D-vitamiinin tärkeys

D-vitamiini on ehdottomasti sellainen vitamiini, jonka tärkeyttä voisin loputtomiin hehkuttaa. Itse syön kyseistä ravintolisää muuten ympäri vuoden, paitsi kesäaikaan jätän sen vähemmälle tai mahdollisesti kokonaan pois. Suomessa aurinko ei välttämättä helli kesälläkään hirmusti, joten vähän sen mukaan katson tilanneta. Auringon lisäksi D-vitamiiniahan kuitenkin saadaan myös maitotuotteista, sekä rasvaisesta kalasta. Itsehän käytän maitotuotteista oikeastaan ainoastaan juustoja satunnaisesti, joten joudun sitä suuremmallakin syyllä kiinnittämään omaan deen saantiini huomiota. Lohta, eli toisinsanoen sitä rasvaista kalaa syön kyllä kerran tai pari viikossa mutta eihän se yksistään riitä.

Muistatte varmaan, kun joku aika sitten valittelin väsymystä kasvisruokavalion aloittamisen yhteydessä? Korjasin kuitenkin hieman ravintolisieni saantia ja nyt rauta, B-vitamiini ja lisätty D:n määrä ovat tehneet tehtävänsä. D-vitamiinin nostin 50 mikrogrammaan sen entisen 25 sijaan ja itseasiassa ero vireystasossa on aika huima! Sen lisäksi, että D-vitamiini vie väsymystä, se auttaa kalsiumin imeyttämisessä ja täten ennaltaehkäisee osteoporoosia. Meillä tuo kyseinen sairaus onkin sukurasite, joten sitä suuremmalla syyllä asiaan kannattaa tällä ikää viimeistään huomiota kiinnittää. D-vitamiinilla on myönteinen vaikutus myös influenssien, sekä hengitysteiden infektioiden syntymisen ehkäisyyn. Näiden lisäksi on vielä pidempiaikaisia vaikutuksia, kuten syövän ennaltaehkäisy ja PMS-oireiden lieventäminen. Kannattaa siis ehdottomasti popsia tuota ihmevitamiinia!

Jos Deen nauttiminen tabletin muodossa tuntuu haastavalle, kyseisestä vitamiinistahan löytyy jos jonkunlaista muotoa. On suihkeita, tippoja, purutabletteja jne. Itse ostin itseasiassa vasta ihan taannoin ensimmäisen nestemäisen vitamiinin, nimittäin B-vitamiinitipat. Ruiskautan kyseisiä tippoja aina aamusmoothieni sekaan, jossa ne menevät mukavasti alas. Yksi pilleri vähemmän! Näissä D-vitskuissa Vitatabsin suussa sulavat tabletit ovat toimineet ihan kivasti, vaikka useinhan dee on nimenomaan nieltävissäkin hyvin pientä ulkomuodoltaan. Joku ehkä ihmettelee miksi tällaisia funtsin mutta mun ei tosiaan ole koskaan ollut helppo niellä suuria kapseleita. Jo muutama vitamiinipilleri peräkkäin nieltynä veden kera saattaa aiheuttaa huonovointisuutta tai jättää pilerit ns. kurkun tuntumaan. Mitä enemmän nestemäisiä vitskuja tai jaoteltua niiden napsimista, niin sitä parempi! Ja itseasiassa olen tainnut lueskella joskus, että esimerkiksi suihkeista imeytyisi enemmän itse vitamiinia mitä kapseleista? Sitä suuremmalla syyllä kannattaa deetä nyt popsia ihan kunnolla, sillä kuitenkaan kapselin kokonaismäärä ei tavoita sitä täydellistä lopputulosta.

Löytyykö teidän vitamiinivalikoimista D-vitamiini ja millaista annosta suositte? Syökö joku enemmän kuin tuon 50 mikrogrammaa?

IMG_3299

On my way

2 vastausta artikkeliin “D-vitamiinin tärkeys”

  1. Ihan mahtavaa, että yhä useampi suomalainen on ymmärtänyt ettei suositukset yllä läheskään sille tasolle, mitä meidän tulisi D-vitamiinia syödä. Mulle D-vitamiini on päivän tärkein vitamiinilisä ja itseasiassa D on lähempänä meille tärkeää hormonia, kuin vitamiinia. Sen puutos kun vaikuttaa ihan kaikkeen. Itse syön 100mikrog talvisin ja kesäisin 50mikrog. Toivottavssti moni lähti apteekkiin ostamaan D:tä luettuaan tän postauksen ;)

  2. I take 5000 IUs a day (sans May, June, July August) , sometimes more and I live in the sunny Georgia USA where summer is about 8 months long. It is impossible to OD on vit D. Just know that 30 mins in the sun gets you about 25000 IUs!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta