Miten loihtia maistuva vihersmoothie?

Aivan liian usein vihersmoothieiden ajatellaan olevan karmean makuisia ”myrkkyliemiä”. Pahin oletus on ehkä se, että smoothieen on tungettu kaikki salaattiin laitettava kurkusta tomaattiin, jolloin se todellakin maistuu noh –pahalta. Vihersmoothie ei kuitenkaan ole yhtä kuin salaatti. Olen nimittäin lukuisia kertoja kuullut, kuinka tekemäni vehreä smoothie onkin ”yllättävän hyvää”. Ja tämä siis jopa miespuolisen henkilön suusta. Juoma näyttää ehkä epäilyttävän hurjalta kuplineen päivineen, mutta maistuukin aivan toiselta. En minä turhaan näitä ihmejuomia rakasta. :)

IMG_9678-2

Ensimmäiset tekemäni vihersmoothiet olivat kyllä ihan hirveitä. Monia kertoja niitä on viemäristä alas epäonnistumisen vuoksi kaadeltu mutta kaippa se tässäkin hommassa niin on, että harjoitus tekee mestarin. Kun riittävän usein näitä juomia vääntää, tulee herkullisten sellaisten tekeminen ikäänkuin takaraivosta.

Minähän en siis pahaa smoothieta suustani alas laita ja olen ehdottomasti sitä mieltä, että ”terveysruokien” tulee myös maistua hyvältä! Tällä tavoin me luodaan alitajuntaamme fiilis siitä, että haluamme tätä jatkossakin. Etenkin jos miettii pitkällä tähtäimellä elämäntapamuutoksia, kannattaa ihan ehdottomasti satsata ruoan laadun lisäksi myös makuun. Terveellisen ei tule maistua puulta, vaan sen tulee olla hyvää.

IMG_9680

Kuinka sitten onnistua vihersmoothien teossa? Miten saada herkullinen maku aikaiseksi myös superfoodien kanssa? 

Ensinnäkin yksi tärkeimmistä seikoista on käyttää hedelmiä kasvisten lisänä. Niillä luodaan makeutta ja peitetään mahdollisia karvaita makuja. Mielestäni ehkä paras hedelmäyhdistelmä on pakastemangot ja pakastettu ananas, sekä banaani. Tuolla triolla luodaan riittävä makeus, jolloin smoothie ei välttämättä edes hunajaa kaipaa. Myös kylmyyteen kannattaa satsata. Pakastettuja hedelmiä ja mahdollisesti myös jäitä.

Itsehän rakastan vihesmoothieissa nimenomaan sitä juttua, että ne sisältävät kaikkea yltiövihreää. Tämän aamun smoothieen laitoin esimerkiksi mintun -ja sitruunamelissan lehtiä, spirulinaa, avokadoa, lehtikaalia ja tuoretta pinaattia. Myös yksi viherjauhe kuuluu aina smoothieeni! Se voi olla joko chlorellaa, spirulinaa tai esimerkiksi vehnänorasta. Oma suosikkini näistä on jo vuosia ollut spirulina ja itselläni tuo toleranssi käytön suhteen on jo aika korkealla.

IMG_9666-001

Yksi seikka jolla pystymme vaikuttamaan smoothien koostumukseen on neste.  Jos teemme sen veteen, on makukin todennäköisesti pliisumpi. Jos taas heitämme joukkoon esimerkiksi makeuttamatonta kaurajuomaa ja lisäksi vaikka pari lusikallista GO ON- soijarahkaa on koostumus huomattavasti pehmeämpi ja täyteläisempi. Olen itseasiassa kokeillut vaikka ja mitä nesteitä jonka jälkeen tullut siihen lopputulokseen, että kaurajuoma on paras. Kaura tuo jotain pehmeyttä, joka tekee smoothiesta erinomaisen hyvää.

Ja melkein unohdin. Jos jotain makeaa, myös jotain karvasta. Tyrnimarjat, inkivääri ja esimerkiksi puolukat ovat erinomainen tapa peittää superfoodien makua! Itse rakastan tyrnejä ja niitä käytänkin aina hedelmien lisänä. Myös inkivääri on aivan ihana mutta sen käyttöä olen jostain syystä vähentänyt näin kesällä. Ehkä syksyllä otan sen jälleen vahvemmin kuvioihin.

IMG_9686-001

Loppuun vielä esimerkkiresepti aidosti hyvästä vihersmoothiesta, olkaapas hyvät.

Herkullinen vihersmoothie (1-2 hlölle)

 • 1 pakastettu banaani
 • 150 g pakastemangoja
 • 3 rkl pakaste tyrnimarjoja
 • 2 rkl spirulinaa
 • 1 tl MSM-jauhetta
 • Kourallinen casheweja
 • Kourallinen manteleita
 • Kourallinen lehtikaalta
 • Mintunlehtiä 
 • Sitruunamelissaa
 • Kourallinen pinaattia
 • 1 rkl macaa
 • Pieni loraus hunajaa (ei välttämätön!)
 • Makeuttamatonta kaurajuomaa noin puoliväliin kannua, lisätään tarvittaessa. 
 • 1/2 avokado

Blendataan tehokkaalla blenderillä sekaisin (itselläni käytössä Rawmix) ja nautiskellaan kylmänä. Nam! Tämä on pomminvarma resepti jolla et voi epäonnistua. ;)

PS. Jokaista vihreää ei ole pakko lisätä vaan voit myös soveltaa. Voit laittaa esimerkiksi lehtikaalta, avokadoa ja mintunlehtiä. Niilläkin pärjää. Myös hedelmien suhteen voit käyttää omaa luovuutta. Ja superfoodien. Vähempikin riittää jos jääkaapistasi ei jokaista aineosaa löydy.

Mites onko täällä muita vihersmoothieiden ystäviä? Mitkä ovat aineosat joita tykkäätte erityisesti smoothiessanne käyttää?

On my way

Yksi vastaus artikkeliin “Miten loihtia maistuva vihersmoothie?”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta