Uusi suosikki – Granaattiomena

Tämä Keski-Aasiasta alunperin kotoisin oleva hedelmä on ihan vastikään löytänyt tiensä meidän keittiöön. En tiedä mikä siinä onkin mutta olen aina ollut hieman arempi ostamaan näitä erikoisempia hedelmiä. Yleensä kaupasta lähteekin mukaan ne tutut ja turvalliset omenat, banaanit ja satsumat mutta harvemmin ns. etelänhedelmiä kuten mangoa, papaijaa tai juurikin granaattiomenaa. Nyt olen kuitenkin aivan koukussa tähän litanian viimeiseen punaiseen herkkuun, nam!

Granaattiomena on oikea superfood! Se sisältää nimittäin runsaasti vitamiineja ja antioksidantteja. Sen on todettu alentavan veren LDL-kolesterolipitoisuutta, sekä heikentävän virusten ja bakteerien kasvua. Eipä siis ole laisinkaan huono homma suosia kyseistä hedelmää juurikin tähän vuodenaikaan, kun virukset taas jylläävät. Kyseinen hedelmä alkaa olla vielä edullisimmillaankin, eli yhdestä omenasta ei tarvitse enää pulittaa maltaita. Halvimmalla granaattiomenaa taitaa saada joulukuussa.

IMG_3275

Kyseisen hedelmän kuoriminen ei kuitenkaan ole granaattimaisten ominaisuuksiensa vuoksi mikään simppelein, tai varsinkaan siistein juttu. Itse teen aina niin, että pyörittelen omenaa ensin pöydän pinnan päällä jotta siemenet irtoaisivat mahdollisimman hyvin. Sitten puolitan omenan veitsellä, jonka jälkeen laitan puolikkaan ylösalaisin syvän kulhon päälle ja alan kopistelemaan esimerkiksi puukauhalla kuoren päältä. Tällöin siemeniä putoilee kulhoon ja sieltä voi sitten perkata vielä ne ns. ei syötävät valkoiset osiot pois. Vaatii siis hieman säätöä mutta on kyllä sen arvoista!

Alkuun mietin miten tätä hedelmää käyttäisin tai mihin se sopii, sillä kyseessä on sen verran erikoisempi yksilö. Ensinnäkin jo ihan sellaisenaan syöminen on mielestäni hyvä vaihtoehto. Eilen illalla perkasin yhden ompun ja söin sen iltapalaksi, herkullista. Yksi hyvä tapa on käyttää granaattiomenaa täytteenä ja koristeena esimerkiksi banaanipannareiden päällä, jäätelön kanssa, rahkoissa ja joguissa, leivonnassa tai vaikka salaateissa. Itse hain eilen lounaaksi salaatin Teatterin Delista ja otin yhdeksi täytteeksi quinoa, johon oli sekoitettu juurikin granaattiomenaa. Ihan mielettömän hyvä yhdistelmä! Ei siis ole ollenkaan poissuljettua etteikö tätä hedelmää voisi käyttää myös suolaisissa ruoissa. :) Monipuolinen tuote!

IMG_3287

Onko moni muu löytänyt tämän herkkuhedelmän jääkaappiinsa? Resepti-ideoita ja vinkkejä otetaan vastaan. :) Olisi nimittäin enemmän kuin kiva löytää uusia käyttötarkoituksia tälle naminami hedelmälle. 

On my way

6 vastausta artikkeliin “Uusi suosikki – Granaattiomena”

  1. Mä olen myös tykästynyt granaattiomenaan ja käyttänyt sitä aamiaisessa rahkan,chiasiementen ja kookosmaidon kanssa. Granattiomenamuffinit on myös älyttömän hyviä.:)

    • Joo, nam! Mikäs tää muffinhomma on? Pitääkin testaa. ;-)

  2. Pakko myöntää, että tämän luettuani nappasin itsekin yhden granaattiomenan kaupasta messiin! Lontoossa sitä tuli vielä toisinaan silloin tällöin syötyä, mutta täällä nimenomaan nämä eksoottisemmat hedelmät on jotenkin jääneet ihan takaa-alalle… nyt siis parannus asiaan, mitä niitä turhaa ”pelkäämään” :D

    • Joo, sepä. Jostain syystä nuo kiertää aina kumman kaukaa… Toisinaan se hinta on kyllä aika hurja noissa mutta tähän vuodenaikaan kannattaa kyllä suosia. :))

      Ja mun mielestä vaan ihan super hyvää kunhan jaksaa nähdä perkausvaivan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta