Kuinka käytän rahaa?

Raha ei tee onnelliseksi mutta luo tiettyjä vapauksia ja tuo turvaa. Näin siis itse ajattelen. Muistissa ovat nimittäin vieläkin ne monet kerrat, kun opiskeluaikoina pihisteltiin ja ennen opintotuki/palkkapäivää tilillä saattoi olla yksi euro. Aika hurjaa mutta kyllä sitä silloinkin elettiin, hieman rajoittuneemmin vaan. Ihminen voi tarpeen tullen pärjätä hyvinkin vähällä. Nykyään tahdon, että tili ei ole koskaan nollilla ja että rahaa on muutenkin säästössä. Ehkä tämä nyt on sidoksissa hieman ikäänikin, sillä olisihan se nyt vähän noloa jos tässä iässä ei saisi mitään säästöjä aikaiseksi. Se on toki sitten eri asia mihin ne säästönsä käyttää vai käyttääkö mihinkään.

Kuten olen aikaisemminkin sanonut, minulla ei ole edelleenkään poltetta asunnolle tai muullekaan suuremmalle ”aikuisuuden” materialle. Hinnakkaimmat säästökohteeni liittyvät valokuvaamiseen ja matkustamiseen. Välillä hankin kalliimpia laukkuja ja kenkiä, tai sisustan. Nytkin projektina on uudistaa asuntoa ja hankittua on tullut jo uusi matto, sekä baaripöytäryhmä. Vielä olisi ostoslistalla sänky, sekä pientä sisustussälää. Tällaisia hankintoja on aina mukava tehdä kun tietää, että tili ei mene nollille ostosten jälkeen. Siksi säästäminen on ehdottoman tärkeää! Pystyy tekemään myös niitä suurempia hankintoja vaikka yllättävän paikan tullen. Ja kuten eilen faktoihin kirjoitin, koskaan ei tarvitse odottaa palkkapäivää vaan palkka on aina jokaisen kuukauden ”extrakivaa”.

IMG_5658

Vielä muutama vuosi sitten näin ei suinkaan kohdallani ollut. Olin todella huono säästämään ja olin liian usein tilanteessa, että rahani olivat loppu palkkapäivän tullen. Elin aika huolettomasti ja ostelin sitä sun tätä. Nykyään kiinnitän todella paljon huomiota varsinkin shoppailuun, eli en ostele viikottain jotain turhaa vaatetta, vaan ennemmin sitten kerralla hieman enemmän tai muutaman vähän paremman yksilön. Itseasiassa nykyään ei ole edes sellaista tarvetta jatkuvalle ostosten tekemiselle. Kun ostaa harvemmin ja sellaista josta todella pitää tai jota todella tarvitsee, on sitä huomattavasti iloisempi ostamastaan. Kengät ja laukut ovat ikuinen heikkouteni.

Olen monesti miettinyt, että jos yhtäkkiä saisin tililleni miljoonan, muuttuisinko ihmisenä tai miten sitten käyttäisin rahaa? Meillä ”ei miljonääreillä” ainakin useimmilla on kuitenkin edelleen olemassa se ilo ostamastaan tai saamastaan. Kun jotain joutuu odottamaan tai sen eteen duunia tekemään, on ilo saadusta huomattavasti suurempi kuin, että sen saa vaan sormiaan napsauttamalla. Näin ainakin itse koen. Esimerkiksi lomamatkoilla käytän aina todella huolettomasti rahaa, koska olen sitä varten säästänyt. Toisinaan on ihana suhata kaupoissa tietäen, että mitä vaan löytää niin saat sen luvan ostaa. Arjessa en kuitenkaan tahdo enää toimia noin, vaikka huomattavasti huolettomammin voisinkin shoppailla.

IMG_5671

Asia jonka suhteen en yhtään katso hintaa tai muutenkaan mieti, on ruoka. Siihen panostan ja laitan rahaa niin paljon kuin sattuu menemään. Usein ostosteni loppusumma hipookin sataa euroa per kerta ja tämä osittain johtuu nykyään paljon suosimastani luomusta, mikä on paljon kalliimpaa. En kuitenkaan murehdi asiaa, sillä ruokavalio on satsaus minuun itseeni ja sen rooli on niin tärkeä! Myös leffassa käyminen, ulkona syöminen ja muu ns. sosiaalinen tekeminen on sellaista, jonka suhteen en tahdo koskaan miettiä. Elämme täällä vain kerran, joten miksi skippaisi noin tärkeitä asioita rahan vuoksi?

Itsehän siis inhoan piheyttä ja saituutta, se on minulle sellainen punainen vaate. Tällä tarkoitan siis sitä, että jos ollaan vaikka kaupungilla niin ei voida syödä ulkona tai ostaa lattea, koska se maksaa. Ja varsinkin jos kyse on siitä, että ihmisellä olisi kuitenkin varaa. Tottakai jokapäiväinen latte ei ole välttämätön mutta jos kyse on esimerkiksi kerrasta viikossa. Mielestäni säästämisen ja piheyden ei tarvitse kulkea käsikädessä. Elämässä on kuitenkin mukava säilyttää tietty elintaso jos rahaa siihen on. Turhaan elää makaronilla ja tonnikalalla jos on varaa pihviin. :) Voi olla, että jonkun mielestä ajatustapa on ristiriitainen säästämisen kanssa, mutta itse vaan pidän joitain asioita edelleen tärkeämpänä kuin säästämistä. On aika hurjaa jos joku skippaa sosiaalisia tilanteita rahan vuoksi, varsinkaan jos tarvetta sille ei olisi. Vai mitä mieltä te olette?

Kukin kuitenkin tyylillään. Itselleni on tärkeää elämä myös tässä hetkessä ja nauttia elämästä samalla ihaniin asioihin säästäen.

Millainen suhtautuminen teillä on rahaan? Oletteko kovia säästämään vai tuhlaamaan?

On my way

12 vastausta artikkeliin “Kuinka käytän rahaa?”

 1. Olisi ihanaa, jos jäisi rahaa säästöön. Itselläni tämä edellyttäisi yli 3000€ kuukausipalkkaa. Nykyisestä palkasta saan hyvin maksettua laskut (vuokra, sähkölasku, salimaksu) ja lainan lyhennykset (Visa ja opintolaina). Sitten vielä tietenkin seutua bussikorttiin satasella. Rahaa jää niin, että voin osallistua sosiaalisiin aktiviteetteihin, ostaa ruokakaupasta melko vapaasti ja apteekista vitamiinit, lääkkeet ja kosmetiikan. Jotain vaatettakin tulee joskus ostettua, mutta ei mitenkään viikottain. Palautan kauppaan, mikäli jää yhtään fiilis ettei vaatetta tule käytettyä. Värjään hiukset (tyvikasvun) itse ja kasvohoidoissa käyn paristi vuodessa erilaisten tarjousten kautta. Tykkään, että kynnet on aina huoliteltu, joten kynsihuoltoon menee 40€/kk. Muutamia lehtiäkin minulle tulee.

  Haluaisin siis saada vähän rahaa säästöön, mutta toisaalta Cheekkiä lainatakseni ”Rahalla ei tee mitään,jos sillä ei tee mitään”. Eli olen myös pihistelyä vastaan ja mielestäni elämänlaadusta ei kannata liikaa tinkiä. Kuitenkin teen kovasti töitä ja sen vastapainoksi ansaitsee hieman hemmotteluakin. Tarjoan myös välillä safkat/drinkin kaverille enkä ole niitä, jotka laskee pennilleen paljonko on kenenkin osuus vaikkapa ravintolalaskusta. Sellainen on jopa vähän noloa mielestäni. Antamisesta tulee muutenkin hyvä mieli enkä pihistele lahjojen tai tuliaisten ostamisessa.

  Toki on niitäkin ihmisiä, joita varmasti ahdistaisi samanlainen rahankäyttö. Kunhan opintolaina ja Visa on maksettu, aion siirtää saman verran rahaa säästöön. Tulevaisuudessa on myös tarkoitus edetä uralla, jolloin se palkkakin alkaa toivottavasti kolmosella ;) Jos saan valita, teen mielummin vaikka 10h työpäivää mieleisessä työssä ja käytän rahaa rennommin kuin että tekisin esim osa-aikatyötä ja kituuttaisin jatkuvasti. Valintojen maailma.

  Ps. Tää sun blogi on mun suosikki :)

  • Samoilla linjoilla, elämänlaatu on tärkein! Ja itse olen samanlainen mitä tarjoamiseen tulee. Jos ollaan vaikka porukalla ulkona niin ostan hyvin usein porukalle viinipulloja ja tarjoan. Musta on kiva ostaa muille, vaikka halvemmalla pääsisin jos ostaisin yksittäisiä laseja itselleni. :) Toisaalta jos olisin tiukilla rahallisesti en tuota tekisi. Sen verran olen laskelmoiva etten elä yli varojeni.

   Itse olen sitä mieltä, että tärkeintä on työstä nauttiminen! Ja tosiaan jos työ on mieluista, sitä voi tehdä lähestulkoon kellon ympäri kaiken viikkoa. Elämä on lyhyt joten siitä on voitava nauttia! <3

   PS. Kiitos ihana! :))

 2. Sen miljoonan eteen saakin vasta työskennellä! 😀 Että kyllä se niilläkin rahoilla ostetut asiat/palvelut olisi yhtä ’ansaittuja’ ja iloa tuottavia (jos nimenomaan tienaa itse tekemällä duunia sen eteen…)

  Ymmärrän kyllä pointin, että itse ansaittu – oli summa mikä tahansa – tuottaa enemmän iloa, ainakin myös itselleni 😊

  • Niin no totta tuokin. :) Oli kyseessä sitten muutama tonni tai miljoona, varmasti tuntuu hyvältä jos on omalla työllä ansaittua. Itse en osaisi edes elää toisen rahoilla tai olla taloudellisesti riippuvainen vaikka puolisosta.

 3. Nää on näitä ikuisia valintakysymyksiä ja osittain myös kiinni elämäntilanteesta..perheellisenä ei voi enää satsata samalla tavalla itseensä kuin aikaisemmin..toisaalta sitä on saanut tilalle niin paljon enemmän, jotain sellaista, mitä ei voi rahassa mitata..ja sitä haluaa myös satsata erilaisiin asioihin kuin aikaisemmin. Itse olen säästäjä -tyyppiä, olen ollut ihan pienestä pitäen..nykyään en tosin enää mikään överipihi:)…hassu juttu, että saman perheen lapsista toinen on pihi ja toinen melkoinen törsääjä:) olen ollut aina keskituloinen, mutta silti rahaa on jäänyt hyvin säästöön, ja sen vuoksi taloudellinen tilanne on kokonaisuudessaan tällä hetkellä monelta kantilta hyvä. Säästämisellä olen saanut asioita, joista olen haaveillut esim. omakotitalon, kesäpaikan jne. ja joista on sitten iloa lapsille ja läheisille. Reissattukin on, toki aika maltillisesti. Vähiten käytän rahaa kosmetiikkaan, kampaajaan, ei ole tekoräpsyjä/kynsiä eikä kaapit täynnä vaatteita ja kenkiä. Toki tykkään huolitellusta olemuksesta ja kauniista vaatteista, mutta niitä vaan ei ole paljon. Tärkeintä on, että jokainen tekee valintansa itse ja kokee ne juuri itselleen sopiviksi.

  Blogiasi on ilo lukea, vaikutat niin aidolta ja vilpittömältä ihmiseltä:)

  • Kyllä, näin uskon. Ja perheellisenä prioriteetit ovat varmasti aikalailla muualla kuin siellä omissa vaatteissa. Lapsiin tahtoo panostaa ja heille hyvää elämää pohjustaa. Ihan ymmärrettävää. :)

   Säästämisellä voi tosiaan luoda keskituloisenakin itselleen ns. paremman elintason. Eli samaa mieltä. Ja kuten sanoin, itse en saa enää samanlaista tyydytystä siitä, että hankin jatkuvasti uutta kuin ennen sain. Eli kaappien ei tarvitse notkua vaan vähemmälläkin pärjää. :) Itse olen löytänyt myös Face-kirpparit joita käytän hyvin paljon. Siellä saa kaikkea myydyksi ja voi tehdä hyviäkin löytöjä. :)

 4. Minun mielipide muuttui vuokra-asumisesta, kun eräs päivä laskin (vuokran nousun jälkeen), että maksan vuodessa 13 000 euroa vuokraa toiselle henkilölle asumisestani. Ostin omistusasunnon ja maksan nyt paljon vähemmän asumisesta ja samalla maksan sitä suureksi osaksi itselleni (eli lainaa pois). Lisäksi asumani asunnon arvo on noussut parissa vuodessa 30 000 euroa, joten uskon tehneeni oikean ratkaisun siirtyessäni vuokra-asumisesta omistusasumiseen.

  • Ymmärrän hyvin, fiksuahan tuo on. Itse asun kuitenkin lähiperhepiirin omistusasunnossa, joten siksi näin. Eikä siis muutenkaan oma asunto himottele joten mikäs tässä näin eläessä. Jää rahaa muuhunkin kuin velkoihin. :)

 5. Haluaisin kuulla Jutalta miksi maksat ennemmin korkeaa vuokraa joka kuukausi kuin maksaisit samaa (tai pienempää) summaa itsellesi? Kerrot olevasi järkevä ja harkitseva kuluttaja ja mietit nykyään tarkoin mihin rahasi laitat, mutta asunnon kanssa sitten toimit juuri päin vastoin. Uskoisin sinulla kuitenkin olevan taloudellisesti mahdollista ostaa omakin asunto (eli saada lainaa pankista).

  • Kommentoin asiaa juuri edelliseen, eli asun tosiaan lähiperhepiirin asunnossa joka on minulle myös taloudellisesti kannattavaa. En siis maksa 800 euroa vieraalle kuukausittain. :) Ehkä sinun on nyt helpompi ymmärtää valintaani? Itselleni tämä toimii erinomaisesti ja olen onnellisempi ilman asuntovelkoja. Voi olla, että joskus tahdon täysin oman asunnon mutta en tällä hetkellä kylläkään.

 6. Asunto on aina sijoitus, niin se vain on. Olen aina ollut sitä mieltä, että vuokranmaksaminen menee hukkaan. Jos siis olisi mahdollisuus maksaa sama summa itselle. Hyvin nuoresta asti olen aina asunut omistusasunnossa, lyhentänyt lainaani paljon vähemmän kun samantasoinen ja kokoinen asunto maksaisi vuokrata. Ja nyt neljäs omistusasunto, toinen omakotitalo onkin jo velaton. On ihan käsittämätöntä miten paljon ihmisellä menee kuitenkin rahaa asumiseen, nyt sen vasta oikein huomaa, kun asuminen on lähes ilmaista. Mutta nyt sitten on varaa matkustella ja tehdä muita asioita. Viime kesänä laitoin moottoripyörän :)

  • On se kyllä sijoitus, ei sitä ole kiistäminen. :) Selitin kuitenkin omaa tilannettani noissa aikaisemmissa kommenteissa, vaikka toisaalta -miksi ihmeessä vuokralla asumista joutuu niin paljon selittelemään? :D Kaikki eivät halua omaa asuntoa vaikka sen takia, että eivät kaipaa pysyviä sidoksia, lainaa tai vuosien velkataakkaa. Voi olla ajatuksissa vaikka se helppous lähteä koska tahansa ulkomaille kuukauden irtisanomisajalla. Eli annetaan tosiaan jokaisen toimia kuten tahtoo. :)

   Itselläni on useita vuokralla asuvia lähipiirissäni enkä ole sitä koskaan ihmetellyt tai heille toitottanut kuinka asunto nyt kannattaa hankkia. Kukin tyylillään. :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta