Hedelmät, hyviksiä vai pahiksia?

Hoikkuuden ja hyvinvoinnin salaisuus – paljon kasviksia ja hedelmiä? Itse allekirjoitan ensimmäisen väitteen mutta hedelmistä en ole täysin samaa mieltä.

Olen aina rakastanut hedelmiä ja jo lapsesta lähtien niitä on tullut syötyä ihan päivittäin. Olen tyytyväinen, että kotona opetettiin pitämään näistä ”vitamiinipommeista” ja ehdottomasti suosittelen hedelmiä jokaiselle -mutta kohtuudella. Ja nyt en tarkoita sitä, että kukaan lihoisi normaalista hedelmien syönnistä mutta esimerkiksi jatkuvat korkeat insuliinitasot saattavat juontaa juurensa näistä herkkupommeista. Vaikka niissä on vähän energiaa, on niissä kuitenkin yllättävän paljon fruktoosia ja glukoosia. Moni unohtaa tämän.

Itse olin esimerkiksi todella yllättynyt, kun vatsaongelmieni vuoksi aikanaan ravintoterapeutilla käydessäni hän esitti minulle kysymyksen ”paljonko syöt hedelmiä päivässä?”. Vastaukseni oli, että syön hedelmiä pitkin päivää… Viinirypäleitä, omenoita, päärynää, banaaneja tai mandariinia jne. aina välipalaksi. Hän määräsi minut etenkin viinirypäleiden suhteen täys karanteeniin ja arvatkaa mitä huomasin? Viinirypäleet ovat todella makeita!! Kun on hetken niitä ilman, huomaa sen kuinka sokerisia ne ovatkaan. Ja ei tämä siis pelkästään, vaan se ero jonka huomasin vatsassani ne pois jätettyäni. Viinirypäleiden sisältämä fruktoosi sekoittaa vatsaani aika paljon ja aiheuttaa turvottavaa oloa. Saman tekevät itseasiassa etenkin omenat, sekä tuore ananas ja siksi niitä enää harvoin syönkään.

IMG_2895

Toki nyt taas riippuu mihin hedelmiä verrataan, eli ehdottomasti mieluummin sellaiseen viikolla esiintyvään ylimääräiseen makeanhimoon omena tai päärynä, kuin irtokarkkeja. Itsekin usein herkuttelen leffan aikana päärynöillä joita dippailen maapähkinävoihin, nam! En kuitenkaan enää nykyään syö hedelmiä kuin muutaman päivässä ja tämä toimii todella hyvin itselleni. Vatsa voi niin paljon paremmin! Jos mietitään, että moni syö esimerkiksi 3-4 omenaa päivässä, en yhtään ihmettele vaikka maha oikuttelisi. Tuon kaltaista happamuuspommia ei monenkaan vatsa kestä, ei varsinkaan tyhjään sellaiseen vedettynä tai kahvin kanssa nautittuna…

Lisäksi jos mietitään, että omaat taipumuksen makeaan tai jopa sokeriaddiktioon, saattavat hedelmät lisätä tätä riippuvuutta. Vaikka eivät missään nimessä suoranaisesti ole verrattavissa karkkeihin, sisältävät ne kuitenkin sitä fruktoosia joka aiheuttaa myös riippuvuutta. Itse voin siis hyvin allekirjoittaa tämän, koska minulta tämä taipumus löytyy. Olen aina rakastanut makeaa ja varmaan siksi jossain vaiheessa hedelmillä paljon herkuttelinkin. Oli ihanaa saada se päivän sokeriannos terveellisestä lähteestä.

IMG_2905

Jos minulta tänä päivänä kysytään montako hedelmää suosittelen päivittäin nautittavaksi, vastaisin pari kolme. Se voisi sisältää esimerkiksi yhden banaanin, omenan ja mandariinin. Mitenkään tarkkaan noita ei kuitenkaan kannata laskea, sillä ne ovat vaan hedelmiä. Jos vatsa kestää ja et kärsi sokerin koukuttavuudesta, voit varmasti hyvillä mielin enemmänkin popsia. Kannattaa kuitenkin muistaa myös kasvikset ja marjat. Itse olen ainakin opetellut marjojen syömisen (tai lopettanut niiden suhteen säästämisen) jo ajat sitten ja suomalaisia marjoja pakkasestamme löytyykin aina. Kasvikset alkavat olemaan tässä vaiheessa vuotta osittain vähän surkeita mutta sen mukaan mitä kaupasta löytyy kannattaa kori täyteen lapata. 🙂 Monipuolisuus kunniaan!

Hedelmissä itseäni mietityttää aina säännöllisesti myös erilaiset torjunta-aine jäämät ja se, kun ne tuodaan jostain mistä lie. Kuinka paljon hedelmissä on vitamiineja tallessa? Luomussa ehkä hieman enemmän, kuin tavallisessa mutta silti… Joskus muuten kuulin, että esimerkiksi banaani pitäisi syödä kuorineen, sillä kuoressa on ne kaikki vitamiinit?! Kuulostaa todella hurjalta mutta saattaahan tuo osittain totta ollakin? Tiedä sitten…

Miten paljon te syötte hedelmiä päivässä? Meneekö helposti kilokaupalla tai onko ihmisiä, joille hedelmät eivät maistu laisinkaan? 

Kommentit (8)
  1. Sittemmin kun ruokavalio uusittiin syön ainoastaan yhden banaanin päivässä välipalan yhteydessä. Enkä ole edes osannut kaivata muita hedelmiä. 🙂 Itsellänikin ruoka-annokset koostuu jokaisella aterialla proteiinista, hiilareista sekä rasvasta. Mukavaa päivää Jutta!

    1. Oke, kuulostaa tosi hyvältä! Ja kiitos. Samoin sinne. :))

  2. saanko kysyä paljon sun näkö on kun sulla on lasit?:)

    1. Mulla on miinusta joku 3 molemmissa silmissä. Tarkkoja miinuksia en nyt muista… Toinen silmä heikompi kuin toinen.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *