Eroon selluliitista

Selluliitti on villisti veikattuna ainakin joka toisen suomalaisnaisen ongelma. Se ei välttämättä ole sidoksissa painoon, vaan selluliittia voi yhtä hyvin olla laihoillakin ihmisillä. Itseasiassa aika usein sitä löytyy myös hoikilta. Kyseessä on aineenvaihdunnan hidastumisen seurauksena syntyvä rasvakertymä, joka tulee meillä naisilla useimmiten reisiin, pyllyyn, sekä vatsaan. Sellu ei ole pelkästään rasvaa, vaan se koostuu myös ylimääräisestä kehoon kertyneestä sokerista joka myöhemmin muodostuu rasvaksi jo tukkeutuneille alueille.

Se miksi tästä nyt itse kirjoitan, perustuu omakohtaisiin kokemuksiin. Nimittäin kyllä, minullakin oli joskus selluliittia. Muistan ikuisesti tilanteen, kun oltiin vuosia sitten viettämässä iltaa eräissä yksityisbileissä ja siellä muuan nainen kauhisteli kuinka minun ikäiselläni nuorella tytöllä voi olla selluliittia. Taisi olla niin lyhyt hame, että tuollainen appelsiiniiho sieltä sitten pilkisti. Tilanne ei siis ollut mikään super paha mutta kyllä jaloistani näkyi se millaista elämää vietin. Runsas alkoholin käyttö, vähäiset yöunet, vääränlainen ravinto… Eipä siihen ihan hurjasti vaadita.

Itselläni asiaan vaikuttavat varmasti myös geenit ja se, että alavartaloni on aina ollut se osa kehoani johon rasva kerääntyy ensimmäisenä. Omaan myös heikohkon verenkierron jaloissa ja esimerkiksi lentomatkat ja muut pidemmät istumiset turvottavat. Voin vaan kuvitella millainen norsujalka olisin jos tulisin raskaaksi… :D Selluliitti ei kuitenkaan ole asia, jolle tarvitsee antautua. Sitä ei ole pakko hyväksyä, vaan sen voi saada pois kehostaan elämäntapoja muuttamalla. Toisilla se tosin on tiukemmassa kuin toisilla, joten aina ei välttämättä päästä ihan pienillä vippaskonsteilla vaan prosessi saattaa viedä aikaa. Ehkä jopa vuosia?

IMG_5425-001

Kuten mainitsin, omalla kohdallani selluliittia aiheutti runsas alkoholin käyttö ja epäsäännöllinen elämänrytmi. Epäsäännölliset ja varsin vähäiset yöunet, kirkkaiden viinojen nauttiminen, drinksut, sekä ruokavalio joka oli kaikkea muuta kuin puhdas. Uskon, että light-tuotteiden sokerimäärätkin salakavalasti tuota sellua reisiini keräsivät. Aineenvaihdunta oli heikko eikä keho toiminut kunnolla. En myöskään treenannut lihaskuntoa, vaan lähinnä juoksin tai kävin spinningissä. Kehostani puuttui siis kunnon lihaksisto ja olin lähinnä hoikka mutta löysä.

Miten sitten itse pääsin eroon tuosta paholaisesta? Ei, minä en kuivaharjannut tai rasvannut reisiäni selluliittivoiteilla, vaan muutin elämäntavat ja ruokavalion. Aloin treenaamaan lihaskuntoa, sekä tein muutoksia ruokavaliooni. Veikkaan, että tuolla kokonaisuudella oli pitkällä tähtäimellä vaikutuksensa, sillä enää en kärsi sellaisesta turvotuksesta tai nesteestä kehossani, josta ennen kärsin. Myöskin alkoholin käyttöä vähensin ja juodessani vaihdoin drinksut valkoviiniin. Elämäntapamuutoksen seurauksena, tuo pikkupaholainen on siis kadonnut kuin itsestään. En oikeastaan edes muista missä vaiheessa tuo muutos tapahtui, sillä niin huomaamattaan se on käynyt.

IMG_5414

Kaikista eniten itse siis liputan puhtaan ruokavalion, vedenjuonnin, sekä liikunnan tärkeyden puolesta. Kun nuo seikat ovat kunnossa eikä sinne suuhun eksy jatkuvasti sokeria, selluliittikin katoaa monilla kuin itsestään. Kyse saattaa olla pienistä valinnoista. Myös stressiä, tupakanpolttoa, kiristäviä vaatteita, sekä kaikenlaista epäsäännöllisyyttä kannattaa välttää. Kehottaisin myös treenaamaan aerobisen lisäksi salitreeniä ja päinvastoin. Uskon vahvasti, että kokonaisuudella liikkumisenkin suhteen on tähän suuri vaikutuksensa. Selluvoiteet ja muut ”vippaskonstit” suosittelisin unohtamaan, sillä ihon kosteuttamiseen toimii ihan muutkin voiteet. Itseään ei kannata maksaa kipeäksi humpuukista. Toki kertokaa jos olen väärässä?

Tietysti yksi vaihtoehto on hyväksyä selluliitti ja opetella elämään sen kanssa. Itsensä hyväksyminen on kuitenkin kaikista tärkeintä. :)

Onko teillä kokemusta selluliitista tai sen kukistamisesta? Vinkkejä ja kokemuksia saa jakaa. 

On my way

11 vastausta artikkeliin “Eroon selluliitista”

 1. No siis selluliittihan ei liity aineenvaihduntaan. Selluliittia on naisilla sillä ihon kudokset menevät ikäänkuin toistensa suuntaisesti, miehillä ikäänkuin ristiin, jolloin allaoleva rasvakerros (joka on siis epätasaista) ei pääse pilkottamaan ihon alta. Naisilla kun on rasvaa enemmän ja vielä ”epäsuotuisa” ihon rakenne niin iho näyttää epätasaiselta. Selluliittiin auttaa kuten sanoit rasvakerroksen vähentäminen eli suomeksi sanottuna lihasten kasvatus ja/tai järkevä rasvaprosentin pudotus.

  • Sanotaanko näin, että vähän kaikki liittyy kaikkeen. Kehomme on kokonaisuus. Jos aineenvaihdunta ei ole kunnossa, vaikuttaa se helposti kehoon turvotuksena ja painon kerääntymisenä. Mikä sitten taas edesauttaa selluliitinkin muodostumista. Kun neste-ja rasvaaineenvaihdunta ei kunnolla pelaa, on keho tukossa. Toki tämä on yksilöllistä mutta ainakin omassa vartalossani näin.

   Lihasten kasvatus/treenaaminen on kyllä tärkeää ja mahdollisesti jos paino siinä samalla laskee (rasvaprosentti) niin tottakai kehosta tulee timmimpi kaikin puolin. Tuo voi kuitenkin viedä aikaa eikä ole automaatio, että selluliitti katoaa painonpudotuksella. Voi käydä jopa niin, että tulee vasta esiin jos painoa runsaasti pudotetaan…

   Kehomme on niin monimutkainen laitos ja jokainen meistä yksilönsä. :)

 2. En ole aiemmin kommentoinyt blogiisi, vaikka päivittäin luenkin. Nyt vaan aihe liippaa niin läheltä, että pakko kommentoida :) Olen aina harrastanut liikuntaa ja ollut hyvin normaalipainoinen/hoikka, mutta myös minulla oli selluliittiä reisissä ja pakaroissa. Pari vuotta sitten kun aloin käymään salilla erilaisten ohjattujen tuntien sijaan selluliiti alkoi hieman vähenemään ja silottumaan, mutta sitä vielä oli. Noin puoli vuotta sitten muutin treenaamistani vielä niin, että lyhensin salilla toistomääriä ja lisäsin painoja reilusta, aloin tekemään ykkösmaksimia ym. Painoni on tänä aikana noussut muutamia kiloja, uskoisin sen olevan lihasta. Juuri tällä viikolla suihkussa huomasin, että minulla ei ole enää yhtään sellulittiiä!! Siis se kaikki on hävinnyt! Jos vertaan muuten kehoni koostumusta siihen muutaman vuoden takaiseen tilanteesee, niin rasvamassakin on ehkä aavistuksen kasvanut, ei pelkästään lihakset. Eli todellakin liputan sen puolesta, että lihasmassaa kasvattamalla selluliitistä voi päästä kokonaan eroon, vaikkakin kropassa sitä rasvaakin olisi.

  • Kyllä! Lihaskuntotreenillä on kyllä kumma vaikutus. Sama siis kävi myös minulle, kuten kerroinkin. :)

   Itse vaihtelen aika paljon maximitreenin ja toistotreenien välillä ja olen kokenut sen parhaaksi. Keho saa vähän järkytystä välillä treeneihin ja toki mielikin pysyy motivoituneempana, kun treenissä on vaihtelua. :-)

 3. Olen hoikka ja teen lihaskuntotreeniä. E-pillerit aiheuttaa sellua, jota ei saa millään pois. 😔

  • Itse käytän myös pillereitä enkä kyllä allekirjoita… Mutta tämäkin varmaan aika yksilöllistä. Aika ikävä sivuvaikutus kuitenkin. :(

 4. Pillerit myös itselläni ollut käytössä 15v lähtien ja ei ole ikinä ollut sellua ja ikää tulee mittariin tänä vuonna 30 :) Treenaan paljon lihaskuntoa ja muutenkin olen jatkuvasti liikkeessä kun en ole töissä. Eli töiden jälkeen en istu kuin ruokapöytään, muun ajan siivoan, lenkitän koiria, käyn salilla tai venyttelen kotona tv:n ääressä. Vapaapäivänä en istu oikein yhtään ja puhelin näyttää monesti 15-17km kävelyitä viikonloppuisin :) Istuminen on pahinta!

  • Jep! Itse olen töissäkin jo pitkään seissyt, nostanut työpöydän siis yläilmoihin. Jos koko päivän istuu voi kyllä silmin huomata kuinka keho on turvonnut… Myös iltasin liikun aika paljon tai vastaavasti otan rennosti soffalla, jalat ylhäällä.

   Mutta samaa mieltä pillereistä, ei varmasti päde jokaiseen tuo ”haittavaikutus”.

 5. Nämä ovat juurikin niitä aiheita kauneuden hoidossa, joille pitäisi nostaa keskisormi pystyyn. Meille on mediassa opetettu ettei selluliitti ole kaunista, jotta naisia voitaisiin pahan olon turvin rahastaa ties millä taikarohdoilla. Mielestäni tuo nainen, joka sinulle on selluliitista joskus arvostelevaan sävyyn huomauttanut saisi hävetä. Selluliitti on naisen vartalossa mitä luonnollisin asia. Niin näyttelijöillä, malleilla kuin urheilijoillakin on sitä, heillä vain on myös kuvanmuokkauksen ammattilaisia apunaan. Ymmärrän, ettei sitä ehdin tahdoin halua kerryttää, mutta huomattavasti helpommalla pääsee kun oppii hyväksymään muhkuransa.

  • Tavallaan olen hyvinkin pitkälle samaa mieltä kanssasi. :) Hyväksyntä on siis yhtä hyväksyttävää kuin se, että joku haluaa treenata muhkuransa pois. Itse en siis aloittanut mitään hullua treeniputkea tuon tokaisun jälkeen vaan lähinnä naureskelin sille. Ajan kanssa sellu on kadonnut, mutta varmasti aika pitkälti punttitreenin ja elämäntaparemontin ansiosta. Siinä saa siis yhden extrahyödyn aikaan, kun aloittaa kunnon treenaamisen. ;)

   Mutta tosiaan tärkeintä on, että nainen on itse sinut kehonsa kanssa. Ilman sellua tai sen kanssa. :)

 6. Olen siis huomannut e-pillerien vaikutuksen siinä, että olen syönyt niitä 18-vuotiaasta asti (nyt 30 v.) Pidin joskus vuoden tauon hormonaalisessa ehkäisyssä, en liikkunut tai syönyt eri tavalla, en polttanut enkä myöskään käyttänyt alholia eri tavalla tms. Toisin sanoen elämäntapani olivat ihan samanlaiset enkä myöskään laihtunut (olen muutenkin tosi hoikka), mutta silti selluliitti hävisi silmissä tuon vuoden aikana. Kun aloitin pillerit uudestaan niin kappas vaan, sellui tuli takaisin. Tästä syystä uskon todella vahvisti, että minulla (ja monella muulla) pillerit aiheuttaa sellaista selluliittia, johin ei oikein mikään auta.. Tai sitten pitäisi ehkä e-pillereitä syödessä liikkua entistä enemmän ja syödä entistäkin puhtaammin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta