Mistä motivaatiota juoksutreeniin?

Jo hyvin pitkään olen harrastanut juoksemista salitreenien ohessa. Vasta tuon pidempikestoisen syysflunssan jälkeen, jonka sairastin en ole oikein saanut juoksurytmistä enää kiinni. Alkuun se oli sitä, että aerobinen sai kurkussa aikaan outoja tuntemuksia, jonka vuoksi välttelin sitä syystäkin. Nyt taas, kun terveyttä olisi niin tuo synkkä ja kolea syysilma ei nappaa, ei sitten yhtään. Miten ihmeessä sitä saisi taas siitä juoksu-rutiinista kiinni niin, että viitsisi sukeltaa tuonne pimeyteen edes pari kertaa viikossa? Salimme juoksumatolla olen kyllä muutamat kerrat pyrähdellyt, mutta onhan sisätiloissa juokseminen aina vähän happiköyhempää ja mielestäni jollain tapaa niin tylsääkin.

En tiedä millainen teidän juoksumotivaationne on tällä hetkellä, mutta siitä riippumatta tahdon jakaa muutaman motivaatiovinkin paitsi itselleni, myös teille. Uskon nimittäin siihen, että tämäkin asia tai asian aikaan saaminen on omasta asenteesta kiinni. Kun sinne lenkille vaan saa itsensä lähtemään, niin loppu sujuu kuin sulaa vahaa (ehkä?).

IMG_3521

Näillä motivaatio huippuunsa:

 • Uudet treenivaatteet. Niin pinnalliselta kuin tämä kuulostaakin, jos juokseminen tökkii kannattaa hankkia pari uutta juoksupaitaa ja vaikka kivan värinen juoksutakki. Toki vaatteiden teknisilläkin ominaisuuksilla on väliä, joten kannattaa etenkin talvea varten hankkia sellaisia juoksukuteita, jotka ovat paitsi lämpimiä kuitenkin keveitä. Eli siis tehty talvijuoksemista varten. Itse rakastan pirteän värisiä treenivaatteita yläosissa ja kengissä, joten niitä tuleekin aina suosittua. :)
 • Juoksutreenien aikataulutus. Eli toisinsanoen aikatauluta treenit viikon ajaksi. On helpompi lähteä esimerkiksi aamulla juoksemaan, kun asian on päättänyt jo illalla. Itseäni ainakin helpottaa myös vaatteiden esille laitto illalla aamua varten, jolloin lähtemiseen ei mene turhan kauaa aikaa. Päätöksiä päätöksiä.
 • Hyvät juoksukengät. Tämä liittyy tavallaan tuohon ensimmäiseen vinkkiin mutta näiden perään tahdon kyllä ehdottomasti vielä erikseen kuuluttaa. Älä juokse huonoilla kengillä! Itselläni on juoksulenkkareissa aina omalle jalalleni tehdyt pohjalliset, jotka tekevät kengästä juuri minun jalalleni täydelliset. Tietenkin on otettava huomioon muitakin seikkoja riippuen millaisissa maastoissa juokset jne. mutta juoksukenkiin kannattaa kyllä ehdottomasti satsata! Itse pidän erityisesti keveistä juoksukengistä.
 • Mieluisat lenkkimaastot. Voi olla, että toisille reiteillä ei ole mitään merkitystä mutta omalla kohdallani se vaikuttaa aika paljonkin. Juoksen jostain syystä paljon mieluummin tuttuja reittejä, joissa tiedän esimerkiksi milloin olen suunnilleen lenkin puolivälissä, kuin täysin randomisti jossain. Mulla on omat suosikkilenkkini ja niitä on aina kiva juoksennella. Ajatukset voivat olla ihan muualla kuin siinä missäs minä nyt menenkään, tai tuleekohan lenkistä liian pitkä. Hahah, tuotakin minä siis välillä olen funtsinut. :D

2015-11-20

 • Motivoiva musiikki. Itse en osaisi kuvitellakaan lenkkejä ilman musiikkia. Niin tylsää ja jalka nousisi huomattavasti hitaammin. Itse tykkään kuunnella Spotifyta, josta valkkailen aina levyjä soittoon hieman randomisti. Lenkeillä tykkään kuunnella fiiliksestä riippuen rockia tai housea. Menevää sen tulee olla, se on varma. Tosin toisinaan aamuherätykseen toimii ihan päinvastainen, kuten vaikka Elias Kaskinen jonka biisejä jaksan fiilistellä kerta toisensa jälkeen.
 • Juoksuseura. Toisille juoksukaveri on ehdoton motivaattori. Itse olen aina ollut yksilöurheilija, joten lenkilläkään en niin kaipaa seuraa. Ollaan kyllä juostu paljon miesystäväni kanssa ja se tavallaan kyllä jeesii, kun toinen lähtee mukaan mutta välttämätöntä tuo ei itselleni ole. Jos sinusta kuitenkin tuntuu, että pääset helpommin lenkille seuralaisen kanssa niin sitten toimit niin. :) Onhan kirittäjä aina kirittäjä.
 • Rentoutuminen. Moni kokee juoksemisen hyvin rentouttavana, omana aikana. Sitähän se on. Voit uppoutua täysin omiin ajatuksiisi ja painaa eteenpäin. Itse olen jättänyt lenkkipolulle oikeasti tuhat ja yksi murhetta, nimittäin siellä taakat ikäänkuin kevenevät. Lopulta ne endorfiinit valtaavat kehon ja sinulla on niin hyvä fiilis. Nyt tuli ikävä lenkille!!
 • Tulokset motivoivat! Näinhän se menee. Mitkä ne tavoitteet sitten ikinä kenellekään juoksemisen suhteen ovat, niin tuloksia lenkit varmasti antavat. Itselleni esimerkiksi koheneva kunto on aina erinomainen saavutus. Tai sitten vastaavasti se, että jaksankin juosta pidempään, askel ei paina, kropassa tuntuu hyvälle jne. Kannattaa miettiä niitä syitä miksi juokseminen onkaan se hyvä juttu mikä taas tsemppaa lenkille.

Mitkä seikat teitä motivoivat tässä pimeässä ajassa liikkumaan? Onko vielä erityisesti ulkoliikuntaan jotain motivaatiovinkkejä?! :)

IMG_3544-001

(Toppi / Juoksutrikoot / Kengät (ei mainoslinkkejä)).

*Kuvissa esiintyvät vaatteet blogin kautta saatuja.

On my way

5 vastausta artikkeliin “Mistä motivaatiota juoksutreeniin?”

 1. Nyt on kyllä tosi kamalaa juosta kun on liukasta. Itse en myöskään tykkää juosta kovilla pakkasilla, joten kyllä hölkkälenkit ainakin omalla kohdallani taitavat jäädä taas kevääseen. Sen sijaan kuntooan voi pitää yllä reippaasti kävelemällä ja esimerkiksi rivakasti ylämäkiä nousemalla. Oletko muuten koskaan mittaillut kuinka monta askelta otat päivän aikana? :)

  • Niin joo, pohjosemmassa on tuokin ongelma. :/ Täällä ei vielä lunta ole.

   Itseasiassa en ole mitannut. Puhelimessani on jonkunlainen laskuri mutta en kyllä tiedä onko siihen luottaminen…

 2. Oon kyllä joissain kohdissa täysin samanlainen kuin sä :D Itekseen on vaan jotenkin rentouttavaa juosta sekä mun on myös ”pakko” juosta tuttuja reittejä koska päätän yleensä etukäteen että kuinka pitkän lenkin teen ja se onnistuu vain tietämällä lenkki etukäteen. Vaikka ei sillä joskus on kyllä kiva juosta uusia paikkoja tutkiskellen sekä ilman musiikkia. Voih kuinka rentouttavaa oli myös kerran juosta ilman musiikkia kun soittimesta akku tyhjä. :D Syksyllä juoksemisessa on kyllä omat haasteensa mutta eniten ehkä sateet vie mun motivaation, pimeys ei niinkään. Ilmakin on kivan kirpeä/viileä niin on ihan raikasta :D

  • Juokseminen on kyllä ihanaa… Ja raikas ilma toimii mutta kylmyys ja pimeys. Ikävä combo itselleni. Hyvä jos sinulle ei niin paha! :))

   Tsemiä treeneihin!

 3. ite rakastan juoksemista kun se on mulle nin terapeuttista ja vapauttavaa, mutta nyt on motivaatio hukassa ku ilma on mitä on nii ei meinaa millää nousta beba sohvalta/sängyltä ulos..

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta