Minun Suomeniko turvaton?

Luin muutama päivä sitten tämän blogikirjoituksen ja tunsin oitis piston sydämessäni, minähän tunnen ihan samoin. Tämä onkin varmaan ensimmäinen poliittinen kannanotto blogissani koskaan mutta koen silti, että tahdon kirjoittaa ja ottaa kantaa, ihan sama herättääkö se osassa närääkin. Tämä on vain yhden ihmisen mielipide.

Tällä hetkellä Suomessa on pakolaiskriisi, sanan varsinaisessa merkityksessä. Rajat ovat olleet avoinna koko syksyn ja pysytäänkö enää edes perässä montako pakolaista maassamme tällä hetkellä majailee? Otsikoissa siintävät naisten ja jopa alaikäisten raiskaustapaukset milloin missäkin. Myös rähinöitä ja huonoa käytöstä saa lukea lehdistä jatkuvasti. Itse olen tutkinut myös jonkun verran ”ei valtavirran” mediaa ja sieltä vasta jos jonkunlaista juttua löytyykin. Toki lähdekriittisyys pitää aina säilyttää, mutta kyllä ne silti vaikuttavat. Toisinaan nimittäin tuntuu, että valtamedia hieman kaunistelee sitä totuutta ja meille jätetään kertomatta aika paljon asioita.

Itse olen todella pahoillani tästä. Olen samaan aikaan surullinen ja jopa vähän vihainenkin. Se miten jengi käyttäytyy päästessään turvaan sodan helmoista on jotain käsittämätöntä. Tottakai osa varmasti tulee tänne oikeilla tarkoitusperillä mutta miten ihmiset, jotka aikovat vielä palata takaisin, koska ”Suomessa on masentavaa, huonoa ruokaa tai muuten vaan tylsää?!”. Ihan oikeasti, jollekin huvilomalleko he luulivat matkanneensa? Ensinnäkin tässä koko hommassa itseäni häiritsee se, että naiset ja lapset ovat jääneet vaarallisille alueille ja lähestulkoon kaikki turvapaikan hakijat ovat miehiä. Onko tämä oikein? Perustellaan sillä, että matka olisi liian vaarallinen heille, mutta entäs sinne sota-alueille jääminen? Ei mielestäni ihan reilua. Naisen asema on hyvin huono ja se on valitettavaa. Eikä itseasiassa pelkästään valitettavaa jos se kulttuuri heijastuu myös meidän maamme naisiin negatiivisella tavalla.

IMG_4703

Itse koen tilanteen hyvin samankaltaisena kuin Punttimimmikin, eli välttelen nykyään ulkomaalaisia miehiä ja en katso heitä silmiin. Menen ohitse kuin en huomaisikaan. Aamulenkille kello kuusi en uskaltaisi enää missään nimessä lähteä, koska pelottaa.  Saatika sitten, että tulisin yksin baarista bussilla himaan. Ehkä eniten itseäni järkytti se Hesperianpuistossa tapahtunut raiskaus, koska asuimme viime talvena ihan siinä nurkilla ja oikeasti monesti myöhäällä liikuin niissä maastoissa yksinäni. Aivan kamalaa. Itse olen jotenkin aina ajatellut, että kaupungissa on ihmisiä vähän siellä täällä, ei sitä tarvitse pelätä yhtään mitään. Nykyään ei ole enää sama fiilis.

Jos pelkoa herättää yksin pimeällä liikkuminen tai suuret mieslaumat niin itseäni kauhistuttaa ehdottomasti myös se, kuinka paljon maahamme on päässyt näitä äärijärjestöjen jäseniä tai henkilöitä, joilla on jonkunlaisia kytköksiä järjestöihin. Pelkäämpä vaan, että valvonta ei ole ollut kovin tarkkaa, koska massoja on tullut jo niin paljon. Ja itseasiassa löytyihän täältä jo muutama Isisin toimissa mukana ollut maahanmuuttaja… Tulevaisuudessa meidän Suomi ei ole enää se ihanan turvallinen lintukoto, johon me synnyimme.

Tiedän, että osa heittää nyt jotain rasisti-korttia kehiin tai puolustelee sillä, että suomalaiset miehet raiskaavat hiljaisesti. Raiskaus on aina väärin, tottakai! Oli se sitten millä tavalla tahansa toteutettu. Mielestäni tässä ikävää on vaan se, että ihmiset joille me maksetaan omista verorahoistamme ja joille tarjotaan maastamme turvaa halveeraavat meidän kansalaisiamme tekemällä tuollaista vääryyttä. Joku hommassa nyt on pielessä, lieneekö se sitten se perehdytys vai mikä mutta muutosta pitäisi kyllä saada ja äkkiä! Meillä on unelma -toimii kyllä ajatuksen tasolla mutta käytännössä…

Pakko loppuun silti vielä todeta, että sieltä tosiaan tulee varmasti hyviäkin ihmisiä, joilla on oikeat tarkoitusperät ja halu kotiutua Suomeen, sekä oppia maan tavoille. Siksipä mieluummin vähän vähemmän jengiä ja niitä hyviä tyyppejä. Tämä olisi se unelma mutta taitaa olla jo liian myöhäistä.

Heräsikö teillä ajatuksia? Koetteko te turvattomuutta tällä hetkellä?

On my way

56 vastausta artikkeliin “Minun Suomeniko turvaton?”

 1. Päädyt valitettavasti vain toistelemaan kliseitä, jotka on luettu jo muista blogeista ja somesta sata kertaa. En havaitse tästä blogista, että olisit oikeasti pohtinut asiaa useista näkökulmista tai selvittänyt näitä asioita muuta kuin vaihtoehtoisista medioista, jotka me kaikki tiedämme. :) Hämmentää myös, että Helsingissä asuva olisi vasta nyt herännyt siihen, että kaupungilla voi olla vaarallista varsinkin outoon aikaan yksin liikkuessa. Toivon, että miettisit paria juttua;
  – Mitä tiedät musliminaisten asemasta esimerkiksi Syyriassa tai Irakissa
  – Jos turvapaikanhakijan rikos johtuu ”huonosta perehdytyksestä”, miksi suomalainen syyllistyy rikokseen kun hänen tällä samalla logiikalla pitäisi olla sisäistänyt kulttuurimme, johon mitä ilmeisimmin kuuluu se, ettei rikoksia tehdä.
  – Voisiko sodan kaaoksella ja kokemuksilla olla jotakin tekemistä rikollisuuteen (verrattuna esim. kulttuuri-argumenttiin).
  – Millä tavoin valitsisit tuhansista ihmisistä ”hyviä tyyppejä” turvapaikan saajiksi ja mille järkeilylle tällainen ranking-menettely ihmisistä perustuu.

  Nämä on vain ajatuksia sulle – saat vapaasti olla sitä mieltä mitä olet (kenenkään ei tulisi pelätä ulkona liikkuessa). Olisit voinut avata ajatuksiasi vähän enemmän ja perustella. Nyt vaikuttaa siltä, että vedät vähän liian suoria viivoja ja yleistyksiä.

  • Hei, oliko tekstin tarkoitus siis olla jonkunlainen tutkielma aiheesta? -Ei minun mielestäni. Sen oli tarkoitus olla ajatukseni tilanteesta mahdollisimman lyhyeen kiteytettynä. :)

   Perehdytyksen heikkoudella tarkoitin sitä, että kerrotaanko turvapaikanhakijoille kunnolla Suomen säännöt? Täällä vallitsee tasa-arvo, joka tulisi jokaisen maahantulijan sisäistää. Heidän kulttuurinsa on täysin erilainen, joten maassa maan tavalla eikö? Valitettavasti vaan, kun tulijoita on niin paljon veikkaisin, että siellä keskitytään lähinnä siihen, että saadaan porukalle katto pään päälle ja ruokaa lautaselle. Joka sekin kuulemma on pahaa… Samaa ”vanhainkotiruokaa” syötetään myös sotiemme veteraaneille ja eivät he valita. Siitä vertailukohtaa.

   Itse en täällä viitsi lähteä sen enempää islamia ruotimaan mutta musliminaisten asema on omaan tasa-arvo ajattelutapaani valitettava. Tähän tiedät varmaan itsekin syyt. Ja hyvät tyypit valitsisin vaikka tutkimalla kunnolla tulijoiden taustat. Onko siellä rikollisuutta tai kytköksiä äärijärjestöihin. Miten on mahdollista, että Suomeen on päässyt livahtamaan näitä Isis-rikollisiakin ilman, että siitä on ollut tietoutta?! Koska tulijoita on paljon, tuskin katsotaan kuin passit (ja nekin osa varmasti väärennettyjä).

   Ei tähän tilanteeseen mielestäni tarvita nyt mitään avaruustiedettä huomatakseen, että ollaan aika huolestuttavassa jamassa…

   Mukavaa viikonloppua sinne! :))

  • Haha olin just laittamassa anonyymin kommenttiin, että vaikuttaa kun hän olisi joku yhteiskunnan toiminnan opettaja, joka korjaa essee vastausta :D:D

  • Nojoo. Ei varmaan yltänyt mun teksti ihan sinne kympin arvosanaan… ;)

 2. Pakko sanoa että oon samaa mieltä! Itseä pelottaa nykyisin lähteä illalla salilta kotiin. Muutenkaan en halua liikkua myöhään yksin. Nämä kaikenlaiset raiskaus uutiset ovat kyllä järkyttäviä. Toki ymmärrän että saatan pelätä myös ns turhaan vaikka pelko olisikin aiheellinen. Kun nämä turvapaikanhakijat ovat antaneet kommentteja että luulivat saaneensa asunnon, rahaa jne kun tulevat tänne mitä ihmettä?? Ilmaiseksi rahaa tuosta vain! Ja taitaa niitä rähinöitä olla niissä keskuksissa ihan riittämiin nykyään. Harva tänne sopeutuisi. Kyllä olen huolissani turvallisuudesta ja myös siitä mistä rahat tähän kaikkeen hyysäykseen.

  • Samoilla linjoilla kanssasi, hyvin huolestuttavaa. Ja se millaista mainetta Suomi maailmalla niittää?! Täältä saa ilmaiseksi rahaa ja hulppeat oltavat, what? Täällähän on paljon köyhyyttäkin ja talous muutenkin huonossa jamassa…

   Varovainen on aina hyvä olla ja nykyään erityisvarovainen. Tokikaan pelossa ei kannata elää mutta kyllä itse olen ajatellut pippurisumutteen tai jonkunlaisen ulvovan avaimenperän hommata. Ystävälläni on ollut sellainen jo vuosia.

  • Hei, tiedätkö saako Suomesta näitä pippurisumutteita jostain hankittua? Entäs se ulvova avaimenperä, mistä niitä saa? Kuullostais hyvältä!

   Ja samaa mieltä, ikävää kun joutuu nykyään pelkäämään omassa maassa, varsinkin tämä syksy ollut todella synkkä ja odotan vaan että tulee kevät ja valoa ja uskaltaa jo liikkua tuolla yksin enemmän … Ja samoilla linjoilla oon!

  • Moikka, en ole itseasiassa varma. Toisaalta en edes tiedä onko noiden kantaminen periaatteessa laillista? Toki jos käyttää vain itsepuolustukseen ei pitäisi olla mitään väärääkään?

   Jep, kevättä odotellessa ja sen myötä toivon Suomelle parempaa vuotta 2016.

  • Ulvova avaimenperä, loistava idea!
   Tuli mieleen että minulla sellainen on, ostin kun lähdin saksaan muutama vuosi sitten. Silloin tuli ostettua Clas Ohlsonista.

 3. Itse en ole koskaan ollut mikään maahanmuuttokriitikko, lähinnä naureskellut persuille, mutta nyt alkaa riittää. Kyllä näistä asioista pitää voida puhua ilman että leimataan rasistiksi.

  Paras oli tämä nuori nainen joka oli hyvin hämmästynyt kun täällä häntä ei sormia napsauttamalla ryhdytty Suomessa kouluttamaan hammaslääkäriksi, jotta pääsisi Dubaihin töihin:
  http://yle.fi/uutiset/irakilaisnainen_kyllastyi_vastaanottokeskukseen__palaa_sairaan_aitinsa_luokse/8479072

  Hädänalaisia varmasti esim Syyriassa riittää mutta nämä tänne tulleet eivät niitä ole, syyrialaisia tulijoista käsittääkseni 3%..ei niitä vapaaehtoisia palaajia olisi näin paljoa (nyt jo 3000) jos henki olisi uhattuna..pakolaisia on ennenkin valittu viranomaisten toimesta pakolaisleireiltä..

  • Apua, ihan uskomatonta. Ja hänhän ei ole varmasti ainoa joka tulee tänne tuollaisten harhaluulojen saattelemana. Ihmettelen vaan mistä tämä jengi tuon rahansa matkaamiseen repii? Joku 8000 euroakin ei luulisin olevan monelle sota-alueilla mikään itsestäänselvyys, kun ei sellaista summaa taida ihan jokaisen suomalaisenkaan tililtä löytyä…

 4. ”Perustellaan sillä, että matka olisi liian vaarallinen heille, mutta entäs sinne sota-alueille jääminen? ”

  Nimenomaan. Ja puhutaan että miehet joutuvat väkisin värvätyksi Isiskseen tai heidät tapetaan, on pakko päästä pois. Niin no, niitä naisia ja lapsiako jotka sinne ovat jääneet tuskin raiskataan ja tapetaan? Ei varmaan, luulisin että tarjotaan pullakahvit.

  Muutenkin hyvä kirjoitus. Usein tuntuu olevan trendinä vaan ummistaa silmänsä näiltä asioilta ja keskittyä siihen kuinka perseestä suomalaiset ovat.

  • No sanoppa muuta. Mutta nainen ei ole noilla alueilla arvossa, vain mies on se kenen hengellä on merkitystä.

   Minun mielestäni on hyvä, että tässä tilanteessa moni ihminen on avannut silmänsä ja tajunnut, että ei ole rasismia suhtautua tilanteeseen silmät avoinna ja realistisesti.

 5. Oon niin samaa mieltä sun kanssa Jutta. Hävettää melkein myöntää, mutta oon riemuinnut kovasti uutisista, joiden mukaan yhä useampi peruu turvapaikkahakemuksen. Toivottavasti myös kotiinpaluu tapahtuu omilla eikä meidän rahoilla. Ottaa päähän, että Suomessa kun on nyt muutenkin huonot ajat niin lisäksi maksetaan veroistamme noiden elintapapakolaisten oleskelu täällä. Naisten asema kohdemaissa on huono ja kun nuoria viriilejä miehiä laitetaan ahtaisiin keskuksiin naisten jäädessä kotiin, ei ole mikään ihme että raiskauksia tapahtuu. Pakkohan sitä seksiä on jotenkin saada ja kaikki nuo nuoret hunnuttomat pikkumekoissaan liikkuvat tytöt…
  Jos on elänyt koko elämänsä niin, että esimerkiksi raiskaus on ok ja naisen tehtävä on alistua, niin ihan sama mitä jossain Suomen perehdytyksessä sanotaan. Tavat ja kulttuuri istuvat tiukassa ihmisessä ja humala vielä heikentää harkintakykyä.

  Sitten toinen käsittämätön juttu on, että nuo Isis-yhteyksistä kiinni jääneet pakolaiset tuomitaan Suomessa eikä palauteta kohdemaahan. Miksi hitossa meidän veronmaksajien pitäisi maksaa heidän oikeudenkäynti ja vankeusaika Suomessa? Meillä on muutenkin niin lepsut olot vankiloissa. Muutenkin ahdistava ajatus, että nämä terroristit saisivat jäädä Suomeen. Kyllä sitä vankilastakin käsin voi suunnitella iskuja ja mitähän tapahtuu vankeuden jälkeen.

  Olisipa Suomessa sama linja kuin Australiassa pakolaisten suhteen. Mutta kun kuulutaan EU:hun niin mitään ei saada itse päättää muutenkaan. Vähätkin rahat annetaan Kreikan korruptoituneelle valtiolle. Kyllä ennen oli vaan kaikki paremmin Suomessa, niin klisheistä kuin se onkin.

  • Mä olen niin samaa mieltä sun kanssasi, juurikin näin!! Moni sanoo, että ei kannata lietsoa negatiivisuutta asiasta mutta, kun nämä seikat ei vaan hippeilyllä parane. Vakavia asioita ja varsinkin, kun sitä itse omista verorahoistaan moista toimintaa tukee. Mutta minkäs tekee. Itse olen aina kunnioittanut Suomea ja ollut meistä ylpeä maailmalla, en tiedä voinko enää samaa sanoa.

 6. Niinkuin tuolla punttimimmin kommenttiosiossakin mainittiin, että pelko on subjektiivinen asia eikä sitä pidä ikinä väheksyä tai kieltää. Mutta sanompa vain sen että pelko johtuu tietämättömyydestä. Se johtuu siitä että vastaanottaa samat pureskellut faktat ja mielipiteet (joita kirjoituksessa toistuu) ilman ajattelemista oikeasti asioita monelta kannalta. Ehkäpä tästä heräävä keskustelu saa sinutkin selvittämään asioista lisää muualta kuin yksipuolisesta mediasta ja saat voitettua ja käsiteltyä pelkoasi :)

  • Ihan mielenkiinnosta, niin mitä tässä tapauksessa tarkoitat tietämättömyydellä? Mikä tieto tieto mielestäsi tässä tapauksessa vähentäisi pelkoa? Se etteivät kaikki turvapaikanhakijat raiskaa eikä edes suurin osa? Vai se että muistaa että suomalainenkin mies on raiskannut? Vai kenties joku ihan muu asia, nää nyt tuli ensimmäisinä mieleen kun on yleisimmät perustelut:)

  • Samaa minäkin kysyn? Se, että raiskauksia on tapahtunut nyt lähes viikottain turvapaikanhakijoiden toimesta pistää oikeasti miettimään. Helppo aina ajatella, että ei se nyt omalle kohdalle osu mutta jonkun kohdalle se aina kuitenkin osuu. Siksi kannattaa olla varovainen…

 7. Suomalaiset ovat ihan itse onnistuneet lisäämään tätä turvattomuutta moninkertaisesti yrittäessään polttaa vastaanottokeskuksia ja rasistisilla hyökkäyksillään Suomessa asuvia, vähänkään ulkomaalaisilta näyttäviä vastaan.

  Ikävää, mutta jo ennen tp-hakijoiden virtaustakin olisin pelännyt liikkua Hesperian puistossa yöllä. Ei siihen mitään ulkomaalaisia tarvita. Vtuttaa ihan suunnattomasti, että nyt ne raiskaukset kiinnostaa, ja kun tekijä on suomalainen, niin siitä ei jakseta jauhaa yhtään.

  • Täysin samaa mieltä. Minua henkilökohtauksesti ei pelota nykyään yhtään sen enempää liikkua ulkona myöhään, kuin vaikkapa vuosi sitten.
   On myös turhauttavaa, kun nämä meidän suomalaismiehet nyt yhtäkkiä huolestuvat naisten raiskauksista ja naisten oikeuksista, sillä naisena olen saanut koko ikäni kuunnella peräänhuuteluita, vislauksia ym. Yhtä pahalta ja ahdistavalta se on aina tuntunut, eikä se ole katsonut ihonväriä. Minä itse en ole kokenut vastaavaa ahdistelua yhtään sen enempää ulkomaalaisilta, kuin suomalaisiltakaan. Itse asiassa lähes aina tämä ”ahdistelija” on ollut ihan valkoinen perisuomalainen mies.

   Tiedän, että ulkomaalaiset ovat yliedustettuina raiskaustilastoilla, mutta edelleenkään heitä kaikkia ei missään nimessä tulisi leimata sen vuoksi. Ennemminkin pitäisi miettiä syitä, että MIKSI näin on. Ainakaan tuollainen ”en katso ketään pakolaisia silmiin” -asenne ei varmasti auta ketään eikä mitään yhtään. Eiköhän ne miehet (ulkomaalaiset tai suomalaiset) raiskaa jos niin aikoivat, katsoit heitä silmiin tai et.

  • Viestini lähti vahingossa liian aikasin joten jatkan vielä. Voisin luulla, että syynä näiden pakolaisten rikollisuudelle voi olla juuri se, että he pakenevat sotaa ja tulevat niin kauheista oloista, ettei me suomalaiset edes ymmärretä sitä. Tälläinen ei-niin-tasainen lapsuus ja nuoruus ja siihen perään vielä uusi maa ja kulttuuri voivat hyvinkin olla selittäviä tekijöitä. SIksi hyvin onnistunut kotottauminen olisi ehdottoman tärkeää, eikä heidän sopeutumistaan uuteen kulttuuriin varmasti auta se, että suomalaiset pelkäävät katsoa silmiin ja ottaa kontaktia. En tarkoita missään nimessä ns. puolustella heidän rikoksiaan, minusta vain syiden pohtiminen on tärkeää, että vastaavia tekoja voitaisiin tulevaisuudessa ehkäistä.
   Maahanmuttajien suurta yliedustusta tietyissä rikoksissa voisi selittää myös osittain sillä, että heidän väestörakenteensa on erilainen kuin kantaväestön. On enemmän nuoria miehiä, ja nuoret miehet taas ihan yleisesti ottaenkin tekevät eniten rikoksia.

  • Itse taas olen kuullut huomattavasti vähemmän vislailuja ja huuteluja suomalaisilta verrattuna ulkomaalaisiin. Olen joskus jopa keskariakin näyttänyt sillä mielestäni tuollainen huutelu on niin alentavaa, ei millään tapaa itsetuntoa kohottavaa. Siksi sanoin tuon, että en katso silmiin sillä jos katson, he saattavat tulkita sen väärin. Jos vaan painelee huomaamattomasti menemään tuskin he niin helposti kiinnittävät huomiota. Näin toivon…

   Olen kuitenkin nainen ja minulla on oikeus suojella itseäni, oli se tapa sitten mikä tahansa. En tahdo tulla raiskatuksi tuolla pimeillä kujilla, joten siellä enää harvoin liikunkaan. Varovaisuutta ei ole koskaan liikaa varsinkaan tällaisessa tilanteessa jossa vieras ihminen on raiskannut lähes viikottain siellä sun täällä…

  • Hmm.. Oletan, että meinaat noilla ”vierailla” ihmisillä turvapaikanhakijoita. Tänä vuonna noin kymmenestä raiskauksesta epäillään turvapaikanhakijaa, millä matematiikalla saat laskettua, että he olisivat viikottain raiskanneet?

   Ja minä ymmärsin tästä kirjoittamastasi leuseesta ”..välttelen nykyään ulkomaalaisia miehiä ja en katso heitä silmiin.”, että ylipäänsä välttelet ulkomaalaisia miehiä, etkä katso heitä silmiin. Nyt sanoit, ettet katso heitä silmiin, jos he vislailevat perääsi. En toki minäkään, siinä olen samaa mieltä, että vislailu ja huutelu on alentavaa.

  • Tarkoitin vieraalla ihmisellä ihmiselle virasta tyyppiä, eli en näitä perheraiskauksia. Eli suomalaiset raiskaavat hiljaa -meininkiä. Viikottain on lehdissä ollut tapauksia, joissa ulkomaalaistaustainen on raiskannut eli ei siihen pahemmin matematiikkaa tarvita. Tuon linkin takaa löytyy valitettavaa tietoa maaliskuulta, en uskalla edes miettiä mikä tilanne tällä hetkellä on…

   http://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/272679-il-raiskaustilastot-karuja-ulkomaalaistaustaiset-yliedustettuina-tekijoina-ja

   Tarkoitin lauseella siis ylipäänsä. En halua herättää heissää minkäänlaista huomiota jotta vältyn väärinymmärretyksi tulemiselta.

 8. Hyvä teksti. Ne jotka on suurimass hädässä eivät voi edes lähteä kotimaastaan, sillä matka tänne asti on kallis. Kulttuurien erot on niin suuret! Toiset ei edes tajua että kuinka paheksuttavaa heidän käytös on täällä.

  On helppo tuomita suvaitsemattomaksi mutta pelko on aina todellinen kokemus jota ei saa vähätellä. Vasta kun on itse kokenut perään huutelua ja seuraamista jne. Joukossa on kaikenlaisia, myös taatusti vilpittömiä ihmisiä jotka on kiitollisia turvasta ja alkaa heti opetella kieltä ym. mutta sitten on myös 100% varmasti niitä jotka tulee hyvän ylläpidon perässä.

 9. Kirjoitit mun ja varmasti monen muun ajatukset sanoiksi. Luin tekstin ja nyökyttelin kauttaaltaan.

  Mulla on tällä hetkellä turvaton olo naisena Suomessa. En olisi ikinä uskonut että joudun kokemaan näin. Pienelle paikkakunnalle johon me muutimme rauhan perässä on nyt tullu vastaanottokeskus jossa on tällä hetkellä satakunta nuorta miestä.

  Oon sitä mieltä että miehet eivät voi tietää tai edes kuvitella sitä tunnetta ja turvattomuutta joka naisilla (tai ainakin minulla) tulee kun joutuu kohtamaan esimerkiksi lenkkipolulla tai vaikkapa kaupan pihalla joukon turvapaikanhakijoita. Mua ahdistaa että Suomeen tulee tällä hetkellä ihmisiä joille täytyy erikseen kertoa, että nainen on täysin samanarvoinen miesten kanssa. Että ei ole ok tuijottaa/lähennellä/kosketella naista. Että vaikka nainen liikkuu yksin, hymyilee, katsoo silmiin, tervehtii, se ei tarkoita, että häntä kiinnostaisi mies yhtään sen enempää. Ja jos näiden ihmisten sopeuttaminen tänne ei onnistu, aletaanko sitten sopeuttaa meitä naisia tähän tilanteeseen? ”Älä liiku yksin, älä katso silmiin, älä katso edes päin, älä hymyile, älä tervehdi”. Oon oikeasti surullinen tästä tilanteesta. Vielä surullisempi oon siitä, että näinhän ainakin itse (ja varmasti moni muukin) jo toimii :(

  • Samaa mieltä, tilanne on hyvin ikävä enkä usko, että kukaan meistä oikeasti huvikseen tätä tilannetta pelkää tai karsastaa. Musta olisi hienoa jos erilaiset kansalaisuudet mahtuisivat samoihin mestoihin mutta sitten pitää sopeutua maassa maan tavalla -meininkiin. Heidän tulee kunnioittaa suomalaisia naisia ja meidän tapaamme ilmaista mitä tahdomme. Täällä meillä on myös oma tahto eikä kenelläkään ole oikeus koskea vasten tahtoamme.

 10. Hei! Mahtavaa että otit kantaa asiaan, kiva lukea tällaisia kirjoituksia! :) Ja mahtavaa, että uskallat olla tätä mieltä, sillä liian usein leimataan rasistiksi. Itselläni nykyään aivan sama tapa, en missään nimessä katso silmiin tai hymyile ulkomaalaisille. Pää alas ja tuijotus maahan. Kamalinta on nykyään baarista poistuminen, jos ei saa auto/taksikyytiä. Hirveä kyttääminen ympärille ja poikaystävälle soitto. Ikävää tämä nykymeno, ennen en ole joutunut pelkäämään.

  • Kiva kuulla, että kannanotto miellytti! :) Ja tottakai, rohkeasti tahdon sanoa mielipiteeni sillä se ei ole rasismia. Mulla nuo samat fiilikset ja se on kyllä harmi. Eihän jokainen ole väärät tarkoitusperät mielessä täällä mutta niin valitettavan moni. :(

 11. Taisit paljastaa oman tietämättömyytesi aiheesta sanomalla ”Meillä on unelma -toimii kyllä ajatuksen tasolla mutta käytännössä…” Oletko tosissasi?! Niillä sanoilla Martin Luther King esitti toiveensa mustan ja valkoisen väestön välillä vallitsevasta rauhasta ja tasa-arvosta. Ja nyt sanot että se toimii ajatuksen tasolla, mutta ei käytännössä?!? Haluaisitko avata mielipidettäsi hieman tarkemmin? Muuten olen täysin samaa mieltä kuin eka kommentoija Henna. Näin itse yhden lehtiaukeaman, jossa isolla alueella kissan kokoisin kirjaimin kerrottiin pakolaisen tekemästä raiskauksesta, ja samalla sivulla pienessä kulmakolumnissa kantasuomalaisen tekemästä raiskauksesta. Miksi näin päin?

  • Tiedän kyllä mistä sanonta alunperin on ja mielestäni sitä käytetäänkin nyt väärin tässä maahanmuuttopolitiikassa. Ikäänkuin he, jotka ovat tätä tilannetta vastaan eivät hyväksyisi erilaisia kansalaisuuksia, mustaa ja valkoista ihmistä yhdessä?! On kyse niin eri asiasta. Minulle passaa, että tänne tulee ulkomaalaisia kunhan he sopeutuvat elämään täällä, kunnioittavat suomalaisia (myös naisia) ja ennenkaikkea kouluttautuvat, opettelevat kielen ja tekevät töitä. Ei lisää rikollisuutta kiitos.

   Tuohon lehtijuttuun en ota sen enempää kantaa, raiskaus on silti aina väärin. Valitettavasti Suomen raiskaustilastot vaan taitavat puoltaa sitä kuinka ulkomaalaistaustaiset miehet ovat siellä kärjessä…

 12. Olen täysin samaa mieltä, ja ”suvakki”-ystäväporukassa minut on leimattu rasistiksi, vain koska olen tietoinen riskeistä ja käytän ns. tervettä järkeä. Rasistista on mielestäni ulkomaalaisille huutelu kadulla, ja jos suomalaiset käyvät ulkomaalaisten kimppuun esim. ihonvärin takia – se on tietysti täysin väärin! Suomalaisten ulkomaalaisiin kohdistuva väkivalta on tietysti aivan yhtä väärin kuin ulkomaalaisten tekemät raiskaukset.

  Sen sijaan, ei ole rasistista olla kriittinen tätä tämän hetkistä ilmiötä kohtaan. Oikeiden syiden takia tulleet ovat tietysti tervetulleita tänne, hädässä olevia pitää auttaa mutta onhan nyt tuossa järjestelmässä jotain mätää kun ”hädässä olevat” pakolaiset lähtevät takaisin kotimaahansa kun täällä olo ei kelpaa. Jotenkin pitäisi tuo background-check saada toimivaksi, mutta minulla ei valitettavasti ole tähän asiaan avaimia.

  Ja vielä: en vaan voi ymmärtää tuota ”suomalaisetkin miehet raiskaa!” -argumenttia.
  Kun meillä on raiskaajia Suomessa jo omasta takaa, niin eikö sitä suuremmalla syyllä pidä syynätä, ettei oteta niitä tänne huvikseen lisää? Ja on ihan fakta, että ns. puskaraiskaukset tapahtuvat ulkomaalaisten toimesta, suomalaiset raiskaavat enemmänkin tuttuja esim. avioliitossa (joka on TIETYSTI aivan yhtä järkyttävää, mutta ei vaikuta ulkona liikkumisen pelkäämiseen) eli on tavallaan luonnollista, että suomalaiset pelkäävät nimenomaan ulkomaalaisia tuntemattomia raiskaajia.

  Omassa lähipiirissä on muutaman viime vuoden aikana tapahtunut kaksi raiskausta ulkomaalaisten toimesta, toisessa oli miesjoukko ja toisessa yksittäinen mies. Ehkä senkin takia kun tiedän millaiset traumat nuo tapahtumat on jättänyt näihin tuntemiini uhreihin, olen surullinen joka kerta kuullessani näitä uusia tapauksia.

  • Samaa mieltä. Jos miettii, että sinun lähipiirissäsi on kaksi tapausta niin siitä voi päätellä kuinka paljon näitä on ympärillä jatkuvasti. Varmasti ihan järkyttävää näille uhreille, siitä ei koskaan toivu! Toivoisin niin, että saataisiin taas rauha ja turvallisuus tänne kotisuomeenkin. :(

 13. Moi,

  Tosi kiva että uskalsit kirjoittaa tästä asiasta pelkäämättä että sinua leimataan rasistiksi tms. Olen jo kesällä todennut, että jos nämä samat ajatukset tekevät minut rasistiksi, niin sitten olen, kun kyllästyin siihen että faktojen tiedostaminen on yhtä kuin rasismia.

  Minusta kaikki viittaaminen siihen että ”Suomalaisetkin ahdistelevat” on todella ontuva. Se on totta, että suomalaisetkin ovat syyllistyneet ahdisteluihin ja raiskauksiin. Suurin osa raiskauksista on kuitenkin (ymmärtääkseni) jonkun tutun tekemiä joko kodissa tai juhlien jälkeen, ei tuntemattoman tekeminä puskassa. Kumpikaan raiskaus ei ole enemmän oikein tai väärin, mutta on selvää kumpi lisää pelkoa enemmän. Ja suomalaisetkin ovat raiskanneet puskissa kyllä, mutta suomalaisista on myös vaikea päästä eroon suomessa.

  Senkö takia että joku on joskus raiskattu puskassa suomalaisen toimesta, meidän pitäisi sulkea silmämme siitä että turvapaikanhakijoiden myötä nämä puskaraiskaukset ovat lisääntyneet räjähdysmäisesti ja ajatella, että on niitä joskus aiemminkin tapahtunut?

  Jos tämä tosiaan on rasismia, niin olen rasisti, mutta aika nopeasti perustelut loppuvatkin sen jälkeen kun rasistikortti ei enää tehoa.

  • Mielestäni on lapsellista leimata rasistiksi jos näkee tilanteen kokonaiskuvan, haastavuuden ja ongelmat. Jopa päättäjämmekin ovat tänä päivänä pulassa. Suomi on ihan sekaisin, rajoilta tulvii porukkaa niin paljon, että hyvä jos jokaiselle löytyy oma vastaanottokeskus -saatika sitten se oma nainen…

   Mielestäni tilanne on niin yksinkertainen, että jos otetaan tuhansia miehiä (viriilissä iässä olevia) on ihan täyttä faktaa, että kyllähän niitä raiskauksia varmasti tulee, kun ei heille kaikille naista löydy. Ja vielä jos omassa kulttuurissa naisia on saanut raiskata mennen tullen… Vaikea sitten varmaan ymmärtää, että täällä naiset ovat jotain muutakin kuin objekteja.

 14. Hei!

  Hienoa, että asioista puhutaan ja käydään avointa keskustelua. En itse ymmärrä tätä kahtia asettelua rasisti/”suvakki”, siihen välimaastoon mahtuu kuitenkin suurin osa ihmisistä. Kuitenkaan ylimääräistä pelkoa ei pitäsi kenenkään lietsoa sekä olisi hyvä pitää mielessä, ettei media kerro kaikkea. Sokeasti siihen ei kannattaisi uskoa.

  Sitten itse tekstiin. Miksi suurin osa turvapaikanhakijoista on miehiä? Tähän tuskin on yksiselitteistä vastausta, mutta suurimmalla osalla kysymys ei ole pelkuruudesta tai halukkuudesta parempaan elämään. Hakijoilla on/on ollut käytössään netti ja siihen tarvittavat laitteet (tulevat ihan tavallisista maista, ovat tavallista kansaa, omaavat tavalliset tulot. EIVÄT tule kehitysmaista. Jos esim. vastaava tilanne uhkaisi Helsinkiä ja suomalaiset pakenisivat, niin totta kai meilläkin olisivat ne älypuhelimet takataskussa, vaikka olisimmekin turvapaikanhakijoita jossain toisessa maassa.) ja he todennäköisesti ovat etukäteen googlanneet, mihin päätyvät. En siis usko, että elintasopakolaiset pyrkisivät tietojensa perusteella Suomeen. Tilanne on se, että miehet pakenevat, koska ei ole muuta mahdollisuutta. Joko jäävät ja heidät pakotetaan liittymään Daeshiin (ns. ISIS) , heitä vastaan tai sitten muuhun vastarintaliikkeeseen. Nämä miehet eivät halua tappaa, siksi he lähtevät. Turvapaikanhakijoina on myös naisia ja lapsia, joita muihin maihin on mennyt, Suomeen on vain tullut eniten ihmisiä Irakista ja he sattuvat olemaan miehiä.

  Haluaisin myös kysyä, kuinka moni teistä, sinä itse ja lukijat olette oikeasti pelänneet henkenne edestä? Oletteko te saaneet koskaan käsitystä millaista se olisi, jos terroristit tekisivät iskuja kotikaupungissanne, ettekä voisi tehdä muuta kuin paeta? Ei kukaan ole turvapaikanhakija ellei se olisi välttämätöntä. Ihmisillä on oikeasti hätä. Olin itse Pariisissa, kun sinne reilu kuukausi sitten hyökättiin. Normaali päivä muuttui hetkessä painajaiseksi. Suomen media ei näyttänyt koko Pariisin tilanteen vakavuutta tai todellisuutta. Ranskalaisten hätää vähäteltiin. Olin itse ollut tunti aikaisemmin lasillisella samalla kadulla, jonka ravintoloihin terroristit iskivät. Bataclaniin oli hotelliltamme kaksi kilometriä. Pelkäsimme, että hotelliimme hyökättäisiin, pelkäsimme ettemme pääse takaisin kotiin. Epätieto tulevasta pelotti. Sunnuntai-iltana poliisit käskivät juosta meidän pakoon mahdollista uutta hyökkäystä, osaa he käskivät piiloutua kahviloiden takahuoneisiin. En ikinä uskonut, että joku päivä kirjaimellisesti juoksisin Pariisin kaduilla pakoon terroristeja. Kukaan ei tiennyt mitä tapahtuu. Jouduin elämään painajaismaisessa pelossa kaksi päivää ja olen etuoikeitettu, että minulla on maa johon turvallisesti palata (pariisin tapahtumista näen tosin edelleen painajaisia). Nämä turvapaikanhakijat kokevat samaa pelkoa joka päivä, viikkoja, kuukausia jopa vuosia, kunnes lähtevät. Ja sitten me suomalaiset vastaanotamme heidät polttopulloin. Onko se oikein?

  Monet täällä Suomessa tuntuvat myös pelkäävän islamia. Miksi? Tunnetteko yhtään muslimia, oletteko koskaan jutelleet heille? Miksi ette? Mitä pelkäätte? Asuin itse Lähi-idässä vuoden verran ja sain sieltä hyviä ystäviä. Missään aiemmin en ole saanut kokea sellaista ystävällisyyttä kuin siellä. Ja ei, miehet eivät tulleet iholle, salaa ehkä katsoivat kaukaa. Kulttuuriin ei kuulu, että naiseen saa koskea. Nainen on koskematon. Ne, jotka täällä Suomessa ovat päätyneet otsikoihin raiskauksista ovat vain niitä mätiä omenoita, mitä kuuluu jokaiseen kansakuntoon uskonnosta tai kulttuurista riippumatta. Älkää siis leimatko koko kansaa parin rikollisen takia, samalla periaatteella meistä jokainen suomalainen olisi rikollinen. Oletteko koskaan miettineet, että ehkä se jatkuva pelossa eläminen voi myös aiheuttaa traumoja, mitkä voivat purkautua myös tällaisina reaktiointa; väkivaltana/raiskauksina. Enkä puolustele tällaisia henkilöitä millään lailla. Mutta toivoisin etteivät ihmiset olisi niin mustavalkoisia, se että joku tekee vääriin ei tarkoita että kaikki tekevät.

  Joten ennen kuin alatte pelätä, menkää ja jutelkaa näille turvapaikanhakijoille. Kysykää, yrittäkää ymmärtää, näkekää se asioiden toinenkin puoli. Luultavasti nämä turvapaikanhakijat pelkäävät ihan yhtä paljon teitä kuin te heitä.

  • Ah,
   kiitos kun kirjoitit kommenttisi, niin itse ei tarvinnut rustata romania. Jutan alkuperäinen teksti oli ihan hyvä kannanotto, mutta täällä kommenttiboksissa riehuu vaikka millaista mielipiteen omaajaa, joille tekisi hyvää lukea kommenttisi ajatuksella. Joulurauhaa kaikille ja suvaitsevaisevuutta myös tuntematonta kohtaan :)

  • Hyviä pointteja tekstissäsi vaikka ihan kaikesta en samaa mieltä olekaan. Tuskin täällä vastaanotetaan ketään polttopulloin. Heille tarjotaan majoitus ja ruoka, sekä perehdytystä kulttuuriimme ja maahamme. Silti osa lähtee takaisin, koska ei ole tarpeeksi hienot oltavat. Onko tuo todellista hätää? Varmasti osa osaa arvostaa mutta osa ei.

   Todella kamalaa mitä olet joutunut kokemaan! Pakko kuitenkin sanoa, että oletko varma ettei vastaavaa ole edessä myös täällä Suomessa? Mitä enemmän tänne otetaan Irakista porukkaa (joiden taustaa ei kunnolla tiedetä) kohta mekin olemme keskellä terrori-iskuja. Olihan suomikin Isisin listoilla… Eli kyllä sekin on tulevaisuudessa mahdollista, että täälläkin joudumme pelkäämään. Ikävä kyllä. Ja tämä raiskausepidemia taitaa olla esimakua siitä.

 15. Pelko on aina todellista, mutta onko se sitten realistista, on asia erikseen. Se on asia, mikä jokaisen pelkoa kokevan mietittävä itse – onko esimerkiksi realistista pelätä ihmisiä, koska he tuijottavat – eivät puhu, koske, lähentele, vaan katsovat? Vai onko kyse vain siitä, että suomalaisessa kulttuurissa vieraita ihmisiä ei katsota. Myös vaikkapa Jenkeissä on normaalia tuijottaa tai jututtaa vieraita ihmisiä selvinpäin, kadulla, salilla, kaupassa, paikoissa, joissa suomalaiset eivät toisiaan lähesty. Siksikö erityisesti vaarallisena koettujen ulkomaalaisten miesten katse ahdistaa – koska Suomessa ei tuijoteta avoimesti vaan salaa?

  Kun puhutaan rahasta ja turvapaikanhakijoista, pitää pitää mielessä länsimaiden, myös Suomen, osa Lähi-idän konfliktien synnyssä, ylläpitämisessä ja syissä. Yksi suurimpia syitä on meidän kulutuskulttuurimme kiihdyttämä ilmastonmuutos, joka johtaa kuivuuteen, joka johtaa satojen menetyksiin, joka johtaa hallitsemattomaan kaupungistumiseen, köyhyyteen, eriarvoisuuteen, konflikteihin, hirmuhallintoon… Puhumattakaan länsimaista ja asekaupasta sekä tavasta asettua sen osapuolen kannalle, joka lupaa halvinta öljyä – uskonnosta ja ihmisoikeuksista viis.

  Eihän se ole kivaa eikä nättiä, mutta emme me voi päättää osallistua vain ottavana osapuolena kansainväliseen yhteisöön. Meidän on kannettava vastuumme omista päätöksistämme, joiden seurauksista maksavat nyt ilmastonmuutoksista eniten kärsivät alueet. Emme me voi vain kuoria kermoja päältä kansainvälisyydessämme ja pestä käsiä humanitäärisestä kriisistä, kun itse olemme vain hyötyneet sen aiheuttajista. Ilmastonmuutoksen syyt ja seuraukset kun ovat olleet tiedossa jo 80-luvulta asti, mutta raha ja meidän elämäntapamme asetettiin sitä tärkeämmiksi asiaksi. Nyt asian korjaaminen tulee rahassa ja ihmishengissä maksamaan paljon enemmän. Turvapaikanhakijoiden kustannukset ovat siis oikeastaan meidän yhteiskunnan kasvattamaa velkaa, joka nyt on maksettava.

  • Itse en ole käyttäytynyt näin aina -en todellakaan. Viime kuukausien tapahtumat ovat saaneet aikaan pelkoa ja vahvistaneet sitä, että kyllä näin kannattaa käyttäytyä, omaksi turvaksi. Itse en ole koskaan ollut small talkkaaja, eli puhunut vieraiden ihmisten kanssa bussissa ellei joku ala jututtamaan mutta en minä vieraiden ihmisten katseita silti välttele. Hymyilenkin ihmisille monesti ja sen sellaista. Mielestäni suomalaista ”ujoutta” ei nyt kannata sekoittaa tähän tilanteeseen. On kyse ihan eri ilmiöstä…

   Ja tottakai taustalla on monia syitä, meidän on myös pakko avata rajat turvapaikanhakijoille, koska osa EU:ta olemme ja täten vastuu on myös yhteinen. Ilmastonmuutos on varmasti myös osana tässä kaikessa ja en siis tarkoita etteikö vastuuta tarvisi ottaa. Tottakai me voimme ottaa turvapaikanhakijoita mutta seulan tulisi olla tarkempi ja määrien hallittavat. Sellaiset, että pystymme takaamaan heille mahdollisimman nopean suomenkielen opetuksen ja muun perehdytyksen maamme tapoihin. Myös naisia ja lapsia tulisi ottaa tasapuolisesti miesten kanssa, jolloin todennäköisemmin vältyttäisiin raiskauksilta, koska heillä olisi omat vaimot mukana matkalla.

 16. Kiitos paljon hyvästä tekstistä Jutta! Rohkea veto kirjoittaa tälläisestä aiheesta, kun jotkut tuntuvat olevan niin kamalan herkkiä….
  Osaan samaistua tähän turvattomuuden tunteeseen, joka vain kasvaa uutisten myötä! Myös mieheni on minusta huolissaan, eikä esim. anna baari-illan jälkeen minun käyttää yöllä bussia, vaan hakee kotiin tai varmistaa että tulen jollain muulla tutulla tavalla kotiin. Tästä tuleekin turvallinen olo, sillä tuntuu että hän tosissaan välittää missä liikun ja mitä minulle tapahtuu.

  • Mielestäni asioihin on hyvä ottaa kantaa vaikkakaan mikään kovin poliittinen tanner blogini ei olekaan. :)

   No samoilla linjoilla, ymmärrän erityisesti myös miesten hädän omista puolisoistaan. Kukapa tahtoo, että tyttöystävän raiskaa joku ventoviras siellä puiston puskassa… Itse vältän myös bussilla liikkumista ja sitä en enää aijo tehdä. Odotan vaikka taksia mieluummin tunnin verran, kuin lähden itse mihinkään haahuilemaan.

 17. Aikalailla samaa mieltä. Ihanaa, että joku bloggaajakin uskaltaa olla tätä mieltä (joskaan en ole paljokaan blogeja lueskellut).
  Mielestäni pakolaisia pitäisi ottaa vain sellainen määrä, joka on mahdollista saada sopeutettua suomen kulttuuriin. Se, että ulkomaalaistaustaiset raiskaavat enemmän, on fakta. Ikävä sellainen, mutta fakta, eikä siitä ’oot rasisti’-ruikutuksella muuksi muutu. Johtuu varmasti kulttuurieroista (naisten paska asema) ja ehkä osittain myös hirveistä kokemuksista, sopeutumisvaikeuksista jne. Mutta sitä tai muita rikoksia ei silti mikään tee hyväksytyksi, tietenkään.
  Koska pakolaisten rajaaminen on ehkä melkeen mahdotonta, johtuen siitä että totta kai hädässä olevia täytyy auttaa, mielestäni myös sellainen käytäntö jossa rikokseen syyllistyvä turvapaikanhakija tai turvapaikan jo saanut mamu saa lähtöpassit saman tien. Kaikkien tulijoiden aikeita ei mitenkään voida selvittää, joten kai tällainen auttaisi edes osaksi. Tietysti myös turvapaikka vain niille, keiden kotimaassa on oikeasti turvatonta olla.

  Kaikki isis-paskat on niin oma lukunsa, huhhuh. Siihen ei paljoa ratkaisuja löydy..

  Valtamedian ’tietojen pimittämisestä’ en oo lainkaan samaa mieltä. Sielläkin julkaistaan esimerkiksi kolumneja eriävistä mielipiteistä maahanmuuttoasiaa koskien, ja onpa otsikoissakin monesti mainittu isolla että nimenomaan turvapaikanhakija raiskasi/ryösti/mitä ikinä. Lähdekriittisyys on todellakin tarpeen, kun kaikenlaisia satiirisivustoja ja omaa asiaansa ajavia ’uutis’sivustoja löytyy.

  • Jep, tuo määrä täällä meillä lieneekin se ongelma. Liika on liikaa jolloin myös seula kärsii, saatika sitten heidän opetus ja muu perehdytys. Toisaalta oliko ainakin 1000 turvapaikanhakijalla lähtöpassit vetämässä? Näin muistelisin lukeneeni? Heille Suomi ei täyttänytkään näitä korkeita odotuksia, joten sitten palataan sota-alueelle mieluummin… Tuleepahan tänne vastaanottokeskuksiin väljempää. Ja samaa mieltä myös tuota, että rikollisuuteen syyllistyneet pois maasta. Ehdottomasti. Suomessa hyysätään aivan liikaa…

   Tarkoitin lähinnä valtamedialla Suomen Iltasanomia jne., jotka saattavat jättää tärkeitäkin asioita tai uutisia kertomatta, tai sitten ne löytyvät jostain sieltä julkkisjuorujen alta pienellä präntillä. Tässä olisi syytä vähän skarpata… Tärkeimmät asiat ensin.

 18. On kahdenlaisia turvapaikanhakijoita: elintasosurffareita ja oikeasti hätää/vainoa/sotaa/ääriryhmiä/kriisejä pakenevia. Ensimmäiseksi mainituilla on esimerkiksi uskomuksia, että Suomesta saa asunnon, sosiaaliturvan, koulutusta ja työtä. Sossurahoista osa lähetetään kotiin lähtömaahan, kunnes muutaman kuukauden kuluttua saa luvan kutsua perheenkin Suomeen. Nämä ovat niitä, jotka valittavat pahasta ruoasta jakyllästyttävistä vastaanottokeskuksista sekä ihmettelevät nihkeitä asenteita, kun pääministerikin oli asuntonsa hakijoille luovuttanut. He peruvat hakemuksensa ja palaavat maitojunalla kotimaahan, kun Suomi ei ollutkaan se luvattu rikas hyvinvointivaltio, jossa tarjotaan ilmainen koulutus, takuuvarma työ, sosiaaliturva ja asuntokin. ”Oikeata” hätää kärsivillä on todennäköisesti erittäin traumaattisia kokemuksia taustalla, minkä pitäisi jo itsessään hälyttää siitä, että näitä huolehdittavia ei voi ottaa enempää kuin mistä valtio kykenee ottamaan ”vastuun”, pitämään huolen ja kotouttamaan. Ei voi kaataa hallitusti desin mittaan kolmea litraa nestettä ja uskoa, että homma on hallinnassa. Ongelmana on se, että miten nämä kaksi turvapaikanhakijatyyppiä voidaan erottaa toisistaan hakuprosessin aikana?

  Toivon:
  1. Turvapaikanhakijoille pitää heti Suomeen tultaessa kertoa suomalaisen kulttuurin pelisäännöt, ettei kukaan ainakaan tietämättömyyttään mokaile. Tietääkseni tässä on parannettu; ohjeistuksia on käännetty useille kielille ja jaettu vastaanottokeskuksiin.
  2. Jos turvapaikanhakuprosessin aikana tai sen jälkeen tuomitaan raiskauksesta tai mistä tahansa rikoksesta, lentää välittömästi ulos maasta.

  • Totta, näinhn se menee. Tuo seula on tosiaan varmasti se haastavin osa. En tiedä miten siellä ylipäänsä henkilöt tutkitaan mutta joku systeemihän siinä on pakko olla ettei maahamme oteta ketä tahansa. Tai näinhän sitä luulisi, en tiedä mikä todellisuus sitten lienee?

   Olen kyllä samaa mieltä kaikesta mitä kirjoitit ja mielelläänhän sitä heille paremman elämän tarjoaa, jotka tulevat oikeasti sen perässä. Miettii jos itsekin matkustaa vieraaseen maahan niin kyllähän sitä kunnioittaa maan sääntöjä ja lakeja. Samaa odottaisi myös tänne meidän maahamme tulevilta. Me kuitenkin maksamme verorahoistamme osittain heidän elämisensä maassamme. Sekö on sitten palkka, että rötöstellään ja raiskataan? Periaatteessa tuo voisi toimia, että rikoksen tehneet äkkiä pois maastamme ettei lisää rikoksia tapahdu mutta toisaalta -siinä vaiheessahan on jo vahinkoa tapahtunut. Joku on tullut raiskatuksi tai ryöstetyksi. Miten ihmeessä nuo saisi täysin estettyä? Taitaa olla aikalailla mahdottomuus. :(

 19. Jotenkin ottaa aivoon nuo kommentit, että suomalainenkin raiskaa. No shit Sherlock?! Tarvitseeko sitten ehdoin tahdoin ottaa lisää raiskareita tänne Suomeen? Ja kyllä joukossa enemmistö varmasti hyviä, mutta kun väkiluku kasvaa nuorilla miehillä niin väkisinkin raiskaustapauksetkin kasvaa.

  • Niin, totta. Ja se, että nuoria miehiä otetaan ihan laumoittain… Jokainen varmasti tajuaa mitä tästä seuraa.

 20. ”Olen samaan aikaan surullinen ja jopa vähän vihainenkin. Se miten jengi käyttäytyy päästessään turvaan sodan helmoista on jotain käsittämätöntä. Tottakai osa varmasti tulee tänne oikeilla tarkoitusperillä mutta miten ihmiset, jotka aikovat vielä palata takaisin, koska ”Suomessa on masentavaa, huonoa ruokaa tai muuten vaan tylsää?!”. Ihan oikeasti, jollekin huvilomalleko he luulivat matkanneensa? Ensinnäkin tässä koko hommassa itseäni häiritsee se, että naiset ja lapset ovat jääneet vaarallisille alueille ja lähestulkoon kaikki turvapaikan hakijat ovat miehiä. Onko tämä oikein? Perustellaan sillä, että matka olisi liian vaarallinen heille, mutta entäs sinne sota-alueille jääminen? Ei mielestäni ihan reilua. Naisen asema on hyvin huono ja se on valitettavaa. Eikä itseasiassa pelkästään valitettavaa jos se kulttuuri heijastuu myös meidän maamme naisiin negatiivisella tavalla.”

  Pakko laittaa tuo kohta tähän uudestaan postauksestasi! OLEN TÄYSIN SAMAA MIELTÄ. Jotenkin tuntuu hieman koomiselta, että täältä lähetään pois sitten, kun ei ollutkaan niin kivaa. :’D Ne jotka oikeasti tarvitsevat turvapaikkaa ja pelkäävät henkensä edestä tuskin lähtevät takaisin vapaaehtoisesti. Ja on vaan fakta, että ei Suomella vaan oo varaa elättää tänne saapuvia elintasopakolaisia. Maailmalla kiertänyt huhu, että Suomessa on parhain sosiaaliturva ja kauniita naisia. Jospa se huhu nyt vähän rikkoontuisi. Mielestäni ne naiset ja lapset pitäis hakea sieltä pois jollain keinolla. Ei todella ole reilua, että he joutuvat jäämään sota-alueelle! En uskokaan, että rähinöitä olisi niin paljon, jos tänne tulisi MYÖS naisia ja lapsia!!! Tasapuolisesti! Mihin on kadonnut tasa-arvo Suomessa?

  • Olen täysin samaa mieltä siitä, että tänne pitäisi tuoda myös lapsia ja naisia. Jos joku sanoi, että heidät laitetaan siellä johonkin turvallisemmille alueille niin miksi sinne ei voi laittaa myös miehiä? Koska heidän kulttuurissaan miehen henki on arvokkaampi kuin naisen, niin valitettavaa kuin se onkin.

   Ja elintasopakolaiset on jotain sellaista jota en ainakaan itse voi sietää. Kyllähän sieltä heitäkin tulee mutta onneksi tämä pimeys ja kaamos on viemässä heistä osan nyt maitojunalla takaisin.

 21. Syy siihen, että kantaväestön tekemät raiskaukset, ilmoittamattomien raiskausten lukumäärä ja seksuaalisen ahdistelun tilastot nostetaan esiin, on varmaankin halu muistuttaa siitä, että ei Suomi nyt ennenkään mikään naisten turvallisuuden mallimaa ole ollut. Että turvattomuuden tunne ehkä lisääntyy, mutta sen vaarallisempaa ei täällä ole naiselle nyt kuin ennenkään, sillä ahdistelluksi tulemisen riskit ovat jo ennestäänkin olleet aika suuret – ihan kantasuomalaisten puolelta. Että riskit eivät ole kasvaneet, eikä meille eläminen ole sen vaarallisempaa kuin ennenkään, mutta ehkä havaitsemme vaarat aiempaa herkemmin tai pelkäämme pienemmästä. Kun puhutaan turvapaikanhakijoista ja raiskauksista vaikuttaa usein siltä, että kuvitellaan Suomessa ennen olleen erityisen turvallista olla nainen – eipä ole ollut, vaan olemme ihan itseksemme EU-maista väkivaltaisimpia.

  Siksi ne tilastot tuodaan esiin – koska ehkäpä aiempi turvallisuudentunteesi olikin valheellinen? Ehkä riskit eivät ole kasvaneet, ainostaan tietoisuutesi niistä?

  • Hmm. No se on varmaan miten kukin asian kokee. Itse en ole ennen joutunut pelkäämään myöhään lenkkeilyä tai bussilla baarista kotiin tulemista. Nyt pelkään. Vaikka siis Suomessa on ennenkin raiskattu eikä se mikään uusi asia ole.

   Veikkaan, että tähän on syypää uutisointi joka on lisääntynyt nimenomaan raiskauksien puolelta. Ja suurimmassa osassa raiskaajana on ollut turvapaikanhakija. Kyllähän nuo vaikuttaa omaan turvallisuudentunteeseen, aika ihme jos ei vaikuttaisi? Ja eipä se mitään sen kummempaa kuvittelua ole vaan ihan täyttä totta. Myös heidän erilainen kulttuurinsa puhuu ongelman puolesta. Heillä nainen ei ole yhtä arvokas ja monilla miehillä on useita naisia. Tuskin siellä nainen voi sanoa ei seksille jos sitä ei tahdo? Sitähän täällä nimenomaan miehille on turvapaikanhaku-keskuksissa kait opetettu, että ei on ei. Ei kuitenkaan ole tainnut ihan jokaiselle perille mennä…

 22. Samoja ajatuksia myös minulla. Vaikka en juuri ollenkaan baareissa öisin pyöri enää, en kyllä enää sinne menekään kun matka kotiin pelottaa. Mielummin sitten pysyn kotona tai lähden aikaisemmin illasta kotiin turvallisesti omalla autolla.

  Ennen joskus lenkkeilin pimeässä, mutten enää.
  Vaikka olisikin vain 200 m kauppaan niin otan auton pimeällä tai odotan seuraavaa päivää.

  Mieluummin olen näinkin varovainen kuin että jotain sattuisi. Oma kotipaikkakunta kun ei enää tunnu turvalliselta. Valitettavasti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 1
Tykkää jutusta