Soijatuotteet ja mitä mieltä niistä olen

Tällä viikolla sain yhteen postauksistani kommentin, jossa muistutettiin maito -ja soijatuotteiden ikävästä sivuvaikutuksista eli kehon tulehdustilan ylläpidosta. Tuosta kommentista minulle tulikin mieleen, että en ole koskaan tainnut sen koommin ottaa kantaa soijatuotteisiin ja siihen käytänkö niitä itse ja jos, niin kuinka paljon. Omistetaan siis postaus asialle, joka toivon mukaan herättää myös keskustelua kommenttiboksin puolella!

Olen tosiaan ollut pääasiallisesti maidoton keväästä 2014 lähtien. Huomasin eron kehossani hyvin nopeasti ja yksi ”oire” muiden lomassa, jonka poistumisen havaitsin aika nopeastikin oli nimenomaan se limaisuuden ja tukkoisuuden katoaminen. Monta purkkia rahkaa päivässä keräsi kehooni hurjasti limaa ja nyt voin vaan kauhulla miettiä millaisessa olotilassa elinkään, hyi. Kun maitotuotteista luovuin, aloin toki etsimään tilalle korvaavia tuotteita ja yhtenä vaihtoehtona pohdin myös soijaa.

IMG_8655

Jo tuolloin olin kuitenkin kuullut jonkun verran varotteluja soijatuotteista ja siitä, kuinka ne mm. nostavat kehomme estrogeenitasoja. Miehenä en siis missään nimessä suosisi. Myös soijan puhtaus on mietityttänyt hyvin paljon (onhan se geenimuunneltua), sekä se kuinka paljon tuo kyseinen korvike mahtaa pitää sisällään kaikkea sellaista, mikä ei välttämättä ole kehollemme hyväksi. Hyvänä esimerkkinä nyt vaikka toksiinit (myrkyllinen aine) ja hemagglutiini (estää punaisten verisolujen hyytymisen). En nyt siis viittaa mihinkään yhteen lehtijuttuun, tutkimukseen tai muuhun, mutta sieltä täältä korvilleni on näitä juttuja kantautunut. Toisaalta taas jotkut kehuvat soijaa hyvin paljon ja puhuvat sen puolesta. Ketä sitten uskoa?

Soijan maku ei ole mielestäni useimmissakaan tuotteissa mikään hekumallinen, joten en oikein ymmärrä miksi niitä senkään vuoksi niin paljon ylistetään? Jos mietitään vaikka soijarouhetta, nakkeja, pihvejä, maustamatonta jogurttia, tofua jne. niin mielestäni ollaan aika kaukana maistuvista ruoka-aineista. Ehkä pahinta ovat nuo piffit ja nakit, hyi kamala. Kerran erehdyin tuollaista pihviä maistamaan ja meinasin oksentaa… Ainoat mielestäni ihan ok tuotteet ovat maustamaton soijajuoma (kahvissa, etenkin cappuchinossa) ja Alpron vaniljan makuiset vanukkaat. Tiedän kyllä, että nuo vanukkaatkin sisältävät karrageenia (lisäaine) mutta välillä noita tekee vaan niin mieli! Ovat oikeasti todella lähellä Jackya mielestäni. Muut soijajogut ja vanukkaat ovat itselleni hyvin kaukana hyvästä, mutta nämä…

IMG_8662-001

Tuota karrageeniahan on valitettavasti myös monissa muissakin maidon korvikkeissa, kuten kookosjuomissa. Muiden lisäaineiden lisäksi siis… Odotankin, koska joku keksii luonnollisen manteli -tai kookosjuoman tai reseptin jolla noiden tekeminen onnistuisi ihan kotosalla. On todella valitettavaa, että tänä päivänä lähestulkoon kaikki sisältää jotain jollain tapaa kehollemme huonoa. Toiset enemmän ja toiset vähemmän.

Itse mietin tätäkin asiaa oikeastaan niin, että kunhan soijaa ei päivittäin käytä se tuskin on suureksi vaaraksi. Soijajuoma silloin tällöin kahvissa tai muutama vanukas niin eiköhän tuo sama määrä lisäaineita tule muualtakin. Pelkästään pussillinen irtokarkkeja sisältää muutaman e-koodin, jos siihen vaikka verrataan… Eritoten en kuitenkaan soijan puolesta liputa ja suhtaudun siihen edelleen epäluuloisesti. Ennemmin valitsen muun vaihtoehdon kuin soijan tai maitotuotteet.

Olisi mielenkiintoista kuulla käyttääkö teistä moni soijaa ja jos niin mitä tuotteita esimerkiksi? Ja muutenkin, mitä mieltä aiheesta olette?

Kommentit (28)
  1. Aika moni noista tutkimuksista jotka dissaavat soijaa, niiden rahoittajina on jättimäiset lihatuotanto firmat. Koska soijan kulutuksen lisääntyminen tuo hallaa lihankulutukselle ja maitotuotteiden kulutukselle. Suomi on yksi suurempia maitotuotteiden kuluttajia, ja yksi suuremmista maista joissa on osteoporoosia. Aasian maissa on vuosisatoja käytetty soijaa (maitotuotteita ei käytetä lainkaan, ei kuulu ruokavalioon) ja ihmiset ovat siellä terveempiä kuin länsimaissa (ei osteoporoosia). Se että maitotuotteita tarvittaisiin suojaamaan osteoporoosilta on maitofirmojen iso vale. Maitotuotteissa on kaikenlaista limaa ja maitotuotteet pahentavat kalsiumin imeytymistä. Yksikin hesarin artikkeli maidosta ja kuinka päivittäin tarvitsemme sitä tietyn määrän oli peräisin valiolta. Kasviksissa on kalsiumia ja liikunta auttaa jos osteoporoosia pelkää. Suosittelen lukemaan china studyn, katsomaan forks over knives ja cowspiracyn.

  2. Tarkastelin kerran erilaisten ”terveysjuomien” ravintosisältöä ja huomasin yhden yhteneväisen tekijän… 90-95% tuotteesta sisältää vettä ja kookosta, mantelia yms ne sisältävät ainoastaan 4-10%. Eli maksat itsesi kipeäksi (yleensä 2€-4€ yksi purkki) vain siinä uskossa, että haluaisit syödä terveellisesti. Itsekin olen miettinyt, että pitäisi alkaa tekemään itse noita juomia. Soijajuomaa juon kerran päivässä kahvin kanssa ja en näe siinä mitään pahaa. Toki olen miettinyt, että jättäisin soijan kokonaan pois ruokavaliosta. Keskustelin luontaistuotekaupan myyjän kanssa soijatuotteista ja hän itse oli sitä mieltä ettei soijatuotteita kannattaisi syödä/juoda paljon koska saattaa vaikuttaa kilpirauhasen toimintaan. Kiitos hyvästä tekstistä, taas sai itsekin uutta pohdittavaa 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *