Tylsääkin tylsempi terveellinen ruokavalio

Vaikka en olekaan Pt joka auttaa ihmisiä pääsemään elämänsä kuntoon niin muutaman Jutan Superdieetti -ohjelman katsoneena uskallan väittää, että monien mielestä terveellinen ruokavalio on yhtä kuin tylsä ruokavalio. Jos on tottunut elämänsä syömään pääosin muuta kuin kasviksia tai muuta terveellistä, saattaa nimenomaan tuollainen ruokavalio kuulostaa hyvinkin puisevalle. Kaikki eivät muuten edes pidä kasviksista, mikä on mielestäni niin hassua. Miten joku ei voi nautiskella raikkaasta salaatista, tomaatista, kurkusta, avocadosta…? No mutta meitä on moneen junaan. 🙂

IMG_2058

Mielestäni valitettavan usein terveellisestä ruokavaliosta maalataan tylsä. Kanaa, riisiä, pakastevihanneksia, salaatinlehtiä, raejuustoa, rahkaa, puuroa ja kaikki tuo vielä puntarin kautta. Niin ja huom, ainakin viitenä päivänä viikossa samalla kaavalla. Miksi ihmeessä terveellisestä pitää tehdä niin hurjan tylsää ja mautonta?! Ymmärrän kyllä, että laidutusvaiheessa monelle ylipainoiselle aikataulutus ja muu yksinkertaistaminen toimii jotta totutaan uuteen ruokavalioon, mutta silti. Jos terveellisestä tehdään tylsää, niin kyllä ihan varmasti retkahdetaan kohta jo niihin vanhoihin tapoihin. En oikeastaan tiedä onko jopa huonompi neuvoa laihduttamaan sillä kanalla ja parsalla (ellei niistä todella nauti), vai voisiko aikaansaada jopa pidempiaikaisia tuloksia ihan vaan terveellisellä mutta monipuolisemmalla vaihtelevalla ruokavaliolla?

Myönnän itsekin aikanaan syöneeni hyvin tylsästi. Taisin joskus oikein postauksen aiheestakin väsätä, kuinka lounaani on kerta toisensa jälkeen jauhelihaa tai kanaa kera pakastevihannesten. Välipala oli se ainainen rahka ananaksella. Onneksi silmäni aukesivat ja nykyään voin katsoa kaupassa ympärilleni hieman laajemmin. Kyse ei kuitenkaan ole siitä, että kaiken tulisi olla kallista luomua. Terveellinen ruokavalio voi koostua vaikka ja mistä, halvallakin pääsee halutessaan. Avainsana on mielestäni monipuolisuus ja se, että avataan silmät sille kuinka paljon vaihtoehtoja terveellinenkin ruokavalio sisällään pitää. Ei tarvitse kitua nälässä tai syödä oksennus kurkussa puulta maistuvaa safkaa. Jos tuntuu ettei oma mielikuvitus riitä näitä erilaisia vaihtoehtoja keksimään niin ei muuta kuin Google laulamaan! Blogit ovat täynnä reseptejä ja hakukoneella voi löytää jos jonkunlaisia uusia vinkkejä ruokavalion monipuolistamiseen. 🙂

IMG_2068

Itse tahdon korostaa etenkin sitä kaupan vihannesosastoa. Jos sieltä ennen näki salaatin, kurkut ja tomaatit, nyt katson ympärilleni huolellisemmin. Kesäkurpitsaa, munakoisoa, erilaisia yrttejä, kaalit, avocadot, kurpitsat, porkkanat, lantut, inkivääri, sitrushedelmät jne. Valikoimaa riittää, kunhan me vaan opettelemme näkemään tuon kaiken ja myös käyttämään näitä raaka-aineita. Pakasteet kannattaa unohtaa paitsi suomalaisten marjojen suhteen.

Tiedän, että moni laskee kaloreita ja sen vuoksi esimerkiksi kastikkeet tehdään tyyliin veteen. Jos tuo rituaali on kuitenkin mahdollista unohtaa, on valinnanvaraakin enemmän. Itse esimerkiksi tykkään suosia kookos -tai kaurakermaa. Mielestäni noista saa aivan ihanan makuvivahteen ja vielä jos kastikkeen maustaa limellä, nam. Kaurapuuron tilalle voi kokeilla chiapuuroja tai sen perinteisen puuron jättääkin keittämättä ja tehdä ns. overnight oat -puuron. Myös salaateista voi tehdä runsaampia ja maukkaampia esimerkiksi pähkinöillä, öljyillä, laajemmalla hedelmä-vihannes skaalalla, oliiveilla, pavuilla, linsseillä jne. Mitä nyt ikinä keksiikään. Valikoimaa oikeasti löytyy ja tänä päivänä myös heille, jotka välttävät lihaa on vaihtoehtoja. Itselleni uusin tuttavuus on härkäpavut, joista olen positiivisesti yllättynyt. Myös tofulle annoin nyt vielä mahdollisuuden sillä marinoitu luomu tofu teki tänään minuun yllättävän positiivisen vaikutuksen.

IMG_9755-2

Terveellisen ruoan suhteen kannattaa siis suosia monipuolisuutta jotta ei kyllästy. Itsellänikin on vielä paljon opittavaa ruoka-aineiden yhdistelystä, mutta pikkuhiljaa paremmaksi kokiksi. Minusta on mielenkiintoista oppia uutta ja esimerkiksi raaka-aineiden suhteen löytää niitä uusia makuja ja makuyhdistelmiä. On aidosti suurempi nautinto nauttia ruokaa joka on hyvän maun lisäksi vielä laadukastakin. Suosittelen kokeilemaan. 🙂

Terveellisen ruoan ei tarvitse olla tylsää. Se voi olla paljon muutakin.

Vai mitä mieltä te olette? Suuri osa lukijoistani varmasti noudattaa terveellistä ruokavaliota mutta mitä se teille merkitsee? Syöttekö sitä kanaa ja raejuustoa tarkalla kellon lyömällä, vai suositteko vapaampaa ruokailemista kuten minä?

Kommentit (10)
  1. Tulipa osuvaan kohtaan tää sun postaus 🙂 . Itse aloitin juuri bikini challenge valmennuksen, mutta päätin jo aluksi että teen sen omilla ehdoilla, enkä rupea ressaamaan punnitsemisista. (Itseni tai ruuan.) Monipuolisen syömisen opettelu on ollut itselle juuri se kompastuskivi, aina. Itse en ole kotona enkä koulussa ruuan laittoa oppinut ja näen sen kauhean työläänä, mutta viimeisen vuoden olen panostanut sen opettelulle. Täytyy myöntää että hevi osasto ei edelleen ole mun mukavuusaluetta, mut pikkuhiljaa etiäpäin. Kiitos tekstistä! Mullakin selkeesti vielä toivoa 😀 !

    1. Kiva kuulla. 🙂 Totta, olemme niin eri lähtökohdista jolloin se mikä on itselleni ns. luonnollista saattaa olla toiselle kovinkin hankalaa. Ymmärrän siis pointtisi. Kiva kuitenkin kuulla, että puntari jää kohdallasi kokonaan pois. Hyvän ja terveen kunnon voi hyvin saavuttaa ilman matemaattista ruoan laskentaa.

      Tsemppiä projektiin! :))

  2. Tää oli hyvä postaus, koska kaikissa superdieetti-ohjelmissa just näytetään tosi tylsää ja yksipuolista ruokailua, mutta ei se ole ainoa tapa pudottaa painoa. Samoin liikunnan ei aina tarvitse olla hirveää kuntosalirääkkiä ja aamulenkkiä tyhjällä vatsalla, kun kaikille se ei vain sovi. On muitakin vaihtoehtoja.
    Eli samoilla linjoilla ollaan, paitsi pakastevihannekset armahtaisin, ainakin ne, joita ei ole valmiiksi maustettu. 🙂 Käytän itsekin mieluummin tuoreita vihanneksia, mutta pakasteet on kiireessä käteviä ja nekin sisältävät hyvin ravintoaineita.

    1. Jep. Heillä on se tapa ajatella asioista mutta maailmaan mahtuu myös muita tapoja. 🙂 Kyllähän sillä tavoin laihtuu, ihan varmasti mutta kuinka kauan tuollaista elämää sitten jaksaa elää? Se on asia erikseen. Itse en esimerkiksi voi missään nimessä lähteä tyhjällä vatsalla juoksemaan. Se on niin yksilöllistä kuinka tuollainenkin treenitapa sopii.

      Hahah, ai. 😀 Niin no kyllä niissä varmaan onkin mutta tuoretta kuitenkin aina mieluiten silloin, kun siihen on mahdollisuus. 😉 Toki välillä kiireessä tuokin on parempi, kuin vaikka jotain roskaa sen tilalle.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *