!! Siis ettei täyttyisi. Mä syön kuitenkin aina siinä jotain lisuketta kuten lohta tai falafelit tms. Etten ihan pelkkiä kasviksia vaan puputa. ;)

 3. Voisiko syynä olla vaan tämä vuodenaika? Monille tulee syksyllä ja talvella sellaisia kausia, että yhtäkkiä kroppa haluaisi vaan käpertyä nukkumaan eikä millään jaksaisi yhtään mitään. On vaikea uskoa, että väsymys johtuisi ruokavaliosta, varsinkaan kun muutos ei ole ollut ilmeisesti kovinkaan suuri. Ja yleensä fysikaaliset muutokset tapahtuvat kuukausien ennemmin kuin viikkojen aikana. Oli mikä oli, toivottavasti menee pian ohi!
  Itse jätin kanan ja punaisen lihan pois 11 vuotta sitten. Hemoglobiinini on aina ollut aika huono ja huonona se on pysynyt. En kiinnitä paljoa huomiota eri ravintoaineiden saantiin, vaikka tietysti pitäisi. Eräs hyvä ystäväni on ollut yhtä kauan vegaani ja hänellä on erinomaiset veriarvot, eli kyse on varmaankin osittain ihmisten välisistä eroista ja osittain huolellisemmin kootusta ruokavaliosta.

  • Hyvä huomio! Itse vaan harvoin kärsin tästä pimeydestä tuolla tapaa mutta voihan se vaikuttaa… Ja itseasiassa tämä viikko on alkanut vähän lupaavammin jo. ;) Kiitos sinulle kuitenkin vertaistuesta ja omien kokemuksien jakamisesta!

 4. Itseänikin väsytti, kun siirryin kasvissyöjäksi. En osannut heti yhdistää väsymystä ruokavalioon, mutta se katosi heti, kun otin käyttöön kunnon B12-valmisteen. Valmisteessa saa olla B12 reilusti yli suositusten, koska keinotekoisena siitä imeytyy vain murto-osa. Itselläni on Bethover, jossa B12 on 1mg.

  Tietty B12 saa vähän enemmän, jos syö myös kalaa ja maitotuotteita, mutta kannattaa kokeilla :)

  • Hyvä huomio! Mä syön kalaa ja välillä juustoja mutta en rahkoja tai jogurtteja. Kananmunia 1-3 per vrk. Pitääkin tsekata paljonko siinä mun beessä on beetä. Napata tarvittaessa jopa kaksi pilleriä kerrallaan…

 5. Todennäköisin syy väsymykseen on että saat kaloreita huomattavasti vähemmän kasvisruokavaliosta, etkä siitä syystä jaksa, mutta kannattaa miettiä myös B-vitamiini ja rauta, itsellä niiden lisääminen ruokavalioon on todella piristänyt yleisfiilistä.

  • Joo. Mä kiinnitän nyt erityishuomion näihin. Kiitos. :)

 6. Itekin oon ollut vegaani nyt vuoden verran, ja suosittelen kiinnittämään huomiota B-vitamiiniin ja rautaan :) Magnesiumlisä on sellanen, jota suosittelen ihan kaikille – niin vegaaneille ja lihansyöjille! Joten kannattaa sitäkin ottaa purkista :)

  • Joo, magnesiumia syönkin vähän vaihtelevasti. Mutta noihin pitää ehdottomasti kiinnittää huomiota. :)

 7. Uskoisin että raudan puute on suurin sun väsymyksen syypää.
  En myös tietenkään halua loukata, mutta näytät omaan silmään todella hoikalta ja musta tuntuu ettet välttämättä itse sitä näe ja mietin et syötköhän ylipäänsä tarpeeksi? Ehkä siinäkin vois löytyä syy väsymykseen?

  • No viimeksi, kun multa hb otettiin tuossa syksyllä flunssan yhteydessä, se oli kunnossa kuten kaikki muutkin arvot kehossani. Mä itseasiassa syön kyllä aika paljon ja olen ollut energinen hyvin pitkään vaikken mikään paksukainen olekaan. :) Tämä väsymys tuli ihan kuin puskista. Onneksi tällä viikolla olo on ollut jo parempi ja energiaa ihan eri tavalla. En sitten tiedä mistä tuo mahtoi johtua?

 8. Yks ketä seuraan twitterissä, joutui lopettamaan lihattoman lokakuun kesken jäätävän väsyn takia. Hänellä ei rauta imeydy tarpeeksi tehokkaasti ilman lihaa.

  • Joo, mulla on nyt kyllä ollut jo parempi, kun oon useamman päivän ajan ottanut tarkkaan nuo vitamiinit purkista ja pyrkinyt syömään vähän monipuolisemmin. Hyvä kuitenkin pitää mielessä jos olotila palaa!

 9. Heissan! Syön lihaa harvakseltaan, koska en ole koskaan pitänyt lihan mausta. Lapsena ja nuorena en suostunut syömään lihaa ollenkaan. Hemoglobiinini on silti pysynyt varsinkin nyt reilu kolmekymppisenä hyvänä, mutta oma väsymykseni selittyi varastoraudan eli ferritiinin vähäisyytenä. Eli hemoglobiinikaan ei aina kerro koko totuutta. Vahvoja rautakuureja joudun popsimaan pari kertaa vuodessa.

  • Okei, hyvä tietää! Mulla on kyllä nuo arvot tähän saakka olleet aina hyvät mutta nyt pitää alkaa tarkkailemaan. Käydä mittaamassa tarvittaessa…

 10. Itse voin kertoa, että olen lopettanut kaiken laisen lihan syömisen jo 8-vuotiaana ja eläinperäisistä tuotteista käytän vain maitotuotteita ja kananmunaa. Minulla ei ole koskaan ollut ruokavalioni tai terveyteni kanssa ongelmia, vaikken syökään mitään lisäravinteita ”purkista” ja olen ollut tyytyväinen elämään ilman lihaa, kalaa, äyriäisiä tai muita vastaavia, eikä niitä ole tehnyt mielikään syödä. :)

  • Ehkä kun olet tehnyt muutokset jo lapsfna kehosi on tottunut? Omalla kohdallani keho ehkä vähän reagoi muutokseen mutta en usko, että sen vakavempaa.

 11. Mulla on nyt vegaanikokeilu meneillään ja olen huomannut täysin saman asian! Aikaisemmin en syönyt eläinkunnan tuotteista kuin kalaa ja munia. Tuntuu oudolta, että väsymys on nyt yhtäkkiä aivan järkyttävää. Ehkä tosiaan on kyse vain siitä, että täytyy syödä paljon enemmän..?

  • Joo. Mulla oli viime vko paha mutta tällä vkolla jo parempi kun oon ottanut tarkasti vitamiinit. Oon myös kiinnittänyt enemmän huomiota siihen mitä syön. Paljon vaan safkaa ja lounaaksi ei mitään pelkkää vihreää vaan mukaan jotain lisuketta (lohta, katkarapuja, falafelit, papuja jne.).

 12. Moikka:-) Tämä aihe on jo jokusen vanha, mutta mielenkiinnosta kysyn, oletko pysynyt kasvisruokailijana ja oletko selättänyt väsymyksen? Jos kyllä, saisinko vinkkejä asiaan? Itse olen ihan puolikuollut väsymyksestä:-(

  • Moikka! Edelleen samalla meiningillä mennään mutta väsymys jäi ajat sitten! :)

   Lisäsin B12-vitamiinin ruokavaliooni ja opettelin monipuolisempaa ruokailua. Tuolloin muistan alkuun olleeni hieman hukassa mutta nykyään on jo vaikka mitä ruokia ja reseptejä takataskussa. :) Syön edelleen kananmunia ja välillä juustojakin, mutta lihaa en syö. En kanaa tai mitään. Kalaa kyllä ja muita mereneläviä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta