Miltä tuntuu noudattaa trendiruokavaliota?

Ruokavaliot ovat viime aikoina jälleen puhuttaneet -tai no koskapa ne eivät puhuttaisi? Itse olen kiinnittänyt huomiota etenkin siihen, että yhä useampi julistaa sekaruokavaliotaan, sen rentoutta ja helppoutta. Kaikkea syödään mutta kohtuudella. Tämä on ehkä osittain kasvava (tai takaisin palaava) trendi mutta sen rinnalla jylläävät tietysti vielä gluteenittomuus, maidottomuus ja kasvisruokavalio. Itse uskon, että yksi kasvava ilmiö näiden rinnalla on nimeomaan omaan hyvinvointiin tähtäävä ruokavalio. Kiinnitetään enemmän huomiota siihen, että ruoka on puhdasta, mahdollisesti luomua ja nautitaan ruoan tuomasta raikkaasta olosta. Se millaisella ruokavaliolla kukin tämän olotilan saavuttaa, on toki hyvin yksilöllistä.

Minun puolestani jokainen saa laittaa suustaan alas mitä tahtoo. Sekaruokailijoille, antakaa vaan palaa! Itse olen kuitenkin jo kohta kahden vuoden ajan suosinut maidotonta ja gluteenitonta ruokavaliota, enkä voisi olla tyytyväisempi. Viimeisen puolen vuoden aikana se on muuttunut enemmän kasvispainotteiseksi ja lihaa syön enää harvemmin, jos syön niin luomuna. Luomua ostan kaikessa muussakin tänä päivänä enemmän kuin koskaan aikaisemmin ja pakko sanoa, että voin erinomaisesti! Minulle onkin ihan sama vaikka moni kyseenalaistaisi ruokavalioni, tai puhuisi kuinka juoksen trendien perässä. Tärkeintä on kuunnella omaa kehoaan ja sitä mikä sille on parhaaksi mutta kuitenkin muistaen, että se mikä sopii minulle ei välttämättä sovi sinulle. Sen kuitenkin sanon, että kenenkään ei kuulu kärsiä jatkuvasta ummetuksesta, ripulista, ilmavaivoista, vatsan turpoamisesta, pahoinvoinnista, vatsakivuista, närästyksestä tai muustakaan ruoan aiheuttamasta ikävästä sivuvaikutuksesta. Jos yksikin kohta näistä täsmää sinuun jatkuvalla repeatilla, on mielestäni syytä miettiä onko ruokavaliosi varmasti oikeanlainen.

IMG_6113

Omalla kohdallani maidoton ja gluteeniton ruokavalio tulivat tutuiksi alunperin vatsaongelmieni myötä keväällä 2014. Tuolloin en ainakaan itse muista kiinnittäneeni huomiota, että nämä kaksi ruokavaliota olisivat olleet jotenkin trendikkäitä? Minä ainakin lappasin rahkaa ihan huolella ja ruokavalioni oli hyvin ”proteiini-maitotuote -painotteinen”. Luulin syöväni terveellisesti ja hyvin mutta kroppa kertoi toista. Tuo ihan alkuperäinen postaus, josta kaikki lähti liikkeelle löytyy TÄÄLTÄ, jos teitä uusia lukijoita kiinnostaa. Tuon jälkeen siis hakeuduin ravintoterapeutille ja muutin ruokavalioni positiivisin seurauksin.

Se, että nykyään nyt syönkin yhtäkkiä hups heikkaa ”trendikkäästi” ei ole itselleni sellainen asia jota toitottaisin jokaiselle vastaantulijalle. Itseasiassa nykyään harvemmin jaksan tehdä ruokavaliostani edes numeroa, sillä joka toinen on gluteeniton tai maidoton. Perus oletus jengillä on se, että teen tätä huvikseni ja olen vaan neuroottinen, tai parhaimmillaan jopa syömishäiriöinen. Nämä ovat niitä syitä, joiden vuoksi en jaksa kertoa ihmisille ruokavaliostani ellei joku asiasta kysy. Jos käyn brunsseilla, dinnereilla tai menen lounaalle työkavereiden kanssa en ole siellä kyselemässä onko tässä maitoa tai viljoja, vaan koitan tehdä sen ihan oman pääni sisällä. Eihän gluteenitonta ruokavaliota ole lupa noudattaa jos ei ole keliakiaa, tai maidotonta puolestaan ilman laktoosi-intoleranssia?

Varmasti moni ”oikea” keliaakikkokin saa nykyään osakseen epäilyjä ja itseasiassa olen huomannut kuinka ravintoloissa gluteenitonta leipää pyytäessä työntekijä saattaa katsoa epäillen. Ihan kuin joutuisi esittämään jonkun ”minulla on keliakia” -lapun jotta voisi saada leipänsä ilman vehnäjauhoja? Minullahan ei siis keliakiaa todettu mutta vatsani sietää huonosti vehnäjauhoja ja ruista. Koska koskaan et voi tietää mitä leivän tuoteseloste sisällään pitää, on huomattavasti helpompi pyytää se gluteeniton versio, joka useimmiten on muuten huomattavasti huonompi vaihtoehto kuin jos valkkaisin sen normi sämpylän… Eli itse ainakaan en tee tätä huvikseni.

IMG_5274

Toinen näkökanta asiaan on toki se, että osittain tänä päivänä on helpompi noudattaa erityisruokavalioita niiden yleisyyden vuoksi. Koska on kysyntää, markkinoille tulee jatkuvasti uusia tuotteita. Tämä on tietysti kiva juttu, koska tällöin myös valikoimaa löytyy. Kaura-riisi-manteli-kookos -ja muita juomia löytyy suuremmista kaupoista metritolkulla. Siellä on todella varaa mistä valita! Myös gluteeniton leipäpuoli ja jauhot ovat hyvin edustettuina. Luomua on lähestulkoon joka kaupassa ja lihaakin saa yhä enenevissä määrin laadukkaampana. Myös ravintoloissa huomioidaan kokoajan enemmän ja enemmän ruokavaliopoikkeuksia. Gluteenitonta leipää saa (jos sitä kinuaa) hahah, tai kahviin on mahdollista saada soija- tai mantelijuomaa. Eli kyllä niitä positiivisiakin seikkoja löytyy! :)

Kiteytettynä, asialla on tosiaan kaksi puolta. Itselleni päätös kirjoittaa keväällä 2014 blogiini kyseisistä ongelmista, oli yksi parhaimmista päätöksistäni. En tiedä, olisinko itsekseen edes tajunnut hakea asiaan apua? Ehkä eläisin vielä tänäkin päivänä jatkuvien vatsavaivojen kanssa? Oma elämänlaatuni koheni niin paljon, kun löysin syyt pitkäaikaisille ongelmille. Tämä onkin se motivaattorini, joka saa minut edelleen noudattamaan omaa ruokavaliotani. Yleinen olotila, fiilis ja kehoni kunto. Se on jotain niin erilaista, kuin se oli muutama vuosi sitten. Voisin kirjoittaa asiasta varmaan romaanin mutta johonkin on lyötävä piste… :D

Mitä mieltä te olette näistä tämän hetken ruokavalio trendeistä? Miten te muut ”maidottomat ja gluteenittomat” suhtaudutte siihen, että teidän ruokavaliotanne kyseenalaistetaan tai motiiveja siihen epäillään? Vai kohtaatteko ylipäänsä tällaisia tilanteita arjessanne? Ajatuksia?

On my way

12 vastausta artikkeliin “Miltä tuntuu noudattaa trendiruokavaliota?”

 1. Itse kärsin juuri näistä listaamistasi ongelmista. :/ Turvotus on lähes jokapäiväistä ja näiden vatsaongelmien kohdalla voidaan todellakin puhua elämää rajoittavasta kärsimyksestä. Vaikka oma ruokavalio on myös kasvispainoitteinen ja terveellinen, niin sen kyllä huomaa jos erehtyy syömään joitain vilja- tai maitotuotteita.. Keliakiaa ei ole. Mitä prosessoidumpaa, sen pahempaa.

  Aina saa olla selittämässä omaa kasvissyöntiä jollekin, samaten syytä miksei kahvipulla maistu. No maistuisihan se, mutta pelko vatsakivuista on voimakkaampi kuin pullanhimo.

  Olisi kiva tietää sinun ruokavaliosi kulmakiviä tai esimerkkiannoksia.

  Kiitos että kirjoitat aiheesta! :)

  • Kiitos kommentistasi! :) Tiedän mitä tarkoitat… On kyllä uskomatonta miten paljon näitä asioita joutuu muille selittelemään.

   Itselläni oireita ilmaantuu jos syön vaikka juustoa tai jälkiuunileipää. Pyrinkin välttämään niitä omia sudenkuoppiani, sillä mukaviahan vaivoja nuo eivät ole. :( Tavallaan myös se hyvä olo ajaa syömään itselleen parhaan ruokavalion mukaan ja välttämään arjessa huonoja juttuja. Välillä tulee kuitenkin lipsuttua ja yleensä kohdallani nämä ovat tosiaan näitä sosiaalisia tilanteita, joissa vaihtoehtoja ei välttämättä ole saatavilla…

   Hyvä idea, voisin miettiä tuosta aiheesta postauksen tekemistä. :)

 2. Hyvä kirjoitus. Totta tosiaan on, että välillä tuntuu, ettei oma hyvä olo riitä perusteeksi omaan yksilölliseen ruokavalioon vaan siitä pitäisi esittää laajempia ”todisteita”. Tieteellä on toki paikkansa enkä sitä yhtään väheksy, mutta myös henkilökohtaiset tuntemukset antavat relevanttia osviittaa siitä, mitä kannattaa söydä. Oman kehon kuunteleminen on tärkeää, eikä oireisiin kannata tottua, vaikka niihin ei mitään selistystä laboratoriosta saisikaan.

  Itse olin vuosia taaksepäin hyvinkin rajoitetulla ruokavaliolla, jotta sain vatsan ja suoliston tasapainoon. Nyt terveenä syön mahdollisimman monipuolisesti ja iloitsen siitä, ettei ruoansulatus oireile sellaisten ruoka-aineiden kohdalla, jotka aiemmin olivat sille haastavia.

  Ideaaliahan ei ole herkistyä koko ajan useammille ruoka-aineille ja rajoittaa sen seurauksena syömisiään yhä enemmän. Silloin kyse on todennököisesti jostain epätasapainotilasta, joka on hoidettava. Tällä en tarkoita, että gluteenin tai maitotuotteiden karsiminen olisi merkki heikentyneestä elimistön toiminnasta, ne kun ovat ruoka-aineita, jotka ovat lähtökohtaisesti joidenkin elimistölle epäsopivia eikä niiden karsimisesta ole kellekään haittaa, kunhan korvaa ne fiksusti. Työssäni olen kuitenkin saanut usein huomata, että helposti voidaan alkaa pelätä tiettyjä ruoka-aineita, vaikka siihen ei olisi syytä – ja lopulta itse pelkokin saa oireet aikaan. Silloin on hyvä pysähtyä ja ottaa suunta ennemminkin rennompaan ruokailuun terveellisyyttä toki unohtamatta.

  Äskeisellä en tarkoittanut sinua, vaan huomio tuli mieleeni tätä aihetta pohtiessani. Todella hienoa siis, että voit gluteenittomuuden ja maidottomuuden myötä hyvin. Elimistöä ei kannata turhaa kiusata :) Itse olen ollut niin pitkään gluteeniton, etten sitä enää edes ajattele, vaikka varmasti saan epäileviä kommentteja välillä vielä nykyisinkin. Sokerin välttämistä saan kyllä perustella usein, mutta se ei minua haittaa. Mielelläni kerron kantani asiaan, mutta paasata en halua. Autan/neuvon, jos sitä pyydetään. Maitotuotteita käytän vähän ja laadukkaita. Pitkään jatkuneen 100 % maidottomuuden jälkeen olen iloinen, että voin niin tehdä ilmaan mitään ikäviä oireita.

  Ihanaa alkavaa helmikuuta, voi hyvin!

  • Kiitos Leeni. :)

   Ymmärrän pointtisi, enkä ottanut sitä mitenkään henkilökohtaisesti. Olen itseasiassa kanssasi samaa mieltä.

   Itsehän säännöllisesti teen näitä ”kokeita” ja syön ihan testimielessäkin viljoja, sekä maitotuotteista juustoja. Tähän mennessä en kuitenkaan ole vielä voinut todeta, että olisin täysin parantunut. Tokikaan vatsani ei ole enää niin herkkä, eli esimerkiksi pahoinvoinnin kaltaisia olotiloja minulla ei ole onneksi ollut enää reiluun 1,5 vuoteen ollenkaan. Mutta muita vaivoja sitten kyllä, eli kuten siis sanoit, ei kannattaisi turhaan kiusata…

   Paras olo minulla on täysin maidottomana ja gluteenittomana, se ei ole miksikään muuttunut kahdessa vuodessa.

   Sinullekin oikein ihanaa helmikuuta! :))

 3. Ootko kuullut sellaisesta ruokavaliosta kun fodmap? Mun yks kaveri, jolta poissuljettiin keliakia ja muut mutta joka kärsi ikävistä ja epämääräisiä oireista vuosikausia sai apua siitä :)

  • Olen kyllä. :) Äitini noudattaa sitä ja hänellä ruokavalio on toiminut. Pitäisi varmaan itsekin tutustua siihen tarkemmin. Jos kuitenkin oikein muistan, siinä oli aika paljon rajoituksia…

 4. Olen maitoa ja viljaa karttava kasvissyöjä. Itse koen, että en ole joutunut luopumaan mistään ruokavalioni tähden vaan päin vastoin. Ruokavalioni on aiempaa paljon vaihtelevampi, monipuolisempi ja maukkaampi kuin sekasyöjänä. Ruokavaliomuutoksen myötä vatsa- iho- ja hormonaalistenongelmien lopuivat ja energian määrä lisääntyi huomattavasti. Elämänlaatuni on siis kohentunut huimasti. On ihmeellistä, miten usein ruokavaliotaan joutuu perustelemaan, vaikken nosta sitä itse koskaan esille. Perustelen nykyään asian ytimekkäästi kokonaisvaltaisen elämänlaadun kohentumisella. :)

  • Tuo on muuten hyvä tapa perustella, siinä on tuskin kenelläkään vastaan väittämistä. :)

   Kokonaisvaltaisesti parempi olotila on myös itselleni se, jonka olen kokenut tämän ruokavalion seurauksena. Sehän nimenomaan on tärkeintä, miltä itsestä tuntuu. Uskon myös siihen, että juurikin maitotuotteet saattavat aiheuttaa jengille paljonkin oireita joita ei välttämättä osata yhdistää maitoon. Osalle toki viljat tekevät vastaavan. Hienoa, että olet löytänyt sinulle parhaan tavan syödä ja voit hyvin.

   Ihanaa kevättä sinne! :)

 5. Mulla on onneksi lääkärin diagnosoima ärtyneen suolen oireyhtymä, niin voin helposti perustella miksen syö maitotuotteita(ainoastaan kypsytetty juusto)tai ruista/ohraa/vehnää. Myös soijaa olen vähentänyt ja hiivaa en oikeastaan voi käyttää ollenkaan. Jos ostan leipää, on sen valinta jotenkin niin hankalaa kun pitää olla gluteeniton ja hiivaton, joten onneksi riisikakkuja voi syödä tai elää ilman leipää kokonaan :) alkujaan oma tilanteeni oli paha, vatsa ei kestänyt mitään ja jatkuvat kivut ja muut vaivat rajoittivat elämää ihan tosissaan. Nykyään kerta-annos hiivatonta gluteenileipää tai vaikkapa jäätelö eivät enää laita vatsaani sekaisin, mutta kyseessä täytyy todella olla kerta-annos, tai oireet palautuvat rytinällä. Olen tottunut olemaan se hankala ja rajoittunut syöjä, eikä asia enää juuri hetkauta, koska mieluummin voin hyvin kuin vietän päiväni vessanpöntöllä.

  • Itselleni lääkäri myöskin sitä aikanaan ”arvuutteli”. Musta vaan valitettavasti tuntuu sille, että se sanotaan lähestulkoon joka toiselle vatsavaivaiselle diagnoosiksi, eikä oikein viitsitä kunnolla edes tutkia.

   Todella hienoa jos tiedostat mistä oireita tulee ja mistä ei. Itse olen viime aikoina jonkun verran lipsunut ja vatsa ei ole voinut hyvin. Pitää taas skarpata, kuten totesit ei ole kivaa viettää aikaa ikävien vaivojen kera, vaan ennemmin vaihtaa ne juustot kokonaan johonkin muuhun.

   Ihanaa kevättä sinne! :)) Tai alkavaa sellaista.

 6. Voi kuinka oli hyvä teksti, ymärrän niin mistä puhut. Kirjoitin itsekin samaisesta aiheesta viime vuoden puolella täällä. Itse ”oikeana” keliaakikkona olen tunnollisesti joutunut noudattamaan ruokavaliotani, mutta ei minulla ole koskaan ollut tarvetta etsiä motivaatiota siihen. Teen sen tasan oman hyvinvointini vuoksi! Oman syömishäiriötaustani vuoksi välillä on hieman vaikea tehdä numeroa omista syömisistä juuri esim ravintolassa, jossa pitää moneen kertaa tarkistaa onko listalla mitään gluteenitonta ja MAIDOTONTA… 

  • Kiitos, ihanaa jos teksti miellytti. :) Käynkin lukemassa myös sinun omasi.

   Tottakai. Keliaakikkona pienetkin lipsahdukset ovat terveydelle vaarallisia. Tänä päivänä ravintoloissa on onneksi enemmän vaihtoehtoja mutta SILTI edelleen törmään paljon siihen ettei mitään löydy. Varsinkaan täysin maidotonta. Pizzan voi aina ottaa gluteenittomalla pohjalla mutta mites se juusto? Harvemmin on saatavilla. Monesti luovutankin ja otan mitä tarjolla on. Koitan kuitenkin katsoa, että ruoka olisi edes L vai VL…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta