Suolisto on paras ystävämme

Sanasta suolisto tulee aivan liian helposti mieleen jotain ällöttävää, sellaista josta varsinkaan nainen ei saisi puhua. Aika moni suomalainen kuitenkin kärsii jonkun sortin vatsavaivoista. On ripulia, ummetusta, pahoinvointia, turvotusta, närästystä… Lista on loputon. Oireita kuitenkin liian usein vähätellään, salaillaan tai jopa häpeillään. Onhan se nyt noloa jutella työkaverin kanssa ripulista tai siitä kuinka ilmavaivat kiusaavat kroppaa päivittäin. Onko lopulta kuitenkin helpompi elää ikuisesti vatsavaivojen kanssa kuin, että saisi niihin avun?

IMG_5740-004

Kuten blogiani pitkään lukeneet tietävät, kärsin muutama vuosi sitten aika rankoistakin vatsaongelmista. Omalla kohdallani ongelman tiedostaminen ja se, että elämä jatkuvan turvotuksen ja sekaisin olevan vatsan kanssa ei ole normaalia vaati aikaa. Oireisiin nimittäin tottuu aika nopeasti ja niitä tulee nimenomaan vähäteltyä. Siinä vaiheessa, kun suolisto voi todella huonosti ja omalla kohdallani kuvioihin tuli myös pahoinvointi, tajusin ettei kaikki ole ok. Vatsa oli niin herkässä kunnossa, että sain pelätä jatkuvasti mitä uskallan syödä ja/tai mitä en.

Tänä päivänä, kun olen käynyt ”parantumisprosessia” jo kahden vuoden ajan, en voi kuin todeta, että onneksi hain apua. On mielestäni ihan naurettavaa miksi näistä asioista ei puhuta enemmän? Suolisto on kuitenkin kehomme tukipilari ja oikeasti koneisto jonka reistaillessa reistailee koko kroppa, aivoja myöten. Terve suolisto on kaiken A ja O. En voi puhua olevani terve jos vatsani on päivittäin turvonnut tai sekaisin ja tämä on valitettavan yleistä. On normaalia, että vatsa toisinaan reagoi ruoka-aineisiin mutta jatkuva reagoiminen kertoo kyllä ehdottomasti ongelmasta, jolle on syytä tehdä jotain. Oireiden syy voi olla vääränlainen ruokavalio, yliherkistyminen tietyille ruoka-aineille, antibioottikuurien aiheuttamat suoliston bakteeritasapainoin heittelyt, ärtynyt paksusuoli, hiiva, pH-epätasapaino ja mitä vielä? En ole lääkäri tai ravintoterapeutti mutta sen verran olen aiheeseen aikanaan perehtynyt, että kutakuinkin tiedän mitä oireita mikäkin aiheuttaa.

IMG_5752-2

Mitä suolistomme sitten kaipaa? Miten voimme pitää sen terveenä ja hyvinvoivana? Itse uskon lähtökohtaisesti siihen, että kaikki vaikuttaa kaikkeen. Olemme kokonaisuus. Stressitön ja rento elämänasenne ovat mitä parhaat lähtökohdat hyvinvoinnillemme. Siihen kylkeen vielä terveelliset elämäntavat ylipäänsä niin avot. Itse pyrin miettimään suolistoa parhaana ystävänäni, mitä se haluaa ja mistä sille tulee hyvä olo? En lähde ärsyttämään sitä tieten tahtoen esimerkiksi jälkiuunileivällä, jonka olen monet kerrat todennut olevan pahasta. Myöskin mm. valmisruoat ja einekset jäävät kaupan hyllylle.

Terveellisten elintapojen lisäksi suosittelen jokaiselle ehdottomasti myös probiootteja! En niitä apteekin halvimpia vaan vaikka mieluummin hieman arvokkaampia sellaisia. On nimittäin olemassa maitohappobakteereja ja sitten näitä oikeasti tehokkaita ja suojaavia Probiootteja. Itselläni on käytössä Luontaistukulta saatu puteli mutta sen lisäksi voin suositella esimerkiksi Biomedin tuotteita. Niissä on ehdottomasti hinta ja laatu kohdillaan! Myös entsyymeistä on ollut ainakin omaan ruoansulatukseen apua, eli suosittelen ehdottomasti jos kärsii suolisto-ongelmista.

IMG_5771-001

Se mikä tässä kaikessa on kuitenkin lohdullinen ja hyvä juttu on se, että suolistolla on mahdollisuus eheytyä (mikäli mitään vakavaa sairautta ei ole löydetty). Suoliston ongelmista nimittäin useimmat on hoidettavissa ihan elämäntapamuutoksilla, niillä paremmilla valinnoilla. Itse voin ainakin käsi sydämellä ja kiitollisena todeta, että oma suolistoni on eheytynyt näiden kahden vuoden aikana hurjasti! Uskon kaiken johtuvan siitä, että lähdin parantamaan suolistoni kuntoa ihan sieltä ruohonjuuritasolta. Alkuun karsin kaikki mahdolliset häiriötekijät ja lopulta hain itselleni sopivaa ruokavaliota. Suolistoni sai mahdollisuuden eheytyä.

Useinhan on nimittäin kyse siitä, että suoliston limakalvo on tulehtunut tai nukka muuten vaan huonossa kunnossa. Tämä tila on kuitenkin yleensä hoidettavissa ja siksipä kehoitankin jokaista vatsavaivoista kärsivää ottamaan ohjat omiin käsiinsä ja hakemaan apua. Oireista ei kannata turhaan kärsiä! Ensin toki kannattaa vierailla lääkärissä ja poissulkea mahdolliset sairaudet. Jos olet ”terve”, käänny ravintoterapeutin puoleen. Heistä voin suositella lämmöllä etenkin Annika Havastetta, hän auttoi minua alkuun parantumisprosessin kanssa. Tänä päivänähän on toki helppo kokeilla myös itsehoitoa (netti pullollaan vinkkejä) mutta jos sekään ei auta niin suosittelen apukäsiin turvautumista. Ei kannata jäädä yksin ongelman kanssa.

IMG_5708-003

Kiteytettynä vielä loppuun omat suositukseni keinoista, joilla pitää suolisto hyvinvoivana:

  • Säännöllinen ruokarytmi. Ei liian pitkiä ruokavälejä mutta ei myöskään jatkuvaa napostelua.
  • Ruoan kunnollinen pureskeleminen ja syömiseen keskittyminen. Omalla kohdallani tämä on haaste etenkin niillä vartin tauoilla, joilla pitää parhaassa tapauksessa hakea safka ja vieläpä syödä se. Kostautuu muuten jälkikäteen kivana närästyksenä ja ikävänä tunteena ylävatsalla.
  • Terveellinen ja monipuolinen ruokavalio. Älä rajaa liikaa (ainakaan lopun elämän tähtäimellä) ja valitse hyvin. Välillä toki saa herkutella, eli iso EI kaikenlaisille kitukuureille.
  • Unohda laihdutus ja miinuskaloreilla painaminen. Suolistolle ei tee hyvää omenoilla eläminen, vaan se kaipaa myös kunnon ravintoa. Hyviä rasvoja!!
  • Muista probiootit, laadukkaat sellaiset.
  • Juo runsaasti vettä, vähintään 1,5 litraa päivässä.
  • Älä kiusaa suolistoasi. Jos vatsasi ei kestä kermajäätelöä, kokeile maidotonta sorbetti vaihtoehtoa. Mielestäni vatsan ehdoin tahdoin kiusaaminen on täysin turhaa! Toki voit vaikka kuukauden päästä kokeilla pienellä määrällä uudestaan, jolloin se joko onnistuu tai sitten ei. Suoliston kunnon paraneminen vaatii pitkäjänteisyyttä.
  • Nuku riittävästi, uni on lääke vähän kaikkeen.
  • Rakasta suolistoasi ja kehoasi. Kohtele sitä hellästi ja rakkaudella.

Kärsiikö moni teistä sitkeistä vatsaongelmista tai oletteko ehkä joskus kärsineet? Millaisin keinoin te olette saaneet suolistonne kuntoon? Heräsikö ajatuksia aiheesta?

Kommentit (14)
  1. Oletko ”kemisti” nyt ihan tosissasi siitä, etteikö ravinnon ph:lla ole mitään vaikutusta? On totta, että ihmisen elimistön puskurit pyrkivät kaikin keinoin pitämään ph tason optimaalisena. Mutta miettivätkö nämä kemistit mihin kroppa laitetaan, jos se joutuu päivä toisensa jälkeen puskuroimaan pitääkseen tason oikeana? Ihmiset laittavat elimistönsä rankkaan työhön sen sijaan, että söisivät sille sopivaa ravintoa, joka auttaa sitä ylläpitämään oikeaa PH-tasapainoa.

    Ph-ruokavalio onkin kehitetty juuri tätä näkökulmaa silmälläpitäen. Ei kukaan usko, että syömällä hirveästi hapanta ruokaa (mm. maitotuotteita ja lihaa) elimistön PH-taso muuttuu radikaalisti. Fiksut kemistit taas käsittäneet asiat ihan väärin.

  2. Jaahas, joku (hullu?) kemisti on saanut näköjään pahemman luokan auringonpistoksen..

    Näissä blogeissahan on nimenomaan tarkoitus jakaa lähinnä omia kokemuksia ja näkemyksiä asioista.. Ja tämän kirjoituksen pointtina oli käsittääkseni antaa vinkkejä omien kokemusten pohjalta samoista oireista kärsiville..(?)
    Ja ihan yleisesti ottaen, jos joku nyt sattuu ottamaan kirjaimellisesti kaiken mitä netissä kirjoitetaan kyseenalaistamatta mitään, taitaa siinä vaiheessa olla lukijassa, eikä kirjoittajassa vika.

    Omasta kokemuksesta, noin 20 vuotta vatsaongelmien kanssa kamppaileena, about kymmeniä kertoja lääkärissä ilman apua käyneenä voin todeta, että nimenomaan ruoansulatusentsymeistä, ja itseasiassa PH-dietin kaltaisesta ruokavaliosta olen saanut suuren helpotuksen oireisiini. Eikä muuten kukaan lääkäri KOSKAAN maininnut, että vika voisi olla ruokavaliossani (mikä oli silloin ”terveellinen”, eli suomalaista ruokaympyrää vastaava) tai esimerkiksi hapettomassa vatsassa. Diagnoosiksi sain minäkin aikanaan ärtyvän suolen oireyhtymän, ja muistan ikuisesti kuin lääkäri totesi, että: ”tämän asian kanssa on vain elettävä”. Tuolloin olin jo hieman kerennyt perehtyä ravintoasioihin omatoimisesti ja lääkäriltä tiedustellessani viljatonta kokeilua, oli vastaus ”Ei missään nimessä kannata kun ei kerran keliakiaa ole ja jotta saat kuitua riittävästi”.. Nykyään olen todellakin kiitollinen, etten häntä uskonut, vaan etsin lisää tietoa netistä googlettamalla. Nimenomaan viljat ruokavaliosta karsimalla sain jo valtavan helpotuksen olooni ja nyt muutenkin ruokavaliota puhtaammaksi muuttamalla olen päässyt miltei kaikista vaivoista eroon.

    Näiden kokemusten myötä (mitä siis ravitsemusasioihin tulee), minulle on suoraan sanottuna aivan sama mitä mitkäkin lääkärit jne kotikemistit ”tutkimuksineen” milloinkin sanovat. Oma kokemus on se, joka nykyään mitään merkitsee.

    Onneksi siis löytyy näitä sinun kaltaisia ihmisiä Jutta, jotka jakavat avoimesti omakohtaisia kokemuksiaan, ja sitä kautta auttavat myös muita samassa tilanteessa olevia. 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *