Saako ventovieras kommentoida ulkonäköäsi?

Kun oltiin kuvaamassa näitä tässä postauksessa näkyviä asukuvia siskoni kanssa, kuvaushetken tuli keskeyttämään kaksi keskitukevassa humalassa olevaa kolme-nelikymppistä miestä. He pysähtyivät tietenkin kohdallemme ja alkoivat jutustelemaan tyylillä ”Hyvä perse, uuh”, ”sun pöksyt mätsää sun huulipunaan”, siskollani oli siis pinkit housut ja pinkkiä huulipunaa. Kommentointia tuli ja tyypit tulivat todella lähelle. Nämä kommentit eivät myöskään olleet mitään kohteliaisuuksia, vaan ehdottomasti enemmän sellaista suoraa seksististä heittoa. Ainakin minun korvaani.

IMG_3869IMG_3867

Noh, tilanne lopulta kärjistyi siihen, että sanottiin siskoni kanssa heille tuon peppukommentin kohdalla aika suoraan ja napakastikin ettei kiinnosta yhtään ja menkää pois. Siitähän nämä kaksi ärsyyntyivät ja tulivat todella lähelle naureskellen ja puhutellen kuinka heitäkään ei vi*tu yhtään kiinnosta. Jahas, kelkka kääntyi. Lopulta tilanne onneksi päättyi siihen, että me siirryttiin sivumpaan ja äijät lähtivät jatkamaan pienen kuittailun jälkeen matkaansa. Totesin kuitenkin jälleen kerran, että humalaisten kanssa tulisi olla aina vaan hiljaa. Et voi puolustaa itseäsi, sillä tilanne saattaa eskaloitua hyvinkin pahaksi. Naisena oltaisiin oltu aika alakynnessä vaikka puhutaankin tilanteesta, joka tapahtui päivänvalossa… Humalaiset ovat arvaamattomia.

Se miksi tästä nyt kirjoitan on se, että jäin jälleen kerran miettimään omaa reaktiotani. Itsehän en siis vaan voi yhtään sietää sitä, että naista jollain tapaa esinneellistetään. Joku voi ottaa tuollaiset kommentoinnit huumorilla tai vaikka kohteliaisuutena, mutta minä en  vaan osaa, voi, pysty kautta halua. Törmään nimittäin tuon kaltaiseen käytökseen jonkun verran jopa arjessani ihan selvienkin miesten toimesta, enkä pidä siitä yhtään. Se on halventavaa ja ala-arvoista. Ajattelen niin, että kenelläkään vieraalla ihmisellä ei ole oikeus tulla kommentoimaan minulle persettäni, saati heitellä mitään muuta vastaavaa kommentointia. Vislailukin on jo sellaista joka saa kiukkuni kasvamaan.

IMG_3914IMG_3862IMG_3906-2

”Huvittavintahan” tässä oli se, että siskoni kanssa reagoitiin tapahtuneeseen ihan samalla tavalla. Ollaan kyllä puhuttu asiasta aikaisemminkin ja meillä on hyvin vahvasti molemmilla tietynlainen feminismi takaraivossa. Kumpikaan ei pidä minkäänlaisesta miesten alentavasta kohtelusta tai naisen esineellistämisestä. Itselleni yksi syy siihen miksi pukeudun aika peittävästi nykyään on nimenomaan se, etten halua huomiota niiltä vääriltä ihmisiltä. En halua ällön limaisia kommentteja tai mitään kisutteluja ventovierailta. On eri asia kuulla näitä peppukommentteja vaikka miesystävältä, kuin ihan randomilta. Toisaalta en siis kyllä muutenkaan pidä mistään kovin paljastavasta, mutta osasyy asiaan on nimenomaan tämä. Mitä enemmän sinulla on vaatetta päällä, sitä turvallisempi fiilis sulla on.

Jonkun mielestä tämä on ehkä huolestuttavaa ja toisaalta, olen samaa mieltä. Jos mietitään vaikka tätä omaa asuani näissä kuvissa ja siskoni asua (joka oli oikeasti kyllä todella säädyllinen), niin jos tällainen asukin herättää seksuaaliviettejä niin mitä tekee sitten minihame ja korkokengät? En varmaan rehellisesti sanottuna pystyisi itse enää ikinä käyttämään tuollaista yhdistelmää Helsingin kaduilla. Eikä sillä, että haluaisinkaan mutta saitte varmaan pointista kiinni. Ja arjessanihan nämä kommentoinnit tulevat siis usein nimenomaan ihan farkku-tennariasun kanssa. Tänä päivänä ei siis tarvita oikeastaan mitään muuta, kuin ihoa myötäilevät farkut niin miehillä on jo oikeus kommentoida. Ja pahimmillaan vielä koskettaa.

IMG_3893IMG_3915-001IMG_3886

Farkut Levi`s / Kengät Inuovo / Laukku Zara / Paita H&M Coachella / Aurinkolasit EMP Finland

Voi olla, että jonkun mielestäni reaktioni on turhankin vahva. En vaan mahda itselleni mitään. Mielestäni jokaisen tulisi voida pukeutua kuten haluaa ja kulkea valitsemissaan vaatteissa vapaasti ilman seksuaalista häirintää. Ja jos mietitään, että minä olen kuitenkin jo kohta 29-vuotias, mutta minkälaista kommentointia 14-15 -vuotiaat minishortseihin pukeutuvat tytöt  sitten saavat? En halua edes kuvitella…

Mitä mieltä te asiasta olette? Miten te otatte seksistiset kommentit ventovierailta? Ärsyttävätkö ne vai saavatko teidät iloisiksi? Onko tuntemattomalla ylipäänsä oikeus kommentoida ulkonäköänne, kroppaanne tai asuvalintojanne?

On my way

23 vastausta artikkeliin “Saako ventovieras kommentoida ulkonäköäsi?”

 1. Joo, tuttu tunne, vaikka asutaankin pikkukaupungissa. Teini-ikäisen tyttären kanssa liikuttaessa saatiin eräältä humalaiselta keski-ikäiseltä mieheltä kommentti hyvästä perseestä, tyttärellä siis, joka on muodokkaampi kuin äitinsä. Enkä malttanut olla hiljaa, vaan annoin tulla täyslaidallisen vastinetta mokomalle huutelijalle, sain siitäkin äijältä palautetta. Tiikeriemo minussa siis hermostui jälkikasvunsa puolesta. Sama kuin naiset alkaisivat arvostelemaan miehiä: kato miten ruma naama ja entä kroppa!
  Tietty tytär siitä totesi, että olisit ollut hiljaa. Vaan kun en pystynyt, hupsheijakkaa!

  • No hyi, hyi. Miten kehtaa kommentoida vielä, kun huomaa että äiti on mukana? Todella ala-arvoista. Mielestäni todellakin hyvä, että annoit sen täyslaidallisen…

   Teini-ikäisille on tietenkin noloa moinen, mutta kyllä sen onneksi sitten vanhempana ymmärtää. :)

 2. Öö miksi sitten treenaat sitä bepaa salilla jos sitä ei saa kehua? Jätä välistä niin ei tule kommentteja :D

  • En mä sitä sen enempää treenaa kuin muutakaan kroppaa. :) Ihan tasapuolisuuden nimissä hyvä käydä koko kroppa treeniviikolla läpi. Mulla ei ole tätä perinteistä ”treenataan iso peppu” -meininkiä takaraivossani laisinkaan.

  • Sitä takapuoltahan treenataan just sen takia, että saadaan limaisia kommentteja humalaisilta äijiltä.. voi elämä!

 3. Mistä oot ostanu noi leviksen farkut ja mikä malli ja koko sulla on käytössä?:) istuvat super hyvin ja itselläki on saman tapaiset hakusessa!

  • Ne on Wedgie fit ja koko on 24. Nää on mun lempparit!! Omistan myös musta-harmaat saman mallin housut näiden lisäksi. Ne tosin ovat sitten taas ohuempaa ja joustavampaa kangasta vaikka sama malli. Nämä ovat hieman paksummat ”farkkumaiset”. Nää on parhaat <3

   Ja ostin Carlingsilta. :)

 4. Mielenkiintoinen teksti! Itse viihdyn shortseissa ja käytänkin niitä aina kun tarkenee. Välillä huomaan että joku saattaa tuijottaa, mutta harvemmin mitään huudellaan. Jos joku kommentoi sanon yleensä vain kiitti tai jos on törkeän oloinen niin sitten vain ignooraan.

  Ajattelen että minulla on oikeus pukeutua shortseihin tai korkokenkiin eikä silti kenelläkään ole oikeutta häiritä minua. En halua että jonkun huutelu rajoittaa vapauttani pukeutua miten haluan. Kuten olet itsekin huomannut, huutelijat huutelee vaikka olisi peittävät vaatteet. :)

  http://www.lily.fi/blogit/stuff-about

  • Tuo on hyvä pointti. :) Itse en muutenkaan viihdy kovin paljastavissa, joten niiden shortsien kanssa valitsen aina matalat kengät jos sellaiset puen. Mutta periaatteessa ei pitäisi muiden antaa häiritä omaa pukeutumista. Siinä olet täysin oikeassa.

 5. Minua ei vislailu tai huutelu haittaa, PAITSI jos huutelija on minua huomattavasti (yli 10 vuotta) vanhempi. Ironista tässä on se, että suurin osa niistä huutelijoista/vislailijoista on juuri huomattavasti vanhempia. Minua hävettää suunnattomasti, aina kun näin tapahtuu. Olen yrittänyt ottaa asian rennosti, koska tiedän että on myös naisia, jotka käyvät miehiin noin vain kiinni, eikä suurin osa niistä huutelijoista kuitenkaan tarkoita pahaa, mutta ei se silti kivalta tunnu.

  • Tiedän tunteen, se ei ole mieluisaa… Ja siinä tosiaan tulee vähän nolo olo itselle. Ei kiva ei. Ja toki naisetkin osaavat, etenkin ne vanhemmat… Mielestäni sekin on todella epäkohteliasta ja yhtälailla ei soveliasta.

 6. mielestänikenenkään ulkonäköä ei tulisi kommentoida se ei kuulu muille onko lihava laiha tatuoitu amputoitu käsi selluliittia tai arpia.pahin on jos joku luulee et olet raskaana vaikket ole!siis ei tuntemattomien kuulu puuttua.vihastuttaa koska itse saan esim uimahallin saunas kommenttejamiten olet noin laiha ym.mitä siihen voisanoa?ja mitä väliä se muille on?

  • Samaa mieltä. Jokaisen oma keho, elämä ja ulkonäkö. On epäkohteliasta sitä kommentoida.

 7. Tää on mulle sydäntä lähellä, osittain siksi että voin lähes satavarmasti odottaa jonkinasteista häirintää jos lähden ”ykkösissä” tai edes ”kakkosissa” ulos. Ennen huutelua kuullessani lamaannuin ja jotenkin ajattelin, että jos en reagoi mitenkään, se loppuu. Silti aina tuntui niin nololta. Nykyään vaan suutun huutelusta ja tuijottelusta niin paljon, että tuijotan takaisin ja lasken mielessä johonkin tiettyyn lukuun saakka jonka jälkeen toimin ja teen jotain. Ne, jotka puolustavat tälläista käytöstä tyyliin ”no ei tarvii ottaa itteensä/no noin miehet joskus käyttäytyy/ottaisit kohteliaisuutena” eivät ymmärrä ongelman ydintä. Joku seksuaalinen huutelu ei ole kohteliaisuus eikä sitä sanota kohteliaisuutena. Parhaita on nää jotka sanovat ”uuh v*ttu kun kuuma muija lähe panee” tms, ja jotka torjutuksi tulleena heittävät perään ”no haista ite v*tun huora!!” -> täydellinen esimerkki siitä et it was never a compliment.
  Voisin puhua tästä vaikka kuinka kauan mutta tässä on pari hyvää linkkiä aiheesta:

  http://everydayfeminism.com/2012/10/5-excuses-for-street-harassment-we-need-to-stop-making-now/
  ”Because it (street harrassment) is motivated by the harasser’s desire to assert power over the harassee and not by sexual attraction, it has little to do with what the harassee looks like”

  http://www.csmonitor.com/Commentary/Opinion/2011/0418/Street-harassment-of-women-It-s-a-bigger-problem-than-you-think

  • Itse myös teen yleensä sen, että olen kuin en kuulisikaan. Toine tapa on katsoa nimenomaan murhaavasti. Joskus olen tainnut heittää jopa, että haista vittu ja kerran, kun autosta huudeltiin mulle kadulla kulkiessani niin näytin keskaria. :D Ärsytti vaan niin paljon!!

   Huutelu ei tosiaan ole kohteliasuutta vaan se on kaikkea muuta. Siitä tulee halpa olo ja se on kaikin tavoin noloa ja ikävää. Toivon, että nämä huutelija miehet oikeasti tajuaisivat kuinka väärin se on. Sillä ei myöskään varmasti saada naista kellistettyä… Tai ei ainakaan itseään kunnioittavaa naista.

 8. Itse en oikein osaa samastua tuohon koska mulle ei ole ikinä koskaan huudeltu, kommentoitu tai vislailtu. Olen kuitenkin jo 30 v ja silti en ole tähän törmännyt. On minua kauniiksi väitetty mutta ei tuntemattomien taholta. Ottaisinkin sellaisen ehkä kohteliaisuutena, en tiedä. Kyllä se huutelu ja huomio joka tapauksessa tod näk neljänkymmenen jälkeen vähenee ja joillekin se taas on ollut murheen paikka.

 9. Huuteluun/vislailuun yleensä tulee reagoitua vain vihaisella katseella, mutta herranjestas jos äijä koskee luvatta ? Useammin kun kerran on käynyt niin , että baarissa tulee tuntematon mies puristamaan tai läpsäisemään takapuolta ?! Siinä meinaa kyllä palaa päreet pahemman kerran .. Enkä edes ole minihameiden tai -shortsien käyttäjä vaan useimmiten päällä joku siisti mukava mekko. Ja vaikka olisinkin niin ei silti oikeuta tuollaiseen. Mikähän ihme saa miehen ajattelemaan että tuntematonta kohtaan voi käyttäytyä näin..

  • JOO?? Siis mistä nää äijät on saaneet päähänsä, että esim. baarissa / ruuhkaisissa yleisötapahtumissa tms. on ihan ok tarrata vaikka perseestä kiinni? Välillä kun näin on sattunut itselleni tai vaikka ystävättärelleni, oon ihan kääntynyt sen puristelijan puoleen ja kysynyt millä oikeudella hän koski. Aika usein saa vastaukseksi että ”no oot hyvännäköinen” tai ”pistit silmään”, mikä olis paljon kivempi sit mieluummin KUULLA kuin tuntea. Huoh! Välillä nää äijät myös suuttuu ja alkaa haukkumaan, mikä on ihan älytöntä :D
   Viime kesänä olin ottamassa rauhallisessa puistossa aurinkoa, kun joku mies tuli juttelmaan, että oli oikein parvekkeelta katsonut että ”nyt on nainen mun mieleen” ja MINUA VARTEN tuli ulos juttelemaan. Siinä sitten makasin bikineissä nurmikolla, kun tää mies seisoo ja skannaa mun kroppaa vieressä. Asetelma oli jotenkin vaan niin epämukava ja sanoin ihan suoraan, etten ole nyt juttutuulella. Mies jatkoi vielä, että onko miesystävää ja kun vastasin myöntävästi ja yritin jatkaa kirjani lukemista, hän kurottautui luokseni ja heitti käyntikorttinsa ”soittele, jos tarvitset selänpesijää”. Bläh… ehkä toi tilanne olis jonkun mielestä ihan miellyttäväkin, mutta mulle tuli sellainen olo, että olin puistossa kuin jossain näyteikkunassa :D

   Kiitos Jutta tästä postauksesta, asiasta ei voi puhua liikaa!

  • Hyi, niimpä. Koskeminen on jo niin törkeää, että siinä kohtaa saisi melkein jo läimästä tätä koskettelijaa. Todella ala-arvoista. Ja tuon kaltaiset vastaukset vielä ala-arvoisempia, hyi!!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta