Salaattilounas, riittääkö se?

Olen aina ollut salaatti-ihminen. Rakastan salaatteja eikä niiden syöminen ole koskaan ollut itselleni millään tapaa vastenmielistä, päinvastoin. Moni tuntuu kuitenkin ajattelevan, että salaattia syödään vaan ja ainoastaan dietatessa. Salaatti on lähestulkoon kaloritonta ja niin kevyttä, että eihän sillä voi jaksaa? Pakko saada lounaaksi iso läjä kermaista pastaa jotta pärjää! Näinkö on?

IMG_5960

Olen näistä kahdesta seikasta eri mieltä. Ensinnäkin halutessaan salaatti voi olla hyvinkin tuhti (oikealla tavalla). Sillä voi jaksaa painaa duunia useamman tunnin jos kasaat sen oikein. Pasta tai muut hiilarisetit sen sijaan liian usein ”lamauttavat” meidät. Kun lounaaksi vedetään iso satsi raskasta ruokaa, työteho laskee ihan minimiin seuraavien tuntien ajaksi. Väsymys iskee, on pakko päästä istumaan, ottaa kuppi jos toinen kahvia jonka jälkeen olo on entistä tukalampi. Tiedän tämän kokemuksesta. Itse en usein tähän meininkiin ole lähtenyt, sillä en pastasta erityisemmin välitä mutta entisiä työkavereita seuranneena voin sanoa, että on aika yleistä.

Suosinkin lounaaksi useimmiten hieman kevyempää ruokaa. Tokikaan joka päivä ei tarvitse syödä lohta salaatilla, vaan tässäkin jutussa voi olla luova ja poikkeuksia saa tehdä! Itselleni esimerkiksi riisi toimii ihan eri tavoin kuin pasta. Jos syön lounaalla oikean määrän riisiä saan siitä energiaa väsymyksen sijaan. Tämäkin johtuu tosin siitä, että en kauho riisiä kokonaista lautasellista, vaan se on vaan yksi osa lounastani. Itselleni riisi uppoaa kuitenkin ehdottomasti parhaiten sushin muodossa, nam! Aikaisemmin suosin sitä myös kanan kanssa. Nykyään kuitenkin, kun kanan syönti on vähentynyt ovat myös riisiruoat luonnollisesti hieman vähentyneet. Kana ja riisi oli ennen niin perinteinen ”helppo” lounas. Nykyään korvaan kanaa hyvin paljon kalalla, katkaravuilla, juustoilla ja välillä tofullakin (jota olen pikkuhiljaa opetellut syömään). Harvoin itseasiassa enää edes kanaa ruokavaliooni kaipailen.

IMG_5966

Toisin kuin luullaan, salaatti voi tosiaan olla myös hyvin runsas ja täyttävä oikealla tavalla. Usein ajatellaan, että salaatti vaatii aina jotain lihaa, PROTEIINIA. Suomalaiset syövät aivan liikaa lihaa. 🙂 Mielestäni moni muu asia täyttää ihan yhtä hyvin, kuin se ainainen liha. Toki itsekin välillä lihaa nautin mutta en päivittäin. Kannattaakin muistaa myös pavut, mantelit, siemenet, pähkinät, avocado, joku makeampi lisuke (mansikat, ananas), laadukas öljy, vihreät, punaiset ja muut kasvikset, ehkä yrtitkin. Valinnan varaa löytyy jos katsoo kaupassa hieman ympärilleen. Sokeriset lisäainekastikkeet kannattaa kuitenkin jättä kaupan hyllylle. Esimerkiksi oliivi- ja hamppuöljy, sekä balsamiko ovat huomattavasti parempia vaihtoehtoja kuin tuhti caesar-kastike.

Kuulen paljon sitä kuinka sanotaan ettei salaatilla jaksa. Se ei täytä eikä sillä pärjää kauaa. Veikkaan, että nämä ovat tottumuskysymyksiä. Jos vatsa on tottunut suureen hiilaripitoiseen lounaaseen ja aamiainenkin on ehkä väliin jätetty niin en yhtään ihmettele. Itse syön aina tuhdin ja täyttävän aamiaisen jolla pärjään helposti aamupäivään. Yleensä otan noin kolme tuntia aamiaisesta jonkun välipalan ja sitten vasta tunnin parin päästä syön lounaan. Tämä on tosin oma rytmini enkä sano, että sinun siitä mallia tulisi ottaa. 🙂 Pääasia on se, että työteho ei laske lounaan jälkeen. Etenkin asiakaspalvelutyössä iloinen asenne myös lounasbreikin jälkeen on ihan suotavaa…

IMG_5958

Salaatti on terveellisyytensä lisäksi myös herkullista ja hyvää, sen syömisestä tulee mukava ja energinen olo. Se on myös ravintoa, jota vatsan on helppo sulattaa mikä usein unohdetaan.

Jos salaattia ei ehdi syystä tai toisesta kotona väsäämään niin tässä suosituksiani hyvistä salaattipaikoista Helsingin keskustassa tai sen lähistöllä:

  • Cafe Esplanad (Espalla)
  • Teatteri (Espalla, Stockaa vastapäätä)
  • Factory, lempparini! (Aleksi 13 yläkerrassa, sekä Kampissa Autotalossa)
  • Salaattibaari Freesi (Kaisaniemi, Fenniakortteli)
  • Cafe Tourist (Kampin Keskus)
  • SIS. Deli + Cafe (Kalevankatu, Ullanlinna, Tapiola, Punavuori)

Siinä kuusi omaa suosikkiani. Lisääkin hyviä salaatti paikkoja kaipaisin, joten vinkatkaahan ihmeessä omat suosikkinne?!

Tuleeko teidän suosittua salaattilounaita vai vaaditteko pastaa tunteaksenne kehonne ravituksi?

Kommentit (18)
  1. Tulipas hyvään saumaan nuo salaattipaikkavinkit, kun oon viikonloppuna tulossa Helsinkiin vierailulle 🙂
    Thanks!

    1. Kiva juttu, että tuli tarpeeseen! Ihanaa viikonloppulomaa. :))

  2. Nelli Herranen
    8.6.2016, 10:44

    Käytätkö mitään kastiketta salaatiin? 🙂 Olisiko hyviä vinkkejä vähäkaloriseen kastikkeeseen, jolla uskaltaisi ”löträtä” 😀
    Ihanannäköisiä salaatteja ja samaa mieltä, salaatit paras lounas!

    ps. Ihosi on ihanan heleä ja hehkeä, olisiko noissa kasviksissa ja hedelmissä sen salaisuus?

    1. Käytän joo, oliiviöljyä, hamppuöljyä ja usein balsamicoa myöskin. 🙂 Mielestäni öljyillä uskaltaa löträtä sillä ne ovat laadukasta rasvaa. Nimenomaan siis hyvänlaatuiset öljyt.

      Kiitos, veikkaan osasyyn olevan nimenomaan ruokavaliossa jonka pyrin pitämään pääosin puhtaana. 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *