Mitkä lisäravinteet tulisi kasvissyöjänä muistaa?

Syön nykyään hyvin vähän lihaa ja voisinkin jo kutsua itseäni semi-vegetaristiksi. Itseasiassa lihan syönti on jäänyt minulta pikkuhiljaa ja tänään pysähdyin miettimään koska edes olen viimeksi sitä suuhuni laittanut? Enpä muista.

Mereneläviä kuten lohta ja katkarapuja kuitenkin syön, samoin maitotuotteista kananmunia sekä toisinaan joitain laktoosittomia juustoja jne. En kuitenkaan tahdo leimata itseäni mihinkään ”kategoriaan” koska haluan jättää pienen mahdollisuuden sille, että jos joskus tekeekin mieli jotain laadultaa hyvää luomulihaa. Viime aikoina ei ole vaan mieli tehnyt ja varsinkin kana on ollut suoraan sanottuna ”ällötyslistalla” jo pidempään sian, sekä naudan kanssa.

IMG_9099

En kuitenkaan pureudu sinällään enempää syihin vaan tämän postauksen aihe on lisäravinteet, jotka kasvissyöjän tulee muistaa. Minultakin nimittäin löytyy niitä jaksoja, jolloin olen kokeillut kasvissyöntiä ja jo muutamassa viikossa suupielet ovat olleet auki. Onkin todella tärkeää huomioida, että ruoasta ei saa kaikkea mitä sekasyöjä saa vaikka noudattaisi vaan pääpiirteittäin kasvisruokavaliota. Ne jotka eivät syö maitotuotteita, eivätkä edes kananmunia joutuvat miettimään vieläkin tarkemmin.

Sitten niihin itse lisäravinteisiin, joiden saannin pyrin semi-vegetaristina takaamaan. 

B12-vitamiini: Ehdottomasti kasvissyöjän tärkein ravintolisä, joka kannattaa kaiken varalta napata purkista (tai niin se on helpointa). Osa kasvisperäisistä tuotteista sisältää kyllä lisättyä B-vitamiinia (esim. monet Alpron ja Oatlyn tuotteet) mutta siitä huolimatta sen saanti kannattaa varmistaa ja aloittaakin heti kasvisruokavalioon siirryttyä. Itsehän saan tätä vitamiinia kuitenkin kananmunista, joita syön päivittäin ja kalasta jota viikottain. Siitä huolimatta nappaan ravintolisän myös purkista ja siitä lähtien, kun näin olen tehnyt en ole huomannut mitään ”oireita” kehossani. En väsymystä, uupumusta, suupielien halkeilua tai muutakaan ja tätä ”lihatonta” kautta on jatkunut nyt jo useamman kuukauden ajan.

IMG_9089

Sinkki: Tämä myös ehdottoman tärkeä ravintolisä kasvissyöjille! Sinkkiä, kun on eniten eläinkunnan tuotteissa kuten lihassa, kalassa, merenelävissä ja sisäelimissä. Itsehän syön noista kalaa ja mereneläviä mutta niitäkään en joka päivä, joten varmistaakseni saannin takaan sen ravintolisien avulla. Sinkkihän mm. nostaa vastustuskykyä, parantaa unenlaatua ja pitää hiukset, sekä ihon hyvinvoivina. Sen saanti kannattaa todellakin taata jos haluaa pysyä terveenä.

Rauta: Liian monesti rauta unohdetaan ja esimerkiksi syitä väsymykseen haetaan ihan muualta, kuin raudan puutostilasta. Rautaa saa kuitenkin kasvissyöjien onneksi myös mm. seuraavista kasviperäisistä tuotteista: kikherneet, cashew-pähkinät, linssit, valkoiset pavut ja pinaatti. Tästä huolimatta rautakuureja on hyvä napata etenkin näin naisena edes silloin tällöin. Varsinkin jos omaa runsaat kuukautiset, jolloin rautaa poistuu kehostamme veren mukana runsaasti. Itse syön rautakuurin suunnilleen kerran puolessa vuodessa, syksyisin ja keväisin. Vähän riippuen kehon olotilasta. Tulevaisuudessa ehkä säännöllisemmin, koska tuo raudan suurin lähde lihatuotteet ovat ruokavaliosta nyt vähentyneet/pois jääneet.

Magnesium: Kyseinen kivennäisaine on nykyään jopa trendi joten veikkaisin, että lähestulkoon jokainen tajuaa jo suosia magnesiumia! Itse olen syönyt tätä kehon yhtä tärkeimmistä kivennäisaineista jo pitkään ja magnesiumlisän nappaan tosiaan päivittäin purkista. Useimmat kasvikunnan tuotteet sisältävät kyllä magnesiumia, mutta siitä huolimatta haluan taata sen saannin ihan vielä purkista käsin. Magnesium paitsi edistää lihaksien normaalia toimintaa, pitää luuston ja hampaat normaaleina. Suosittelen nappaamaan magnesiumin illalla ennen nukkumaan menoa sillä se rauhoittaa. Esimerkiksi levottomiin jalkoihin itselläni magnesium on toiminut erinomaisesti!

IMG_9093

Näiden lisäksi nappaan purkista vielä mm. D-vitamiinia, C-vitamiinia, omegaa, kromia, Garlivitaa, Evonian hiuslisäravinteet, sekä karpalokapselit.

Ruokavaliossani suosin lihan tilalla papuja, herneitä, linssejä, erilaisia  siemeniä, pähkinöitä ja manteleita, hyviä rasvoja, kaura- ja soijatuotteita (tofu, soijarahka), kananmunia, vihanneksia, kasviksia, hedelmiä, marjoja, välillä laktoosittomia juustoja, kalaa (Suomessa etenkin lohta), gluteenittomia viljatuotteita (pasta), riisiä yms.

Kokoajan pyrin kehittymään kasvisruoan laitossa ja haenkin inspiraatiota sieltä täältä. Kasvisruokavalio vaatii alkuun enemmän miettimistä mutta toisaalta itse olen jo siinä vaiheessa, että valinnat alkavat tulla luonnostaan. Enää en ota salaattini kanssa kanaa, vaan valitsen sen tilalle lohen tai katkaravut. Toisinaan ihan vaan vaikka artisokan ja pari muuta kasvistäytettä. On puppua sanoa, ettei kasvisruokavalio täytä! Proteiinin saannistakaan en ole huolissani sillä syön päivittäin kolme kananmunaa, pähkinöitä ja manteleita (molempia ainakin kouralliset), papuja, avokadoa ja usein myös hummusta, erilaisia siemeniä, kalaa jne.

IMG_9102

Mietin ylipäänsä ruokavalioni kanssa niin, että syön kuten hyvältä tuntuu. En välitä ottaa lautaselleni lihaa jos se ällöttää. Miksi niin tekisin? Tällaisena ”tavallisena” treenaajana minulle riittää myös ihan normaali ruoan tuoma proteiini, eikä sitä tarvitse sen koommin laskeskella. Tottakai jos huomaan olossani jotain poikkeavaa on syytä asiaa miettiä. Tähän saakka en ole kuitenkaan joutunut nälästä kärsimään, vaan olen syönyt nimenomaan ravitsevaa ruokaa jossa myös maku on kohdillaan. Kasvisruoankaan ei tarvitse olla kuivaa pupun ruokaa, vaan se voi olla todella maukasta! Hyvänä esimerkkinä Sandron vegebrunssi, taivaallista! JOs et ole vielä kokeillut niin suosittelen testaamaan.

Jos heräsi kysymyksiä niin saa laittaa kommenttia tulemaan! Olisi myös mukava kuulla teiltä vuosia pelkkää kasvisruokaa syöneiltä myös vinkkiä jos joku vitamiini on täysin päässyt unohtumaan? En tosiaan ole mikään pro näissä jutuissa, vaikka paljon tietoa netistä kaivanutkin. 🙂

*Postauksessa esiintyvät tuotteet saatu blogin kautta testiin. 

Kommentit (17)
  1. Kiva kuulla, etä olet vähentänyt lihan kulutustasi, sillä kun on pelkästään positiivisia vaikutuksia eettisyyttä, ympäristöä sekä terveyttä ajatellen. Pakko kuitenkin käydä näin vegaanina kommentoimassa, että postauksestasi saa vahvasti sellaisen kuvan, että kasvisruokavaliota täytyy kovasti täydennellä, ja se olisi jotenkin sekaruokavaliota vaikeampi toteuttaa. Vegaaniruokavalio ei ole vaikea, varsinkaan nykyään kun vegaanituotteita ja vaihtoehtoja löytyy jokaisesta perusruokakaupastakin. Ainoa lisä joka jokaisen vegaanin tulisi ottaa on tuo b-12, muutoin monipuolinen vegaaniruokavalio sisältää kaiken tarvittavan, aivan kuten sekaruokavaliossakin. Vastikään mm Mikael Fogelholm kommentoi vegaaniruokavaliota ja sanoi, että sen on osoitettu soveltuvan mainiosti ihmisille kaikissa elämänvaiheissa. Kasivsyöjät ovat myös huomottavasti terveempiä kuin sekasyöjät, joten kasvisruokavaliolle vaihtaessa et jää mistään hyvästä paitsi 🙂 Jos asia kiinnostaa niin tietoa kasvisruokavalion toimivuudesta liikkujalla löytää esim. täältä: puolikiloa.fi

  2. Mä olen ollut monta vuotta täysin vegaani, ainoa pilleri minkä otan purkista on b12 (tätäkin löytyy mm levästä, mutta sen imeytyminen on tietääkseni huonompaa ja määrät ovat suhteellisen pieniä.) Syön todella monipuolisesti ja tarpeeksi. Kävin muutama kk sitten hivenainemittauksessa ja kaikki arvot olivat priimaa 😉 Eli mikäli syöt monipuolisesti, et välttämättä tarvitse mitään lisäravinteita!

    1. Mahtavaa! Tuo taas todistaa, että saattaa olla turhaakin vauhkoilua se ettei kasvissyöjä saisi kaikkea tarvitsemaansa ruoasta. 🙂 Jos siis syö monipuolisesti.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *