Kymmenen vinkkiä krapulan karkoittamiseen

Pikkujoulukausi on ovella tai monilla jo alkanutkin muutama viikko sitten. Itseasiassa tämä aika vuodesta taitaa olla useimmille sellainen ”rällästämisen” aikakausi, herkutellaan ja juodaan alkoholia tavallista enemmän. Toki poikkeuksiakin löytyy mutta useimpien kalenterit kuitenkin täyttyvät jos jonkunlaisista kissanristiäisistä. Ja itse jouluhan on tietysti sellaista syöpöttelyn juhlaa, konvehtirasioita kuluu ja uusi elämä aloitetaan sitten tammikuussa. Oma kalenterini on ollut jo koko marraskuun ihan pullollaan mutta joulukuussa (ehkä?) helpottaa. Kun ensi perjantaina saadaan firman kinkerit päätökseen, veikkaisin, että luvassa on ainakin pari iisiä viikonloppua. Täällä kyllä jo kaivataan sellaista rentoa kotinhengailua, vaikka toisaalta joulunahan sitä on sitten aikaa levätä.

Monen pikkujouluihin kuuluu tavallista runsaampi alkoholin käyttö ja sehän taas tietää useimmille krapulaa. Omalla kohdallani muistan hyvin ajan, kun pystyin olemaan baarissa pilkkuun saakka ja menemään aamu seiskaan duuniin. Parin tunnin yöunet eivät tuntuneet silloin yhtään missään, nykyään en todellakaan pystyisi samaan (ei sillä, että edes haluaisin…). Krapulathan pahenevat iän karttuessa ja mitä vanhemmaksi sitä tulee, sitä useampia päiviä menee siihen, että palautuu täyteen toimintakykyyn. Minun on pakko sanoa, että omalla kohdallani kunnon kostea ilta (yli 5 annosta alkoholia) tuo mukanaan kivan darran, josta selviämiseen menee vaihdellen 1-2 päivää. Useimmiten vielä se kaksi. Suurin ongelma aina tuona dagen efter päivänä on se mieletön väsymys. Harvemmin pahoinvointikaan mutta väsymys on jotain sellaista, että voisin vaan nukkua ja nukkua… Harvemmin jaksan edes mässyttää roskaruokaa, korkeintaan sen Weeruskan pizzan haen ja katselen peilistä kauhulla kalpeaa lookkia. Nainen on krapulassa kyllä niin karsea näky.

IMG_4049

Vaikken itse ole mikään krapulan selättäjä-maestro, ajattelin jakaa teille kuitenkin ne omat hyväksi kokemani vinkit sen karkoittamiseen. Samalla siis muistutuksena itsellenikin, mitä sitä tuleekaan tehdä, kun kankkunen yllättää…

  • Aloita päivä juomalla runsaasti vettä. Itse inhoan tuota darrassa mutta pakotan itseni silti siihen. Monesti tulee ostettua myös kivennäisvettä jääkaappiin valmiiksi, jota on vaan niin paljon helpompi saada alas. Vesi kuitenkin raikastaa oloa ja paikkaa aikaansaatua nestehukkaa. Juomattomuus vaan pahentaa oloa, joten kannattaa vetää sitä vettä vaikka väkisin.
  • Tuuleta makuuhuone. Raikas huoneilma parantaa oloa kummasti!
  • Syö terveellisesti ja monipuolisesti. Tämä on ainakin itselleni se paha… Minulla nimittäin krapulassa on harvoin nälkä, joten oikeastaan se pizza jää päivän ainoaksi ravinnonlähteeksi. Pakotan itseni kuitenkin usein juomaan superfoodien täyteisen vihersmoothien, joka oikeasti helpottaa tosi paljon oloa ja antaa kaivattua energiaa.
  • Lepää ja nuku. Mielestäni jengi liian usein pakottaa itsensä krapulassa toimimaan. Tavallaan ymmärrän pointin ettei tahdo hukata kokonaista päivää mutta toisaalta, jos väsyttää niin miksi sitä ei nukkuisi tai edes lepäisi? Maksa tekee kovaa duunia puhdistaakseen kehoa, joten sekin jo vie kovasti voimavaroja.
  • Käy suihkussa. Suihku on oikeasti sellainen juttu, jonka suhteen mietin aina, että miksi en tehnyt tätä jo heti aamusta. Se piristää ja saa olon raikkaammaksi. Kannattaa siis ehdottomasti hoitaa homma pois heti aamusta ja ihan parastahan on jos omistaa kylpyammeen, johon mennä lillumaan. Vesi tunnetusti parantaa huonoa oloa ja siellä sitä pahaa oloa ei tunne samalla tavalla kuin ”maan kamaralla”.
  • Heitä rauhallinen käveylenkki. Kuten edelläkin mainitsin, raikas ilma parantaa oloa. Juoksulenkillä käyn harvoin darrassa mutta kävelylenkki toimii sitäkin paremmin. Kävelylle voi lähteä myös vaikka kuinka rähjäisenä, joten huppu vaan päähän ja menoksi.
  • Juo Chlorellaa samana päivänä, kun juot alkoholia (5 g annos). Kyseinen superfoodhan tunnetusti lieventää krapulaa, japanilaisen tutkimuksen mukaan jopa 96%. Mun on pitänyt testata tätä monta kertaa mutta aina se on jäänyt. Nyt laitetaan kyllä täytäntöön, kerta kyseistä superfoodia kaapistamme löytyy!
  • Ota särkylääke jos päätä särkee. Vaikka itse muuten vältän särkylääkkeiden popsimista, krapulassa sallin sen itselleni jos päätä sattuu jomottamaan. Myös pahoinvointiin pätee sama vinkki, käy vessassa sillä se helpottaa oloa.
  • Käy saunassa, infrapuna on ihan paras. Sauna tunnetusti laittaa nesteet liikkeelle ja pystyt hikoilemaan viimeisetkin alkon rippeet kehosta. Jos siis mahdollisuuksia saunaan on, suosittelen. Ei ehkä ihan aamusta, kun olo on pahimmillaan mutta vaikka alkuillasta.
  • Pimennä makuuhuone. Itselläni on ainakin aika kova valonarkuus darrassa, varsinkin jos päätä yhtään jomottaa. Kannattaa siis pimentää huone mahdollisimman tehokkaasti jotta olo helpottuu.

Onko teillä jakaa jotain hyviä ja oikeasti tehokkaita vinkkejä krapulan ehkäisyyn tai hoitoon? Olisi mielenkiintoista kuulla teidän vinkkivitosenne! 

Kommentit (13)
  1. Pitäis juoda ainakin litra vettä ennen nukkumaan menoa, alkoholi kuivattaa niin pahasti 🙁 Ja banaanien pitäis tutkitusti auttaa, ite aina syön banaania krapulassa. Oon kans kuullu että kylmä suihku auttaa monia!

    1. Niinhän sitä pitäisi mutta kuinka moni todellisuudessa juo. 🙂 Itse en ainakaan saa tosiaan alas litraa mutta pari lasia tulee kyllä tavallisesti kitattua, vaikka väkisin. Monihan tyyliin nukkuu suihkussa, se on aika hurjaa jos sinne nukahtaa ja saa aikaan vesivahingon. Seuraavana päivänä suihkussa käynti on kyllä ihan must, kylmä tai kuuma niin kyllä kummasti olo helpottuu. Banaani pitää siis testata! 😉

  2. Itse pyrin muistamaan veden juonnin jo yöllä kotiin kömpiessä ja suosikiksi on tullut myös aloe vera shotti ennen nukkumaanmenoa ja ensimmäiseksi aamulla. Aloe vera puhdista maksaa ja sisältää paljon vitamiineja!

    1. Itse aina ihmettelen miten jengi saa tuollaisia juttuja alas juhla-illan jälkeen. Ei uppoaisi kyllä itseeni… Maksimissaan pari lasia mehua tai vettä ja petiin. 🙂 Mutta en tosiaan epäile etteikö aloe toimisi, olisi varmaan syytä joskus yrittää. 😀

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *