Lahjaton joulu?

Olen monena vuotena miettinyt, että miltä lahjaton joulu tuntuisi? Tässä ajassa joulu on yhtä hössötystä, stressiä ja kiirettä jota itse koitan kaihtaa kaikin mahdollisin keinoin. En olekaan tänä vuonna ostanut yhtään lahjaa ja jos niitä ostan, teen ostokset kerralla vasta aaton aattona. Mielestäni lahjoja on kyllä kiva antaa mutta se oheismeininki mikä niihin liittyy on jotenkin niin typerää. Hirveää stressiä siitä mitä ostaa ja kenelle. Ja jos oikeasti mietitään, että tässä ajassa aika moni ihminen ei saa yhtään lahjaa, eikä monellakaan ole varaa ostaa edes sitä yhtä pakettia läheiselleen. Ja pahimmassa tapauksessa ei ole ketään kenelle lahjaa antaa, tai keneltä sellaista saada.

Joulun tarkoitus on rakkaus ja yhdessäolo. Mielestäni upeinta on jos perhe kokoontuu pitkästä aikaa yhteen ja joulusta nautitaan porukalla. Joukkoon on ehkä saatu uusia perheenjäseniäkin, joiden kanssa sitten ottaa peliskaboja. Yhdessäolo on parasta! Jotenkin liian usein tänä päivänä se tärkein jää niiden lahjojen ja kaiken materiahössötyksen varjoon… Ei sillä ettenkö tosiaan tykkäisi antaa lahjoja ja saadakin niitä, mutta jollain tasolla unelmoin täysin lahjattomasta joulusta. Itse pystyn kuitenkin hankkimaan kaiken tarvitsemani, eli voin rehellisesti sanoa etten  tarvitse mitään. Raha on varmaan ainut asia jota aina palaa ja sehän taas on aika tylsä lahja noin muutenkin. Miettii, että jos sen kaiken rahan mitä käyttää läheistensä lahjoihin antaisi vaikka ihmisille, jotka oikeasti jotain tarvitsevat? Ei ollenkaan huono, eihän? Siispä Facebookin ”jouluapu-ryhmät” kunniaan!

Meillähän on siis aina ollut ”rikas” joulu koko lapsuuteni ajan. Paljon lahjoja, ruokaa, herkkuja ja oikeastaan ihan kaikkea. Mutta sitten, se tärkein oli aika usein pielessä ja joulusta nouseekin mieliin myös riidat ja erimielisyydet. Ehkä siksi siis itse tänä päivänä eniten korostan sitä sovun ja yhdessäolon tärkeyttä, sekä vaikka ihan vähäistä lahjojenkin määrää. Ei niillä lahjoilla niin väliä kunhan jouluna ei tapella, eikä käytetä energiaa negatiivisuuksiin.

Itse toivoisin tänä vuonna lahjatonta joulua tai ihan maximissaan yhdet pienet lahjat kullekin perheenjäsenelle. Mielestäni nuokaan eivät olisi välttämättömiä jos se vain jokaiselle sopisi? Toisinaan vaan tuntuu, että nämä päätökset eivät ole ihan yksimielisiä. Toisille lahjat ovat hyvinkin tärkeitä ja silloin tavallaan turhaako sitä heiltä tätä iloa poiskaan viemään. Itselleni käy oikeastaan kaikki. Kunhan joulurauha säilyy.

Viettääkö moni teistä lahjatonta joulua puolisonsa tai sukulaisten kanssa? Onko tämä vuotuinen perinne vai kenties ensimmäinen kerta?

IMG_8801-003

On my way

9 vastausta artikkeliin “Lahjaton joulu?”

 1. Meillä on ollut lahjattomat joulut jo pidemmän ajan. Muistan, että minunkin lapsuudessani lahjoja sain suht paljon, mutta kyllä sitä lahjattomaksi joulut on mennyt kun 20 vuotta tuli mittariin. Itse tajusin samantien, että mulle riittää ihan vallan mainiosti joulu jossa ei ole lahjoja vaan ruokaa, rauhaa ja hyvää seuraa. Meidän perheessä ei vain olla jaettu lahjoja moneen vuoteen eikä niitä kukaan odotakkaan :) Olen itse siihen tosi tyytyväinen, sillä joka vuosi kuuntelen mitä ihmiset ostavat toisilleen ja stressaavat riittävätkö rahat mihinkään. Ihan älytöntä sanon minä. Rakastan materiaalia ja ostan sitä itselleni suht paljon ihan tavallisena arkena. Ehkä sen takia en sitä tarvitse jouluna. Eikä kyllä ole ikävä sitä stressiä mitä lahjojen ostaminen tuottaa… Minulle tärkein asia joulussa on se rauha ja hyvä ruoka :)

  • Ei huono! Juuri samaa siis itse mietin. Jokainen voi ostaa itselleen mitä tahtoo arkena, ihan turhaa aiheuttaa stressiä itselleen, sekä muille näillä lahjoilla.

   Oikein ihanaa joulua sinne! :))

 2. Meillä ostetaan lahjat lapsille ja sovittu koko perhekunnan kesken niin, aikuiset eivät vaihda lahjoja..vapauttavaa! Ruokaan ja seuraan on panostettu. Kannatan!

 3. Hahaa, kirjoitin muuten samasta aiheesta (hieman raflaavammin) myös tänään. Tykkään joulusta, mutta lahjahelvetti voitaisiin lopettaa.

  • OKei, no pitää kurkata. :) Lahjahelvetti on kyllä juuri hyvin kuvaava sana. :D

 4. Olen sitä mieltä, että turhat joululahjat voi hyvin jättää ostamatta! Ystävien kesken emme lahjoja jaa, vanhempiani muistan joulusuklaalla, koska heillä on jo kaikkea mahdollista !Vanhempani vastaavasti ovat yleensä ’joululahjana’ tukeneet minua jossain suuremmassa ostoksessa… Mieheni kanssa todennäköisesti jätämme myös lahjat jakamatta, sillä ei se viime vuonnakaan haitannut, kun päädyimme silloinkin samaan ratkaisuun. Toki on kiva saada toiselta lahjoja, mutta yksinkertaisesti tuntuu, että kaikkea mahdollista löytyy! Myös ensi kesän tulevat häät vievät suurenosan budjettia, mutta tässä kohtaa ei kyllä yhtään haittaa, päin vastoin… ;)
  Joulu kuitenkin koostuu niin paljon muustakin kun lahjoista, sekä jo pelkästään joulun odotus on ihanaa <3

  Joten ihanaa joulun odotusta sinulle Jutta! :)

  • No täysin samaa mieltä kyllä. Aikuisilla on varaa hankkia itselleen sen mitä tarvitsee. :)

   Oi no häät varmasti vie aika ison lohkon, ymmärrän jos niihin tahtoo säästää. Ja joulussa on niin paljon muutakin, joten lahjahösäys vaan pois mielistä ja keskitytään olennaiseen. :)

 5. ”Joulun tarkoitus on rakkaus ja yhdessäolo. — Yhdessäolo on parasta! Jotenkin liian usein tänä päivänä se tärkein jää niiden lahjojen ja kaiken materiahössötyksen varjoon…” hmm ymmärrän kyllä, mitä tarkoitat, mutta onkohan asia näin kuitenkaan? Tai siis kyllä, lahjahössötys on ajoittain todella ahdistavaa ja tuntuu aiheuttavan joissakin perheissä pienimuotoisia kriisejä, mutta 1) onko ahdistus jokaisen oma aiheuttama (lahjojen oston ei tarvitse olla niin vaikeaa, vaan suoraviivaisempaa) 2) viekö lahjakriiseily ”pois” muka sitä halua viettää aikaa yhdessä? Kyllä meidän perheessä lahjojen ohella tiedustellaan jokaisen lempiruokia ja mietitään, mitä perinteitä halutaan jatkaa jne. Joululahjatkin annetaan usein aattona, jolloin joulua on jäljellä vaikka kuinka paljon vetettäväksi.

  Rahanmeno on kyllä sellainen asia, josta olen samaa mieltä! ja siksi minusta perheissä tulisikin selkeästi huomioida ”pienituloisimmat” ja muistuttaa, ettei lahjaan tarvitse sijoittaa turhaan suuria summia.

  Ehkä lahjapaniikista on tullut jo yksi joulunperinne ja ”kuuluu” jouluun :D

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta