Kunnossa läpi kesän

Monelle kesä tuo mukanaan muutaman lisäkilon, sillä kesäilloissa siideri ja grilliherkut maistuvat. Olen sitä mieltä, että kesästä tulee, pitää ja saa nauttia. Puntarilla ei kannata ravata eikä muutenkaan ottaa liikaa paineita ulkomuodosta. Itse nimittäin kannatan lopun elämää kestäviä elämäntaparemontteja, joihin ei kuulu kesäkunto tai sen koommin talvikuntokaan. ”Kunnossa läpi vuoden” voisi olla mottoni.

IMG_6120-5

Vaikka edellä mainitsemalla tavalla ajattelenkin, en kuitenkaan kannata kesällä joka iltaisia siiderihiprakoita tai roskaruoan mutustamista. Kohtuus kaikessa ja vaikka kesästä saa ja pitää nauttia, on itseään silti hyvä hieman rajoittaa. Ne voivat olla pieniä valintoja joilla on suuri vaikutus kokonaisuuteen ja mikä tärkeintä, kesän jälkeen ei tarvitse rypeä hirveissä morkkiksissa.

Alla muutama vinkkini ”kevyempään” ja hyvinvoivaan kesään ♥

1. Grillaa terveellisemmin.

Monien kesäiltoihin kuuluu nimenomaan grillaus ja grilliherkut. Itsekin rakastan grillausta jota valitettavasti hyvin vähän pääsee kaupungissa harrastamaan. Jos haluat hieman keventää, makkaran sijaan grilliin voi laittaa vaikka laadukasta luomu broileria, maissia, vihanneksia, kalaa ja tehdä oheen vielä herkullisen raikkaan salaatin. Näillä pienillä valinnoilla voit keventää kesäiltoja aika paljonkin.

2. Valitse vähäkalorisia alkoholijuomia.

Paras tapa välttää ylimääräinen energia (ja krapula) on maustetun kivennäisveden tai tuorepuristetun mehun juominen alkoholin sijaan. Jos kuitenkin otat, valitse kevyempiä alkoholijuomia. Viini on huomattavasti parempi vaihtoehto kuin vaikka mansikkasideri. Toki kohtuus kaikessa, päivittäistä tissuttelua en suosittele kenellekään edes kesällä.

IMG_4905-001

3. Älä jätä liikuntaa pois.

Mielestäni liikunnan harrastamista ei kannata jättää kesäisinkään kokonaan rytmistä pois. Tokikaan helteillä ei ole pakko siellä salilla tai spinningissä hikoilla, mutta vaihtoehtojahan löytyy! Esimerkiksi juoksu ja käveleminen ovat mielettömän hyviä tapoja liikkua, sekä saada samalla raitista ilmaa ja aurinkoa.

Itsehän olen ihminen joka rakastaa lomamatkoilla kävelemistä ja jos aikaisemmat merkit pitävät paikan, myös Kroatiassa kävellään kymmeniä kilometrejä päivässä. Kävellessä näkee ihan eri tavalla ympäristöä, kuin taksin ikkunasta ja samalla keho saa luonnollisella tavalla liikuntaa. :) Mitään hikitreenejä en lomallani tule harrastamaan, joten liikunta jääkin pelkkään hyötyliikuntaan.

4. Keskity tekemiseen syömisen sijaan.

Mielestäni on huvittavaa kuinka moni ihminen miettii lomallakin lähinnä sitä mitä seuraavaksi söisi. :) Ruoka on päivän kohokohta ja siinä sivussa unohdetaan aidosti nauttia siitä tärkeimmästä eli seurasta ja ympäristöstä. Toki ruoka on nautinto mutta kesä pitää sisällään paljon muutakin. Kannattaa siis miettiä missä se fokus on. Nauti ympäristöstä kaikin mahdollisin tavoin ja muista ne ihanat ihmiset!

IMG_6101

5. Juo paljon vettä.

Kuumuus kerää kehoomme helposti nestettä (turvotus) ja siksipä on tärkeää nautiskella vettä riittävästi. Nestehukkaan ei kannata elimistöään päästää. Siinä vaiheessa, kun tunnet janoa on jo liian ”myöhäistä” eli vältä tuota tunnetta. Mielestäni hyvä tapa onkin kantaa jatkuvasti juomapulloa laukussa. Jos et pidä tavallisesta vedestä tee erilaisia hedelmä- ja vihannesvesiä kuten limellä, sitruunalla ja kurkulla höystettyjä sellaisia.

6. Liiku paljon ulkona ja puuhastele asioita.

Kauniilla ilmalla on parhainta viettää aikaa ulkosalla. Näe ystäviä ja tehkää asioita. Treffit muuallakin kuin terdellä siiderin äärellä ovat toimivia. ;) Kesällä myös ihan pelkästään paikasta toiseen haahuilu toimii. Kauniilla säällä voi julkisten käytön sijaan myös kävellä tai jättää auton kotiin. Jos omistat pyörän niin ota se viimeistään nyt päivittäiseen käyttöön!

IMG_5013

7. Pidä arkiruokavalio kunnossa.

Myös kesällä terveellisellä arkiruokavaliolla pystyt vaikuttamaan aika paljon. Kun arjessa on toimiva ruokarytmi ja syömäsi ruoka pääosin puhdasta, on välillä ihan lupakin herkutella. Omalla kohdallani kesä ei oikeastaan poikkea kauheasti muista vuodenajoista muuta kuin, että kesäisin varsinkin kuumalla nälän tunne vähenee. Tähän aikaan vuodesta tekee mieli enemmän viileää ja raikasta, freesiä safkaa! Liharuoat ovat nyt kyllä todella minimissä…

8. Herkuttele kevyemmillä herkuilla. Korvaa jäätelö kotitekoisella baanijädellä tai kevyemmällä sorbetilla. Tee raikasta hedelmäsalaattia ja nautiskele rahkaa marjojen kera. Mielestäni kesällä kannattaa ehdottomasti nauttia myös suomalaisista mansikoista, herneistä ja muista luonnon antimista. Myös vihannekset ovat nyt mitä parhaimmillaan. Siispä keveitä kesäherkkuja valmistamaan! Tietysti välillä on lupa herkutella raskaamminkin mutta jos haluatte säilyttää keveän kesäolon, sitä ei kannata ihan hurjan usein tehdä.

IMG_5033-2

Vaikka kesälläkin kannattaa pitää hyvinvoinnistaan huolta, muistakaahan silti nautiskella! Kesä on kerran vuodessa ja mielestäni sitä ei kannata käyttää turhaan ulkomuodosta murehtimiseen. Tavallaan se, että opettelee nauttimaan myös niistä keveämmistä asioista on yhdenlainen taito. Kaikki on kuitenkin totuttelua, joten jos pikkuhiljaa opettelee valitsemaan paremmin ei enää päivittäin haluakaan valita huonommin. Ei kesällä saatika talvella. :)

Onko teillä jotain kikkoja joilla pidätte kroppanne kunnossa myös kesällä? Muuttuvatko ruokailu- ja treenirytminne ylipäänsä vuodenajan mukaan?

Aurinkoa jokaiselle tähän sateiseen kesäpäivään! 

On my way

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta