Mikä minua motivoi terveelliseen elämään?

Kohtaan usein arjessani kysymyksiä liittyen ruokavaliooni ja siihen, miten jaksan noudattaa terveellisiä elämäntapoja. Monille etenkin terveellisen ruokavalion noudattaminen tuntuu nimittäin olevan aikamoinen tabu ja haaste. Arjen valintojen tekeminen korvapuustin ja omenan välillä ei olekaan mikään helppo case. Itse olen aina ihmetellyt tätä, sillä olen itse kasvanut monipuolisen ruokalautasen äärellä. Lapsena lautaseltani löytyi aina salaattia kotiruoan lisäksi ja jälkiruoaksi syötiin marjakiisseliä. Hedelmiä oli aina tarjolla ja niitä kehoitettiinkin nauttimaan välipalaksi. Kaikki on siis ehkä itselläni lapsuudessa opittua ja sieltä elämääni mallinnettua. Myös urheilu on ollut osa elämääni, pienestä pitäen.

Mutta mitä tosiaan jos näin ei olisi ollut? Olisiko minusta tullut roskaruokaa puputtava ylipainoinen? Tietenkään vanhempia ei voi laittaa syypääksi ihan kaikkeen mutta olen kyllä ehdottomasti sitä mieltä, että lapsuudessa opitaan moniakin tapoja. Jos äiti ja isä inhoavat salaattia ruokalautasella, tuskin sitä sinne kotiin kovin paljon kiikutetaan ja täten lapsikaan ei sitä opi syömään. Herkuista sitten puhumattakaan… Syödäänkö päivittäin suklaata vai onko lapsilla selkeät karkkipäivät? Olen kuitenkin sitä mieltä, että koskaan ei ole liian myöhäistä vaihtaa elämänsä suuntaa. Vaikka olisit tosiaan sieltä ”roskaruoka-perheestä” voit sinä olla perheessäsi ensimmäinen, joka ottaa askeleen parempaan elämään. Opettaa vaikka sitten omille vanhemmille terveellisemmän tavan syödä.

IMG_4377

Minulta tosiaan kysellään aika säännöllisesti miten ”jaksan” syödä terveellisesti ja liikkua. Ihmettelen tätä kysymystä aina, sillä minulle terveellisten elämäntapojen noudattaminen sinällään on ihan itsestään selvää. Haluan voida hyvin ja jaksaa arjessa, pysyä terveenä. Tahdon omata hyvän kunnon ja pitää peilikuvastani. Kun nämä kohdat ovat balanssissa olen myös motivoituneempi ja kaikin tavoin parempi ihminen. Tottakai herkutella pitää aina välillä, ehdottomasti mutta ns. jatkuva sokerilla mässäily on mielestäni niin turhaa hallan tekemistä itselleen. Jos mietitään jo sitä oloa mikä kehossa on, kun syö parikin päivää roskaisesti, yäk. Väsyttää, laiskottaa, kiukuttaa ja mielialat heittelevät alituiseen. Saati jos sitten miettii, että tuo olisi päivittäistä elämää… Valkoinen sokeri on kyllä yksi paholainen.

No jos mietitään sitten seikkoja, jotka motivoivat terveellisen elämään. Itselleni ne eivät ole sinällään fyysisiä, eli en enää tavoittele tietynlaista vartaloa. Tottakai tahdon, että vaatteet eivät kinnaa, eikä olo ole kuin plussapallolla mutta ns. ulkoisia tavoitteita treenien suhteen en enää nykyään omaa. Treenaan voidakseni hyvin, henkisesti ja fyysisesti. Enkä oikeastaan koekaan, että vartaloni olisi ihan kamalasti muuttunut tässä muutaman vuoden sisällä. Välillä varmasti paino heittelee muutamilla kiloilla sen mukaan treenaanko mitä ja kuinka paljon, mutta sillä ei sinällään itselleni ole merkitystä. Pääasia, että voin hyvin ja voin hymyillä peiliin katsoessani. Se suurin motivaattori on ehdottomasti se oma hyvinvointi. Välillä treenittömät viikotkin tekevät toki kutaa mutta yleisesti ottaen se, että hikoilee ja laittaa kroppaa töihin toimii ainakin itselleni yksi keino jaksaa arjessa ja olla kaikin tavoin tehokkaampi.

IMG_4181

Itse olen saanut ihan uudenlaista puhtia ja intoa myös ruokavaliomuutoksista. Maidoton, välkoisen sokerin ja gluteenin, sekä lihan syönnin välttely toimii omalle keholleni paremmin kuin hyvin. Ruokavaliolla on niin suuri merkitys hyvinvoinnin kannalta! Moni ihmettelee myös sitä miten jaksan kokeilla erilaisia reseptejä, käyttää aikaa ja energiaa moiseen ja vielä tuhlata rahoja siihen luomuunkin. Ihan yksinkertaisesti vaan itseni vuoksi. Välitän itsestäni sen verran, että tahdon keholleni parasta ja onhan se mielenkiintoistakin! Uudet reseptit motivoivat ja opettavat uusiin makuihin. Tottakai elämässä pitää kuitenkin muistaa se rentous mikä tarkoittaa sitä, etteikö välillä voisi vähän lipsuakin… Kunhan palaa sitten aina taas takaisin siihen omalle keholle parhaimpaan balanssiin. :)

Mielestäni terveellinen elämä maistuu niin paljon paremmalle. Olen elänyt myös epäterveellisesti, joten vertauspohjaakin löytyy. Parempi elämä ylipäänsä lähtee pienistä valinnoista! Ja tällä hetkellä aijon ehdottomasti käyttää energiaa itsestäni huolehtimiseen ja kaikin tavoin hyvinvointini maximoimiseen. Toivottavasti myös sinäkin?

Mikä teitä motivoi terveelliseen elämään? Miten saatte pidettyä ruokavalionne laadukkaana ja liikunnan balanssissa? Onko terveellisten elämäntapojen ylläpitäminen ylipäänsä monelle haastavaa? 

On my way

5 vastausta artikkeliin “Mikä minua motivoi terveelliseen elämään?”

 1. Hyvä teksti! Itsekin mietin välillä, kuinka jatkuvasti ihmetellään kuinka jaksaa ja viitsii elää terveellisesti. Ei siinä ole mitään haastavaa, uskon myös että jonkin verran kotoa opittua. Meillä syötiin myös aina hyvää ja terveellistä kotiruokaa, paljon hedelmiä ja vihanneksia ja karkkipäivää vietettiin kerran viikossa :) !

  Olisi muuten mielenkiintoista, jos kirjoittaisit vastakohtaisesti tuosta sun ”epäterveellisestä” elämänjaksosta. Olisi hyvää vastapainoa näille teksteille, vaikka onkin ihanaa lukea vinkkejä terveellisimpiin elämäntapoihin !

  Kiitos parhaasta blogista ja ihanaa joulun odotusta :)!

  • Moikka! Kiva kuulla, että siellä samankaltaisia ajatuksia. Olen itseasiassa siitä muutamissa alkoholiin liittyvissä postauksissa maininnutkin. Mutta eipä olisi huono kirjoittaa teksti, jossa kertoisin oman tarinani liikunnan ja terveellisen elämän suhteen ihan aasta ööhön. :)

   Sinnekin ihanaa joulua ja kiva kuulla, että blogini yltää parhaan tasolle. ☺️🙏

 2. Minua häiritsee perhepiirissäni se, että terveellistä ruokavaliotani ihmetellään edelleen. Olen aina ollut kiinnostunut terveellisistä jutuista, ruokavaliossani on ollut milloin rasvatonta linjaa, milloin olen kieltäytynyt enempi herkuista tms. Perheessäni ollaan siis totuttu näihin mun ”hömpötyksiin”. Siitä huolimatta tai ehkä juuri sen vuoksi huomaan, että he eivät edelleenkään usko, että tulen pysymään tällä terveellisellä linjalla loppuelämäni. Enkä siis ole edes mikään tiukkis vaan herkuttelen mielestäni jopa aika rennosti verrattuna esim sinuun. :) Joka tapauksessa pointtini on se, että minua kiukuttaa se, että joudun perustelemään ruokavaliotani niin usein. Minähän se perusteluja kaipaisin siitä miksi joku haluaa tahallaan itselleen huonon olon syömällä huonoa ruokaa. Kahvipöydässä tulee herkästi sellainen olo, että otanpa tuon pullan nyt vaan, kun haluan kerrankin olla ”normaali” tässä seurassa enkä jaksa kuunnella tuputusta. :)

  • No höh, ehkä se vaan herättää ihmetystä jos tuollainen elämäntapa on heille täysin vieras? Mielestäni terveellistä ruokavaliota ei pitäisi joutua sen koommin perustelemaan mutta tunnistan kyllä itseni tekstistäsi. Itse en esimerkiksi jaksa aina toitottaa etten käytä maitoa ja gluteeniakin harvemmin… Toiset kysyvät ja monet ovatkin kiinnostuneita asiasta mutta aina on näitä urpoja jotka saavat siitä aikaan ongelman, vaikkei se itselleni sitä ole.

   Minähän herkuttelen myös säännöllisesti ja aina kylässä otan kyllä herkkuja kahvipöydästä. Blogissani saattaa joillekin tulla tiukka kuva asiasta, mutta sitä se ei kyllä ole. Tykkään vaan jakaa terveellisiä reseptejä, koska ne motivoivat itseäni enemmän kuin vaikka pullapitkon resepti. :) Osaan kuitenkin herkutella mutta monet herkuttelutavat ovat vähän muuttuneet esimerkiksi viiden vuoden takaisesta. En tarvitse enää niin paljon ollakseni kylläinen makeaan. Nyt jouluna tosin poikkesin tästä aika paljon ja tuli kyllä tosiaan vedettyä suklaata ihan huolella ja semmonen on kyllä olokin. Mielelläni palaan siihen tavalliseen rytmiin. ;)

 3. Mulla on tuossa herkuttelussa toiminut se, että syön yleensä päivittäin jotain makeaa (yleensä kahvin kanssa), mutta ihan pienen määrän vain. Eli pala tummaa suklaata on aika perus. Se sitten jonkun silmään näyttää kai naurettavalta sen pullan rinnalla. Mutta kun siihenkin tottuu ja osaa siitä pienestäkin nauttia eri tavalla ja jokainen suupala on nautinto. :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta