Terveellisempi variaatio lasagnesta

Jonkun verran olette blogin kommenttiboksissa kyselleet lounassuosituksia ja ylipäänsä sitä, mitä minä lounaaksi nautin. Tänään tulisi jälleen yksi hyvä esimerkkiresepti siitä, kuinka kasvisruoka voi olla hyvää ja myös erittäin täyttävää! Liha ei ole elinehto nälän poistamiselle ja aina ei myöskään tarvita pastaa tai riisiä täyttämään energiavarastot.

Munakoiso- kesäkurpitsa lasagne

Perjantaina nautin pitkästä aikaa lounaaksi kasvislasagnea, jonka tein munakoiso- ja kesäkurpitsa petiin. Aivan mielettömän herkullinen ja hyvä variaatio lasagnesta, joka ei ainakaan omasta mielestäni häviä yhtään sille perinteiselle. Lihan sijaan käytin soijarouhetta (todella, todella pitkästä aikaa…), jonka maustoin hyvin ja pastan korvasin tosiaan munakoisoilla, sekä kesäkurpitsoilla. Erinomainen makuyhdistelmä joka valehtelematta toimii!

Annoksesta tulee vuoallinen ruokaa, joten siitä syö useampikin ihminen tai vaikka itse pariinkin otteeseen. Töihin en jaksa tavallisesti lämmintä ruokaa raahata, koska olen sitä mieltä, että safka on parasta tuoreena eikä enää huomenna. Mutta tässä nyt taas hyvä esimerkki siitä, mitä minä syön kotoa käsin töitä tehdessäni. Kokkailen silloin oikeastaan aina itse itselleni ruoan, sillä rakastan kotitekoista safkaa ja aitoja makuja, joihin voi itse vaikuttaa!

Munakoiso-kesäkurpitsa lasagne

Nyt kuitenkin höpinät sikseen ja reseptin äärelle! Toivon niin, että kokeilette tätä ohjetta sillä se on aivan taivaallista vaikka nyt itse sanonkin. Minä ainakin meinasin syödä koko vuoan kerralla joten oli ihan pakko kutsua itselleen lounasseuraa jakamaan tämä satsi… :D

Munakoiso-kesäkurpitsa lasagne (2-4 hlölle)

 • 1 munakoiso (noin 500 g)
 • 1 kesäkurpitsa (noin 450 g)
 • 1 sipuli
 • 2 dl tummaa soijarouhetta
 • 1,5-2 dl vettä
 • 390 g luomu tomaattimurskaa (yksi iso purkki)
 • 80 g laktoositonta fetaa
 • 50-100 g laktoositonta juustoraastetta oman maun mukaan
 • Basilikaa
 • Tinjamia
 • Mausteiksi mustapippuria, vuorisuolaa, paprikamaustetta ja yrttiseosta

Viipaloidaan munakoiso ja kesäkurpitsa veitsellä pitkähköiksi suikaleiksi. Lämmitetään uuni 200 asteeseen ja laitetaan pellillä siivut esikypsymään noin vartin ajaksi. Sillä välin valmistetaan kastike. Pilkotaan sipuli ja kuullotetaan pannulla kookosöljyssä kivan rusehtavaksi. Lisätään joukkoon vesi, tomaattimurska, sekä soijarouhe. Hämmennetään ja maustetaan oman maun mukaan. Lopuksi lisätään vielä fetajuusto kämmenen sisällä murentaen ja annetaan vielä hetkosen muhia.

Kun munakoiso- ja kesäkurpitsalevyt ovat esipaistuneet, nostetaan ne uunista odottamaan kastiketta. Levitetään öljyttyyn uunivuokaan ensin pohjalle munakoiso- ja kesäkurpitsasiivut, jonka jälkeen kaadetaan kastike ”pohjan” päälle. Päällimmäiseksi levitetään vielä yksi kerros munakoisoja ja kesäkurpitsoja. Puolita siis noiden määrät niin, että niitä riittää niin alle kuin päällekin! Ripotellaan koko heahoidon päälle juustoraastetta ja laitetaan 200 asteeseen paistumaan. Halutessaan osan raasteesta voi lisätä vasta puolessa välissä paistoaikaa, jolloin osa juustosta jää ns. pehmeämmäksi. Paistoajaksi sanoisin noin 30-50 minuuttia uunista riippuen. Täällä taas porskutettiin miniuunilla noin 50 minuuttia. :D Mutta oli sen arvoista.

Lopuksi lisätään vähän vielä mustapippuria ja tuore tinjami, sekä basilika. Sitten vaan nautiskelemaan!

Munakoiso-kesäkurpitsa lasagne

Jatkossa on tulossa lisää näitä arjen reseptejä ja esimerkkejä siitä, millaista ruokaa tosiaan lounaaksi nautiskelen. Itselleni ruokavaliossani on tärkeintä se monipuolisuus ja hyvät maut. Minua ei enää kuuna päivänä saisi päivittäin syömään mitään kanaa pakastevihanneksilla höystettynä. Ei siis pahalla sellaista ruokavaliota noudattavia kohtaan mutta siinä kohtaa, kun ruoasta oppii tekemään itselleen myös nautinnon ”polttoaine” -ajattelutavan sijaan, tulee suhde ruokaan muuttumaan ihan toisenlaiseksi. :) Suosittelen kokeilemaan!

Oikein ihanaa sunnuntaita kaikille! Jos teillä jotain vinkkejä lisukkeista kasvispohjaisiin lasagneihin, niin avoimin mielin kaikenlaisia ideoita otetaan vastaan!

On my way

5 vastausta artikkeliin “Terveellisempi variaatio lasagnesta”

 1. Hei sait ainakin mut innostumaan tästä reseptistä! :) Minkä merkkistä soijarouhetta suosittelet, ja mitä eroa on vaalealla ja tummalla rouheella?

  • Kiva kuulla, on kyllä kokeilemisen arvoinen!

   Itse en ole missään nimessä asiantuntija soijarouheen suhteen ja ostin sitä nyt vuosien tauon jälkeen pussillisen nimenomaan tätä lasagnea varten. Mielestäni tumma kuulosti ja näytti paremmalta (enemmän jauhelihamaiselta), joten siksi sitä ostin. En osaa sanoa mitä eroja on tai maistuuko esimerkiksi erilaiselle? Itse käytin soyaappetit-merkin rouhetta. Ostin ihan S-Marketista. :)

  • Tumman soijarouheen väri tulee väriaineesta(olikohan sokerikulöörillä), se on ainut ero vaalean ja tumman roheen välillä :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta