Miksi valitsen raakasuklaan?

Olen jo hyvin pitkään suosinut suklaahimotuksiini raakasuklaata. Markkinat kasvavat kokoajan ja valikoimat laajenevat. Enää ei tarvitse tyytyä siihen yhteen perinteiseen, vaan kokoajan ilmaantuu uusia makuja joita on höystetty milloin milläkin. Uusimpana himotuksena Leaderin marjoilla tuunattu raw choco. On muuten aivan mielettömän hyvää! Tavallisestihan nuo raakasuklaat ovat hieman paksumpia mutta tämä kyseinen choco on ohutta levyä, johon on eksynyt vieläpä niitä aitoja sattumia. Ainut miinuspuoli on se, että tämän levyn kanssa se parin palan hifistely on lähestulkoon mahdotonta…

IMG_3625

Miksi sitten ylipäänsä valitsen useimmiten raakasuklaan maitosuklaan sijaan? Ihan ykkössyynä tähän on se maidottomuus. Fazerin sininen on kunnon maitosuklaata, joka on tehty tavalliseen maitoon (ei esimerkiksi laktoosittomaan). Toisena tulee makutottumukset. Alan varmaan olla jo sen verran tottunut näihin ”luonnollisempiin” makuihin, että esimerkiksi tietyt raakasuklaat vaan maistuvat suuhuni paremmalta, kuin tuo sokerinen maitosuklaa. Jos maitosuklaata syö, voi oikein suorastaan aistia kuinka se on tehty  valkoiseen sokeriin, lehmän maitoon ja yleensä vielä voirasvaan. Aika harva ”tavallinen” suklaa sisältää esimerkiksi kaakaovoita, joka on mielestäni suklaan ehdoton kulmakivi!  Myös tummasuklaa on mielestäni parempi vaihtoehto kuin vaalea, vaikkakaan se ei missään nimessä sisällä yhtä paljon hyviä aineosia kuin raakasuklaa. Makuasioista ei voi tietenkään kiistellä mutta näin minä koen nykyään.

Moni kiroaa raakasuklaan hintaa, johon itse sanoisin, että laatu maksaa. Valkoinen sokeri on halpaa, joten sillä höystetyt herkut voivatkin täten olla edullisempia. Toista se on noiden raakasuklaan aineosien kanssa. Edullisemmin pääsee jos raakasuklaata tekee itse. Vaikka aineosat ostohetkellä hieman kirpaisevatkin, riittävät ne kyllä aika pitkään. Itse olen tehnyt raakasuklaata säännöllisesti jo pidemmän aikaa, mutta silti ostan toisinaan näitä kauppojenkin uutuuksia. Ihan  vaan puhtaasta mielenkiinnosta, sillä ideoita omaankin suklaan tekemiseen toisinaan kaivataan. Seuraavaksi voisinkin kokeilla nimenomaan marjoilla höystettyä chocoa, nam. Vadelmat toimisivat varmasti kotitekoisessakin erinomaisesti!

IMG_3618-2

Maun ja puhtauden lisäksi raakasuklaalla on paljon terveysvaikutuksia. Kaakao sisältää siis runsaasti antioksidantteja, jotka eivät raakasuklaassa tuhoudu (oikea kuumennuslämpötila). Myös sinkki, B-vitamiinit, kivennäisaineet, magnesium ja kalium ovat aineosia, joita tuo Jumalten ruoka sisällään pitää. Raakakaakao hellii kuuleman mukaan myös ihoa. Eipä siis turhaan puhuta, että raakasuklaa on terveys -ja jumalten ”ruokaa”. Raakasuklaa on ehdottomasti myös sellaista suklaata, jota voi hyvällä omallatunnolla nauttia päivittäin. Raakasuklaan koostumus on niin erilainen verrattuna perinteisiin karkkeihin, eli itse ainakin pidän sitä ihan vaan osana ruokavaliota. En näe kyseistä suklaata millään tavalla pahana, tai vaikka kehoon ylimääräistä keräävänä ravintona. On eri nauttia Geishaa päivittäin, kuin vaikka popsia viiden palan raakasuklaa-levy.

Mites sitten ne määrät? Aina puhutaan siitä parista palasta päivässä? Itse sanoisin tähän, että kannattaa tunnustella kuinka paljon raakasuklaata keho kaipaa. Itse olen esimerkiksi aika herkkä histamiinille jota raakasuklaa sisältää runsaasti ja sempä vuoksi saatan saada pahoinvointia jos erehdyn syömään tuota herkkua liikaa. Viiden palan patukka on minulle vielä ok, mutta jos lähdetään sitä ylittämään kehoni alkaa reagoimaan. Pariin otteeseen olen kärsinyt aivan järkyttävästä pahoinvoinnista raakasuklaan syönnin jälkeen jolloin totesinkin, että ehkä liika on aina liikaa… Joskus tuota vaan tekee mieli popsia hieman enemmän kuin laki sallii. :D Kyse ei tosiaan ole kuitenkaan siitä, että söisin jotain huonoa niin paljon, että tulee pahoinvointi vaan nimenomaan tuo histamiiniherkkyys.

Raakasuklaa on tosiaan itselleni lähestulkoon päivittäinen herkku ja valitsen sen aina, jos vaan mahdollista. Aito maku, terveysvaikutukset ja puhtaus ovat seikkoja jotka saavat minut rakastamaan kyseistä suklaata.

Mites teidän kohdallanne? Täällä on ihan varmasti muitakin kyseiseen terveyspommiin hurahtaneita? :)

On my way

3 vastausta artikkeliin “Miksi valitsen raakasuklaan?”

  1. mää syön ihan perus tummaa suklaata. raaka suklaa jotenkin kitkerää mun makuun:D tosin en oo maistellut kun cocovin ja pacari vai minkä merkkistä se nyt olikaan ja molemmat menetellyt, mutta pelkkä hintakin jo kirpasee niin pahasti lompakkoa. Raakasuklaa saattaa maksaa sen 4e/50g kun tummaa suklaata saa jo 1.7e/125g levyn! Itse rakastunut lidlin J D Gross appelsiini tumma suklaaseen 70%. ja sit Fazerin tumma leivontasuklaa 70% on kans ihan sika hyvää, molemmat maidottomia! huomasin että noissa raakasuklaissa on myös paljon sokeria jopa enemmän kuin monissa tummissa suklaissa. vaikka se onkin sitä raakaruokosokeria tai palmusokeria tai kookossokeria niin siltikin vain sokeria.

    • Tumma suklaa on myös hyvää ja ymmärrän pointtisi kitkeryydestä. :) Mieluummin kuitenkin tummempaa suklaata kuin sitä maitosuklaata, ainakin päivittäin nautittuna. Itse taas vaan rakastan raakasuklaata, nam!

  2. Tätä viestiä ei voi kirjoittaa sen kuulostamatta mainostamiselta… Mutta eihän 4e/50g ole kovakaan hinta. Meillä esim 70g suklaalevystä saa maksaa 15e, mutta sepä ei sitten sisälläkään mitään muuta kuin kaakaon ja sokerin. Ei lesitiiniä, ei vaniljaa, ei eläinperäisiä maitorasvoja, eikä mitään muutakaan turhaa ja ylimääräistä. Eikä varsinkaan halpaa kaakao-raaka-ainetta. Jos siis puhtaista ja laadukkaista tummista suklaista puhutaan, niin meillä niitä on. Edellämainittuja seikkoja tärkeämpi asia on kuitenkin maku. Edustamiemme suklaiden kaakaon alkuperä tiedetään tarkkaan ja ne on valittu makuvivahteidensa vuoksi. KAIKKI markettien (myös Lidlin) tummat suklaat sisältävät vaniljaa/vaniliinia, jolla peitellään halpojen raaka-aineiden makujen puuttumista ja luodaan sellaista vaniljan ”tuttua ja miellyttävää” makua. Kitkerän tumman suklaan tekeminenhän eri vaadi taitoa. Niin ja meidän suklaat on luonnostaan gluteenittomia, vegaaneja, laktoosittomia, maidottomia… kun niissä on vain kaakaota ja sokeria. Että on olemassa suklaita ja sitten on Suklaita. Ja sitten toki erikseen vielä raakasuklaita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta