Näin rakennat herkullisen tuorepuuron

Yön yli kylmässä muhivat aamiaiset houkuttavat ainakin minua nykyään kokoajan enenevissä määrin. Ne nopeuttavat niin paljon aamuja, kun ei tarvitse alkaa kiireessä säheltämään. Chiapuddingit, illalla valmiiksi kokattavat smoothiet ja nämä yön yli muhivat kylmäpuurot ovatkin nostaneet päätään ainakin omissa aamuissani ihan rytinällä.

En ole aikoihin syönyt lämmintä puuroa. Kuten joskus olen maininnut, kuumat puurot tekevät olostani tunkkaisen, väsyneen ja lamaannuttavan. Minä vaan meinaan nukahtaa sen puurolautaseni äärelle, eikä edes kuppi kahvia siinä kyljessä auta. Toista se on sitten kylmäpuurojen kanssa joissa kaura on yön yli muhinutta, nam!

IMG_8866-001

Näiden ”overnight oatsien” valmistaminen on ensinnäkin super helppoa. Toisekseen voit iskeä täytteeksi mitä ikinä mieli halajaakaan, tai mistä pidät. Yhtä ainoaa oikeaa reseptiä ei vaan ole olemassakaan, nimittäin kylmäpuuroon sopii täytteeksi oikeastaan mikä tahansa. Jäiset marjat tai vaikka raakakaakao. Sinä päätät.

Herkullisen kylmäpuuron rakennat seuraavalla tavalla:

1. Kaurahiutaleet -ja neste. 

Ihan alkuun mitataan suljettavaan purnukkaan (paras on korkea) kaurahiutaleita sen verran, kun uskot niitä aamulla syöväsi. Mielestäni yksi mitallinen, eli 1,5 dl on aika hyvä määrä. Myös chiat toimivat, eli esimerkiksi 1 rkl hiutaleiden sekaan. Seuraavaksi laitetaan neste, jonka kanssa tahdot puuron nauttia. Jos käytät maitotuotteita, se voi olla myös jogurttia. Itse kuitenkin maidottomana suosin erilaisia maidottomia juomia kuten kookos-, manteli -tai kaurajuomaa.Nestettä laitan hitusen enemmän kuin kaurahiutaleita, eli noin 2 dl. Hyvä mittari on se, että kaurahiutaleet peittyvät.

IMG_8841

2. Täytteet oman maun mukaan.

Tässä vaiheessa aletaan kasaamaan täytteitä puuron päälle mutta ei missään nimessä sekoiteta aineosia keskenään! Ladotaan täytteet pohjan päälle ikäänkuin kakkumaisesti kerroksittain. Hyviä täytevaihtoehtoja ovat esimerkiksi erilaiset pähkinät, maapähkinävoi, banaani tai muut hedelmät, raakakaakao, marjat, mantelit, hunaja, kaneli, proteiinijauhe, kuivahedelmät, mysli etc. Mitä vaan mieli ikinä halajaakaan! Näistä puuroista on mahdollista tehdä aikamoisia herkkupommejakin halutessaan, eli sinä päätät miten päiväsi alkaa tai päättyy. :)

3. Kylmään muhimaan.

Viimeisessä vaiheessa suljetaan puuropurkin kansi ja laitetaan se kylmään muhimaan. Kannellinen purkki siksi, että jääkaapin muut aromit eivät pääse imeytymään puuroon. Ja omasta mielestäni kansi myös hieman suojaa puuroa -no kaikelta. Annetaan tekeytyä kylmässä yön yli, jonka jälkeen nautiskellaan sellaisenaan. Halutessaan päälle voi lorauttaa hieman hunajaa.

Suositteko te kylmäpuuroja ruokavaliossanne? Lemppari täytteet?

On my way

12 vastausta artikkeliin “Näin rakennat herkullisen tuorepuuron”

 1. Ai mä oon luullu että ne kaikki sekoitetaan blenderissä eka :D ihan kun olisin täältä joskus sellaista lukenut. Muistan jonkun suklaisen chiatuorepuuron. Miten sen teit ja mitä siihen tuli? :) :p

  • No se on makuasia. :) Chiavanukkaan sekoitan blenderissä mutta jos teen kaurahiutaleista tuorepuuron, en tykkää sekoittaa. Siitä tulee muuten vähän ällön näköinen ja semmonen sekamelska. Kaurahiutaleet ovat koostumukseltaan limaisen vetisiä, joten se on myös yksi syy. On kivempi, että pakka pysyy siististi kasassa. :) Tämä on nimenomaan näitä, että osa tykkää sekoittaa salaatin normiruokaan, minä esim. tykkään pitää sen siitä erillään.

   Tässä on yksi hyvä resepti suklaiseen chia puddingiin: http://onmyway.fitfashion.fi/2015/07/01/suklainen-chia-vanukas/

 2. Ite kans sekoitan aina kaikki ainekset keskenään ja tykkään! :) nääkin aivan makuasioita..

 3. Minä laitan Puuppolan kaurahiutaleita n. 1 dl, chiaa 1 rkl, mantelijuoma tms 1,5 dl, kanelia, vaniljajauhetta, kardemummaa, tyrnirouhetta, pakastemustikoita ja _ehdottomasti_ aamulla lisäksi reilusti raejuustoa jotta proteiinilla saisi kylläsyyttä.

  Nyt olen vähän aikaa kääntynyt munakas-osastolle aamupalojen suhteen: 2 kananmunaa johon loraus vissyä, sekoitetaan haarukalla kulhossa ja mausteeksi kurkumaa, suolaa, pippuria ja ehkä vähän limeä. Paistinpannulle heitän lisäksi kaalia (vaikka kiinan- tai punakaalia), ja pyöräytän ympäri, jos on kärsivällisyyttä voi antaa paistua rauhassa kauniina lättynä. Lopuksi syödessä paloittelen vielä päälle puolikkaan avokaadon. Nam, taatusti jaksaa lounaalle asti :)

  • Kuulostaapa hyvältä sinunkin versiosi. :) Hitsiläinen, mäpäs en olekaan syönyt munakasta aikoihin! Voisi pitkästä aikaa kyllä taiteilla jonkunlaisen ”munakaspizzan”, tosin aamuisin tuota en ehtisi tekemään mutta vaikkapa iltapalaksi.:)

 4. Täällä kans yks tuorepuuron ystävä! Omasta puurosta löytyy kaurahiutaleita, kanelia, pellavarouhettta, pähkinöitä marjoja sekä mantelimaitoa. Nam!

  • Kuulostaa hyvältä! Pitääkin ostaa pitkästä aikaa pellavarouhetta. :)

 5. En oo vielä kokeillut mutta aion kokeilla näiden ohjeiden jälkeen! Kiva ottaa esim. Töihin mukaan.

  • Jee! No samaa mieltä. Todella helppo ja käytännöllinen. Valmistamiseenkaan ei mene kuin hetki. :)

 6. Oon kans jo kauan tehny kylmäpuuroa töihin aamupalaksi =). Viimeisin versio on kaurahiutaleita, kookoshiutaleita ja rusinoita sekoitettuna soijajogurttiin. Sit päälle vielä jotakin marjoja =). Namii! Oon kans maitoallerginen, mikä on vain hyvä asia =).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta