Salitreeni – Korvaako määrä laadun?

Monesti tuntuu, että treenimäärä on liian usein oikeanlaisen ja tehokkaan treenaamisen mittari. Lehdissä hehkutetaan kuinka kovaa treenaava käy salilla kuusi kertaa viikossa, tai ”parhaimmillaan” jopa seitsemän. Missä kohtaa ehditään lepäämään ja palauttelemaan? Itsekin aikanaan arvostin enemmän määrää, kuin laatua. Mitä useammin siellä salilla vaan ravasi, niin sitä parempi. Kuinkas muutenkaan? Kroppa oli tiedostamatta väsynyt ja sen seurauksena mielikin ärtyisä. Yksi seikka jota myös ihmettelin kovasti, mikä ei liity nyt saliin mutta treeneihin kuitenkin, oli viime talvena toteuttamani Kaylan treeni-ohjelma. Nehän ovat todella raskaita harjoituksia ja vaikka joka toinen päivä tehdäänkin aerobista, silti treenejä oli kuudelle päivälle viikossa. Mielestäni tuo on hurja määrä! Eipä oikeasti ihme, että olin tuolloin yliväsynyt ja kireä.

Nykyään treenaan 3-5 kertaa viikossa. Salitreeni on kolmijakoinen, jonka jaan kolmelle aamulle. Loput 1-2 kertaa viikossa juoksen juoksumatolla 30min/5km vauhdilla. Tämä on nyt aerobiseni siihen saakka, kunnes kylmä antaa myöten ulkona juoksemiselle. Tosin, viime kuukausina juoksemistakin on ollut aika harvakseltaan, eli voisin sanoa, että keskimäärin olen treenannut kolme, neljä kertaa viikossa. Voi olla, että tuo kuulostaa monen korvaan hyvin vähäiseltä mutta itse en koe asiaa niin. Minulla on ollut todella paljon mielen päällä mikä taas vaikuttaa yleiseen vireystasoon ja näissä tilanteissa pitää osata kuunnella kehoaan, tai muuten sairastuu. Toisaalta, miksi tuollaista treenimäärää edes tarvisi perustella tai selitellä kenellekään? Itselleni kolme kertaa viikossa salilla pakertaminen on ollut juuri sopiva määrä. Joskus jos olen jakanut treenin neljälle päivälle on se tuntunut jo vähän liialta. Ainut harmittava seikka tässä on se, että lenkkeily on ollut niin vähäistä. Sen toivon petraantuvan taas kevään tullen, sillä itselleni juokseminen on yksi asia jota rakastan.

IMG_5914

Ajattelin kuitenkin vielä paneutua tuohon postauksen otsakkeeseen, eli onko sitä loppupeleissä paremmassa kunnossa mitä enemmän treenaa? Korvaako määrä todella laadun? Tämä on varmasti hyvin yksilöllistä ja sidoksissa myös siihen, treenaatko esimerkiksi kisoihin tähdäten vai ihan nyt vaan oman hyvinvoinnin vuoksi, kuten itse teen. Uskon silti, että aika monella naisella on vääristynyt kuva kehostaan, mikä ajaa sinne salille monta monituista kertaa viikossa. Liikunta on yksi asia, jolla on helppo kontrolloida elämäänsä ja ulkonäkö on monesti jopa käyntikorttimme. Mitä tiukemmassa kunnossa on, sitä enemmän ihmiset kehuu ja ihailee. Luin jostain, että työnantajakin palkkaa ennemmin hoikan kuin ylipainoisen, hurjaa. Superihmiset ovat muotia.

Ulkoinen olemus oli joskus itsellenikin se pääasiallinen syy treenata ja mietin, että koskaan ei voi kuntoilla liikaa. Parempi käydä salilla, kuin jäädä sohvalle. Laiskuus on syntiä! Onneksi olen iän karttuessa oivaltanut sen, kuinka tärkeää on oikeasti lepääminen. Kehomme tarvitsee lepoa ja palautumista, tai uhkaamme jo terveyttämme. Jos mietitään, että treenaat vaikka jatkuvasti kuutena päivänä viikossa olisin huolissani. Keholle jää yksi päivä aikaa palautua koko viikon rääkistä ja se jos joku ei ole mielestäni oikein. Keho ei palaudu päivässä, eikä varsinkaan jos on harjoitettu lihaskuntotreeniä ja saatu aikaan lihassärkyäkin.

IMG_5953

Vaikka itse tosiaan treenaan jonkun mielestä ehkä vähänkin, koen treenaavani juuri sopivasti. Kun kehoa rasittaa lihaskuntotreenillä kolme kertaa viikossa, on aikaa palautumiseenkin ihan mukavasti. Tämä mahdollistaa myös sen, että voin treenata kovaa lihaksia rasittaen, sillä seuraavana päivänä voin vaikka lenkkeillä tai levätä. Ei ole pakko mennä kipeää kehoaan rasittamaan uudestaan. Itse siis olen oikeastaan jokaisen treenini jälkeen seuraavana päivänä oikeista kohdista kipeä ja tämän olen kokenut hyvänä seikkana. Olen hyvin huono ns. hissuttelemaan, eli ladon kyllä aina painoja aika maximit. Toki toisinaan teen hieman pienemmillä painoilla, mutta paljon toistoja ja sitten taas päinvastoin. Pääasia on se, että teen  loppuun asti sarjat sillä lihaksissa pitää tuntua. Myös vaihtelu virkistää ja kehokin tykkää, kun saa uusia ärsykkeitä.

Mielestäni määrä ei siis todellakaan korvaa laatua. Itse koen olevani jopa paremmassa kunnossa vähemmällä treenillä. Ei ole siis pakko huhkia henkihieverissä päivittäin, vaan muullekin elämälle jää aikaa ja tilaa. Toki tämäkin on sidoksissa jokaisen kehoon yksilöllisesti. Suosittelen kuitenkin testaamaan. Voi olla, että treenit eivät kulje, koska olet ylikunnossa ja väsynyt? Kannattaa antaa keholleen sitä lepoakin ja saatat ehkä huomata miten vartalo muovautuukin paremmaksi samalla, kun mielikin kirkastuu. 🙂 Sitä katsoo itseäänkin hyväksyvämmin, kun on henkisesti hyvällä mielellä. Tähän ainakin itse uskon. Hyvinvoivan ihmisen on huomattavasti helpompaa rakastaa itseään ja vartaloaan.

Mitä mieltä te olette? Onko kuusi kertaa viikossa tehokkaat treenit jo liikaa? Montako kertaa teidän kehollenne on sopiva määrä?

Kommentit (16)
  1. Hello:)
    Hyvä teksti!!! Mä vedin reilun vuoden 6 treeniä viikkoon,pelkkää kovaa salia. Ei hyvä….kroppa meni ihan totaaliseen jumiin ja väsymys oli kamala. Nyt viisaampana, teen 3-5 treeniä viikossa ja välillä pidän muutaman päivän tauon kaikesta. Työni on todella fyysinen,eli sekin kuluttaa. Tällähetkellä tahti on hyvä ja mikä parasta,mun olo ja mieli on hyvä. Keho voi paremmin,kun osaa olla sille armollinen. Nukun hyvin ja syön monipuolisesti…..ne myös tärkeitä.
    Toiselle sopii toinen ja taas toiselle joku ihan muu:)

    1. Todella hyvä homma, että havahduit asiaan ja sait kroppasi kuntoon. Siis eri tavalla kuntoon…

      Mieluummin hieman vähemmän treeniä oman hyvinvoinnin takia. Keho todellakin vaatii myös lepoa ja siihen kylkeen terveellisen ja monipuolisen ruokavalion. Monesti hurjasti treenaavat syövätkin aivan liian vähän ja sekin saa elimistön sekaisin.

      Tsemiä sinne kevättalven treeneihin!

  2. Todella hyvä teksti, kiitos että toit esiin myös tämän puolen! Viime vuonna treenasin salilla neljästi ja tanssitunneilla kävin kolmesti, mutta syksyllä psyyke ja koko henkinen jaksamisen meni niin äärirajoille, että olin iloinen, jos pystyin edes kerran viikossa käymään salilla… Sitä saa kovimman kautta oppia, miten tämä koko meidän systeemi on linkitetty yhteen, psyko-fyysis-sosiaalinen kokonaisuus, sitähän on aina sanottu!

    Tällä hetkellä tuo 3-4 kertaa tuntuu myös itselleen sopivalta, ja heti kyllä tuntuu, jos unohtaa pitää lepopäiviä – ennen tosiaan ajattelin, että yksi lepopäivä riittää, kiitos muistutuksesta, ettei se välttämättä riitäkään hermoston palautumiseen. Enemmän ei tosiaan ole enemmän. Vaikka liikunta tekeekin hyvää, se on myös stressin aiheuttaja keholle. Eikä keho osaa tunnistaa mistä se stressi tulee… Sen takia stressaavan elämänvaiheen aikana raskas liikunta voi vaan pahentaa asioita.

    Mieluusti ottaisin entisen kuntoni takaisin, mutta tällä hetkellä mennään sillä tahdilla, jonka kroppa ja pää sallii 🙂 Mukavaa viikon jatkoa sulle!

    1. Kiitos paljon. 🙂

      Se on kyllä jännä miten suuri vaikutus kokonaisuudella on. Nyt aika montakin tarinaa tähän tullut juurikin siitä kuinka alituinen treenaaminen vie niin huonoon kuntoon lopulta ettei pysty hetkeen treenaamaan laisinkaan. Jotenkin aika hurjaa… Yksi lepopäivä riittää kyllä oikeasti aika harvalle.

      Sinne ihanaa viikonloppua! <3

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *