Lumoava mustikkapiirakka

*Kaupallinen yhteistyö: Valio

Olen aina ollut piirakkaihminen. Kermakakut eivät ole nimittäin koskaan erityisemmin maistuneet ja voileipäkakkuja olen inhonnut pienestä pitäen. Toki suklaiset brownie-ihanuudet ovat sitten asia erikseen mutta jos minun pitää valita otanko palan kakkua vai piirakkaa, niin päädyn aina piirakkaan. En tiedä juontaako tämä juurensa lapsuudestani, sillä äiti teki usein erilaisia piirakoita. Omenapiirakan lisäksi mustikkainen sellainen on ehdoton lempparini. Se on niin taivaallisen hyvää, että ei riitä yhden käden sormet laskemaan kuinka monta kertaa olen sitä viimeisen vuoden sisään leiponut. Ihan maailman helpointa ja ehdottomasti yksi herkullisimmista nautinnoista!

IMG_6650IMG_6624-2

Koska olen toisinaan kuitenkin tällainen terveysintoilija, tykkään tehdä leipomuksistani aina hieman ”parempia”. Ei sillä ettenkö kunnon tuhteja herkkuja välillä nauttisi mutta jos leivon jotain itse, tykkään aina leipoa terveellisempiä versioita. Mielestäni on nimittäin hyvin inspiroivaa löytää aitoja makuja ja huomata se, kuinka terveellisyys ei todellakaan aina tarkoita mausta tinkimistä. Rehellisesti voin sanoa, että päinvastoin!

Päädyin viikonloppuna jälleen kerran mustikkapiirakan tekoon ja tällä kertaa tein piirakkani gluteenittomaan pohjaan, sekä laktoosittomaan täytteeseen johon Valion suomalainen Lumo herkkurahka toi ihan uudenlaista ulottuvuutta. Koska vatsani kestää jo paremmin laktoosittomia maitotuotteita, on niitä ilo esimerkiksi leivonnassa suosia. Mustikkapiirakasta tulee nimittäin aivan mieletön jos ja, kun se on tehty rahkatäytteeseen! Tämä edellä mainitsemani Lumo herkkurahka on tosiaan maultaan kuningatar (mustikka-vadelma) ja ei sisällä lainkaan lisättyä sokeria. Maku on rahkassa silti aivan erinomainen, josta valehtelematta tulee itselleni mieleen lapsuuden jälkiruoka kotitekoinen mustikkarahka. Nam, nam.

IMG_6660IMG_6600

Mutta sitten itse reseptiin jonka teille ilolla jaan. Se onnistui nimittäin täydellisesti! Vaikka pohja ei olekaan mikään paksuin mahdollinen, se pysyy kasassa ja on maultaankin aivan ihana. Liekö kardemumma antanut sitten ihanan tymäyksen makuun, sillä nyt jo toista kertaa sitä pohjataikinan joukkoon lisäsin.

Herkullinen mustikkapiirakka (GL, L)

Pohja:

 • 2,5 dl mantelijauhoja
 • 1/3 tl luomu vaniljauutetta
 • 1 dl sulatettua kookosöljyä
 • 1 dl kaurajauhoja
 • 1/2 tl kardemummaa
 • 3 dl luomu kaurahiutaleita
 • 2-3 rkl suomalaista hunajaa
 • Ripaus Himalajan vuorisuolaa

Täyte:

 • 2 prk Valion Lumo kuningatar herkkurahkaa
 • 1 luomu kananmuna
 • 1/2 dl suomalaista hunajaa
 • 1/3 tl luomu vaniljauutetta, myös vaniljasokeri on ok korvaaja!
 • 2 dl suomalaisia pakastemustikoita

IMG_6575IMG_6582

Lämmitetään uuni 180 asteeseen. Blendataan kaikki pohjan aineet blenderillä tasaiseksi massaksi. Rakenne saa kuitenkin olla ns. taikinamainen, eli älä blendaa liian kauaa! Annetaan jähmettyä jääkaapissa pyyhkeen alla noin 15 minuuttia, jonka jälkeen levitetään pohja kookosöljyllä voidellulle vuoalle. Kun pohja on levitetty, kannattaa siihen pistellä muutamia reikiä haarukalla. Paistetaan uunin keskitasossa noin 10 minuuttia.

Kun pohja on esipaistettu, lisätään kulhossa keskenään sekoitetut täytteet. Mustikat voi laittaa sekaan jäisenään. Levitetään kuorrute piirakkapohjan päälle ja laitetaan takaisin uuniin. Paistetaan siellä noin 30-40 minuuttia, uunin tehoista riippuen. Kypsyyttä kannatta testailla veitsen avulla, eli painaa aina välillä veitsi piirakan läpi jolloin näkee sen kypsyysasteen (jääkö veitseen taikinaa).

IMG_6609-001IMG_6646

Ja sitten vaan nautiskelemaan! Halutessaan piirakan päälle voi laittaa vaikka vaniljajäätelöä tai kastiketta, mutta omasta mielestäni se ei sitä kaivannut. Onnistui kaikin puolin erinomaisesti, ehkä paras kotitekoinen piirakka hetkiin. :)

Aurinkoista tiistaita jokaiselle!

[Debug tracking pixel: http://eas3.emediate.se/eas?camp=252390;cre=img;EASTblogiyhteistyo=jutta-lumo-1;EASTpostID=22592]

On my way

15 vastausta artikkeliin “Lumoava mustikkapiirakka”

 1. Mites kun tuossa Lumo Kuningattaressa on asesulfaami K -makeutusainetta ja olet moneen kertaan ilmoittanut, että keinotekoisiin makeutusaineisiin et enää voisi koskea. Ilmeisesti niitä näitä makeutusaineita voi mielestäsi kuitenkin käyttää kun tuota Lumoakin käytät? Näkisitkö, että on järkevämpää syödä tuollainen makeutusaineella makeutettu Lumo vai valkoisella sokerilla makeutettu vastaavanlainen proteiinirahka?

  • Olin tulossa ihmettelemään vähän samaa kuin Johanna. Itsekin olin innoissani näistä uutuuksista, mutta kaupassa huomasin, että sokeri on korvattu makeutusaineilla. Jäi se purkki hyllylle. Olisin toivonut, että olisit maininnut näiden sisältävän makeutusaineita tässä yhteistyöpostauksessa. Vähän jää ei-läpinäkyvä fiilis, kun usein olet puhunut makeutusaineista negatiiviseen sävyyn.

  • Totta, rahka sisältää makeutusaineita. Itsehän en siis enää kyttää jokaista suupalaa ja kun vatsani on rauhoittunut ja kestää paremmin esim. laktoosittomia tuotteita, niitä välillä suosin.

   Se, että rahka sisältää makeutusaineita on itselleni ihan ok mutta ei tarkoita, että olisin nyt makeutusaineita kannattamassa. Se, että aikanaan vältin niitä toden teolla johtui siitä, että vatsani oli niin huonossa kunnossa eikä olisi kestänyt esim palaa tätä piirakkaa. Nykyään ei tarvitse olla enää niin tarkka ja siksipä esimerkiksi kyseinen piirakka ei itselleni oireita aiheuttanut. Pyrin suhtautumaan näihin asioihin nykyään rennommin vaikkakaan en päivittäin makeutusaineita käytäkään. :) Enkä rahkaa viikottain edes syö.

   Muistuttaisin myös, että nämä tilanteet tosiaan elävät. Se, että kärsii joskus pahoista vatsaongelmista ei onneksi tarkoita, että lopun elämää joutuisi niistä kärsimään.

 2. Minäkin tulin samaa ihmettelemään kuin edelliset. Ei sillä, etteikö se olisi joskus ok tällaisia syödä (itsekin maistoin tuota vaniljaa ja oli ihan ok), mutta hieman ristiriidassa tämä postaus edellisiin verrattuna.

  • Kirjoitin edelliseen kommenttiin asiasta. Vähän sama juttu kuin en ole ehdoton viljojen kanssa mutta en niitä kuitenkaan päivittäin käytä. Verrattavissa makeutusaineisiin ja muihin lisäaineisiin. Pyrin syömään puhtaasti ja terveellisesti arjessa mutta ei mun maailma kaadu siihen, että syön toisinaan vaikka mustikkapiirakkaa, jossa on eekoodeja tai makeutusaineita. Varsinkaan, kun vatsani ei ole enää niin herkkä. Sama pätee esimerkiksi siihen etten jaksa ravintoloissa udella ruokien jokaista aineosaa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kehottaisin ihmisiä jatkuvasti päivittäin makeutusaineita nauttimaan. :)

   Toivottavasti tämä selvensi vähän asiaa? Tilanteet elämässä saattavat tosiaan muuttua ja omalla kohdallani olen onneksi saanut viedä ruokailua rennompaan suuntaan.

 3. Joo, mutta ehkä pointti oli siinä, että miksi siitä ei voinut mainita tässä postauksessa, vaikka tiesit sisällöstä ja sun blogi painottuu aika paljon ravintosisältöihin jne? Ei kai nyt kukaan täällä tuomitse siitä, että söit makeutusaineita :D Tuli vaan vähän semmonen harmitus, että mainonnasta jätetään nyt jotain oleellista pois, jotta se vaikuttaisi houkuttelevammalta tuotteelta.

  • Millähän perusteella blogini perustuu ravintosisältöihin? :) Puhun kyllä paljon terveellisen ruoan puolesta mutta myös rentoutta kannatan. Eikä postauksen pääpointti ollut makeutusaineissa joten en nähnyt mitään syytä niitä esille nostaa. Jokainen osaa varmasti itsekin tsekata halutessaan tuoteselosteen.

   Kannattaa myös huomioida, että blogi voi elää ja muuttua myös kirjoittajan mukana. Se että itse voin nykyään paremmin vatsani kanssa näkyy ruokavaliossani ja myös varmasti täällä.

 4. Heh työpäivä lopuillaan ja vetäisin äsken kuningatar Lumon. Oli kyllä maukasta:D
  Vaikka eihän ne E-koodit suositeltavia ole, silti muutama sinne tänne ei päivääni pilaa:) Pääsääntöisesti vedän ihan puhdasta ruokaa ja tuoteselostuksen luen melkein aina ellei tuttu tuote kyseessä. Silloin tällöin herkkuhetkinä tosin tulee vedettyä karkkia tai muuta, koska karkit ovat hyviä;) Vaikka aamupalalla syön esim soijajogurttia, gojimarjoja, manteleita, hedelmiä, raakakaakaojauhetta, riisiproteiinia, msm-jauhetta, macaa tai hamppuproteiinia (poikaystävä ei ymmärrä näiden päälle mitään:) , saatan illalla vetästä vaikka jäätelön tai Lumon. Nyt menikin kaikki terveystouhut päälaelleen, koska sokerit, e-koodit, rasvat ;))

  • Kuulostaa hyvältä ja terveeltä suhtautumiselta. :)

 5. Mulla on linja näiden maustettujen rahkojen kanssa sama kuin sullakin eli silloin tällöin syön, mutta eivät kuulu jokapäiväiseen tai edes jokaviikkoiseen ruokavalioon. Edellisestä kerrasta taitaa olla jo toista kuukautta…Lumoja en ole edes maistanut!

  • Niin. Rennolla meiningillä kehoaan kuunnellen. Ei voi mennä mönkään. :)

 6. Vaikka maitotuotteet vatsalleni sopivatkin, on niiden käyttö alkanut arvelluttaa. Kyllä tuo tehomaitotuotanto taitaa olla yhtä epäeettistä kun lihantuotantokin :(

  • Suosimalla luomua voit olla varmempi jos asia häiritsee. :) Itse olen miettinyt eniten lihatuotantoa ja se tuntuu hyvin usein todella pahalta. Lihan syöntini onkin vähentynyt huomattavasti. Nykyään esimerkiksi broileri ällöttää ja lihassa olen tarkka siitä luomusta. Maidon tehotuotantoa olen ajatellut vähemmän…

 7. Moikka! En omista blenderiä eli onnistuuko pohjanteko tavallisella vatkaimella?😃

  • Ei oikein, koska pakastemangot ja esimerkiksi ananas eivät blendaannu vatkaimella. Valitettavasti. :( Vaativat vähän stydimpää laitetta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta