Elämää nelisilmänä

Silmälasit ovat olleet osa minua jo yläkoulusta saakka. Alkuun sain lasit jotta näkisin mitä opettaja taululle kirjoittaa, olikohan miinusta joku tyyliin 0,9, eli hyvin vähän. Pikkuhiljaa näköni alkoi kuitenkin heikkenemään ja nyt ollaan siellä -3.00 -4.00 välimaastossa hajataittojen kera. Eli selventääkseni kaikki on hieman utuista ja kasvoja on vaikea tunnistaa kadulla ilman apusilmiä. Lasit tai piilarit ovatkin osa elämääni lähestulkoon 24/7.

Nuorempana häpesin huononäköisyyttäni, siis oikeasti häpesin. Rillejä en kehdannut käyttää missään (muuta kuin siellä luokkahuoneessa), joten piilareiden saaminen 15-vuotiaana avasi elämäni ikäänkuin aivan uudella tapaa. Minä näin ja vielä selvästi. Siitä sitten lähtikin hurja piilolinssien käyttäminen ja pahimmillaan elämässäni on ollut vaihe etten pitänyt puoleen vuoteen välipäiviä. Miettikää… Ja käytössä eivät olleet yötä-päivää linssit, vaan ihan ”perus” tai värilliset vielä epähengittävämmät sellaiset. Tottakai aina yöksi pois mutta jokainen linssejä käyttävä tietää, että silmät tarvitsevat lepoa. Ihan hullua… Ja tämä vaihe oli reilusti yli parikymppisenä.

IMG_4573-001

Tänä päivänä olen tilanteessa, etten pysty käyttämään piilareita todellakaan edes kuutta päivää viikossa. Sanotaanko, että 3-4 päivää kuulostaa sellaiselta aika perinteiseltä. Jos käytän yhtään enemmän, varsinkin toiseen silmään tulee roskan tunne ja se alkaa hiertämään. Silmät ovat optikon mukaan edelleen aika väsyneet, herkät ja rasittuneet. Siispä tämä ihan vaan vinkkinä, älkää käyttäkö liikaa linssejä, pitäkää välipäiviä ja huolehtikaa etteivät samat linssit ole käytössä määräaikaansa enempää. Muuten se kostautuu myöhemmin, ei ehkä vuodessa tai kahdessa mutta ajan kanssa kyllä.

Nykyään käytän tosiaan aika paljon laseja ja minut voi bongata useampana päivänä viikossa rillirouskuna. Onneksi olen iän myötä oppinut pitämään silmälaseista ja nykyään ne ovat itselleni ikäänkuin yksi asuste. Tykkään ostaa ainakin yhdet lasit vuoteen, vaikka ne aina aika kova rahallinen paukku ovatkin. Rillit ovat kuitenkin niin suuri osa ilmettä, että on kiva omata erilaisia vaihtoehtoja mitä pukea minkäkin asun kanssa. Itse jopa nykyään ihastelen laseja muiden kasvoilla, mielestäni ne ovat parhaimmillaan hyvin tyylikkäitä ja kantajansa piirteitä korostavia!

IMG_4585IMG_4582

Omistan muutamatkin rillit, yhdet mustat, toiset tummanruskehtavat ja kolmannet vaaleanpunaiset. Nämä uusimmat Ralph Laurenin yksilöt olivat aika extempore ostos, kun bongasin Instrusta -40 % kehysalet. Halusin jotain vähän erikoisempaa, kooltaan aika suurta mutta väriltään kuitenkin hailakampaa kuin perinteinen kova musta. Nämä lasit olivat yksinkertaisesti omaan silmääni ihan täydelliset ja ne olikin pakko kotiuttaa.

Linsseiksi valitsin vielä päätetyöskentelyä paljon tekevälle hyvin toimivat ns. silmää vähemmän rasittavat linssit. Tuo linssitekniikka on nykyään niin ihmeellistä, mutta näin maallikon ällillä kerrottuna linssit tosiaan heijastavat sinistä sävyä poispäin ja voimakkuudet ovat jollain tapaa kevyemmät lähityöskentelyyn mikä taas rasittaa silmiä vähemmän. Tämä on kuulemma jonkunlainen linssityyppi, jota nykyään tehdään paljon henkilöille, jotka tekevät koneen äärellä duunia. Tietokoneen ja älypuhelimien näyttöhän siis rasittaa silmiämme yllätävänkin paljon!! Ja jos miettii, että näytön äärellä on periaatteessa aamusta iltaan…

IMG_4591

Rilleillehän on toki olemassa vaihtoehto, laserleikkaus. Olen kyllä miettinyt kyseistä leikkausta muutaman kerran, mutta siihen meneminenhän edellyttäisi näön tasaantumista (tai se on suositeltavaa). Itselläni muutoksia tapahtuu molempiin suuntiin ja voimakkuudet ovat tosiaan vaihdelleet joka kerta, kun olen vuosittain näöntarkastuksessa käynyt. Ei siis ole mitän järkeä leikata silmiä ja huomata, että näkö on huonontunut vuoden päästä. Siispä sitä tasaantumista odotellessa… Vaikkakin, tähän elämään rillien kanssahan tottuu. Ja niistä tosiaan nykyään jopa pitääkin, ne ovat osa minua.

Miten te muut rillipäät koette huononäköisyytenne? Onko se hankaloittanut elämäänne hurjasti, vai oletteko oppineet nauttimaan laseista? Laserleikkauksestakin olisi mielenkiintoista kuulla kokemuksia? 

Kommentit (13)
  1. rillipää forever
    29.6.2016, 14:12

    Voi miten ihanaa, että löysin tämän postauksen ja blogisi! Sain juuri tänään kuulla, että silmäni eivät sovellu laserleikkaukseen, josta olin pitkään haaveillut. Olen aina inhonnut ja hävennyt silmälasejani, enkä myöskään pysty juuri kuivumisen takia enää käyttämään piilareita. Harmitus on siis tällä hetkellä suuri, etenkin kun miinusta on molemmissa silmissä yli 5.

    Siispä cooleja rillikuvia googlailemaan! Susta tuli kertaheitolla mun rilli-idoli! Kerrassaan upeita pokia! Sain nyt itsekin vähän toivoa, että joku päivä löydän vielä lasit, joissa näytän, jos nyt en niin hyvältä, niin vähintään siedettävältä. Suurkiitos siis sulle ja kaunista kesää! 🙂

  2. Mä sain muistaakseni kolmannella luokalla lasit ja en kehdannut käyttää niitä koulussakaan, sillä olin ainut rillirousku alle 100 hengen pikkukoulussamme 😀 Nykyään 23-vuotiaana ei sitten osaakaan enää olla ilman, vaikka piilareitakin on aina toisinaan mukava käyttää.

    Mulla on linssit -5.50 ja -5.75, joten ilman laseja kaikki on vain sumeaa mössöä. Omistaisin mielelläni useammatkin rillit, mutta hintaa pelkille linsseille tulee aina 300-400e ohennuksineen ja muine ominaisuuksineen. Silmälasit tuleekin uusittua ehkä 4 vuoden välein, eli yhtä useasti kun jaksan käydä näöntarkastuksessa…. 😀 Kallista lystiä!

    Inhottavinta on, kun esim. pakkasilla polkee töihin pyörällä ja lasit huurtuu hengityksestä ja eteen ei näe, samoin kun sataa vettä tai lunta D:

    1. Voi ei. 🙁 Tuo on kyllä ikävää jos joutuu lapsena kiusatuksi rilliensä vuoksi. Toivottavasti tuokin seikka olisi tänä päivänä korjaantunut, kun lasitkin yleistyneet.

      Minulla lasit itseasiassa maksavat aikalailla saman verran kaikkine erikoisuuksineen. Toisaalta mitä enemmän niitä käyttää niin sitä enemmänhän sitä toivoo vähän vaihtelua. Mutta kallis pommihan ne ovat aina joka kerta… Ja hei tiedän, tuo on maailman ärsyttävintä, kun lasit huurtuvat!! 😀 Argh.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *