Kuivatut hedelmät -hyvä tapa herkutella?

Itse korvaan useinkin irtokarkit ja muut makeat sokeriherkut kuivatuilla hedelmillä. Olen aina pitänyt hyvin paljon tuoreista hedelmistä ja varmaan siksi myös kuivatut miellyttävät makunystyröitäni. Monista paikoista olen kuitenkin lukenut (ja kuullut), että kuivahedelmien epäterveellisyys on verrattavissa jopa irtokarkkeihin!? Tässä on mielestäni niin pitkälti kyse siitä, millaisia hedelmiä syö. Syökö niitä joihin on lisätty huolella sokeria, vai lukeeko tuoteselosteet tarkkaan ja valitsee laadultaan parempaa? Irtokarkeissa tätä mahdollisuutta ei ole. Ja nyt ei siis anneta edes mahdollisuutta nille epäterveellisille aspartaamikarkeille…

Suurinosa päivittäistavarakauppojen kuivahedelmävalikoimista sisältää lisättyä sokeria, joten tarkkana saa olla. Toki monet K-Kaupat ovat tsempanneet ja heidän valikoimissaan on varmasti jo parempiakin vaihtoehtoja. Omaan makuuni kuivahedelmien tulee kuitenkin olla luomulaatuisia ja sen lisäksi tuoreen pehmeitä. Ostan mieluummin pienempinä annoksina ja parempaa, kuin kilokaupalla laadultaan huonompaa sokerisettiä. Itse tilaankin kuivatut hedelmät yhteistyökumppanini Luontaistukun kautta, tai vastaavasti ostan Ruohonjuuresta.

Kuivatut hedelmäthän sisältävät luonnollisestikin hedelmän omaa sokeria, eli fruktoosia. Näissä sitä on kuitenkin huomattavasti enemmän kuin tuoreissa hedelmissä, joissa on runsaasti vettä. Fruktoosihan on luonnostaan paljon makeampaa kuin tavallinen sokeri, vaikka sen sisältämä energiamäärä on nimeomaan sama kuin sokerissa. Tämä vaikuttaa siihen, että kuivattuja hedelmiä ei pysty syömään kovin montaa kerralla ja esim. smoothiessa pienempi määrä riittää tuomaan saman makeuden, kuin jos käytettäisiin tavallista sokeria. Siksi kuivattuja hedelmiä, joihin ei ole lisätty sokeria voi mielestäni ehdottomasti pitää parempana vaihtoehtona, kuin irtokarkkeja. Myöskään e-koodeja ei pussin kyljestä parhaimmissa tuotteissa ole laisinkaan.

IMG_6423-001

Kuivatut hedelmät ovat makeanhimon tyydyttämisen lisäksi myös erinomainen kuidun lähde. Etenkin luumut ja aprikoosit ovat oiva tapa boostata jumissa olevaa vatsan toimintaa! Kuidun lisäksi nämä herkut ovat lähestulkoon rasvattomia (paitsi banaanilastut) ja koostuvat suurimmaksi osaksi hiilihydraateista. Lisäksi tähän litaniaan voisi vielä lisätä vitamiinit ja kivennäisaineet, joita kuivatuista hedelmistä myös löytyy. Ei siis mielestäni ollenkaan huono tapa herkutella? Vai oletteko eri mieltä? Kun toiset mutustavat leffassa irtokarkkeja, kuivatut hedelmät ovat aika hyvä vaihtoehto korvata karkit.

Tietenkin tässäkin kannattaa muistaa, että kuivahedelmät tosiaan sisältävän paljon energiaa mikä pitää huomioida syöntimäärissä. Jos joka päivä vetelee pussitolkulla sillä verukkeella, että ovat terveellisiä niin varmasti näkyy kropassa. Kohtuus, kohtuus. Itse tykkään makeuttaa smoothieita kuivahedelmillä ja etenkin viikuna, sekä taateli ovat ihan lemppareitani. Myös raaka -ja muussa terveellisemmässä leivonnassa kuivatut hedelmät ovat oiva apuväline. Niistä on siis makeanhimon tyydyttämisen lisäksi aika moneksi. :)

IMG_6419-002

Kuten jo alussa mainitsin, omaan talouteeni hankin kuivatut hedelmät pääosin yhteistyökumppaniltani Luontaistukulta tai Helsingin keskustan Ruohonjuuresta. Toisinaan myös Punnitse & Säästä -ketjusta, mutta siellä saa olla tarkkana ettei eksytä pussiin sokerilla höystettyjä versioita. Ehdottomat lempparini kaikista ovat luomu aprikoosit ja viikunat, joita Luontaistukku myy mielettömän tuoreina ja pehmeinä. Varsinkin aprikoosien maku on valehtelematta ihan erilainen, kuin niiden peruskaupassa pyörivien vaaleampien versioiden. Voin lämpimästi suositella maistamaan, eikä tämä ole mikään maksettu mainos vaan rehellinen mielipide! Luomun ja tuoreus erottuvat positiivisesti edukseen. Jos kuivahedelmistä tahtoo vielä oikein super pehmeitä, niitähän kannattaa liotella jääkaapissa vesikulhossa. Tällöin saadaan entistä pehmeämpiä ja leivonnassakin helpommin käytettäviä yksilöitä.

Nam nam. Ehkä minä suuntaankin tuonne keittiön puolelle ja nappaan muutaman aprikoosin nassuun…

Mikäs on teidän tuomionne kuivatuille hedelmille? Suositteko herkuttelussa tai muussa, vai ovatko ihan ehdoton ei? 

On my way

11 vastausta artikkeliin “Kuivatut hedelmät -hyvä tapa herkutella?”

 1. Käytän nykyää vain ja ainoastaan Luontaistukun luomutuotteita. Valmistan lähes kaiken leivonnanharrastajia niiden pohjalta raakakakuista siemenleipiin, suklaasta energiapatukoihin. Tuoreus ja puhtaus suurin syy….olet mitä syöt!

  • Joo, heillä on kyllä ihanan laadukkaita tuotteita valikoimissaan. Ilo tehdä Luontaistukun kaltaisen yrityksen kanssa yhteistyötä. :)

   Ja samaa mieltä -olet mitä syöt, todellakin!

 2. Hei! Olis kiva kuulla sun mielipide Hevi-hyllyillä myytävistä Juicy Dates-taateleista? Ootko syönyt niitä? Mitä mieltä oot niiden käytöstä? Paketissa ei ole ravintosisältöä kerrottu, niin ei oo tullut kovin usein ostettua.. Omia makunystyröitä muuten miellyttää. :)

  • Piti ihan googlata tuote, jotta tietäisin mistä kyse. Nimi ei meinaan kuulostanut tutulle… Aika erikoiselta kuulostaa se, että ei olisi tuoteselostetta. Mutta toisaalta se jos myydään kylmästä käsin, usein tarkoittaa sitä, että tuotteessa ei olisi säilöntäaineita. Hmm…

   Itse varmaan erottaisin mausta, kun olen tottunut syömään sellaisia taateleita joihin ei ole lisätty sokeria. Tietää tavallaan kutakuinkin mille taatelin ”kuuluu” maistua. Voithan kokeilla tuollaista testiä, että ostat taateleita joihin ei ole lisätty sokeria ja sitten näitä juicyja niin etköhän pääse selvyyteen. :)

 3. minä tykkään kuivahedelmistä yleensä ainoostaan fontana tuoreista taateleista ja sit sun sweet luumut menee joskus, yleensä syön taatelitkin vaan raakapatukan muodossa. mutta koska en kuivahedelmistä niin välitä en niitä opettele syömäänkään koska mieluummin popsin tuoreita, ihan yhtälailla se omena,päärynä tai banaani kulkee mukana ja toimii kotonakin herkuttelu hetkenä esim hedelmäsalaatin muodossa.

  • Raakapatukat ovat ihania. :) Tuoreet hedelmät ovat erinomaisia myöskin, en kiellä! Leffaan niitä en evääksi ottaisi, joten sinne sitten kuivattuja. Himassa on kyllä kiva herkutella vaikka juuri hedelmäsalaatilla ja teeppäs siihen vielä suklaakastike, nam! Siis raakasuklaasta. Postailin reseptiä tässä kuussa. ;)

 4. Ah, mä rakastan myös kuivahedelmiä! Etenkin viikunoita, luumuja ja taateleita. Syön salitreenien jälkeen muutaman taatelin herasheikin ohella, ja pussi kulkee aina mukana laukussa – ei pääse nälkä yllättämään :) Usein tulee napattua ruoan jälkeen myös ”jälkkäriksi” kuivaluumu tai -viikuna. Suurinta herkkua on jouluna sekahedelmäkeitto (ei tarvitse edes lisättyä sokeria, hedelmistä itsestään tulee niin paljon makeutta), ja usein teen myös chia-hilloa kuivatuista luumuista ja viikunoista, se vasta onkin vatsan paras kaveri :D

  • Nojoo, nam nam!! Ooh, tuollaista hilloa en olekaan kokeillut? Pitääpäs googlailla.

   Ja minä myös tosiaan tapaan kantaa mukana etenkin aprikooseja ja niiden lisäksi pähkinöitä. Helppo napata jos nälkä yllättää. Tai sitten tosiaan kuivahedelmiä raakapatukan muodossa, sekin niin hyvää!

  • Mä tein joulunaikaan pariin otteeseen gluteenittomia joulutorttuja ja samalla innostuin vääntään sinne väliin ite luumuhillon. Oon ennenkin tehnyt noita marjaisia chiahilloja paljon, mutta etenkin toi luumuhillo säväytti mut. Ei siihen tarvita kuin tilkka vettä, kuivattuja luumuja ja chiansiemeniä. Muistaakseni n. 3 dl luumuja, 3 rkl chiaa ja joku puolisen desiä vettä :)

  • Mä tein sellaisella ohjeella, johon tuli 3 dl vettä, 1/2 dl chian siemeniä, ne turvottaa, ja sitten sekoittaa sauvasekoittimella sekaan 2 dl kuivahedelmiä (itse tykkään eniten puolet luumuja ja puolet viikunoita <3), ja 1 rkl kanelia vielä! Tulee sellainen 5 dl purkki, ja sopii kaikkialle! Namm, suosittelen kokeilemaan :)

 5. Mä syön kans mieluummin kuivattuja hedelmiä, jotka ostan Punnitse&Säästä:stä tai Parrotseja pahimpaan makeanhimoon, vaikka jälkimmäiset ovatkin sokeroituja.

  Kalorimääräisesti kuivatut hedelmät ja irtokarkit saattavat olla suht samalla viivalla, mutta irttareista ei tosiaan saa noita kuituja, vitamiineja ym mitä saa kuivatuista hedelmistä!
  Ja mulla ainakin kuivatut hedelmät pistää mahan toimimaan niin vilkkaasti että tuskin suurin osa kaloreista edes jää kroppaan pyörimään, heh :D

  ps. Tuoreet taatelit hedelmäosastolta <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta