Kesäkunto, HUOH.

Nyt eletään taas sitä aikaa, kun ”kesäkuntobuumi” alkaa olla kiihkeimmillään ja aikaa Hietsun rantapousailuun on enää muutama hassu kuukausi. Onneksi lähipiirissäni tämä ilmiö ei juurikaan näy, eikä kukaan ole tainnut edes mainita kesäkunnosta tai sen puuttumisesta? Itse inhoan sitä, että puhutaan jatkuvasti ulkonäöstä tai siitä kuinka se tai se kohta kehossa kaipaisi muutosta. Kovin pitkälle en jaksa ulkonäköön keskittyvien ihmisten seurassa aikaa viettääkään, sillä omat intressini ovat hyvin pitkälti muualla. Toki huolehdin minäkin ulkomuodostani mutta ei siitä tarvitse jatkuvasti puhua. Ja varsinkin sellainen valitus siitä kuinka ei ole ”kunnossa” on mielestäni jotain niin rasittavaa. Jos näin ajattelee niin sitten vaan salille. Kukaan muu ei sitä kroppaa sinun puolestasi kuntoon laita.

Se missä tämä kesäkuntobuumi on nyt taas alkanut ärsyttävän paljon näkymään on some, mikäpäs muukaan… Kokoajan silmille lävähtää jotain laihdutusvinkkejä, tai tipsejä muhkeampaan pyllyyn. Tottakai treenivinkit ovat jees (itsekin niitä toisinaan jaan) mutta sellainen hurja hehkutus siitä, kuinka enää on pari kuukautta aikaa kiristää ja saada kroppa kuivaan kuntoon, se on rasittavaa. Mielestäni parempi tapa on muuttaa ylipäänsä elämäntavat siihen suuntaan, että olet kesäkunnossa ympäri vuoden. Ja kesäkunnon EI tosiaan tarvitse olla pienen pieni rasvaprossa ja kitukuuri ennen kesän alkua. Mielestäni jokaisella ihmisellä voisi olla omanlainen kesäkunto, sellainen joka istuu parhaiten kunkin omaan vartaloon ja sellainen, jossa on hyvä olla.

IMG_0932-003

Itsehän en ajatellut olla missään erityisessä ”the kesäkunnossa” parin kuukauden päästä, vaan pyrin olemaan kunnossa ympäri vuoden. Olen tässä viimeisen vuoden aikana kuitenkin huomannut, että loppupeleissä tärkeintä on vaan terve ja toimiva keho, jolla voi liikkua. Se näkyykö vatsalihakset tai miltä kroppa muuten näyttää on aika sama. Kunhan mahdun vaatteisiin, minulla on hyvä olla kropassani, olen terve ja elinvoimainen. Nuo ovat niitä omia kesäkunnon tavoitteitani ja en tule niitä muuksi muuttamaan. Onnea vaan niille, jotka aikovat viettää kesänkin niuhottaen rahkalla ja raejuustolla. Minä ainakin aion syödä grillattuja herkkuja, juoda viiniä, käydä picnikillä, brunsseilla, nauttia terassikeleistä ja ylipäänsä elämästä. Kesä on kerran vuodessa, joten mieluiten annan sille paljon aikaa ja nautin siitä. Yleensä itselläni kesäisin treenitahti hiipuukin aika paljon ja viime vuonna oli kyllä todella hiljaista salin puolella. Voi olla, että juoksulenkit tulevat enenevissä määrin mukaan treeneihin mutta kaikki oikeastaan kesän ehdoilla.

Miksi sitten näin? Minäkin elin aikanaan siten, että kyttäsin hyvin paljon peilikuvaa ja sitä mitä suustani alas laitoin. Katsoin itseäni peilistä negatiivisesti ja näin pääosin ne virhekohdat. Harvalle sen silloin myönsin jos kenellekään, mutta oli minulla aika paljonkin komplekseja ulkonäöstäni. Nykyään, kun koen suurta vapautumista kaikesta tuollaisesta turhasta voin sanoa, että on huomattavasti parempi olla enkä näkisi yhtään hyvää syytä siihen, että alkaisin kiristämään treenitahtia kesää kohden. Sitä Hietsua vartenko? Hahah. Tottakai nyt on ollut ihana treenata, kun vihdoin saa taas olla terve mutta that`s it. Urheileminen tuo hyvän olon ja fiiliksen. On siistiä tuntea olonsa jälleen vahvaksi ja sellaiseksi, että minä jaksan ja pystyn. Oma kesäkuntoni on siis edellä mainitsemani kaltainen. Siihen eivät kuulu dieetit tai muutkaan höpötykset, eikä se perustu vatsapalikoiden kyttäämiseen. Toivottavasti muutkin relaavat ja muistavat, että kesäkunto voi olla paljon muutakin kuin tiukka ulkomuoto. Ihan vaikka vaan hyvä fiilis ja onnellinen olotila.

Vai mitä mieltä te olette? Onko kesäkuntohössötys mielestänne turhaa vai tarpeellista? 

On my way

9 vastausta artikkeliin “Kesäkunto, HUOH.”

 1. Hyvä teksti jälleen ja en voisi kyllä enempää samaa mieltä kanssasi olla! Kieltämättä kyllästyttää välillä kuunnella joidenkin kavereiden jatkuvaa puhetta kesäkunnosta ja siihen pääsemisestä. Ja sitten valitetaan kun ei voi muuta syödä kuin kuivaa kanaa ja rahkaa. Aiemmin sitä itsekin stressasi jo talvella tulevaa bikinikautta mutta nykyään en jaksa asiasta enää niuhottaa, bikinit vaan päälle ja rannalle nauttimaan, siinä mun ”rantakunto” nykyään! :D Suomen kesä on niin lyhyt, että aika tylsää olisi se viettää jokaista suupalaa kytäten. Mieluummin juuri rennolla asenteella ja kesäherkuista nauttien :)

  • Samaa mieltä kanssasi! Kesä on kerran vuodesta ja siitä tulee nauttia. :) Jos kropan kunto häiritsee niin sitten vaan vähän enemmän kuntoilua ja herkkupalat vähemmälle. Samalla voi toki lopettaa sen ainaisen valittamisen ja tehdä asioille jotain. Kannatankin, että sanoo kaikella rakkaudella tämän suoraan ystäville joiden pääpuheenaihe on oma ulkonäkö.

 2. Kysymykseni ei kyllä liity millään tavalla tähän aiheeseen, mutta valkaisetko hampaita jotenkin kotikonstein kun sinull on niin säihkeä hymy? :)

 3. Eihän sinun siitä tarvii jauhaakkaan kun olet hoikka ja hyväkuntoinen. Ne jotka kyljet pursuten siitä vaahtoaa ei pysyvää tulosta ainakaan saavuta. Ja kyllä, se on kyllästyttävää jankutusta. Lopettaisivat sen jankutuksen tai plussa kaloreilla porskutuksen

  • Aika moni hoikka ja hyväkuntoinen jauhaa silti epäkohdistaan. :) Se on tämän ajan trendi, kun mikään ei riitä.

   Olen samaa mieltä siitä, että jankuttaminen on turhaa ja jos omassa kehossa joku asia häiritsee on aika joko hyväksyä tuo asia tai sitten tehdä sille jotain. Muutokset eivät tapahdu itsestään, eivät kehossa tai pääkopassakaan.

 4. Joo siis kaikella kunnioituksella, ymmärsin kyllä tekstin pointin mutta tämä kirjoitus ei ollut ihan nöyrimmästä päästä… Olet itse hyvässä kunnossa ja ns. kauneusihanteiden mukainen joten mun mielestä tästä kirjoituksesta saa aavistuksen tekopyhän kuvan. Olisi suotavaa mennä hieman itseensä ja miettiä miltä tuntuu ihmisestä joka on epävarma itsestään ja minäkuvastaan, n.15kg ylipainoinen ja stressaa kesän tulosta sillä ei mahdu vaatteisiin tai ei halua näyttää kehoaan. Itse olen ollut siinä tilanteessa ja korvaani aina särähtää tämäntyyliset kirjoitukset vaikka ymmärrän kyllä pointin, olen vain sitä mieltä että jotkut asiat voi jättää sanomatta. Tätä kommenttia ei tarvitse julkaista jos koet sen loukkaavaksi, ei ole tarkoitus, toivoisin vaan hieman empatiaa asian suhteen.

  • Tiedätkö mitä. Itse olen ollut aikanaan tilanteessa, että olen ollut alipainoinen. Minua haukuttiin laudaksi ja häpesin vartaloani. Aina se, ettei ole ollut ylipainoinen ei tarkoita sitä etteikö olisi kohdannut ikävää kommentointia tai paheksuvia katseita. En silti ymmärrä miten ymmärsit tekstini jollain tapaa ylipainoa sorsivana? Minähän nimenomaan kirjoitin siitä kuinka kesäkunnosta hehkutus ärsyttää ja jokainen voi olla omanlaisessaan kesäkunnossa.

   Se, että sanoin kuinka jokaisella on vastuu omasta kehostaan pitää täysin paikkansa. Jos siis valittaa jatkuvasti siitä kuinka ei ole tyytyväinen niin asialle on tehtävä jotain. Vain sinä voit sen askeleen ottaa siihen suuntaan mihin tahdot. Jos puhutaan ylipainosta niin on kaksi vaihtoehtoa, joko hyväksyä oma keho, opetella rakastamaan sitä tai vastaavasti aloittaa urheileminen jolla kiloja saa pudotettua.

   Minulla ei siis todellakaan ole mitään ylipainoisia vastaan vaan lähinnä se, että valitetaan ”turhasta” on se mikä taas omaan korvaani särähtää. Ja usein tätä valitusta harrastavat nimenomaan normaalipainoiset ihmiset, eivät ylipainoiset.

 5. Onhan se kesäkuntohössötys siinä mielessä loogista, että kesällä on kiva näyttää hyvältä pienissäkin vaatteissa. Mä tykkään herkutella epäterveellisestikin ja talvea kohti sitä on ”helpompaa” tehdä, kun vaatteet antavat niin paljon anteeksi eikä kukaan näe villapaidan läpi että onko sitä suklaata nyt syöty vai ei. Keväällä taas on kivaa edes yrittää vähän kiristellä ja miettiä miltä näyttää reidet tai vatsa paljaana.

  Ja monesti ihmiset on muutenkin sellaisia, että motivaatio on suurempaa silloin kun (lähellä) on joku realistinen kohdepiste johon tähdätä. Ei se nyt lopppeleissä hittoakaan ole keneltäkään pois, jos jotkut innostuvat terveellisestä elämästä toisia enemmän kevään ja kesän aikana. Mua ärsyttää se, että joku hyvinvointisnobi saattaa tuomita minunkin dieettikokeiluni (jota teen puhtaasti mielenkiinnosta ihmiskokeena/vertaistukena kun mies laihduttaa) ja naureskella selän takana että myöhäistä sitä kesäkuntoa on enää tässä vaiheessa hommata kun pitäisi olla ympäri vuoden hyvässä kunnossa. Ja siis puhun nyt yleisellä tasolla :D

  Mä en toisaalta ole törmännyt mihinkään fitnessvinkkityrkytyksiin joten en ole provosoitunut kesäkunnosta, ymmärrän kylllä sen ärsytyksenkin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta