Matkavinkkini Kroatiaan: Split

Palasin maanantaina takaisin Suomeen reilun viikon matkaltamme ja pakko sanoa, että oli kyllä monellakin tapaa hyvin onnistunut reissu! Kroatia on upea maa ja nähtäväähän riittäisi vaikka kuinka paljon. Viikko ei riitä mihinkään jos haluaa nähdä maata vielä pidemmälle. Meidän lomamme keskittyi kuitenkin Splitiin ja Hvarin saarelle ja siksipä jaankin postaukset nyt pariin osaan. Tässä ensimmäisessä osassa annan vinkkejä nimenomaan Splitiin ja seuraavassa keskityn sitten tuohon upeaan Hvarin saareen.

IMG_7510-001IMG_7511

Lennot ja majoitus:

Me matkustimme ns. omatoimisesti ilman mitään pakettimatkaa. Varasimme lennot Lufthansalta huhtikuussa ja onneksemme saimme kaikki yhteydet samalta yhtiöltä. Vaihdoimme konetta siis Münchenissa (joka on muuten aivan hirveä kenttä!!) ja vaihtoajat olivat aika lyhyet. Paluumatkalla meni niin hilkulle, että ehdittiin Suomen koneeseen… Matkan kokonaispituus oli kuitenkin vaihtoineen noin 5-6 tuntia mennen tullen. Mielestäni ei paha ollenkaan. Splitin lentokentältä kuljimme mennen tullen bussilla kaupunkiin ja matka maksoin noin 33 kunaa (noin 5 €). Taksilla matkustaminen on suhteellisen hintavaa etenkin Splitin alueella.

Majoituksen suhteen meillä oli budjetti. Emme siis yöpyneet hulppeassa hotellissa vaan pyrimme säästämään tässä asiassa. Kun saavuimme Splitiin, majoituimme ihan keskustan tuntumassa kolme yötä Viskalla Cottage Backvice nimisessä apartmentissa. Huone ei ollut mitenkään erikoinen mutta siellä oli oma keittiö, suihku, makkari ja mikä tärkeintä ilmastointi. Eipä me oikeastaan sen kummempaa kaivattukaan. Tärkeintä oli se, että majoituimme ihan ytimen tuntumassa. Yövyimme Splitissä vielä viimeisen yön ennen kotimatkaa, joka vietettiin Rooms Damirassa. Kyseinen Guest House on ihan ytimessä, kävelymatka rantabulelle noin 300 metriä. Aivan ihana ja siisti paikka jonka omistaja erityisen avulias ja ystävällinen. Lämpimät suositteluni! Ainut miiinus pienestä 15 m2 huoneesta joka voi pidemmällä reissulla käydä hieman ahtaaksi kahdelle…

IMG_6955IMG_6999IMG_6961

Mitä tehdä ja nähdä? 

Me tosiaan vietettiin Splitissä vaan kaksi kokonaista päivää. Sen lisäksi toki matkustuspäivät jotka jäivät vajaamittaisiksi eli yhteensä suunnilleen 4 lomapäivää. Split itsessään on aika pienehkö kaupunkin verrattuna moneen suurkaupunkiin joissa olen vieraillut. Tapahtumat keskittyvät Riva-rantabulevardille ja sen ympäristöön, sekä vanhaankaupunkiin. Tuo ydin on kuitenkin hyvin selkeä alue ja turistina siellä on helppo pyöriä. Itsehän rakastuin jälleen  kerran vanhaankaupunkiin jossa sijaitsee myös Diocletianuksen palatsialue. Kannattaa ehdottomasti kierrellä ihania pikkukatuja ja mahdollisesti vierailla myös museoissa! Turisteja ei vielä tähän aikaan vuodesta ollut mitenkään aivan hurjasti, joten tilaa kulkea kyllä löytyi. Myös jalkapallon EM-kisat kuulemma vaikuttivat siihen, että turistimäärä oli meidän viikollamme pienempi.IMG_6925IMG_6924-001IMG_6904-001IMG_6939-002

Aivan ehdoton nähtävä on kuitenkin Krka:n Kansallispuisto jossa sijaitsevat tunnetut vesiputoukset. Alunperin mietimme, että menisimme sinne omatoimisesti bussilla mutta lopulta päädyimme valitsemaan iisin valmismatkan johon sisältyi kuljetukset paikan päälle. Hintaa matkalle tuli kokonaisuudessaan 55 €. Putoukset olivat aivan upeat (kuvat puhukoon puolestaan) ja alue muutenkin niin kaunis. Ainut miinus hurjasta turistirysästä joka paikoin hieman häiritsi mutta sellaista se on, kun matkustaa sesongin sisäpuolella.

No sitten muutama sana shoppailusta. Mielestäni Split ei siis ole mikään shoppailukaupunki muuta kuin tuliaisten suhteen (etenkin laventelia oli joka paikka täynnä), mutta kyllä kaupungista silti muutama muotiliikekin löytyy… Marmontova on vilkkain ostoskatu joka on kuitenkin valikoimaltaan aika suppea. Kadulla sijaitsee omaan muistiini jääneet Bershka ja Zara, joissa vierailimme parikin kertaa. Ihan viimeisenä lomapäivänä kävimme vielä Mall Of Splitissä joka on erinomainen ostoskeskus ihan Splitin kaupungin laitamilla. Sinne menee mm. bussit 1,10 ja 16. Me itseasiassa kävelimme ostoskeskukseen ja palasimme bussilla. Bussilla matkustus Splitissä on edullista, joten sitä kannattaa kyllä suosia ellei jalkaisin liikkuminen houkuttele. :)

IMG_7084IMG_7118IMG_7198IMG_7136IMG_7120-001IMG_7138IMG_7233

Ilmasto ja rannat:

Nyt tullaan aiheeseen joka oli lomallamme oikeastaan se ainut murheen kryyni. Nimittäin ilmasto. Saatatte kuvista huomata, että osassa paistaa ja osassa on hyvinkin synkkää muokkauksista huolimatta. Säätila tosiaan vaihteli hurjasti. Koko lomamme aikana oli kaksi täysin aurinkoista päivää, eli meidän lomallamme ei juurikaan rantsussa maattu. Vettä tuli lähestulkoon päivittäin ja välillä jopa useamman tunnin ajan. Hvarissa oli jopa kerran myrskykin. Sateenvarjo tuli ostettua ja olin niin kiitollinen, että minulla oli nahkarotsi matkalla mukana! Iltaisin nimittäin tarvitsi aina takkia ja farkutkaan eivät olleet liikaa klo. 21.00 jälkeen… Kannattaakin pakata myös lämpöisempää vaatetta mukaan!

Splitissä ei päästy siis kertaakaan rantsuun nimenomaan sään vuoksi. Ainut puoliaurinkoinen päivä oli tuo Krkan vesipuistopäivä mutta se nyt ei ole mikään auringonpalvonta paikka. :) Splitissähän on kuitenkin mahdollisuus myös auringonottoon. Meille suositeltiin alunperin Backvicen rantaa mutta se jäi nyt sitten kokematta. Koitettiin kuitenkin pysyä positiivisena säästä huolimatta sillä se nyt on mitä on, eikä voivottelu auta yhtään mitään. :) Onneksi paikassa oli paljon muutakin nähtävää ja koettavaa!

IMG_7003IMG_6913IMG_7021

Ravintolat ja ruokailu:

Yksi ehdottomasti parhaimmista asioista lomallamme oli Kroatialainen ruoka. Ravintolatarjonta oli ihan mieletön ja hintatasokin kohtuullista. Tavallisesti söimme noin 15-25 euron hintaan per nenä riippuen vähän kuinka kalliit ja erikoiset annokset valittiin. Viini on hyvin edullista ja hyvää. Ruokapuolesta kannattaa maistaa etenkin erilaisia mereneläviä. Myös musta risotto on kokeilemisen arvoinen!

Muutama ravintola joita tahdon erityisesti suositella: 

 • Konoba Lucac (Ulica Svetog Petra Starog 2), kroatialaisia makuja. Aivan erinomainen tonnikalapihvi lisukkeineen.
 • Bistro Toc (Segvica 1). Erinomaista meksikolaista kuten tacoja ja burritoja, mutta myös paljon muutakin. Idyllinen ja tunnelmallinen pieni ravintola. Hintataso edukas!
 • Bucanero (Carrarina Poljana 1). Kaunis miljöö ja hyvä ruoka! Täällä taisin itse syödä salaatin lounaaksi mutta iltaisin tarjolla on kuulemma erinomaista kalaruokaa.
 • Mazzgoon (Bajamontijeva 1). Tämä oli viimeisen iltamme ravintolavalinta ja osui kyllä niin nappiin! Todella herkullista kalaa ja erinomainen juustolautanen.
 • Brasserie on 7 (Obala Hvartskog Narodnog Preporoda 7). Aivan ihana aamiainen! Tarjolla oli useampi erilainen menu-vaihtoehto joista yksi alemmassa kuvassa. Löydettiin tämä vasta viimeisenä aamuna, muuten olisin käynyt ehdottomasti vaikka joka päivä aamupalalla. :) Heidän valikoimissaan on toki myös lounas- ja illallisvaihtoehdot joten varmasti yhtä herkullisia ruokia tarjolla.

IMG_7066IMG_7501IMG_7530

Kroatiassa on myös paljon erilaisia kahviloita ja jäätelöä myydään joka toisella kulmalla etenkin Rivalla. Yhdellä pallolla on hintaa noin 8 kunaa (1 €), joten noita jäätelöitä tulikin nautittua lähestulkoon päivittäin. :) Asia joka itseäni ihmetytti oli se, että kahviin ei ollut missään tarjolla soijajuomaa. Laktoositontakin maitoa löytyi vain harvasta kahvilasta. Myös kahvien koot ovat aivan minimaalisia Suomeen verrattuna, joten aina sai suorastaan ruinata käsielein sen megaison kupin kaffia. :D Maassa maan tavalla.

Heräsikö jotain ajatuksia tai kysyttävää? Vastailen parhaani mukaan. Koitin kiteyttää kaiken tähteellisen tähän postaukseen mutta ajatuksia on niin paljon, että toisinaan se on hieman haastavaa. Siispä jos jäi jotain mikä ihmetyttää tai mietityttää niin laittakaahan kommenttia tulemaan! :)

On my way

12 vastausta artikkeliin “Matkavinkkini Kroatiaan: Split”

  • Kiitos. On kyllä ihana maa jota lämmöllä suosittelen. :)

 1. Hei, kiitos postauksesta! Tuli ihan tarpeeseen, kun just ajattelin mennä elokuussa joko Splitiin tai Dubrovnikiin.
  Johtuuko huono ilma Splitin sijainnista, onko vuoristoaluetta? Hyvä ilma on ensisijaisesti tärkeä meikäläiselle, joten haluaisin varmistaa, ettei vaan kohteessa ole koko ajan pilvistä ja viileää.
  Oletteko siellä Dubrovnikissa käyneet ja jos olette, mitkä fiilikset jäi siitä?

  • Ei! Koko kevät/alkukesä ollut epänormaalin huonot kelit, paikalliset sanoivat:)

  • Kiva juttu, että tuli tarpeeseen. :) Niin. Tätä sanoivat myös Hvarissa meille, että on todella outoa ollut jo jonkun aikaa. Siellä oli nimittäin todella kova myrsky joka ei ole laisinkaan tyypillistä kyseiselle saarelle. Eli tuo sää tosiaan kiusasi myös Splitin lisäksi Hvaria.

   Me ei käyty Dubrovnikissa mutta olen kuullut siitä pelkkää hyvää! Me valitsimme Splitin koska halusimme ”rantakaupunkiin”, tosin näillä keleillä Dubrovnik olisi varmasti toiminut yhtä hyvin. Toisaalta Splitistä oli kuitenkin hyvä yhteys Hvarille joka oli aivan ihana mesta joten eipä kaduta. :) Onneksi Kroatiaankin on mahdollista matkata aina uudestaan ja uudestaan!

 2. Sulla on instassa ihania kuvia reissusta! Pakko kysyä että mistä se harmaa maksimekko on? Ja ne mustat platform sandaalit? :D

  • Kiitos! Koitin päivitellä kovaan tahtiin. :) Harmaa mekko on Bershkasta. Se on ihan mielettömän ihana ja vielä ihan perus, sekä ”halppis”. Löytyy varmasti myös Tallinnan valikoimista jos siellä sattuu vierailemaan. Platformit ovat Inuovon sandaalit, jotka ovat olleet myynnissä meillä by the wayssa. Nyt enää jäljellä liikkeellä vaan pari kokoa. Ihan mielettömän ihanat jalassa, ehdottomasti tämän kesän lempparit!

 3. Ihana nähdä että suomalaiset on alkaneet matkustella omille kotiseuduilleni enemmän :) Aina ennen joutunut selittelemään kaikille millaista siellä on ja että ei, ei tuo alue ole Venäjän rajalla :D Toivottavasti meette uudestaan joskus myös! :)

  http://lolimte.blogspot.com

  • Totta. Kroatiasta tulee helposti mieleen Venäjän rajanaapuri tai itäpuolen maa. Jostain kumman syystä. :D
   Mielestäni paikka on aivan upea ja kaukana kyllä mistään Venäjästä. Menen ehdottomasti takaisin! Varmaan se Dubrovnik on pakko kokea. :)

 4. hei! ihanalta näyttää ja samoihin maisemiin ollaan lähdössä ensi viikolla :) tiedustelisin nostitteko paikan päällä rahaa automaatista vai vaihdoitteko etukäteen? jos nostitte, niin oliko niitä automaatteja paljon? Splitissä varmaan, mutta entä hvar saarella? Ihanaa kesää 😊

  • Oooo, ihanaa matkaa!

   Nostin rahaa Splitistä. Suosittelen Splitska Bankkia, josta ystäväni nosti rahaa. Itsehän tein sen virheen, että nostin jostain muusta automaatista jolloin jäin häviölle noin 30 euroa kurssissa. Tuo Splitin oma pankki on siis paras. Bussimatkan voi Splitin kentältä kaupunkiin maksaa muuten euroissa, eli jos teillä on euroja mukana niin pääsette niillä hyvin kaupunkiin.

   Hvarin saarella ei nostettu rahaa. Muistaakseni sielläkin kuitenkin oli tuo kyseinen pankki koska paikkahan on suunnilleen turisteille rakennettu. Eli sieltäkin löytää kaikkea. Ei ole mikään alkukantainen saari. :)

 5. Kiitos matkaselostuksesta., ihanalta näyttää.
  Itse keliaakikkona kysyisin, että löytyykö gluteenittomia ruokia hyvin sekä ymmärtääkö ravintoloissa asian – ymmärsin, että itselläsi on keliakia – vai noudatatko muuten vain tuota gluteenittomuutta —-
  sekä jos kävit ruokakaupoissa, löytyikö gluteenitonta hyvin – esim. leipää…..

  Olemme lähdössä syyskuun lopussa Kroatiaan, Splitiin lennot ja Trogirissa, Splitin lähellä, on huoneisto varattuna. Ensimmäistä kertaa tuossa maassa, joten hyvinkin kiinnostunut olen kaikesta infosta :) – niin mukavista paikoista kuin muustakin yleisinfosta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 2
Tykkää jutusta