Herkullinen bataatti

Bataatti, mitä mainioin vitamiinipommi ja keittiön ilostuttaja! Omalla kohdallani oli vierähtänyt jo tovi viime kerrasta, kun tätä herkullista vihannesta kokkasin missään muotoa. Ravintolassa kyllä usein otan lisukkeeksi bataattiranut mutta kotikeittiössä se on jäänyt viime aikoina lähes kokonaan. Päätin korjata tilanteen Loppiaisena, kun mietin mitä ihmettä hyvää ja herkullista sitä kehittelisi? Olen todella huono syömään perunaa ja pastaa, joten hyvä saada vähän taas vaihtelua niihin perinteisempiin lisukkeisiin kuten uunikasviksiin, salaattiin ja riisiin.

Oma ehdoton suosikki on aina ollut bataattiranskalaiset. Hyvät mausteet siihen kylkeen niin avot! Mitään sokeriketsuppeja ei edes tarvita jos mausteet ovat kohdillaan. Itse tykkään vielä paistaa ne hyvin rapsakoiksi, lähes palaneiksi, jolloin ranuissa on kunnolla sitä ranskalaisten tuntua. Ainut miinus tuossa vihanneksessa on kuorinta ja se siivuttaminen. Bataatit, kun ovat sellaisia megakönttiä joista on hyvin vaikea saada siivuja ilman haavaa sormessa. Kannattaa siis varata tuohon puuhaan mahdollisimman paljon aikaa ja kärsivällisyyttä. Itse maustoin ranut basilikalla, vuorisuolalla, kolmen pippurin sekoituksella, sekä ihan ripauksella paprikamaustetta. Paistoin 220 asteessa noin 45 minuuttia ja oi, että miten hyviä tulikaan. Aion ehdottomasti tehdä näitä jatkossa useammin!

IMG_5344

Miksi suosia bataattia?

♥  Hyvä kuidun lähde ja korvike perinteiselle perunalle.

♥ Sisältää runsaasti A-, C -ja B 6 -vitamiineja, sekä kaliumia ja mangaania.

♥ Bataatti pitää sisällään beetakaroteenia, joka mm. suojaa ihoa auringon UV:lta ja edistää ihon ruskettumista kesällä, parantaa elimistön puolustuskykyä, sekä ehkäisee muistihäiriöitä.

♥ Herkullisen makuinen! Ja tämän voi varmasti aika moni allekirjoittaa. :) Bataatti on kyllä suhteellisen makea vihannes, eli nostaa varmasti verensokerit liikaa nautittuna.

♥ Toimii erityisen hyvin juuri bataattiranskalaisina tai vastaavasti sosekeittona. Meillä äiti oli jouluna tehnyt bataattilaatikkoa ja se oli ehdottomasti ihan oma suosikkini jouluruoista!

♥ On gluteeniton, eli sopii hyvin keliaakikoille tai gluteenia vältteleville.

Suositteko te bataattia ruokavaliossanne? Suosikki käyttötapa?

IMG_5332

On my way

14 vastausta artikkeliin “Herkullinen bataatti”

 1. Ei bataattia voi kuoria! Paras osa on just se kuori ;D ja siinä ne vitamiinit on suurimmaks osaks!

  • Hahah ai ei? Oon toiminut siis väärin koko elämäni ajan. :D

 2. Bataatti on puhdasta rakkautta!
  Itse tykkään uunikasviksiin laittaa bataattia. Ja sosekeittoon; toimii hyvin porkkanan kanssa. Bataatti on aivan unelma näinä kylminä ilmoina. :)

  • No sanos muuta! Just suunnittelin mitä söisi viikonloppuna ja bataatti on ehdottomasti osa sitä <3 Ehkä sosekeittoa voisikin tehdä pitkästä aikaa!

 3. Bataatti uunissa muiden vihannesten kanssa nam! Kuorineen kaikkineeen :) Ja sosekeitoissa toimii myös tosi hyvin!

 4. Miten oot saannu noi bataatit onnistumaan pitämää uunissa 45 min palamatta? Mul menee jo 25 min kohdalla niin, että pakko ottaa uunista pois. :D

  • Mulla on semmonen tavallista pienempi uuni. :) Se on siis hieman tavallista uunia hitaampi kapistus.

 5. Kannattaa kokeilla myös myskikurpitsaa lohkoina/siivuina jollain hyvillä mausteilla:)

  • Ahh, okei! Kiitos vinkistä joka kuulostaa ainakin hyvältä. :)) Pitää testata!!

 6. Hommaappas jostain Victorinoxen veitsiä! Ihan parhaita Ikinä! Leikkautuu (onkohan tuo edes sana..) bataatitki paljon helpommin! :)
  Ja tosiaan, itse kannatan myös tuota että paistan bataatin kuorineen. Mitä sitä kuorta suotta ottamaan pois jos ei siinä mitään huonoa kohtaa ole. :)

  • Kiitos vinkistä! En olekaan kuullut moisista koskaan, mutta laitetaan mieleen.

   Ja totta, kuorinta on varmaan turhaa… Kuorin vaan aina kaiken joten siksi tähänkin oli automaatio… :D

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta