Lounastottumuksia ja herkullinen reseptivinkki

Minulta toivottiin joku aika sitten postausta siitä, mitä syön nykyään lounaaksi. Lounasvinkkejä, ideoita ja ylipäänsä reseptejä. Tänä päivänä syön pääosin lounaani kotosalla (tai ainakin pyrin siihen), sillä päivittäin ulkona syöminen tulee hyvin kalliiksi ja koko hommasta katoaa se ”juttu” jos aina syö valmista. Niinä päivinä, kun olen lounas-aikaan Kampissa töissä ostan usein jotain 7-8 euron hintaista valmiina (en siis eineksiä).

Tämä oikeastaan siksi, että inhoan eväiden tekemistä ja kantamista. Yleensä siinä vaiheessa, kun avaan eväsrasian ei tee yhtään mieli sitä mitä olen valmiiksi tehnyt. Tämä on hassu juttu, mutta pidän oikeastaan vaan ja ainoastaan tuoreesta ruoasta. Sellaisesta, joka on vasta valmistettua. Mulla menee niin helposti ruokahalu kokonaan jos ruoka on yhtään eilisen makuista tai ehkä jollain muulla tapaa sellaista, että se on seissyt tai vaikka vetistynyt.

IMG_5016

Ajattelin aloittaa postaussarjan, jossa kerron hieman lounaistani ja millaisia valintoja teen arjessani. Olen hyvin pitkälti fiilis syöjä ja en koskaan enää voisi syödä päivittäin kanaa (syön sitä itseasiassa enää vaan harvoin) ja kasviksia. Niin tylsää. Ruoan pitää olla vaihtelevaa ja aidosti maistuvaa. Käytän paljon erilaisia tuoreita raaka-aineita ja jonkun verran myös kokeilen uusia juttuja. Itselleni tärkeintä on, että ruoka maistuu ja sitä syö mielellään. Minä, kun elän syödäkseni eikä päinvastoin. 🙂

Yksi ehdoton suosikkini vuodesta toiseen on uunilohi. Havahduin tässä yksi päivä siihen, että olen syönyt lohta viimeksi liian kauan aikaa sitten. Osittain tämä johtuu siitä, että asun nykyään yksin ja itselleen lohen kokkaaminen on haastavampaa. Tai niin sitä luulisi! Löysin nimittäin S-Marketista pienempiä paketteja lohta ja nimesinkin ne samantien ”sinkkuloheksi”. Tuollaisen pienen palanhan laittaa helposti itselleen ja jaksaapi vielä syödäkin saman päivän aikana. Siihen kylkeen sitten raikas salaatti tai uunikasviksia niin avot!

IMG_5003

Herkullinen uunilohi 1:lle:

  • Sinkku slaissi lohta
  • Sitruunapippuria
  • Mustapippuria
  • 1/2 sitruunanmehua ennen uunia ja toinen puolikas uunista oton jälkeen.

Raikas mansikka-feta salaatti:

  • 1/4 Fontana laktoositonta fetajuustoa
  • 1 avomaakurkku
  • Tomaattia
  • Jäävuorisalaattia
  • Tuoreita mansikoita
  • Oliiviöljyä
  • Tummaa balsamikastiketta

Paistetaan lohi uunin keskitasossa 180-200 asteessa kypsäksi ja sillä välin väsätään salaatti. Nautiskellaan sitruunaveden kera!

IMG_5019

Joku tarkkasilmäinen ehkä bongasi reseptistäni myös fetajuuston, josta ajattelin sanoa muutaman sanasen. Nyt tosiaan, kun lihaa on tehnyt vähemmän mieli olen alkanut kaipaamaan ruokavaliooni juustoja. Olen niistä kyllä aina pitänyt mutta etenkin viime aikoina jonkun sortin fetahimo on iskenyt. Olen aika monet sellaiset jo testannut kunnes löysin Ässän hyllyltä Fontanan aitoa kreikkalaista laktoositonta fetaa. Päätin ostaa kokeeksi, sillä muistan kuinka lomareissuilla tuo kreikkalainen juusto ei koskaan aiheuttanut vatsanväänteitä.

Feta maistui todellakin aidolle fetalle ja oli ihan super hyvää mansikoiden ja balsamikastikkeen kanssa, nam. Vähän vatsaa kyllä kipristeli ruokailun jälkeen mutta kyse saattoi olla myös mansikoista joita hupeni lopulta koko paketillinen illan aikana. Tällaista testailua tämä on. Olisi nimittäin ihanaa jos vatsa alkaisi pikkuhiljaa sietämään enemmänkin laktoosittomia tuotteita, sillä välillä niitä on kiva syödä osana muuta ruokaa tai reseptejä.

Onkos täällä muita uunilohen ystäviä? Miten te tykkäätte lohenne nautiskella? 🙂

Kommentit (6)
  1. Heippa,
    Itsekin lehmänmaidosta vatsanväänteet kärsivänä suosittelen kokeilemaan sellaista lampaan/vuohenmaitoon tehtyä fetaa. Ja vieläpä aika monesti löytyy ihan Pirkka/Rainbow-versiot myös noista ns. aidoista fetajuustoista! 🙂

    1. Pitää hei kokeilla (vaikka voi olla, että aikanaan kokeillut tuotakin vaihtoehtoa). Jaksan nyt vaan uskoa, että vatsani jo sietäisi hieman paremmin maidosta tehtyjä asioita ja toivoa antaa jokainen kokeilu jolloin laktoositon ei oireita aiheuta. 🙂 Kiitos sulle vinkistä!

  2. näyttääpä hyvältä! ite oon kans fetahullu… valiolla on hyviä laktoosittomia fetajuustoa, jos haluaa suosia suomalaista 🙂

    1. Eikö. 😉 Itseasiassa halusin nimenomaan kokeilla kreikkalaista, koska heidän juustonsa eivät vatsalleni minkäänlaisia oireita aiheuttaneet. 🙂 Mutta Valiolta löytyy varmasti myös hyviä vaihtoehtoja. Pitää ensi kerralla tarkemmin tutkia tuota juustohyllyä.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *