Tarviiko tavallinen treenaaja palautusjuomaa?

Treenit kulkee mutta entäs se palautuminen? Pysähdyin tässä yksi päivä miettimään, että koskas olen viimeksi palautusjuomaa harjoitusten jälkeen ”nautiskellut”? Pakko oli vaan todeta, että enhän edes muista. Siitä on siis todellakin aikaa…

Hera Standard

Omalla kohdallani säännöllinen palautusjuomien suosiminen loppui muutama vuosi sitten, kun vatsa alkoi oikuttelemaan. Sitä ennen käytin lähestulkoon jokaisen salitreenin jälkeen erilaisia sokerittomia pirtelöitä, jotka oli ostettu valmispurkissa kaupan hyllyltä tai vastaavasti laitettu kotona valmiiksi sheikkeriin. Ne kaikki jauheet olivat todellisia inhokkejani ja melkein oksennus suussa niitä kerta toisensa jälkeen kiskoin. Kaupasta hankitut sen sijaan aikamoista herkkua (kalliin hintansa lisäksi). Maistuivat niin makealta, että pakkohan niissä oli olla muutakin kuin sitä proteiinia. Kai minä joskus senkin tarkistin mutta join silti.

Olen aina miettinyt sitä palautusjuoman todellista hyötyä. Onko juoma oikeasti välttämätön palautumisen kannalta? Ja nyt puhutaan siis meistä ihan tavallisista naistreenaajista, jotka käyvät siellä salilla mutta tavoitteet kropan suhteen ovat aivan jossain muualla kuin ammattimaisessa treenaamisessa. Tarvitaanko me proteiinijauhetta vai riittäisikö normaali ruoka suorituksesta palautumiseen?

Hera Standard

Tiedän, että tähän aiheeseen riittää paljon mielipiteitä eikä niistä ole tarkoitus kiistellä. Toiset kokevat palautusjuoman aivan ehdottomaksi ja toiset taas eivät. Itse lukeudun ehkä enemmän jälkimmäiseen sakkiin ja suosinkin palautumiseen ihan tavallista ruokaa. Salilta tullessa toki heti jotain suuhun, kuten vaikka banaani, mutta aika pian kuitenkin jo tuhdimpaa ruokaa. Omakohtaisten kokemusten perusteella on myös sanottava, että tavallisesta sali- ja juoksutreenistä kyllä palautuu ihan vaan hyvän ravinnon ja levon voimin. Ei siihen välttämättä tarvita kaiken maailman ”erikoisjauheita”.

Ihan täysin kielteinen en proteiinilisien suhteen kuitenkaan ole ja kyllä kotoanikin muutama purnukka niitä löytyy. Itse koen, että herat tekevät esimerkiksi smoothiesta hieman tuhdimman ja täyttävämmän, joten siksi niitä välillä esimerkiksi aamupalajuomaani laitan. Pidän siitä ettei hera kuitenkaan tuo smoothieen keinotekoista makua, joten siksi suosin maustamattomia versioita. Luontaistukun Hera Standard, sekä herneproteiini ovat ihan lemppareitani! Ja molemmat tosiaan luomua. En kuitenkaan usko, että näillä jauheilla on mitään tekemistä palautumiseni kanssa. Ehkä ne nimenomaan antavat energiaa ja täyttävät mutta palautusmistarkoitukseen ei niitä tule varsinaisesti suosittua.

IMG_1260-001

Ja tietysti taas mainittava, että se mikä on minun keholleni hyvä ei välttämättä toimi sinulle. Eikä tässä nyt taas puhuta mistään nipottamisesta, eli saatan kyllä napata välillä Jungle Juice Barista ”millä lie heralla” varustellun smoothien (Pumping Iron), koska tykkään todella paljon tuon smoothien mausta! Hera tuo siihen myös runsautta, joten sillä jaksaakin aika mukavasti painaa illan duunissa.

Kyselin itseasiassa joskus heidän tiskiltään mitä heraa käyttävät ja vastauksen sainkin, mutta sen tarkemmin en tiedä onko käytössä nimenomaan maustamaton vai maustettu hera. Ainakaan mitään vatsaoireita nimenomaan kyseinen smoothie ei minulle tuo, vaikka taas toinen samaisen puljun herasmoothie nimenomaan tuo. Siinä yksi syy jonka vuoksi olen herojen suhteen aika varovainen ja suosinkin vaan niitä jotka tiedän itselleni sopiviksi.

Suositteko te proteiinijauheita palautumiseen? Tai koetteko ylipäänsä ne tarpeellisiksi? Olisi mielenkiintoista kuulla millä te tankkaatte heti treenien jälkeen? 

On my way

10 vastausta artikkeliin “Tarviiko tavallinen treenaaja palautusjuomaa?”

 1. Itse olen kyllä ehdottomasti normiruuan kannalla. Olen aina urheillut paljon ja koen, että ilman palautusjuomiakin pärjää mainiosti, kunhan vaan syö riittävän paljon ja monipuolisesti. Syöminen on mulle ainakin niin iso nautinto, että mieluummin otan kaikki tarvittavat ravinteet ja kalorit ruuan muodossa kuin vetelen palautusjuomia, jotka lähinnä ällöttävät :) Toki ammattitason urheilu ja todella pitkäkestoiset suoritukset ovat asia erikseen. Lisäksi kaikki eivät esimerkiksi pysty tai ehdi syömään kulutukseensa nähden riittävästi suorituksen jälkeen, jolloin palkkarit ovat varmasti paikallaan. Minulle ihanteellisin tilanne on se, että pääsen syömään kunnon lämpimän aterian n. 30-45 min lenkin tai salin jälkeen.

  • Kyllä, samoilla linjoilla kanssasi! :)

   Itse pidän myös maukkaan ja ravitsevan ruoan nauttimisesta enemmän, kuin jonkun juoman nassuun kulauttamisesta vaan ja ainoastaan palautuminen mielessä. Ehdottomasti siis normaalin ruoan kannalla täälläkin ollaan! Toki poikkeuksiakin voi tehdä sääntöön mutta pääasiallisesti näin. :)

 2. Välillä tulee juotua, välillä ei. Sinänsä nestemäisessä muodossa ravinto imeytyy nopeammin, jolloin palautuminen alkaa lähes välittömästi eli jos haluaa minimoida kovan salitreenin aiheuttamat mahdolliset lihaskivut niin ei se ihan turha ole. Lihastohtorin mukaan palkkarit ei kuitenkaan mikään välttämättömyys ole, vaan kunnon ruoallakin pärjää. Ja pakkohan tuota gurua on asiassa uskoa :) Ymmärtääkseni tärkeintä on, että saa hiilareita ja proteiinia riittävästi ja viimeistään puolen tunnin sisään treenaamisesta. Lukemani mukaan rasvaa ei kannata palautusaterialla syödä erityisemmin, sillä se sotkee kropan palautumista. Eli tyhmintä mitä voi syödä treenin jälkeen on esimerkiksi iso kasa pähkinöitä ja jättää hiilarit minimiin. Joskus näkee salilla ihmisiä keskustelemassa miten nyt sitten vaan kun malttaisi olla koko illan syömättä niin kyllä ne kilot karisee! Nämä on varmaan niitä tapauksia, joilla se salilla käynti jää aika nopeasti, kun tulee paikat niin kipeeksi eikä kehity lihaksetkaan.

  • Niin, asiaa puhut. Osa varmaan pitääkin palautusjuomista niin miksipä niitä ei silloin joisi. :)

   Itse mietin aika vähän ylipäänsä sitä mitä nyt pitäisi juoda ja kuinka paljon. Jotenkin luotan, että kyllä kehoni kertoo mitä se kaipaa kulloinkin.

 3. Käytin itse ennen palautusjuomaa, nyt sen käytöstä on varmaan jo yli vuosi. Olen siirtynyt juomaan aminohppojuomaa treenin aikana ja sillä saa mukavasti puhtia ja se edistää myös palautumista. Lisäksi aminohapot imeytyvät nopeasti. Muutamalta taholta olen kuullut ihmettelyä kun en juo heradrinksua treenin jälkeen, itse en koe sitä välttämättömäksi. Vaikka treenaankin lihaskasvun toivossa ja kai voisi sanoa tavoitteellisesti. Ostin parisen viikkoa sitten heraa, ajattelin antaa palkkarille mahdollisuuden, mutta ei ole tullut vielä otettua käyttöön. Ei jotenkin tee mieli harjoituksen jälkeen juoda sellaista, voin jo kuvitella sen pöhöisen olon.. Hyvin on kehitystä tullut ihan vain syömällä kunnolla heti kotiin päästyä.

  • Jep, juuri semmonen pöhöinen fiilis siitä tulee. Muistan elävästi. Mielestäni ei myöskään missään nimessä pakollinen! Mutta ei varmasti ole myöskään väärin juoda. :)

   Monissa jutuissa kannattaa ehkä kokeilla ja katsoa miten kroppa reagoi. Pitää välillä breikkejä niin näkee sen mahdollisen eron.

 4. En oo käyttänyt palautusjuomaa, koska en normiliikkujana usko, että siitä olisi minulle merkittävää hyötyä. Mutta varmaan tavoitteellisemmalle treenaajalle se on ihan paikallaan. Käytän maustamatonta riisiproteiinia smoothiessa, koska en käytä maitotuotteita enää (paitsi kahvissa maitoa) ja proteiinia on saatava jostain, kun kananmuniakaan ei aina tee mieli ja pähkinöille ja soijalle oon allerginen. Selkeästi pitää paremmin nälkää kun lisää proteiinia smoothieen tai kaurajogurttiin. :)

  • Mielestäni herneprode on hyvä vaihtoehto. :) Sen maku on vähän karvas mutta onneksi peitettävissä!

 5. Nykyään tulee salitreenin jälkeen otettua lähes aina palkkari+hedelmä, koska huomasin yhden valmennuksen aikana että se on tosi loistava tapa saada välipala suoraan treenin jälkeen jolloin ei ole kiire syömään ruokaa, vaikka toki senkin aina syön parin tunnin sisällä. Treenailtua tulee kyllä sen 5-7kertaa per viikko ja koen että välipala heti salitreeni perään(ei muiden) auttaa palautumaan ja oon myös aivan rakastunut suklaaheraan ja kunnolla kypsyneisiin banaaneihin! Tietää että kunnon treenin jälkeen saa aina jotain herkkua;)

  • Kuulostaa hyvältä. Jokaiselle tosiaan sopii se oma tyylinsä. :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta