Elämää ilman maitotuotteita

Maito kuohuttaa säännöllisin väliajoin. Viimeisin asian esille nostanut taho on Kauppalehti, joka julkaisi mielenkiintoisen jutun maitotuotteista eilen (juttu täällä). Luin tuon artikkelin tottakai, vaikka mitään itselleni uutta se ei pitänyt sisällään. Paljonhan siitä on viime aikoina kuhistu, kuinka tämä suomalaisten kansanjuoma ei välttämättä olekaan niin terveellistä kuin oletetaan. Jep. Itse suhtaudun näihin tutkimuksiin toki aina varauksella sillä välillä tuntuu, että ihan kaikesta saa syövän. Loppupeleissä vaikka sitä luulisi elävänsä kuinka ”terveellisesti” tahansa saattaa se syöpä silti salakavalasti iskeä. Eli ei, en jättänyt aikanaan maitoa pois, koska se aiheuttaa syöpää tai sydäntauteja.

Veikkaan, että jos en olisi saanut henkilökohtaisia terveysongelmia maidosta, en olisi jättänyt sitä ihan noin vaan pois ruokavaliostani. Kyllähän kylmä maito on toisinaan ihanaa ja edelleen välillä tulee haksahdettua tavalliseen lakujäätelöön, juustoista puhumattakaan. Maitotuotteita on syötetty meille suomalaisille lapsesta pitäen ja mehän ollaan kasvettu siihen, että maito kuuluu jokaisen ruokaympyrään. Kuinka muutenkaan? Meillä ainakin kitattiin maitoa ja paljon. Kalsiumia, kalsiumia, kalsiumia. Kasvaville lapsille joo, mutta entäs meille aikuisille? Saanen muuten muistuttaa, että kalsiumia saa myös mm. kasviksista, hedelmistä ja marjoista. Se usein unohdetaan.

Useimmiten Suomessa erilaisista vatsaongelmista kärsiviä kehoitetaan jättämään viljat. Leipä turvottaa ja niin pois päin mutta mitä tekee maito? Se vasta helposti turvottaakin! Harva kuitenkaan raaskii jättää maitoa, koska mitä ihmettä sitä sitten söisikään jos ei sitä rahkaa? Varsinkaan tässä ajassa, kun proteiinipitoinen maitorahka-kausi on meneillään ei monelle tule ehkä ihan ensimmäisenä mieleen luopua maitotuotteista. Lähdetään kokeilemaan laktoositonta ja hylaa, sekä pahimmassa tapauksessa vaan kärsitään milloin mistäkin vaivoista. Pakki sekaisin, vatsa kuin ilmapallo, möyryää, oksettaa tai ilmavaivoja. Todella kiusallisia oireita, joista en todellakaan toivoisi kovin monen jatkumolla kärsivän.

IMG_3394

Itse olen kokenut maidon jättämisen sinällään hyvinkin helpoksi. Inhoan rahkoja, eri makuisia, värisiä ja hajuisia. Niistä tulee niin limainen olo ja oma kehoni ei vaan kykene suodattamaan kyseisiä tuotteita. Kokeiltu on myös erilaisia puhtaampia lehmänmaito luonnonjogurtteja jne. mutta ei, pahoinvointi niistäkin vaan tulee. Alkuun tosiaan hieman yritin mutta sitten esitin itselleni kysymyksen MIKSI? Miksi söisin tällaista jota kehoni ei selvästikään pysty sulattamaan. Ei yhtään syytä ja mitä pidempään olen ilman jogurtteja elänyt, sitä paremmin voin. Korvaavia vaihtoehtoja löytyy vaikka millä mitalla, joten miksi kituuttaa kehoaan sen kalsiumin tai deen vuoksi joita nyt vaan saa paljon muualtakin?

Omalla kohdallani se heikoin lenkki on juustot, ah. Mozzarella ja feta ovat suosikkejani ja niiden kanssa välillä lipsun. Lipsun ja kärsin… Okei, juustoista ei tule niin paha tilanne kuin rahkasta (ei siis pahoinvointia) mutta vatsa saattaa kyllä tulla kipeäksi tai turvota. Ei hyvä ei. Kaikista paras olo itselläni on yksinkertaisesti täysin ilman maitotuotteita. Kehoni on vireä, limaa ei kerry kurkkuun ja kropassa on kokonaisvaltaisen puhdas fiilis. Tuolla puhtaalla fiiliksellä tarkoitan keveää oloa ilman nestepöhöä tai sellaista tulehdustilamaista fiilistä. Kurkkukipu, kylmät väreet, limainen yskä, jatkuva turvotus… Kaikki nuo olivat itselläni ihan arkipäivää siinä vaiheessa, kun elin suorastaan ”limassa”. Kolmekin rahkapurkkia päivässä on jo aikamoinen satsi ja siihen päälle vielä raejuustot, sekä muu maidon lipittäminen, hyi.

Oma suhtautumiseni maitoon on siis hyvinkin omakohtaisiin kokemuksiin perustuva. Negatiivisuuteni kumpuaa siitä erosta, jonka olen kehossani huomannut ja johon en enää mistään hinnasta tahtoisi palata.  Jos maito ei aiheuta sinussa minkäänlaisia oireita, vatsasi voi hyvin ja olet kaikin puolin kunnossa en usko, että sitä kannattaa poiskaan jättää. Ellei sitten ihan mielenkiinnosta tahdo kokeilla? Haluan kuitenkin kannustaa jokaista joka painii turvotuksen, ilmavaivojen tai jatkuvan pahoinvoinnin kanssa, edes testaamaan maidotonta elämää. Se nimittäin voi esimerkiksi ollakin viljojen sijaan se paholainen kehossasi.

Elääkö moni teistä maidotonta elämää? Jos niin kuinka kauan olette ilman maitotuotteita olleet? Oletteko täysin maidottomia vai suositteko esimerkiksi satunnaisesti juustoja tms.?

On my way

14 vastausta artikkeliin “Elämää ilman maitotuotteita”

 1. Todella moni ei edes tiedä mahdollisesta paremmasta olosta kun ajattelet ettei ole mitään oireita. Miehenikin ja ystäväni kuuluivat tähän, mutta kokeiltuaan kuukauden ajan maidottomuutta totesivat (ilman tietoa mihin maidon pois jättäminen voi vaikuttaa) limaisuuden vähentyneen ja turvotuksen (josta eivät edes tienneet tai olleet huomanneet) kadonneen. Useasti myös kuuluu, että tuollainen ruokavalio ei sovi minulle jne. Mutta kuinkahan moni voi käsisydämmellä vannoa noudattaneensa täydellistä maidottomuutta/viljattomuutta/lisäaineettomuutta ym. kuukauden ajan? On niin helppoa tehdä vähän sinne päin ja tuomita.

  Itselläni parantui maidon jättämisen jälkeen osteopania joka oli taas pahimmillaan kun söin valtavasti maitotuotteita. Myös painon jojoilu tasaantui, limaisuus katosi sekä iho parantui aknesta.

  • Itse ainakin voin sanoa että en saanut millään tavalla parempaa elämää ilman maitotuotteita vaikka tasantarkkaan meni se kuukausi ilman. Niin me ihmiset ollaan erilaisia. :)
   Kuulun kyllä siihen kastiin jota alkoholi, vehnä ja sokeri+(makeutusaineet) LIIKAA nautittuina turvottaa, mutta niin. Ketäpä ei.

  • No sepä! Eipä noita vaikutuksia osaa ennustaa ennen kuin kokeilee itse. Täysi maidottomuus tosiaan vaatii hieman tarkkaavaisuutta sillä niin monessa asiassa on edes vähän maitoa.

   Ja ihan mahtavaa kuulla kokemuksistasi! Itse uskon, että maidon jättäminen saattaa parantaa moniakin sairauksia, ihon ja mikä ihanaa kokonaisvaltaisen olon. :)

  • Ylempi kommentti oli siis ensimmäiselle kommentoijalle. Jostain syystä tullut tähän. Sinulle Sara haluan tosiaan sanoa, että älä jätä maitoa jos ei tunnu sille tai olo muuttunut miksikään. Ehkä rahkojen hurjaa lappausta voi miettiä mutta onhan yleisesti helpompaa jos voi syödä mitä vaan.

 2. Jätin maidon pois asteittain viimeisen vuoden aikana, pari viimeistä kuukautta sitä meni ainoastaan kahvissa. Nyt korvaan kahvimaidon kookosöljyllä ja tarpeen vaatiessa menee mustanakin. Maitorahkaa meni pari purkkia päivässä, mutta se limanen olo oli kyllä ihan arkipäivää :/. Herkkupäivinä tulee kyllä syötyä maitotuotteita juuston ja jätskin muodossa. Kulkee vähän suvussa tuo maitoherkkyys, enemmän ehkä juuri se aiheuttaa sitä turvotusta.
  Aiemmin arkailin just sen korvaavuuden kanssa, mutta oodi PT:lle joka teki joustavan ja proteiinirikkaan ruokavalion! Vannon riisiproden nimeen smoothieissa, vaikka se jauhoinen koostumus jää toisinaan kurkkuun jos ei muista juoda kunnolla vettä päälle :)
  ps. Nämä sun postaukset on inspiroivia, kun aika samoissa ongelmissa ollaan painittu! Kyse ei ole luopumisesta, vaan vaihtoehdoista :)

  • Voin samaistua tekstiisi myös. Täällä nimittäin välillä kans herkutellaan maidolla ja sen tuntee sitten olossaan. Välillä on kuitenkin ihana syödä juustoa tai normijädeäkin.

   Ja huikea kuulla! Itse näen myös tämän uudenlaisen ruokavalion mahdollisuutena ja positiivisena seikkana. :))

 3. Itse jätin maitotuotteet pois kokeilumielessä viime kevään alussa. Maitoa en ole juonut kymmeneen vuoteen, koska en voi sietää sen makua. Maitorahkat ja juustot kuuluivat aiemmin jokaiseen päivään runsain mitoin, myös jäätelöä tuli syötyä. Olotilassa ei varsinaisesti tapahtunut mitään radikaalia muutosta, mutta vatsa muuttui aavistuksen litteämmäksi ja ihoni parani vähäsen. Olen lukenut maidon terveysvaikutuksista paljon erilaisia tutkimuksia puolesta ja vastaan. Eniten häiritsee ylenpalttinen maitotuotteiden tyrkyttäminen Suomessa. Epäilen vahvasti maidon kalsiummantran takana olevan kaupalliset tekijät ja itsekin alkanut suosia enemmän muita kalsiuminlähteitä: vihreitä vihanneksia, pähkinöitä ja suurinta herkkuani tahinia:) En koskaan osta kotiin maitotuotteita, mutta ravintolassa ja kylässä saatan nauttia vuohen- ja lampaanmaitojuustoja kohtuudella. Maidossa ei sinänsä ole vikaa raaka-aineena, mutta pästörointi ja homogenointi tuhoavat kaikki laadukkaat ravintoaineet. Maidotonta on ollut yllättävän helppoa noudattaa, vaikka ensimmäiset pari viikkoa tuntuivat haastavilta. Nyt koen kuitenkin syöväni paljon monipuolisempaa ja ravintorikkaampaa ruokaa, kun ennen vetelin joka päivä kolmisen purkkia rasvatonta maitorahkaa mehukeitolla.

  • Jep! Mulla on myös vahva epäilys tuota kalsiumin tyrkyttämistä kohtaan… Ja samoin muutenkin koko maitoa kohtaan. Itselläni myös paras olo ilman ja nyt taas, kun reissulla veteli juustoa niin tekee mielikin jättää koko shaisse veks. Turvottaa ja pöhöttää ainakin omaa kroppaani. Parasta on ilman maitoa. :))

 4. Kokeilin jokin aika sitten maidotonta ruokavaliota, suurimpana odotuksena kokisinko minkäänlaista vaikutusta limaiseen oloon. Mitään järin suurta ahaa elämystä ja eroa en ehtinyt huomaamaan ja palasin takaisin maitotuotteiden pariin. Ehkä mielikuvitukseni (ja kukkaro) eivät riittäneet, kun oli enemmän nälkä, ja energian saanti tuntui muutenkin jäävän liian alhaiseksi.
  Käytän siis jälleen hyvällä mielellä maitotuotteita, itselleni ne eivät aiheuta oireita tms.

  • Joo. :) Itse uskon, että maitokin reagoi eri ihmisillä eri tavoin. Ei se kaikilla turvota tai välttämättä kerää sitä limaa. Ja toki moni käyttää hyvinkin vähän verrattuna toisiin.

 5. Monet maidottomaan siirtyneet fitnesspirkot ja -penat vetää sitten punaista lihaa kaksin käsin, kun jostainhan se proteiini on saatava. Kuitenkin vuosikausia jo on tiedetty punaisen lihan yhteydestä esim paksusuolisyöpään. Maitotuotteista ei ole vastaavaa määrää tutkimuksia, joissa olisi saatu negatiivisia tuloksia ja tuo yksittäinen onkin tyrmätty täysin muiden alan ihmisten toimesta. Jos jollakin on maitoherkkyyttä niin turhahan sitä on syödä. Mä syön arkena päivittäin sen yhden rahkan ja aamulla raejuustoa 100g. Lisäksi juustoa pari siivua. Mitään limaisuutta ym en ole huomannut. En ole koskaan kipeä ja ihoa kehutaan jatkuvasti.

 6. Moikka!
  Itse oon ollut maidottomalla ruokavaliolla jo reilut kaksi vuotta. Tätä ennen maitotuotteita meni päivittäin ja vieläpä aika runsaastikkin. Kärsin hirveästä ihottumasta johon lääkärikin diagnosoi ”kroonisen ihottuman” joka ei lähtisi pois. Poikaystävä kuitenkin kehotti kokeilemaan kuukauden ilman maitotuotteita ja kappas, jo ekalla kokeiluviikolla ihottuma alkoi helpottamaan. Nyt se on onneksi kadonnut kokonaan ja kasvojenkin iho on huomattavasti paremmassa kunnossa. Ei enää kipeitä ja isoja finnejä.
  Henkilökohtaistahan se on, miten maitotuotteet eri ihmisiin vaikuttaa, vai vaikuttaako mitenkään. Itse kuitenkin voin paljon paremmin ilman! :)

  Kivaa viikonloppua!

 7. Mutta millä ihmeellä sen jokapäiväisen rahkan korvaa? Siis tuote, joka on yhtä helppo syödä missä vain, milloin vain ja pitää sisällään yhtä hyvät ravintoarvot? Vinkkejä otetaan vastaan…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 1
Tykkää jutusta