Onko luomu oikeasti parempaa?

Luomuruoka nostaa päätään keskuudessamme kokoajan enenevissä määrin. Enää proteiinipitoinen ja maitopainotteinen ”treenaajan safka” ei olekaan niin in, vaan tilalle ovat tulleet juurikin luomu, maidoton, gluteeniton ja vege. Itse olen sitä mieltä, että jokaisella tulee olla vapaus valita mitä suustansa alas laittaa. Toisille esimerkiksi maidosta kieltäytyminen on terveyssyy (laktoosi-intoleranssi, maitoallergia jne.) mutta toisille ihan vaan oma valinta. Mielestäni kenenkään ei tulisi joutua minkäänlaisen vähättelyn kohteeksi sen perusteella millaista ruokavaliota noudattaa. Jos toinen ei tahdo syödä sitä lihaa, niin that`s it. Hänen elämä ja hänen valintansa, eikä sitä pitäisi joutua aina selittelemään muille, että miksi näin on.

Itselleni se, että olen lisännyt luomun ostamista perustuu ihan siihen muuttuneeseen käsitykseen omasta hyvinvoinnista. Kun ennen vetelin eineksiä, nykyään tahdon suurimman osan ajastani syödä mahdollisimman puhtaasti ja tietäen, mistä syömäni on peräisin. Uskokoon ken tahtoo mutta mielestäni ruoan laatu on yleisesti yhteydessä hyvinvointiin. Tottakai nyt tätä ei pidä taas ottaa liian kirjaimellisesti, eli kyllä minäkin herkuttelen ja syön ravintolassa vaikken välttämättä tiedä onko syömäni pizzan jokainen raaka-aine esimerkiksi Suomesta peräisin. Kaikessa pitää säilyttää puhdas järki, eikä elämästä missään nimessä kannata tehdä liian vaikeaa. Kuitenkin se mitä kaupasta kotiin kannan, on ihan vaan minun käsissäni. Kun joskus aikanaan ostin mahdollisimman edullisia tuotteita, nykyään en katso hintoja vaan ennemmin sitä laatua. Suomalaista ja niin paljon luomua, kun vaan mahdollista. Mutta miksi näin?

IMG_4300

Ensinnäkin uskon vahvasti siihen, että laadukkaammat raaka-aineet maksavat hieman enemmän. Tämä pätee siis aikalailla kaikkeen, kosmetiikkaan, shampoisiin, meikkeihin, ruokaan, juomaan jne. Kun tuotteessa on käytetty korkeampiluokkaisia raaka-aineita, on hinnan pakko olla hieman korkeampi. Tottakai tietyillä brändeillä on ihan sitä nimeä, joka maksaa mutta silti uskon vahvasti, että esimerkiksi Chanelilla on laadukkaammat kosmetiikkatuotteet kuin vaikka Maybellinella. Ja tämäkin seikka itseasiassa vahvistuu kokoajan mitä enemmän olen alkanut siirtymään selektiiviseen tai vastaavasti ihan luomukosmetiikkaan. Sama pätee myös ruokaan. Jos vihannes on luomuviljeltyä, sen kasvattaminen on hinnakkaampaa (ei käytetä keinolannotteita tai torjunta-aineita jne.) ja tämän vuoksi luomua myydäänkin hieman korkeammin hinnoin. Kiteytettynä, useimmiten laatu maksaa.

Itselleni tosiaan tärkeintä luomu on hedelmissä, kasviksissa, kananmunissa, pähkinöissä ja  manteleissa. Lihan suhteenhan olen jo jonkun aikaa ollut ihan minimilinjalla ja mitään tehotuotantokanaa suuhuni ei ole aikoihin eksynyt. Jos lihaa syön, niin sen tulee olla luomukasvatettua ja sellaista, että tiedän lihan olevan laadukasta eikä pumpattu täyteen mitään hormoneita. Alkuperällä on väliä. Kosmetiikassa minulla on muutamia luomutuotteita käytössä mutta se miksi en ole niihin täysin siirtynyt juontaa juurensa siitä, että en oikein pidä luomukosmetiikan tuoksuista. Tai ne kaikki joita olen kokeillut tuoksuvat tyyliin ”ei millekään” tai metsälle, ei siis ollenkaan minua. Näidenkin suhteen skaala kuitenkin kokoajan lisääntyy, kun kysyntä kasvaa joten varmaan tulee vielä se päivä, kun minullekin se täydellinen luomusarja löytyy. :)

IMG_4307

Itse olen kokenut luomutuotteet maultaa paremmiksi, sekä oikeastaan sellaisena satsauksena omaan itseeni ja hyvinvointiini. Kun syön laadukasta ravintoa, se näkyy ulospäin. Iho, hiukset, yleinen vireystila, vatsa, sisäelimet… Koko kokonaisuus voi paremmin, kun syö laatua. Ja maussa on kyllä myös eroa! Omenat ovat mehevämpiä ja parempia, kananmunat maukkaampia ja luomumehussakin oikein maistaa sen laadukkuuden ja aidot maut! Luomu  kuitenkin maksaa hieman enemmän ja monella ei välttämättä ole varaa siihen. Itse uskon siihen, että nämä ovat valintakysymyksiä. Voit pihistää omasta hyvinvoinnistasi tai sitten vastaavasti vaikka jostain ihan muusta. Toki viisihenkinen perhe on kallista elättää luomusti jos kerta tällaisen yhdenkin ihmisen ruokakassin sisältö on noussut hinnoiltaan lähes kaksinkertaiseksi. Ymmärrän, että kaikkea ei välttämättä ole mahdollista ostaa hintavana luomuna. Kannattaa kuitenkin tehdä edes joitain parempia valintoja. Vaikka vaan ne kasvikset ja vihannekset, ehkä kananmunat? Myös erilaiset kimppatilaukset esimerkiksi luomumunissa ovat sellaisia, joilla pystyy säästämään aika paljonkin. 

Veikkaan, että luomu koukuttaa monia aika hyvin ja, kun kerran alkaa ostamaan laadukkaampaa ravintoa, ei halua enää palata siihen entiseen. Mielestäni on mahtavaa, että yhä useampi tekee luonnonmukaisempia valintoja ja täten kyseinen tuotanto kasvaa jatkuvasti. Se taas tietää hyvää luonnollemme ja eläinten oloille. Pienilläkin valinnoilla voi aloittaa, ostaa vaikka pari omenaa sen entisen kilon säkin sijaan. Laatu korvaa määrän.

Käyttääkö teistä moni luomutuotteita? Jos niin mitä tuotteita etenkin suositte? Oletteko huomanneet luomun laadukkuuden ehkä maussa tai omassa hyvinvoinnissanne?

On my way

10 vastausta artikkeliin “Onko luomu oikeasti parempaa?”

 1. luin jostain että kananmunat, kaura ja omenat, sisältää eniten torjuntaineita ja kananmunat stressihormonia ja gmo soijaa ja muuta paskaa mistä kertyy myrkkyjä elimistöön. suomalaisilla noi tais just olla suurimmat myrkyn lähteet ja ne kannattikin jos päivittäin popsii nin vaihtaa luomuun. ite ostan nykyään urtekrammin luomu gluteeniton kaurahiutaleita ainoastaan(todennut että parhaita:D, hiutaleet pieniä, mitä gluteenittomat yleensä eivät ole, ja saa tehtyä hyvän puuron mikrossakin) sitten kannanmunat ostan gmo vapaana, välillä luomuna jos budjetti kestää. omenatkin välillä luomu,yleensä kyllä tarjous, tässä oon koittanu skarpata.

  • Hyi, kananmunista tiesinkin. Ja jos juuri miettii miten kanat erittävät sitä stressihormonia pienissä tiloissa ollessaan ja sitten munivat ja me popsitaan niitä ilomielin. YÖK. Tuon vuoksi en osta enää kuin luomu-munia. Omenat ovat pitkään myös epäilyttäneet, kauraa jo kauan ostanut luomuna. Mielestäni luomumunat ovat ihan ok hintaisia ainakin S-Marketissa, olikohan 1,90 € kuusi kappaletta. Mielestäni aika pieni hinta siitä, että ei pumppaa stressihormoneita kehoonsa.

 2. tähän vielä lisänä;
  Luettelo ruoka-aineista joilla on suurin merkitys päivän aikana kertyvistä pestisidimääristä:
  Omena 23.6%
  Vehnäleipä 15.4%
  Peruna 7.2%
  Päärynä 4.8%
  Tomaatti 4.2%
  Kurkku 3.8%
  Viini 3.5%
  Salaatti 2.5%
  Viinirypäle 2.2%
  Appelsiini 2%
  Sitruuna 1.9%
  Klementiini 1.8%
  Kiivi 1.8%
  Kaurahiutale 1.7%
  Paprika 1.0%
  pistää miettimään vois oikeesti valita ne omenat luomuna jos niitä tykkää popsia, ei ehkä oo pitkässä juoksussa niin terveellistä vedellä 2kpl ulkomaalaisia omenoita kuorineen päivineen päivittäin. ite ostan usein royal gala tai red deliciousta kun hinta 1e kilo.

  • Hyvä tilasto, kiitos tästä! Ja kyllä, omenat ehdottomasti vaihtoon. Mieluummin vaikka vähentää niiden syöntiä, kuin ostaa torjunta-aine omppuja. Itse en oikein pidäkään noista halppis omenoista, niissä se makukin on jotenkin outo. Varmaan tulee juurikin niistä aineista joita niihin suihkittu. Ja varsinkin jos omenoita ei edes kuori… Toisaalta veikkaan, että nuo aineet kyllä imeytyvät aika hyvin kuorenkin läpi.

 3. Mielestäni kirjoitat välillä ihan naurettavan kapea-alaisesti ja kärkkäästi, mutta ehkä se on tavoitteesi. Ruoka-asiaa en jaksa vaivautua kommentoimaan, mutta meikkiasiaan on pakko ottaa kantaa: hinta ei TODELLAKAAN takaa laatua ja esim Chanelin kynsilakat on ihan sysipaskaa ja surkeimpia lakkoja, mitä olen koskaan käyttänyt, kun taas H&M:n uuden beautyn lakat on ihan ykkösiä kestossa ja kiillossa.

  • Kirjoitan omien kokemuksieni perusteella. Minusta taas Hennesin kynsilakat ovat täyttä paskaa, ainoat edullisemmat kynsilakat, jotka oikeasti toimii on Essie ja Lumenen Gel Effect-lakat. Kuitenkin suurimmassa osassa kosmetiikkaa ja meikkejä olen kokenut hintavemmat ja laadukkaammat selektiivisen puolen tuotteet paremmiksi laadultaan. Toisaalta käytän paljon myös MACin meikkejä mitä en nyt tiedä lasketaanko ihan selektiiviseksi mutta sieltä löytyy myös paljon hyviä tuotteita.

   Mutta kuten sanoin, nämä ovat omia kokemuksiani ja niiden pohjalta blogiani kirjoitankin. Ei sinun tarvitse syödä luomua tai käyttää selektiivistä kosmetiikkaa, ei se minulta pois ole. :)

  • Tarkoitin UUDISTETTUA beautyä, muttet ole varmaan kokeillut :) Vanhat lakat oli kuraa, uudet kestää helposti toista viikkoa kulumatta mihinkään.

  • En ole kokeillut sillä Hm ei ole vakuuttanut mua ikinä kosmetiikassaan… Mutta, ehdottomasti annan mahdollisuuden ja haen vaikka yhden lakan jo tänään! :)

 4. Hyvä postaus! En itse ole juurikaan ajatellut sitä siltä kannalta, mitä ei-luomut tuotteet sisältävät, vaan oon ostanut luomuna ne tuotteet, joita valitsemalla voin vaikuttaa parempaan tulevaisuuteen. Esim. oon jo vuosia ostanut pelkästään luomuna kananmunat ja banaanit. Jos joisin kahvia, ostaisin sen luomuna ja jos söisin kanaa, ostaisin senkin luomuna. Noi muutamat on siis sellaisia ehdottomasti-luomuna, eli jos ei ole varaa luomuun tai sitä ei ole tarjolla, jätän kokonaan väliin. Sitten on pitkä lista niitä, jotka ostan silloin tällöin luomuna, vähän fiiliksen mukaan :) Mun mielestä on tärkeintä, että edes joissakin asioissa tai edes silloin tällöin tekee vaikka yhden paremman valinnan! Ei koko maailmaa tarvitse pelastaa kerralla, pienin askelin kohti parempia tottumuksia – ymmärsin niin, että vähän sitä säkin tarkoitit? :) Ja allekirjoitan myös sen, että monesti käy niin, että kunhan tottuu johonkin parempaan, ei enää haluakaan ostaa sitä huonompaa. Siksikin vaikkapa yksi tuote kerrallaan luomuun vaihdettuna voi tuoda pitkäaikaisiakin muutoksia :)

  • Hyviä pointteja! Näin itsekin teen. :) En siis minäkään kaikkea luomuna osta mutta ne tietyt asiat, jotka koen itse paremmiksi luomuina. Esimerkiksi juuri ne hedelmät, monet vihannekset ja kananmunat. Kahvi on ehdottomasti sellainen myös, johon tulee huomiota tulevaisuudessa kiinnittää. Luomuliha on myös se jota ostan silloin harvoin jos sellaista ostan. Mieluummin vaikka vähän vähentää tiettyjä asioita ja ostaa ne sitten harvemmin kallimmalla. :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta