Loma edessä: säästövinkkini!

Suurin osa ihmisistä säästää jatkuvasti. Säästetään lomaan, pahan päivän varalle, asuntoon, autoon, harrastuksiin tai vaikka uuteen merkkilaukkuun. Toiset eivät sitten säästä tietoisesti laisinkaan, sillä rahaa jää automaattisesti sivuun tulojen suuruuden vuoksi. Veikkaan silti, että suurinosa meistä säästää kuitenkin edes johonkin. Toinen pienempään ja toinen suurempaan.

Vaikka olenkin aika huoleton rahan käyttäjä, pidän silti säästämisestä. Säästämisestä tulee hyvä fiilis ja se luo tietynlaista turvaa. Etenkin näin ennen kesää, kun tiedän reissun lähenevän kiristän tietoisesti lompakkoni nyörejä. Verkkopankissani on matkakassa jonne rahaa siirtyy nyt enenevissä määrin, kuin puoli vuotta sitten. Tykkään nimittäin, että reissussa on aina turvallinen fiilis ja rahaa on tilillä enemmän kuin mukavasti. Koskaan et voi tietää mitä voi sattua ja onhan se kiva lomalla elää niin, ettei rahalle tarvitse uhrata ajatustakaan.

IMG_3044

Ja vaikka en todellakaan mikään säästöguru ole, osaan silti pihistellä. Pihistely on myös sellainen juttu johon jää yllättävän nopsaa koukkuun. Jos on hetken ostamatta mitään ylimääräistä, yhtäkkiä huomaakin kuinka vaikeaa on enää ostaa sitä ylimääräistä. Vähemmälläkin pärjää hienosti! Ja yleensä se ylimääräinen on tosiaan jotain todella turhaa materiaa, jota ilman elämä on ihan mahdollista ellei jopa parempaakin.

Mistä minä sitten säästän? Täältä pesee muutama oma vinkkini:

1. Edullisemmat kulutustavarat. Rakastan ihania saippuoita ja ostankin usein parin kympin saippuaputeleita. Myös tiskiaineissa olen tarkka, vaahdota pitää ja kunnolla. Asiat joissa olen nyt pihistellyt ovat nimenomaan näitä yleisiä wc- ja keittiötarpeita. Ostan edullisempaa suihkugeeliä ja vessaan toimii jatkossa hyvinkin halvempi käsisaippua. Wc-paperi on edullisinta mahdollista ja mieluiten vielä perhepaketeissa. Myös tiskiaineen ostan suuremmissa pulloissa, jolloin säästöä syntyy. Niin ja en Siwasta vaan vaikka Tarjoustalosta! ;)

2. Teen ruokani kotona. Tämä on juttu joka on monelle itsestäänselvyys, mutta minä olen viimeisen vuoden aikana ollut aika huono tässä. Helposti lankeankin valmiisiin lounaisiin (ravintoloissa) ja maksan suunnilleen kympin aina per annos. Ei hyvä. Tähän tulen nyt kiinnittämään erityishuomiota ja teen vaikka keskellä yötä sen seuraavan päivän lounaani…

3. Valitsen edullisemmat leikkokukat. Pieniä asioita joissa voi säästää! En laita enää kymppiä kimppuun, vaan vitosen. Toki välillä voi vähän panostaa mutta arjessa toimii hyvin edullisemmatkin ruusut tai tulppaanit. Ainakin parin kuukauden ajan.

IMG_3063

4. Myyn vanhoja vaatteita pois. Vaatekaapin kevätsiivous on enemmän kuin paikallaan! Suosin Facebookin kierrätysryhmiä tässä puuhassa ja niiden kautta myynkin tavaraa säännöllisesti pois. Minulla on joku outo fiksaatio siitä, että aina jos ostan jotain uutta on minun pakko myydä pois jotain vanhaa. Inhottaa nimittäin, että kaapit pursuaa. Ja noh, tuleehan parempi omatunto jos saa edes osan käyttämästään summasta takaisin. ;)

5. Karsin ruokakaupassa kaiken ylimääräisen. Ruoka on aina ollut itselleni asia jonka suhteen en halua pihistää ja sitä se on edelleen. Teen kuitenkin hyvin paljon heräteostoja ja saatan ostaa kalliita valmishummuksia tai jotain muuta vastaavaa sen koommin miettimättä. Nyt jätän kaiken tuollaisen pois ja ostan ihan tavallista perus ruokaa. Myös luomutuotteista voisin vähän karsia ja ostaa tilalle vaikka suomalaista. Niin ja ehdottomasti kaikki gluteenittomat valmisleivät pantaan, niissä voi säästää ihan hurjasti!

6. Pyörin mahdollisimman vähän kaupungilla kauppoja kierrellen. Tällä tavoin pystyn välttämään yllättävät ostohimotukset. Ihan turhaan menee Zaraan itseään kiusaamaan. :) Toki vaatteiden parissa työskentely altistaa myös aika hyvin houkutuksille, mutta kaikkea ei kuitenkaan tarvitse saada heti-nyt. Toisinaan kannattaa funtsia ostoksiaan pariinkin otteeseen. Tarviiko todella, tai onko asia ylipäänsä välttämätön?

IMG_3056

7. Sammutan valot. Ihan nolottaa myöntää kuinka paljon pidän valoja päällä ”turhaan”. Yleensä, kun tulen kotiin lyön tyyliin kaikki lamput päälle ja vielä telkkarin. Wc:ssä palaa melkein aina valot, todella typerää. Tähän kiinnitän nyt huomiota enenevissä määrin ja onneksi kevään myötä valoakin on enemmän, niin ei edes tarvitse juurikaan keinovaloa. Sähkölasku minulle tulee aika harvoin, mutta kyllä pienillä valinnoilla on silti vaikutusta.

8. Seuraan mitä ostan, kuinka paljon ja kuinka usein. Minusta ei ole miksikään kirjanpitäjäksi, joten seuraan lähinnä yleisellä tasolla mihin rahani hupenevat. En millään jaksaisi kirjata niitä ylös kuten ehkä kannattaisi. Uskon kuitenkin, että jo tietoinen päätös siitä, että nyt säästetään tekee itsestänikin pihimmän. Valitsen kohta luonnostaan niitä edullisempia vaihtoehtoja. :)

Millaisia säästövinkkejä teiltä löytyy? Säästättekö ennen lomaa erityisesti ja jos, niin mistä tingitte? :)

On my way

12 vastausta artikkeliin “Loma edessä: säästövinkkini!”

 1. Olen aina ollut säästeliäs, mutta nykyään olen sitä ehkä vähän liikaa. Meidän piti mieheni kanssa saada kahdessa vuodessä säästettyä 20 000 eli vuodessa se 10 000. Molemmilla on pienet peruspalkat eli säästäminen on erittäin vaikeaa! Säästämisen lisäksi tottakai vuokra, laskut, auton vakuutukset, bensa huoh.. :’D

  Nykyään mistä itse on pakko pihistää on ruoka ja se onkin mennyt siihen ettei iltaisin syödä oikeastaan mitään. Töihin tehdään aina edulliset eväät. Saatan käydä kylmässä suihkussa koska mietin etten ainakaan tuhlaa kuumaa vettä. Valot laitan päälle kun on aivan pakko ja monesti saatan olla hämärämmässä koska silmät tottuu hämärään jonka jälkeen näkee jo hyvin. Kirjotettuna nää kuullostaa tosi älyttömiltä ja mietin itsekkin että ei nyt noin turhista kannata pihistää. Kuitenkin kun koko ajan mielessä on säästösäästösäästö niin kummasti juurtuu mieleen kummalliset tavat :D

  • Kuulostaa aika hurjalta… Ei nyt millään pahalla mutta onko tuo enää mieleistä elämää? :( Itse en kyllä moiseen pystyisi enkä rahan takia tinkisi elämänlaadustani noin paljon.

 2. Elämäntyylisi vaikuttaa siltä että sinulla on paljonkin tiukentamisen varaa 😅 Monille meistä nuo luettelemasi kohdat on itsestäänselvyyksiä arjen juttuja 😊

  • Voi olla. :) Ajattelen kuitenkin niin, että elämä on tässä ja nyt. Haluan nauttia asioista, pitää kodin kauniina ja syödä hyvin. Toki kaikesta voi välillä tinkiä, mutta itse olen tämän tieni valinnut ja en tule vapaaehtoisesti ainakaan koskaan muuttamaan elämääni makaroni-jauheliha linjalle. Aikanaan siis sitäkin elämää eläneenä voin näin todeta… Kukin tinkii sieltä mistä tinkii ja toiset enemmän, toiset vähemmän.

 3. Laitan palkasta 450€ joka kk säästötilille heti kun palkka tulee. Sitten elellään sillä mitä jää sen jälkeen :) säästössä olevat rahat menee matkusteluun, matkustan niin usein kuin vain mahdollista ja niin pitkälle kuin mahdollista. Viimeksi oltiin Panamassa 5tähden hotellissa. Ai että mitä luksusta, yleensä en nimittäin hotelliin panosta koska siellähän käydään vain nukkumassa ;)

  • Kuulostaa hyvältä. :) Mielestäni tuollainen päämäärätietoinen säästäminen on todella arvostettavaa. Itselläni vaihtelee hyvin paljon. Jonain kuuna saatan säästää jopa tonnin, toisena pari sataa. Riippuu siis hyvin paljon kuukaudesta ja sen menoista.

 4. Mielenkiintoinen postaus!
  -Minä ajaan pyörällä sään salliessa -ei mene rahaa bensoihin.
  -Ulkona syöminen on sosiaalinen tilanne, yleensä viikonloppuisin, en siis käy peruslounasta syömässä arkisin.
  -Syön perusruokaa, viime aikoina olen jättänyt kaikki proteeiinipuddingit ym, niiden tilalle proteiinin lähteeksi mieluummin ostan kananmunia ja rahkaa. Ruoan laadusta ja varsinkin terveellisyydestä en minäkään tingi : ostan mitä tekee mieli.
  -En osta mitään palveluita, en käy siis kasvohoidoissa, hierojalla enkä laita ripsipidennyksiä. Manikyyrin teen itse, omistan geelilakkaussetin :)
  -En osta leikkokukkia lainkaan :)

  • Kuulostaa hyvältä tuo tapasi säästää. :) Minä en vaan voi luopua leikkokukista, en voi. ;) Ihan aikuisten oikeasti kukat maksavat viikossa 5-10 euroa (jos siis ostaa niitä edullisempia versioita), eli ei puhuta kovin suuresta summasta. Säästän sitten vaikka mieluummin siitä veskipaperista. :D

 5. Aina kun lueskelen sun tekstejä, niin tulee flashbackkeja omaan elämään. Monet tekstit kolahtavat omaankin arvomaailmaan ja mm koulutus- ja työhistoriasi kerrottua, olisi omakin teksti samanlainen :D pelottavaa…

  Itse olen ollut kohta työttömänä vuoden, jos ei muutamaa viikon työpätkää lasketa… Ja olen erittäin pihi nykyään. Olen oikeastaan aina ollut ja ei tulisi mieleenikään laittaa viimeisiä rahoja esimerkiksi meikkeihin tai satojen eurojen laukkuihin. Kaupassa vertailen aina kilohintoja ja vaatekaupoilla en ole käynyt about vuoteen. Muutaman vaatteen olen ostanut, nekin FB kirpparilta, pisteet näille! Minusta se halvin vessapaperi on ihan hyvää ja prisman sukat on kyllä ihan samaa asiaa ajavia kun vaikka kalliiden merkkivaatteiden vastaavat.

  Olen iloinen, kun saan satsata koiriini ja matkusteluun, mielummin lähden matkalle kun katselen vaikka monen sadan euron paitaa kotona :P

  Ihanaa kesää

  xx E

  • Hahah, aijaa. :D Hassua.

   Nämä ovat tosiaan valintoja. Itselleni arki on todella tärkeää ja se, että voin nauttia siitä. Mutta jokainen valitsee ne omat prioriteettinsa. Kenenkään tapa toimia ei ole mielestäni väärin. :)

 6. Hei! Minulla on pankissa sellainen ”säästöpossu”. Joka kerta kun käytät pankkikorttia toiselle tilille menee rahaa säästöön. Summan saa itse valita 1e eteenpäin. Sinne kyllä kertyy aivan huomaamatta vuoden aikana kiva summa!

  • Ai on, ihana. :D Mäkin haluan. Onko tuollainen ominaisuus Nordealla?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta