Elämää ilman maitotuotteita

Maito kuohuttaa säännöllisin väliajoin. Viimeisin asian esille nostanut taho on Kauppalehti, joka julkaisi mielenkiintoisen jutun maitotuotteista eilen (juttu täällä). Luin tuon artikkelin tottakai, vaikka mitään itselleni uutta se ei pitänyt sisällään. Paljonhan siitä on viime aikoina kuhistu, kuinka tämä suomalaisten kansanjuoma ei välttämättä olekaan niin terveellistä kuin oletetaan. Jep. Itse suhtaudun näihin tutkimuksiin toki aina varauksella sillä välillä tuntuu, että ihan kaikesta saa syövän. Loppupeleissä vaikka sitä luulisi elävänsä kuinka ”terveellisesti” tahansa saattaa se syöpä silti salakavalasti iskeä. Eli ei, en jättänyt aikanaan maitoa pois, koska se aiheuttaa syöpää tai sydäntauteja.

Veikkaan, että jos en olisi saanut henkilökohtaisia terveysongelmia maidosta, en olisi jättänyt sitä ihan noin vaan pois ruokavaliostani. Kyllähän kylmä maito on toisinaan ihanaa ja edelleen välillä tulee haksahdettua tavalliseen lakujäätelöön, juustoista puhumattakaan. Maitotuotteita on syötetty meille suomalaisille lapsesta pitäen ja mehän ollaan kasvettu siihen, että maito kuuluu jokaisen ruokaympyrään. Kuinka muutenkaan? Meillä ainakin kitattiin maitoa ja paljon. Kalsiumia, kalsiumia, kalsiumia. Kasvaville lapsille joo, mutta entäs meille aikuisille? Saanen muuten muistuttaa, että kalsiumia saa myös mm. kasviksista, hedelmistä ja marjoista. Se usein unohdetaan.

Useimmiten Suomessa erilaisista vatsaongelmista kärsiviä kehoitetaan jättämään viljat. Leipä turvottaa ja niin pois päin mutta mitä tekee maito? Se vasta helposti turvottaakin! Harva kuitenkaan raaskii jättää maitoa, koska mitä ihmettä sitä sitten söisikään jos ei sitä rahkaa? Varsinkaan tässä ajassa, kun proteiinipitoinen maitorahka-kausi on meneillään ei monelle tule ehkä ihan ensimmäisenä mieleen luopua maitotuotteista. Lähdetään kokeilemaan laktoositonta ja hylaa, sekä pahimmassa tapauksessa vaan kärsitään milloin mistäkin vaivoista. Pakki sekaisin, vatsa kuin ilmapallo, möyryää, oksettaa tai ilmavaivoja. Todella kiusallisia oireita, joista en todellakaan toivoisi kovin monen jatkumolla kärsivän.

IMG_3394

Itse olen kokenut maidon jättämisen sinällään hyvinkin helpoksi. Inhoan rahkoja, eri makuisia, värisiä ja hajuisia. Niistä tulee niin limainen olo ja oma kehoni ei vaan kykene suodattamaan kyseisiä tuotteita. Kokeiltu on myös erilaisia puhtaampia lehmänmaito luonnonjogurtteja jne. mutta ei, pahoinvointi niistäkin vaan tulee. Alkuun tosiaan hieman yritin mutta sitten esitin itselleni kysymyksen MIKSI? Miksi söisin tällaista jota kehoni ei selvästikään pysty sulattamaan. Ei yhtään syytä ja mitä pidempään olen ilman jogurtteja elänyt, sitä paremmin voin. Korvaavia vaihtoehtoja löytyy vaikka millä mitalla, joten miksi kituuttaa kehoaan sen kalsiumin tai deen vuoksi joita nyt vaan saa paljon muualtakin?

Omalla kohdallani se heikoin lenkki on juustot, ah. Mozzarella ja feta ovat suosikkejani ja niiden kanssa välillä lipsun. Lipsun ja kärsin… Okei, juustoista ei tule niin paha tilanne kuin rahkasta (ei siis pahoinvointia) mutta vatsa saattaa kyllä tulla kipeäksi tai turvota. Ei hyvä ei. Kaikista paras olo itselläni on yksinkertaisesti täysin ilman maitotuotteita. Kehoni on vireä, limaa ei kerry kurkkuun ja kropassa on kokonaisvaltaisen puhdas fiilis. Tuolla puhtaalla fiiliksellä tarkoitan keveää oloa ilman nestepöhöä tai sellaista tulehdustilamaista fiilistä. Kurkkukipu, kylmät väreet, limainen yskä, jatkuva turvotus… Kaikki nuo olivat itselläni ihan arkipäivää siinä vaiheessa, kun elin suorastaan ”limassa”. Kolmekin rahkapurkkia päivässä on jo aikamoinen satsi ja siihen päälle vielä raejuustot, sekä muu maidon lipittäminen, hyi.

Oma suhtautumiseni maitoon on siis hyvinkin omakohtaisiin kokemuksiin perustuva. Negatiivisuuteni kumpuaa siitä erosta, jonka olen kehossani huomannut ja johon en enää mistään hinnasta tahtoisi palata.  Jos maito ei aiheuta sinussa minkäänlaisia oireita, vatsasi voi hyvin ja olet kaikin puolin kunnossa en usko, että sitä kannattaa poiskaan jättää. Ellei sitten ihan mielenkiinnosta tahdo kokeilla? Haluan kuitenkin kannustaa jokaista joka painii turvotuksen, ilmavaivojen tai jatkuvan pahoinvoinnin kanssa, edes testaamaan maidotonta elämää. Se nimittäin voi esimerkiksi ollakin viljojen sijaan se paholainen kehossasi.

Elääkö moni teistä maidotonta elämää? Jos niin kuinka kauan olette ilman maitotuotteita olleet? Oletteko täysin maidottomia vai suositteko esimerkiksi satunnaisesti juustoja tms.?

Kommentit (14)
  1. Mutta millä ihmeellä sen jokapäiväisen rahkan korvaa? Siis tuote, joka on yhtä helppo syödä missä vain, milloin vain ja pitää sisällään yhtä hyvät ravintoarvot? Vinkkejä otetaan vastaan…

  2. Hyvä teksti ja tärkeä aihe! 🙂 Samoilla linjoilla mennään <3

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *