Syökää selleriä!

Tällä viikolla on tullut suosittua smoothieita oikein olan takaa ja iltasella tuo raikas ja keveä juoma onkin maistunut paremmin kuin hyvin. Itsehän juon joka aamu hieman tuhdimman vitamiini-banaani-marja pommin, jolla jaksaa helposti sinne puoleen päivään saakka. Helppo tapa saada kaikki superfoodit alas ja samalla aloittaa päivä vitamiinipitoisesti, sekä mikä tärkeintä terveellisesti. Iltaisin jos taas smoothieita juon, käytän enemmän energiaa noihin aineosiin ja sinne useimmiten eksyykin tuoretta ananasta, mansikoita, pinaattia, minttua, sitruunamelissaa, inkivääriä, limeä, sekä tätä ihan uusinta ”löytöäni” eli selleriä.

Jos joku nyt ihmettelee miten selleri voi olla uusi juttu itselleni niin kyllä, samaa ihmettelen minäkin! Olenkohan koskaan aikaisemmin käyttänyt kyseistä raaka-ainetta keittiössämme? Veikkaisin aika varmasti, että en. Vaikka paljon yrttejä ja muita vihreitä tuleekin käytettyä, on selleri jostain syystä jäänyt sinne pimeälle puolelle. Kokeilinkin sitä eilen ensimmäistä kertaa smoothien sekaan ja pakko sanoa, että nam! Antaa ihanan kirpsakan makuvivahteen muuten makeiden aineosien joukkoon. Kyseinen kasvihan jakaa jonkun verran mielipiteitä juurikin makunsa puolesta mutta veikkaan, että oma makuaistini on tottunut aika vahvoihin makuihin ja sillä tämäkään ei tuntunut missään. Päinvastoin!

IMG_4236

No miksi sitten syödä selleriä? Tai ylipäänsä miten ja missä?

Ensinnäkin selleri sisältää runsaasti vitamiineja ja mineraaleja, kuten rautaa, kalsiumia, A-, B- ja C -vitamiinia, sekä kaliumia. Se tasapainottaa elimistömme happo-emästasapainoa ja poistaa nesteitä. Selleri toimii ikäänkuin diureettina, joka poistaa kehostamme kuona-aineita ja laittaa aineenvaihdunnan hyrräämään! Yksi hyvin mielenkiintoinen vaikutusmuoto on syövän ehkäisy. Selleri siis lisää kehossamme syöpää ehkäiseviä yhdisteitä, joiden sanotaan lopettavan syöpäsolujen kasvun. Ennaltaehkäisy ei varmastikaan ole koskaan turhasta mitä tuohonkin sairauteen tulee… Ja jos taas ummetuksesta kärsii, selleri laittaa suoleen vipinää. Auttaa painonhallinnassa ja ehkäisee turvotusta. Vitsit, miten mä olen voinut missata tällaisen superfoodin!!??

Käyttötarkoituksetkin ovat aika laajat, nimittäin sellerihän on erinomainen kasvis ruoanlaitossa (sellerikeitto, pihvit, salaatit jne.), sekä lisäksi hyvä osa mehuja ja smoothieita. Toisekseen selleri taitaa olla aika vakkarikamaa keitto -ja dippivihanneksena. Jälkimmäistä ajattelin ehdottomasti ensi kerralla testata, kun dippailen kurkkua ja porkkanaa! Syötävää kyseisessä varsikasvissa ovat siis niin lehdet, kuin varsikin. Vartta käytetään ehkä yleisemmin hienonnettuna tai veitsellä pilkottuna ja lehdillä taas voi kivasti koristella erilaisia ruokia.

IMG_4223

Itse kokeilin tosiaan eilen selleri-smoothieta, johon laitoin sellerin lisäksi ananasta ja mansikoita, sekä vähän lisää vihreää. Mansikat ja ananas toivat mukavasti makeutta ja täten tasapainoittivat vahvan sellerin makua. Tosin, kyllä se vahvahko maku sieltä silti esiin pompsahtaa mutta ei mielestäni kuitenkaan liikaa…

Selleri-ananassmoothie (GL, M)

 • 200 g suomalaisia pakastemansikoita
 • 1 pitkä sellerinvarsi hienonnettuna (aloita vähemmällä jos olet herkkä kirpeille mauille!!)
 • Kourallinen tuoretta pinaattia
 • 1/2 ananas pilkottuna
 • 1/2 suomalainen kurkku
 • Loraus kylmää vettä

Blendataan Rawmixilla sekaisin ja nautiskellaan raikkaasta ja kirpsakasta nesteet liikkeelle laittavasta smoothiesta!

Onko selleri teidän keittiönne vakkarivarustelua? Mihin kaikkeen sitä käytätte?

On my way

4 vastausta artikkeliin “Syökää selleriä!”

 1. Täytyykin laittaa selleri kauppalistalle. Hankin juuri mehulingon, joten mehun joukkoon voisi sujauttaa selleriä :)

  • Kannattaa!! Mä laitoin juuri aamusmoothieen ja hyvin peittyi banskun ja mustikoiden sekaan. :)

 2. Hei! Kannattaa laittaa sitruunaa/limeä joukkoon, peittää mun mielestä hyvin sellerin makua! Toimii kans hyvin poistamaan sitä ”mullan makua” (viher)smoothiessa, jos laittaa esim salaattia/kaalia. :)
  Ennen vihasin selleriä, mutta kerran ylitin itseni ostamalla sitä kotiin: dippailu ja smoothiet tekivät siitä mulle uuden käyttökasviksen!

  • Joo, laitankin aika usein kyseisiä sitrushedelmiä smoothieisiin. :) Itseasiassa mä pystyn aika paljonkin laittamaan tuota selleriä ennenkuin sitä tulee ns. liikaa. Käytän yleensä juuri banaania tai jotain muuta hedelmää smoothieissa joka tuo siihen sitä makeutta. Mun mielestä selleri ei vaan oo pahaa, oon ehkä poikkeus. :D

   Ja dippailu pitää laittaa minunkin testiin asap! :))

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta