Kannattaako tipaton tammikuu?

Monelle tammikuun alkaminen tietää tipatonta kuukautta, jolloin alkoholia ei nautita pisaraakaan. Aika usein olen kuullut myös lausahduksen ”tipaton on alkoholisteille” tai ”tipaton turhakuu”. Mielestäni nuo eivät pidä paikan. Oletteko koskaan miettineet millainen vaikutus kuukaudenkin alkoholittomalla jaksolla on kehoon? Aikamoinen. Moni ajattelee ettei se lasi tai pari silloin tällöin maailmaa kaada, mutta kyllä kenen tahansa keho ihan mukavasti freesautuu jos nuo muutamatkin saunaoluet jättää tammikuussa väliin.

Itse olen viettänyt kirjaimellista tipatonta muutamankin kerran elämäni aikana ja omat kokemukseni ovat aina olleet positiivisia. En ole tokikaan alkoholisti mutta en myöskään sylje lasiin. Jos mietin omaa alkon käyttöäni vuositasolla, niin kyllähän sitä tulee ihan kuukausittain nautittua enemmän tai vähemmän. Olen kuitenkin sitä mieltä, että aina voi vähentää. Alkoholi, kun ei mikään terveystuote ole.

Se miksi tänä vuonna tahdon pitää tipattoman johtuu lähinnä marras-joulukuun hyvästä ”juomaputkesta”. Pikkujouluja, synttäreitä ja muita kemuja oli joka viikonlopulle muutamaa ainokaista lukuunottamatta ja viiniäkin tuli näissä nautittua ihan mukavasti. Toinen syy on yksinkertaisesti oma hyvinvointi. Omalla kohdallani krapulat ovat nykyään aika ikäviä ja siinä meneekin aina seuraava päivä lähinnä väsymystä ja päänsärkyä potien. Darrat aiheuttavat itselleni useimmiten myös pientä alakuloa ja masennusfiiliksiä ihan sinne seuraavaan viikkoon saakka. Musta onkin kiva pitää tällainen tipaton kuukausi, jolloin keskittyy kaikkeen muuhun kuin kissanristiäisiin. Tammikuu on muutenkin hyvin hiljainen kuukausi, joten aikaa on panostaa mm. treeneihin, blogiin ja itseensä enemmän.

IMG_2762-001

Mutta mitä terveysvaikutuksia on sitten kuukauden alkoholittomalla jaksolla? Monille ehkä tuttua kauraa, mutta perustellaan nyt alkutekstin väitteitä kuitenkin jollain tapaa. 🙂

Unen laatu paranee. Alkoholihan tunnetusti heikentää unemme laatua ihan jo muutaminakin annoksina nautittuna. Toiset ottavat viinilasin jotta uni tulee paremmin, mutta silloin se uni vasta katkonaista onkin. Ilman alkoholia nukumme sikeämmin ja turhat yöheräämiset jäävät. Itse olen huomannut tämän todella konkreettisesti ja esimerkiksi pari lasia viiniä ruoan kanssa dinnerilla nautittuna heikentää uneni laatua merkittävästi.

♥ Kilot ja pöhötys katoavat. Alkoholi sisältää runsaasti kaloreita mikä näkyy monella helposti vyötäröllä. Itse juon harvoin mitään sokeripitoisia drinkkejä, joten pyrin sillä välttämään turhan sokeripommit. Ei sillä, että niistä edes pitäisin. Omalla kohdallani alkoholi ei nykyisellä käytöllä näy millään tapaa kehossa paria päivää pidemmälle mutta nuorempana, kun join joka viikonloppu runsaasti ja välillä jopa viikollakin, niin kehossa oli jatkuva nestepöhö. Hyi hyi. Säännöllinen juominen siis helposti turvottaa etenkin kasvoja ja vatsaa, sekä kerää kiloja. Monilla tämän pöhön syy on myös se dagen efterina nautittu sapuska, joka ei useimmiten ole kovin laadukasta…

Mielenlaatu paranee. Kuten jo tuolla aikaisemmin mainitsin, alkoholi vetää monien mieltä alakuloon ja useimmille maanantai onkin viikon inhokkipäivä. Ilman alkoholia maanantai muuttuu ihan erilaiseksi. Kuukauden tipaton jakso virkistää mielen ihan uudelle tasolle!

♥ Sisäelimet kiittävät! Varsinkin sydän ja maksa joutuvat koetukselle alkoholin käytön yhteydessä ja etenkin sen jälkeen. Toki nuorella ja terveellä ihmisellä ei ole useimmiten hätää mutta kyllähän tätäkin kannattaa miettiä. Itselläni ei ole koskaan mitään sydämentykytyksiä, mutta monella olen näitä kuullut olevan. Onhan tuo palautuminen kuitenkin aikamoista rasitusta keholle.

♥ Pohdit enemmän omaa alkoholin käyttöäsi. Kuukauden raittius saa useimmiten ihmiset huomaamaan sen tipattoman ja alkoholillisen elämän eron, mikä taas innostaa monia jatkamaan tipatonta muutamaksi kuukaudeksi tai vaikka loppuelämäksi. Tämä kuukausi on hyvä aika havahtua siihen, käyttääkö alkoa ehkä väärin, liikaa tai tarviiko sitä loppupeleissä mihinkään.

♥ Keskittymiskyky paranee. Tämä on sellainen seikka, jonka olen itse eritoten huomannut. Heti, kun on juomatta pidempään on kaikkeen helpompi keskittyä ja antaa 100 % panoksensa. Alkoholi aiheuttaa rauhattomuutta, hermostuneisuutta, sekä usein vielä ajatuskatkoja ja muistiongelmia. Koittakaapa darrassa esimerkiksi kirjoittaa jotain fiksua tekstiä, ei tule mitään! Ajatus ei yksinkertaisesti toimi. Eikä muuten toimi vielä maanantainakaan…

Treenit kulkevat paremmin. Useat urheilijat eivät käytä alkoholia ja tähän on syynsä. Krapulat vievät kehon sellaiseen tilaan, että olo on heikko useampien päivien ajan mikä vaikuttaa myös treeneihin. Tällä tarkoitan siis tosiaan sellaista juomista, että alkoholia nauttii runsaammin. Muutama lasi dinnerilla tuskin vaikuttaa kenenkään treeniin seuraavana päivänä.

Vietättekö te tipatonta? Jos niin miksi? 🙂

Kommentit (1)
  1. Näin 29-vuotiaana sitä on elämään mahtunut kausia, jolloin bileitä oli tiuhaan, ja taas aikuisempana kuivia kausia tuli vietettyä pitkiäkin. Nyt 2-vuotiaan pojan äitinä ei olekaan tullut käytyä juhlimassa kuin kaksi tai kolme kertaa koko 3+ vuoden aikana, eikä ole ollut yhtään ikävä. Kyllä sen vaan joka kerta darrassa muistaa, miksei käy sen useammin. Tämmöisenä vanhuksena se olo kun on 1-2 seuraavana päivänä nimittäin aivan_kaamea. No thanks! 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *