Sä näytät liian laihalta

Monikaan ei varmaan voinut olla huomaamatta kuinka Sannia ja tarkennettuna hänen vartaloaan myllytettiin eilen somessa. Ja tänään homma varmaan jatkuu. Laulajasta oli napattu kuva lomamatkalla ja tämä kuvahan aiheutti sitten järkytystä eri somekanavissa (jos kuva ja asia mennyt ohitse, Iltasanomien juttu täällä). En ota nyt kantaa siihen onko nainen laihtunut vai ei, mutta haluan ylipäänsä pohtia sitä, onko laihuutta oikeus kommentoida, arvostella tai kauhistella. Miksi hoikkuus mielletään aina samantien anoreksiaan tai muuhun syömishäiriöön? Miksi hoikkia on lupa arvostella mennen tullen, toisin kuin ylipainoisia?

IMG_5268

Kuten olen blogissani aikaisemminkin maininnut, itse olen varustettu hoikalla geeniperimällä. Vanhempani ovat hyvin hoikkia, samoin siskoni. Toinen vanhemmistani syö päivittäin sokeriherkkuja ja on silti laiha. Tämä ei siis ole mitenkään tavatonta, koska jokaisella on ne geeninsä, jotka määräävät esimerkiksi aineenvaihdunnan vauhdin. Toisilla se nyt vaan on yksinkertaisesti nopeampi, kuin toisilla. Aina ei ole kyse syömishäiriöstä jos saman pullan kanssasi puputtava ei saakaan sitä lisäkiloa kroppaansa.

Itse kärsin aikanaan laihuudestani todella paljon, sillä se oli nimenomaan muille ongelma. Mielestäni onkin jännä juttu kuinka helposti muut ihmiset saavat sinut tuntemaan, että oletkin vääränlainen. Jos mietitään, että laihoja ei kommentoitaisi laihoiksi, tuskin he siihen edes huomiota kiinnittäisivät? Kaikki on kiinni siitä kuinka jengi arvostelee ja osoittaa sormella. Millainen sinun sitten tulisi olla, että olisit TÄYDELLINEN? Ja miksi tulisi olla täydellinen? Kuka sen täydellisyyden määrittelee?

IMG_5255-001

Olen törmännyt paljon myös siihen, että ylipainoisista ei ole lupa sanoa poikkipuoleista sanaakaan, mutta laihuutta kyllä saa päivitellä. Laihuus nimittäin on ”tavoiteltava olotila”, joten siihen liittyvä kommentointi tulee ottaa kehuna. Mitä?! Tämä on asia joka minua on aina ihmetyttänyt. Kuinka joku voi ajatella, että sana ”laiha” on jollain tavalla positiivinen kehu? Ehkä ylipainoiselle ”olet laihtunut muutaman kilon” on tätä, mutta jo muutenkin hoikalle ihmiselle tuollainen kommentointi on nimenomaan haukku ja siitä tulee vaivaantunut olo. Tai näin ainakin minun kohdallani, koska laihaksi minua nuorempana nimenomaan haukuttiin. Jos haluat sanoa jotain positiivista niin muotoile se vaikka ”näytätpä hyvältä” tai muulla vastaavalla tavalla. Ja tämä pätee nyt siis  ihan jokaiseen, koosta riippumatta.

Mielestäni elämässä on ylipäänsä ikävää, että ihmiset keskittyvät sen positiivisen sijaan löytämään toisistaan aina jotain negatiivista. Ulkonäkö on helppo targetti, kun ei tunneta henkilökohtaisesti. Jos Sanni olisi vaikka lihonut muutaman kilon, olisi siitäkin varmasti tullut kommentointia kuinka on nyt turvonnut plaa plaa. Aina on huono eikä mikään tunnu riittävän. Ja jos itselleen riittää, ei kelpaa muille. Aina vedotaan siihen kuinka sitä on huono esimerkki nuoremmille. Millainen sitten olisi se täydellinen esimerkki? Jokainen meistä on vajavainen joten mielestäni sellaista ei ole olemassakaan.

IMG_5261-002

Jokaisella meistä on ne omat kauneusihanteemme. Sen lisäksi, useampi meistä tuntee myös oman vartalonsa ja tietää millainen se on. Toinen joutuu halutessaan näkemään hieman enemmän vaivaa pitääkseen sen tietynlaisena, kuin vaikka toinen. Ei jokaista meistä ole tarkoitettu huippumalliksi tai kehonrakentajaksi. Osalle vartalon ulkomuodolla ei ole minkäänlaista merkitystä. Mielestäni tärkeintä on se, että elämme terveessä kehossa. Kehossa jossa voimme hyvin päivittäin ja olemme onnellisia. Ihan sama onko se nyt jonkun toisen mielestä liian muodokas, löysä, luuranko, lihaksikas tai mitä vielä. Tärkeintä on se, että itse viihdymme sillä mehän elämme sen kanssa päivittäin. Toisinaan ihmettelenkin miksi ihmeessä vaikka minun kokoni tai ulkomuotoni on ongelma juuri sinulle? Eikö se ole tärkeintä, että itse tykkään elää vartalossani?

IMG_5267

Kengät Inuovo / Farkut Levi`s / Paita Zara / Aurinkolasit H&M / Laukku Furla / Käsikoru Indiska

Tämä on aihe josta voisin jauhaa vaikka kuinka pitkästi. Toisinaan se saa karvani pystyyn ja niin kävi nimenomaan tässä Sannin tapauksessa. Antakaa ihmisten olla ja nauttia elämästä, tässä tapauksessa siitä varmasti ansaitusta lomasta. Ihailkaa vaikka niitä kauniita maisemia lomakuvissa henkilön arvostelemisen sijaan.

Heräsikö teillä ajatuksia aiheesta? Onko laihuutta mielestänne ”oikeus” kommentoida? Oletteko ehkä itse kokeneet arvostelua ulkomuodostanne?

Kommentit (42)
  1. Mäkin sain kuulla muutamia vuosia sitten kommentteja ulkonäöstäni, kun olin aloittanut säännöllisen liikunnan. Pahin kommentoija oli yksi pitkäaikaisimmista ja silloinen paras ystävä, joka kommentoi mm. ”hyi ku oot laiha”, ”eihän sua kohta enää ees näe ku oot niin laiha” ja ”hyi mitkä tikkujalat sulla nykyään on”. Nimenomaan tuo hyi-sanan käyttö ärsytti aivan valtavasti, ihan kuin olisin ollut jotenkin vastenmielinen, vaikka olin normaalipainoinen – joskin entisestä noin 5 kg kiinteytynyt. Silloin hänellä oli myös tapana lisätä Facebookiin musta tosi epäedustavia kuvia, jossa mulla saattoi olla silmät kiinni tai vaan rehellisesti huono ilme – ja tämä oli ihan systemaattista. Kaverini itse on on aina ollut hieman pyöreämpi – ei mikään ylipainoinen, mutta pehmeämpää tekoa kuitenkin. Tämä kaikki lähipiirin kommentointi tuntui tosi pahalta ja muistan pahoittaneeni mieleni pitkäksi aikaa. Lopulta tulin itsekin vainoharhaiseksi painoni suhteen ja lihoin takaisin edellisiin lukemiini eli annoin pömppövatsan tulla takaisin. Ulkonäön kommentointi loppui kuin seinään, mutta mietin edelleenkin siltä, olenko rehellinen itselleni. Kelpasin tuolloin itselleni paremmin, mutta en muille. Kunpa vain tulisi hyväksyttynä sellaisena kuin on. Hankala asia.

    1. Todella ikävää kuulla. 🙁 Olisiko tuollainen kaveri oikeasti aika heittää yli laidan? Näin karrikoidusti sanottuna. Ihminen joka ei pysty iloitsemaan kanssasi ja tekee tuollaista sinua kohtaan ei mielestäni ole todellinen ystävä. Itse en ainakaan haluaisi tuollaisen ihmisen kanssa aikaani viettää. Todella ikävää.

      Sinuna ottaisin fokukseen oman hyvinvoinnin ja elämän. Tekisin elämästä sellaista, kuin sen itse tahdon olevan. Unohtaisin muut ihmiset ja keskittyisin miettimään mitä minä haluan. Jos koet, että voit paremmin hieman hoikemmassa kehossa niin sitten se on niin. Ihan turhaan lihotat muiden vuoksi jotta saisit hyväksyntää. Sama pätee taas päinvastoinkin.

      Paljon tsemppiä ja älä tosiaan unohda itseäsi!

  2. Itsekin olen aina ollut laiha, ja kärsinyt siitä aikuisikään asti, olen saanut myös koko nuoruuteni kuulla ikäviä kommentteja, vaikken sairaalloisen laiha ole koskaan ollut.. Ja pidin itseäni just vääränlaisella.. Nyt 30 vuotiaana ja salilla muutaman vuoden käyneenä olen tyytyväinen kroppaani, edelleen olen painoindeksin mukaan alipainoinen jos sali jää vähemmälle, mutta ei haittaa enää yhtään ja viihdyn kropassani erittäin hyvin, näytän myös monen mielestä ainakin 5v nuoremmalta mikä on tietysti plussaa 🙂 Mulla kans näkyy parin päivän huono syöminen heti kropassani mutta palautuu nopeasti normi mittoihin 🙂 Työelämässä olen myös saanut kuulla ikäviä kommentteja ylipainoisilta elämäänsä kyllästyneiltä naisilta, varsinkin kun noudatan vähähiilihydraattista ruokavaliota, jota olen jo 7v noudattanut eikä paino ole sillä laskenut, vaan päinvastoin noussut saliharjoittelun myötä muutaman kilon, tämä ruokavalio ei siis liity painoon mitenkään mutta normalisoi hormonitoimintaani ja helpottaa sitä kautta monia vaivoja. Siitäkin on tullut ihmettelyä kun eihän mun tarvii kattoa mitä suuhuni laitan, en jaksa alkaa kaikille enää sitä selittelemään kun ei mun tarvii, kylläpäs ne muiden syömiset aina jaksaa kiinnostaa hohhoijaa 😀

    1. Sama täällä. Salin avulla kroppaan on saanut kivasti muotoa vaikka monen mielestä olen silti varmaan edelleen ”sopimaton”. Onneksi oma itsetunto on kuitenkin kehittynyt ja vaikka en olekaan jokaisen silmään täydellinen, pidän vartalostani nykyään enemmän kuin vaikka kymmenen vuotta sitten.

      Tuollainen ylipainoisten kommentointi on kyllä epäkohteliasta, oli kommentoija siis normipainoinen tai nimenomaan se ylipainoinen. Ala-arvoista ja naurettavaa. Itsekin vuosia sitten tuota paljon kuulin (hoito-alalla) mutta onneksi nykyään olen työpaikassa jossa ei olisi puhettakaan, että tuollaista tarvisi kuunnella.

      Paljon tsemppiä ja ei tosiaankaan välitetä muiden puheista. 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *