Kirjavinkki pääsiäiseen

Voin rehellisesti sanoa, että olen jo vuosia ollut todella surkea lukemaan. Lukeminen taisi loppua kuin seinään siinä vaiheessa, kun muutin toiselle paikkakunnalle yläkoulun jälkeen opiskelemaan. Sitä ennen luin hyvin paljon myös koulun ulkopuolella ja olinkin kirjaston vakkariasiakas. Nykyään lukeminen rajoittuu pääosin uutisiin, blogeihin ja naistenlehtiin. Oma ongelmani on se, että minun on hankalaa keskittyä lukemiseen. Rauhoittua vaan ja ainoastaan olemaan, upota toiseen maailmaan. Tämä on ongelma jonka olen jo pitkään tiedostanut ja johon muutosta kaivannut.

Joululahjaksi sain siskoltani Eckhart Tollen henkisen heräämisen kirjan nimeltä Läsnäolon voima. Ja heti alkuun tähdennys, tämä ei ole mikään ”poppaskirja” eikä sodi kristillistäkään ajatusmaailmaa vastaan. Kirja on ollut rehellisesti sanottuna ensimmäinen vuosiin, jonka olen nyt lukenut kannesta kanteen. Prosessi ei ollut mikään nopein, mutta eipä tekstikään mitään romaanin kaltaista kevyttä luettavaa. Kirja pitää sisällään paljon asiaa joka vaatii taukoja, pysähtymistä ja lukemansa käsittelyä. Olen kuitenkin niin onnellinen, että luin tämän! Aivan mieletön opus joka opettaa nimenomaan hetkessä olemisesta ja elämisestä. Kirjan myötä myös keskittymiskykyni on parantunut ja lukeminen on nykyään huomattavasti helpompaa.

IMG_0471

Aloitin kirjan lukemisen juuri niihin aikoihin, kun tein eroprosessia ja tämä oli itseasiassa yksi kantava voima. Tärkein asia, jonka kirja minulle opetti oli nimenomaan se, että meidän tulee elää tässä hetkessä -ei pelätä tulevaa tai elää menneisyydessä. Jotta voimme olla onnellisia ja elää hetkessä meidän tulee vapautua ajasta. Emme tarvitse menneisyyttä muodostaaksemme kuvaa itsestämme tai tulevaisuutta tuomaan täyttymystä. Tämä hetki on tässä. Eckhartin mukaanhan myöskään ongelmia ei ole olemassakaan, vaan ne ovat myös mielen luomia. Tämä oli myöskin hyvin mielenkiintoinen ajatus ja lopulta luettuani enemmän minunkin oli vaan pakko allekirjoittaa tuo. Mielemme rakastaa jollain oudolla tavalla ongelmia ja niiden luomista, koska ne antavat jonkinlaisen minuuden. Jos elämme hetkessä, meillä ei ole ongelmia.

Myös se, että onnellisuus lähtee meistä itsestämme, sisimpämme olotilasta oli itselleni suuri ahaa-elämys. Olenhan tavallaan aina tuon tiedostanut mutta vasta nyt konkreettisesti saanut sen osaksi elämääni. Mikään paikka, aika, asia, materia tai ihmissuhde ei tee minua onnelliseksi jos en ole itse omassa sisimmässäni onnellinen. Ihmisellä on taipumus nimittäin jatkuvasti ajatella niin, että ”sitten kun” tämä tai tuo tapahtuu olen onnellinen. Onnellisuus tapahtuu tässä hetkessä, hetkessä jossa liian harvoin olemme. Keskitymme jatkuvasti vaan kaikkeen muuhun epäoleelliseen ja unohdamme missä olemme tai mitä teemme. Kuulostaako tutulta?

IMG_0466-002

Kirjassa on edellä mainittujen lisäksi vaikka ja mitä mielenkiintoista oivallettavaa ja voisinkin ehdottomasti lukea toistamiseen. Tämä on itseasiassa sellainen kirja, jonka uudelleen lukeminen ei olisi laisinkaan pahitteeksi. Joskus asiat ymmärtää täysin vasta seuraavalla tai seuraavalla kerralla. Suosittelenkin lämmöllä ja rakkaudella jokaiselle, myös sinulle joka ajattelet ettet tarvitse mitään neuvoja kuinka elää tätä elämää. :)

Yksi seikka josta tahdon vielä tähän mainita on yleinen olotilani. Aika moni ihminen on tullut luokseni viime kuukausina huolestuneena ja kysellyt miten jaksan. Tuntuu etteivät ihmiset usko kun sanon, että hyvin. Jaksan ihan oikeasti hyvin. En stressaa turhista asioista, koen olevani hyvinvoiva ja mikä parasta jostain syystä annan asioiden vaan lipua, tapahtua ja mennä kuten ne menevät. Olen aika varma, että osa tätä olotilaani on nimenomaan tämä kirja joka minun oli tarkoitus lukea juuri tässä vaiheessa elämääni. Onhan tämä toki vähän outoa varmasti monen mielestä mutta en tahdo alkaa masistelemaan vaan, koska muut sitä minulta odottavat. Koen, että tämä olotila on parasta mitä minulla nyt voi olla. Onnellisuuteni ei ole sidottuna muihin ihmisiin, vaan onnellisuus on minussa itsessäni.

Tämän kirjan luettuani kaipaisin jotain uutta henkistä opettavaista luettavaa. Kirjavinkit olisivatkin enemmän kuin tervetulleita?! :)

On my way

7 vastausta artikkeliin “Kirjavinkki pääsiäiseen”

 1. Heippa! On pitänyt kirjoittaa sinulle pitkään, mutta se on aina siirtynyt. Erosin itsekin vuoden vaihteessa, tilanteeseen liittyi paljon vaikeita asioita ja jouduin tekemään myös aikamoisen matkan itseeni kun käsittelin asioita ja kävin myös avaamassa solmuja psykoterapeutin kanssa, se oli myös todella puhdistava kokemus, jota suosittelen jokaiselle, vaikkei suuria ongelmia olisikaan. Luin myös itsekin parin viime kuukauden aikana tuon samaisen läsnäolon voima kirjan, ihan mieletön ja oli itsellenikin todella ajankohtainen. Monet puhdistavat itkut on tullut itkettyä tuota lukiessa kun on oivaltanut asioita. En itse ole mikään lukija ihminen ollut koskaan, mutta tämä oli kyllä lukemisen arvoinen. Sain ystävältäni tällä viikolla vinkin kirjasta nimeltä ”pelko”, jota aloitin juurikin lukemaan ja voisin suositella myös sinulle, saman tyyppinen kuin tuo läsnäolon voima. Pakko myös todeta pitkään blogiasi lukeneena että usein tulee sellainen olo kun lukee sun tekstejä että voi samaistua siihen mitä kirjoitat ja etenkin viime aikoina, välillä tuntuu että itse olisi voinut sanoa/kirjoittaa samat asiat! :) -Sofia

  • Kiitos vinkistä! Ja hienoa kuulla, että olet saanut kirjojen kautta vahvistusta omaan elämäntilanteeseesi. Joskus asiat pitää lukea mustaa valkoisella ennen kuin ne ymmärtää. Toisinaan myös toinen ihminen saattaa sanoa ne sanat joita niin kovin kaipasi.

   Aika moni lukija on sanonut minulle tuon. :) Ehkä se osoittaa, että painitaan samanlaisten asioiden kanssa elämässämme ja myös sen, että me myös mietimme asioita. Uskon, että aika moni lukijani kokee jotain yhteyttä kanssani, koska jaksaa blogiani lukea. Tämä on mielestäni pelkästään ihana asia!

 2. Loistava kirja! Tässä yhtä hyvää luettavaa:
  – Henkka Hyppönen: Nautitaan raakana & Pelon hinta
  – Anthony de Mello: Havahtuminen
  – Robin Sharma: Munkki joka myi Ferrarinsa
  Erityisesti suosittelen tota Havahtumista, se on sellainen kirja johon palaan jos on stressiä/huolta/pelkoa tai ongelmia ihmissuhteissa, kun lukee muutaman sivun niin se jo palauttaa takaisin hereille :)

  • Kiitos! Etenkin tuo ”Munkki joka myi Ferrarinsa” alkoi kiinnostamaan nimen perusteella. Laitankin jokaisen Adlibriksen hakuun ja katson minkä voisin tilata. :)

 3. Suosittelen lukemaan Echart Tollelta myös toisen kirjan ”Uusi maa”. Sain tämän kirjan ystävältä lainaksi kun olin lähdössä työmatkalle ja kaipasin lentokonelukemista. Kirja viipyikin lainassa useamman kuukauden, sen verran paljon antoi ajattelemisen aihetta ja moniin kirjan kohtiin palasin uudelleen ja uudelleen. Teksteistäsi välittyy kuva tasapainoisesta, sydämellisestä ja syvällisestä ihmisestä, ainutlaatuisesta yhdistelmästä herkkyyttä ja vahvuutta samassa paketissa. Kiitos kun kirjoitat.

  • Pitääkin laittaa tuo opus korvan taakse. Lomat tulossa, jos ehtisi vaikka vähän lukemaankin. :)

   Ja kiitos kauniista sanoistasi. Ihanaa tiistaita :))

 4. Hei Jutta!

  Suosittelen lukemaan Law of Attractionin, Hicksin kirjoittama. Myöskin Happiness Hypothesis, Monk who sold his Ferrari sekä 5 love languages ovat todella hyviä. Sulla on ihana blogi. Tykkään lukea sun mietteistä ja erityisesti reseptistäsi! Jatka samaan malliin :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta