Soijatuotteet ja mitä mieltä niistä olen

Tällä viikolla sain yhteen postauksistani kommentin, jossa muistutettiin maito -ja soijatuotteiden ikävästä sivuvaikutuksista eli kehon tulehdustilan ylläpidosta. Tuosta kommentista minulle tulikin mieleen, että en ole koskaan tainnut sen koommin ottaa kantaa soijatuotteisiin ja siihen käytänkö niitä itse ja jos, niin kuinka paljon. Omistetaan siis postaus asialle, joka toivon mukaan herättää myös keskustelua kommenttiboksin puolella!

Olen tosiaan ollut pääasiallisesti maidoton keväästä 2014 lähtien. Huomasin eron kehossani hyvin nopeasti ja yksi ”oire” muiden lomassa, jonka poistumisen havaitsin aika nopeastikin oli nimenomaan se limaisuuden ja tukkoisuuden katoaminen. Monta purkkia rahkaa päivässä keräsi kehooni hurjasti limaa ja nyt voin vaan kauhulla miettiä millaisessa olotilassa elinkään, hyi. Kun maitotuotteista luovuin, aloin toki etsimään tilalle korvaavia tuotteita ja yhtenä vaihtoehtona pohdin myös soijaa.

IMG_8655

Jo tuolloin olin kuitenkin kuullut jonkun verran varotteluja soijatuotteista ja siitä, kuinka ne mm. nostavat kehomme estrogeenitasoja. Miehenä en siis missään nimessä suosisi. Myös soijan puhtaus on mietityttänyt hyvin paljon (onhan se geenimuunneltua), sekä se kuinka paljon tuo kyseinen korvike mahtaa pitää sisällään kaikkea sellaista, mikä ei välttämättä ole kehollemme hyväksi. Hyvänä esimerkkinä nyt vaikka toksiinit (myrkyllinen aine) ja hemagglutiini (estää punaisten verisolujen hyytymisen). En nyt siis viittaa mihinkään yhteen lehtijuttuun, tutkimukseen tai muuhun, mutta sieltä täältä korvilleni on näitä juttuja kantautunut. Toisaalta taas jotkut kehuvat soijaa hyvin paljon ja puhuvat sen puolesta. Ketä sitten uskoa?

Soijan maku ei ole mielestäni useimmissakaan tuotteissa mikään hekumallinen, joten en oikein ymmärrä miksi niitä senkään vuoksi niin paljon ylistetään? Jos mietitään vaikka soijarouhetta, nakkeja, pihvejä, maustamatonta jogurttia, tofua jne. niin mielestäni ollaan aika kaukana maistuvista ruoka-aineista. Ehkä pahinta ovat nuo piffit ja nakit, hyi kamala. Kerran erehdyin tuollaista pihviä maistamaan ja meinasin oksentaa… Ainoat mielestäni ihan ok tuotteet ovat maustamaton soijajuoma (kahvissa, etenkin cappuchinossa) ja Alpron vaniljan makuiset vanukkaat. Tiedän kyllä, että nuo vanukkaatkin sisältävät karrageenia (lisäaine) mutta välillä noita tekee vaan niin mieli! Ovat oikeasti todella lähellä Jackya mielestäni. Muut soijajogut ja vanukkaat ovat itselleni hyvin kaukana hyvästä, mutta nämä…

IMG_8662-001

Tuota karrageeniahan on valitettavasti myös monissa muissakin maidon korvikkeissa, kuten kookosjuomissa. Muiden lisäaineiden lisäksi siis… Odotankin, koska joku keksii luonnollisen manteli -tai kookosjuoman tai reseptin jolla noiden tekeminen onnistuisi ihan kotosalla. On todella valitettavaa, että tänä päivänä lähestulkoon kaikki sisältää jotain jollain tapaa kehollemme huonoa. Toiset enemmän ja toiset vähemmän.

Itse mietin tätäkin asiaa oikeastaan niin, että kunhan soijaa ei päivittäin käytä se tuskin on suureksi vaaraksi. Soijajuoma silloin tällöin kahvissa tai muutama vanukas niin eiköhän tuo sama määrä lisäaineita tule muualtakin. Pelkästään pussillinen irtokarkkeja sisältää muutaman e-koodin, jos siihen vaikka verrataan… Eritoten en kuitenkaan soijan puolesta liputa ja suhtaudun siihen edelleen epäluuloisesti. Ennemmin valitsen muun vaihtoehdon kuin soijan tai maitotuotteet.

Olisi mielenkiintoista kuulla käyttääkö teistä moni soijaa ja jos niin mitä tuotteita esimerkiksi? Ja muutenkin, mitä mieltä aiheesta olette?

On my way

28 vastausta artikkeliin “Soijatuotteet ja mitä mieltä niistä olen”

 1. Minäkin oon ollut maidoton jo ties kuinka monta vuotta (jo paljon kauemmin kuin maitokohu on ollut valloillaan), mutta aikanaan vieraannuin maidosta lähinnä siksi, etten tykkää siitä. En ole koskaan edes kaivannut maitoa, se ei palvele mua elämässä millään tavoin. Maitotuotteita kyllä käytän: pääasiassa luomua voita, juustoja joskus harvakseltaan sekä maustamatonta jogurttia satunnaisesti.

  Pian 3-vuotias lapsemmekin on lähes koko elämänsä ajan ollut maidoton (lyhyttä luomumaitokokeilua lukuunottamatta), mutta tilalla saanut ruoan kanssa manteli- tai kauramaitoa luomuna taaperoiästä lähtien. Lähiaikoina olen kyllä alkanut miettiä, mihin tarpeeseen hän niitä saa ja pötkisikö hän lopulta pidemmälle ihan vaan vedellä. Maidonkorvikkeissa tuppaa helposti olemaan kaikennäköistä ylimääräistä, mikä ei mielestäni ole lopulta maitoa parempi vaihtoehto. Ajattelen, että mitä enemmän johonkin tuotteeseen joutuu lisäämään jotain, sitä huonompi tuote on kyseessä ja sitä vähemmän ihminen sitä tarvitsee.

  Itselleni ostan silloin tällöin herkuttelumielessä vaniljasoijamaitoa, jota lorautan kahvin sekaan spesiaaliaamuina. Kahvia tosin juon puoli kuppia kerran pari viikossa, joten aika maltillisista määristä puhutaan :) Yleisesti en soijaa pidä terveellisenä vaihtoehtona ja jos maitoa korvataan soijalla, en sanoisi sen olevan yhtään sen parempi vaihtoehto, molemmat ovat mielessäni teollisia ja tarpeettomia raaka-aineita. Kun pyrkii ostamaan suurimman osan ruoastaan niin, ettei siinä ole ainesosaluetteloa, niin ei voi mennä kovin pahasti metsään :)

  • Hyviä aatoksia. Nimenomaan, mitä lyhyempi aineosaluettelo-sen parempi. Tänä päivänä tosin vähän kaikessa on jotain ”vaarallista”. Ei voisi syödä mitään jos kirjaimellisesti välttelisi jokaista lisäainetta. Mutta toki pyrkimys mahdollisimman puhtaaseen ruokavalioon on hyvä omata. Elämästä ei kuitenkaan kannata tehdä liian vaikeaa ruoan vuoksi.

 2. Tulipa tässä yhteydessä mieleen kysäistä, että miten varmistat kalsiumin saannin? :) Itse olen ollut vegaanisella ruokavaliolla nyt puolisen vuotta ja alkuvaiheessa käytin paljonkin eri kasvimaitoja, joihin oli lisätty kalsiumia. Nykyään niitä kuluu huomattavasti vähemmän, ja olen miettinyt, että pitänee hankkia jokin purkki vajetta ehkäisemään (monivitamiinissani ei kalsiumia ole)…

  • No minä nimenomaan käytän näitä kasvimaitoja. Muuten sitten kananmunia, papuja, marjoja… Olen kyllä miettinyt, että lisä voisi olla paikallaan, koska suvussani on osteoporoosia. Joskus söin kalsiumtabuja mutta nyt ovat jääneet pidemmäksi aikaa…

 3. Hulluksihan siinä tulisi jos joutuisi miettimään kaikkea mitä ainekset sisältävät. Voiko juoda vettä muovipullosta ettei siitä irtoa mitään vaarallista. Mun mielestä turhaa hääsäystä miettiä tuommoisia! Ei ennenkään ole mietitty ja silti ihmiset ovat olleet samanlailla terveitä ja osa elänyt hyvinkin pitkään.

  • Liika on aina liikaa mutta mielestäni ei ole turhaa miettiä mitä suustaan alas laittaa. Itse ainakin huomasin hyvin selvän eron kun jätin esimerkiksi einekset. En myöskään tahdo syödä suurissa määrin aineita, jotka eivät ole keholleni hyväksi. Mielestäni on hyvä olla tietoinen asioista mutta toki nyt pitää muistaa se kohtuus tässäkin asiassa…

 4. Kaura- riisi- ja mantelimaitoa on aivan helppo tehdä kotona itse. Hieman lisää vaivaa, mut ei ole mitään turhaa eikä hinta huimaa pätä. Teen usein itse ”maitoni”.

  • Pitääkin googlailla reseptejä! Voisi ehdottomasti olla kokeilemisen arvoinen juttu. :)

  • mutta jos tekee kaura-, riisi- tai mantelimaitoa itse ne ei sisällä samallalailla kalsiumia kuin kaupan, niihin sitä on lisätty. suosittelen silti kyllä tekemään itse saa ilman sokeria ja lisäaineita ja halvemmaks tulee! mutta kalsiumlisä ois tarpeen!

  • Tässä vielä tiivistelmä heille, jotka eivät jaksa linkkiä avata: ”Soijapaputuotteita voi huoletta käyttää osana ruokavaliota. Tavallisissa käyttömäärissä soijalla ei ole havaittu olevan mitään haittavaikutuksia miesten hormonitoimintaan.”

  • Hmm. Tämä oli tosiaan se yksi lähde… Myös vastaan löytyy useita juttuja jos laittaa googlen laulamaan.

   Mutta kohtuudella kaikkea, ehkä pätee myös soijaan.

  • Oleellista onkin olla kriittinen sitä kohtaan, mitä lähteenä käyttää. Nyt näyttää siltä, että tieteellinen näkemys tällä hetkellä on, ettei soijalla ole haitallisia vaikutuksia, ellei sitä aivan tolkuttomia määriä vedä.

  • Toki, tämä lienee itsestään selvää ettei ihan mitä tahansa lähdettä kannata uskoa. :)

   Toisaalta on olemassa monia tieteellisiä tutkimuksia joilla on todettu jotain, mutta sitten tutkimus onkin osoittautunut vääräksi tai muuttunut. Esimerkiksi ikuisuuskysymykset liittyen rasvaan, suklaaseen, sokeriin etc. Siksi en sataprosenttisesti uskoisi aina tiedettäkään. :)

  • No tämähän ei kerro muuta kuin, että maallikon on vaikea ymmärtää mitä tieteellinen prosessi on, ja kuinka sitä tieteteellistä tietoa luodaan sekä tulkitaan. Niin kauan kuin alla ei ole vuosikymmenien asiantuntijuutta (enkä puhu nyt mistään itseoppineista ruokaguruista), kannattaa omina tietolähteinä pitää alan asiantuntijoita, kuten tutkijoita. :)

 5. Alprolta löytyy valikoimastaan eri makuisia juguja ja ne on mielestäni ihan jees :) tämä on ollut ihan kelpo välipala tai iltapala vaihtoehto välillä kun haluaa vaihtelua. Yleensä ostan pakkauksen missä tulee 4 jugua kerralla, riittää hyvin muutamalle päivälle. Niiden uusia ”rahkoja” ei oo tullut kokeiltua vielä, mahtaakohan olla millaisia.. :D

  • Itse pidän enemmän Yosasta, esim siitä kaura-viikuna ”rahkasta”. Alpron jogut ovat hyvin makeita omaan makuuni. Mutta makunsa tosiaan kullakin! Tuo vanilja pudding on kyllä ihanaa. :)

 6. itse käytän soijaa satunnaisesti, mutta en välttele sitä mitenkään sen vuoksi, että siinä olisi jotain pahaa. Mielestäni vaan kauramaito on parempaa kuin soijamaito, syön mielummin ruisleipää kuin ”jukurtteja” yms. Mutta ai perhana, kun vääntää soijarouheesta vaikka lasagnen ja maustaa kunnolla. Ei siinä pahemmin mietiskellä et ai kauhee, estrogeenitasot nousee. Myös soijanugetit on ihan taivaallisia, ja niitä välillä kesällä grillaillaan. On soijaa ja rasvaa ja lisäainetta, mutta saa kai elämästä nauttiakkin? Mielestäni nykyään kytätään ravintosisältöä vähän turhankin tarkkaan. Toki on hyvä, että ollaan tietosia mitä kurkusta alas menee, mutta jos ruokaan laitetaan teelusikallinen vaikka currytahnaa tai desin verran soijakermaa, niin onko sillä kokonaisuuden kannalta yhtään mitään merkitystä, sisältääkö se pari E-koodia? ei mielestäni. Niinkuin kaikki hyvinvointibloggaajat aina toitottavat: kokonaisuus ratkaisee. Eikö se siis tälläkin osin pidä paikkansa?

  • Kohtuus kaikessa. On eri syödä jotain sellaista päivittäin joka ei ole elimistölle hyväksi, kuin muutaman kerran viikossa, kuussa tai vuodessa. Enkä nyt sano ettei soija olisi hyväksi vaikka vähän epäilenkin. :)

   Itse olen sitä mieltä, että on hyvä olla tietoinen mitä suustaan alas laittaa. Nuo vertauksesi ovat aika karrikoituja ja itsestäänselvyyksiä eli ei-ei niitä e-koodeja voi tyystin vältellä. :) Eikä niillä varmasti kokonaisuuden kannalta olekaan väliä… Jos soija maistuu omaan suuhun niin sitten sitä syö tai ei syö.

 7. Itse olen aina vältellyt soijaa, juurikin sen takia että olen lukenut ja kuullut siitä paljon enemmän pahaa kuin hyvää. Taisin sulle joskus aiemminkin kommentoida tästä asiasta kun suosittelit niitä Evoke-juomia, törmäsin niihin meidän lähikaupassa viimeviikolla ja vähän heräsi mielenkiinto kokeilla! Jätin kuitenkin vielä kauppaan ihan periaatteesta, että voin nyt sitten sulatella asiaa, kokeilla vaiko jatkaa samalla linjalla kuin tähänkin asti :D toisaalta, en kyllä ole tähänkään asti soijatuotteita tarvinut, käytän yosaa ja oatlya paljon!

  • Niin, onahn soijasta tosiaan paljon kirjoiteltu ja puhuttu. Tämä on yksi syy siihen, että en oikein usko juttuja puolesta tai vastaan. Ehkä hitusen enemmän kallistun sinne vastustamisen kannalle, vaikka satunnaisesti kyllä soijaa suosinkin.

   Evoket ovat kyllä hyviä ja niitä olen arjessani suosinut. :) Soijaprodea ne sisältävät mutta noh, kuten sanoin kohtuus kaikessa. Tuskin näihin määriin kuolen mitä olen Evokesta saanut. Yosaa ja Oatlya suosin minäkin ja heiltä löytyy ihania kauraisia vaihtoehtoja soijalle ja maidolle. :)

  • Moi Nea ja Jutta,

   Yleensä en osallistu näihin soijakeskusteluihin lainkaan, koska tämä on usein juupas-eipäs keskustelua. Nyt kun meidän omat tuotteemme on täällä mainittu ajattelin kuitenkin sanoa jotakin.

   Henk. koht. kuulun siihen porukkaan, joka ei usko näitä soijan negatiivisiin vaikutuksiin kun ne ovat järkevällä osuudella mukana ruokavaliossa. Ensinnäkin perustuen omaan kokemukseen ja käyttöön. Toiseksi siihen, että puolueeton tutkimus antaa selkeän kuvan mahdollisista vaikutuksista ja niihin liittyvistä käyttömääristä. Kolmanneksi siksi, että negatiivisen pr:n masinoi alunalkaen maitoteollisuus sen vuoksi, että soijatuotteet eri muodoissa alkoivat saada jalansijaa Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Negatiivisen pr:n avulla maitoteollisuus yritti jarruttaa vaihtoehtoisten tuotteiden kasvavaa suosiota. Tämän jälkeen tätä samaa mantraa ovat säestäneet muun muassa eri kasvimaitovalmistajat saadaakseen myytyä omia vaihtoehtoja.

   Oli miten oli omissa tuotteissamme, kuten Evoke-juomissa, olemme ratkaisseet tämän sillä, että käytämme fermentoitua proteiinia. Tämä tarkoittaa sitä, että antiravinteiden määrä on minimaalinen tai niitä ei ole lainkaan. Samoin isoflavonien määrä on alhainen. Aasialaisessa ruokavaliossa juuri fermentoidut soijatuotteet ovat korostetussa roolissa. Lisäksi käytämme ainoastaan kasviperäisiä vatuullisesti tuotettuja non-GMO raaka-aineita.

   Onneksi saamme kaikki itse päättä mitä suuhun laitamme oli asioista mitä mieltä tahansa. Itse sanoisin vain niin että syödään kunnon ateriat ensin ja jugut, juomat, patukat sekä muut välipalat vain tarvittaessa tai kun niitä oikein tekee mieli. Toivon että tällä touhulla ei mene ihan hirveästi metsään, koska itse noudata tätä.

   /Mikko

 8. Itse en käytä mitään muita soijatuotteita kuin Alpron kookosjugua. Se vaan on niin herkkua marjojen ja hedelmien kanssa! Ja Alpron tuotteet eivät muuten ole edes geenimuunneltuja :) Ja täytyy vielä sanoa, että sun blogi on kyllä yksi harvoja joita enää jaksaa seurata, täältä saa paljon inspiraatiota ja todella laadukkaita postauksia! :) Mukavaa alkanutta viikkoa Jutta!

  • Maistoin sitä myös joskus ja en oikein tiedä mikä siinä on, että noiden litkumaisempien soijajogujen koostumus on aiheuttanut mulle huonovointisuutta? Varsinkin jos yhdistän niiden sekaan esimerkiksi marjoja tai hedelmiä, voin todella helposti pahoin. Ehkä niitä on tullut helposti syötyä liikaa tms.

   Ja mahtava kuulla, jee! Sinullekin ihanaa viikkoa. <3

 9. Yhdistelmä Alpron maustamaton soijajogurtti & banaani saa mun vatsan todella kipeäksi aamuisin. Myös molemmat aineet yksinään aamulla nautittuna tekee vatsan vähän kipeäksi. Ja molemmat menee ihan hyvin iltapäivällä, että mikähän järki tässäkin on:D
  Mutta noin muuten olen suuri soijan ystävä. Soijarouhe on ihan peruselintarvike ja soijapalat samoin. Maidoista suosin kauramaitoa tai sitten manteli-kookosmaitoa ihan maun vuoksi. Maustetuissa ”jogurteissa” tuppaa olemaan aika paljon sokeria, joten ne on ennemmin herkkuja kuin jokapäiväisiä juttuja.
  Take home message: täällä ilmoittautuu yksi joka on syönyt soijaa aika paljon nyt 8 vuotta eikä ole ilmennyt mitään syytä vähentää. Ihmisten ravinnoksi käytettävä soija tulee yleensä euroopasta, missä se ei ole geenimuunneltua, jos se jotakuta huolestuttaa. Itse en pidä geenimuuntelua minkäänlaisena uhkana terveydelle, mutta eettisesti ja ekologisesti se saattaa olla ongelmallista.

  • Veikkaan, että johtuu aamun tyhjästä vatsasta. Liian stydiä tavaraa silloin nautittavaksi…

   Hyviä pointteja nuokin. Ja älä ihmeessä vähennäkään jos sille tuntuu. :)

 10. Tarkastelin kerran erilaisten ”terveysjuomien” ravintosisältöä ja huomasin yhden yhteneväisen tekijän… 90-95% tuotteesta sisältää vettä ja kookosta, mantelia yms ne sisältävät ainoastaan 4-10%. Eli maksat itsesi kipeäksi (yleensä 2€-4€ yksi purkki) vain siinä uskossa, että haluaisit syödä terveellisesti. Itsekin olen miettinyt, että pitäisi alkaa tekemään itse noita juomia. Soijajuomaa juon kerran päivässä kahvin kanssa ja en näe siinä mitään pahaa. Toki olen miettinyt, että jättäisin soijan kokonaan pois ruokavaliosta. Keskustelin luontaistuotekaupan myyjän kanssa soijatuotteista ja hän itse oli sitä mieltä ettei soijatuotteita kannattaisi syödä/juoda paljon koska saattaa vaikuttaa kilpirauhasen toimintaan. Kiitos hyvästä tekstistä, taas sai itsekin uutta pohdittavaa :)

 11. Aika moni noista tutkimuksista jotka dissaavat soijaa, niiden rahoittajina on jättimäiset lihatuotanto firmat. Koska soijan kulutuksen lisääntyminen tuo hallaa lihankulutukselle ja maitotuotteiden kulutukselle. Suomi on yksi suurempia maitotuotteiden kuluttajia, ja yksi suuremmista maista joissa on osteoporoosia. Aasian maissa on vuosisatoja käytetty soijaa (maitotuotteita ei käytetä lainkaan, ei kuulu ruokavalioon) ja ihmiset ovat siellä terveempiä kuin länsimaissa (ei osteoporoosia). Se että maitotuotteita tarvittaisiin suojaamaan osteoporoosilta on maitofirmojen iso vale. Maitotuotteissa on kaikenlaista limaa ja maitotuotteet pahentavat kalsiumin imeytymistä. Yksikin hesarin artikkeli maidosta ja kuinka päivittäin tarvitsemme sitä tietyn määrän oli peräisin valiolta. Kasviksissa on kalsiumia ja liikunta auttaa jos osteoporoosia pelkää. Suosittelen lukemaan china studyn, katsomaan forks over knives ja cowspiracyn.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta