Mitä käsilaukku kertoo kantajastaan?

Sitä sanotaan, että laukku kertoo kantajastaan mutta mitä? Kertooko olalla keikkuva Chanel vauraudesta, muotitietoisuudesta, rakkaudesta kalliisiin tavaroihin vai ehkä vuosien säästöprojektista? Määritteletkö sinä ihmiset sen perusteella onko heidän käsipuolessa merkkilaukku vai ei? Kohteletko alitajuisesti Pradaa kantavaa henkilöä paremmin, kuin halvan kangaskassin kanssa kulkevaa?

Furla Metropolis

Tämä ajatus tuli mieleeni Prahassa luksusliikkeiden kadulla kävellessäni. Omassa käsivarressani keikkui Zalandon aleista bongattu hapsullinen Rebecca Minkoff, josta pidän niin kovin. Alelöytö parhaimmillaan. Vielä muutama vuosi sitten olisin kuolannut jokaisella näyteikkunalla kalliita luksuslaukkuja ja vannonut perustavani sen säästötilin megakalliille laukulle. Vaan enpä enää. Itseasiassa se mikä pääasiassa mieleni valtasi oli jonkunlainen suru. Ei suru siitä etten ole perustanut sitä säästötiliä, vaan suru siitä miten suuri kontrasti maailmassa voi olla. On ihmisiä, jotka hassaavat jopa kymmeniä tuhansia yhteen käsilaukkuun tai merkkituotteisiin ja on ihmisiä, joilla ei ole varaa edes leipään.

Olen sitä mieltä, että jokainen käyttäkööt rahansa miten haluaa. Ja ymmärrän myös säästötilit Chanelille yhtä lailla, kuin säästötilit asuntoa varten. Ymmärrän myös sen etteivät kaikki säästä yhtään mihinkään. Jokainen valitsee ja jokaisella on oikeus valita. Koemme myös onnellisuutta eri asioista. En väitä ettenkö itsekin kokisi aina välillä materiaonnea mutta mielestäni on tärkeintä muistaa, että materia ei ole määre onnellisuudelle. Materian ei kuulu määritellä meitä ihmisenä, eikä meidän kuulu määritellä muita materian kautta.

Rebecca Minkoff

Kirjoitan tästä oikeastaan siksi, koska elin itsekin yhdessä kohtaa jonkunlaisessa ”kuplassa” jossa halusin jatkuvasti uusia Louis Vuittoneita. Noloa myöntää, mutta tästä ei tosiaan ole edes kovin kauaa aikaa. Noin vuosi tai puolitoista? Halusin tosiaan jatkuvasti uusia laukkuja sun muuta LV roinaa ja aina päässäni pohdin mitä seuraavaksi hankkisin.

LV:hän on hieman kiistelty siitä onko se nykyään enää edes varsinaista luksusta, koska todella monella on varaa siihen. Hinnat pyörivät kohtuuden määreissä ja siksi kyseisiä laukkuja paljon näkeekin. Itselleni tuo merkki jostain syystä kuitenkin iskostui päähäni ja vietinkin usein tunteja netissä käytettyjä laukkuja selaillen. Sentään jotain hyvää, että hankin ne hankintani käytettyinä! Olen ehdottomasti nimenomaan kalliimpien hankintojen suhteen sitä mieltä, että siistikuntoinen käytetty toimii aivan yhtä hyvin kuin täysin uusi. Kierrätys kunniaan!

Hunkydory Stockholm

Jossain kohtaa kuitenkin havahduin siihen, että tämä on ihan naurettavaa. Kyllästyin todella nopeasti kuosiin ja sitten olinkin myymässä laukkujani. Aloin näkemään ne suorastaan rumina ja ylipäänsä oman käytökseni todella tyhmänä. Miksi ihmeessä tarvisin jonkun massalaukun joka keikkuu lähestulkoon joka toisella? Olisiko statusarvoni oikeasti jotenkin parempi jos kuljen Luikkari kädessä? Olisiko se merkki siitä, että minulla ON varaa? Alkoi suorastaan ällöttämään. Mummoveskani kyllä säilytin ja samoin lompakon, sekä keyholderin. Nämä siksi, että tuosta mummosta pidän, edelleen. Se on ollut minulla vuosia. Lompakko taas on todella käytännöllinen ja tilava, keyholder puolestaan aivan super kätevä. Voi olla, että lähtevät vielä joku päivä vaihtoon mutta toistaiseksi en ole jaksanut. Tärkeintä on se, että oma ajatusmaailmani ja asenteeni on muuttunut.

Pahimmillaan tuo merkkituotteiden maailma saattaa viedä kyllä pahasti mennessään mikä on monessakin tilanteessa jopa huolestuttavaa. Ei sillä, itsekin panostan mieluummin laatuun ja maksan esimerkiksi käsilaukuistani mahdollisesti satoja. En kuitenkaan enää juokse merkkien perässä vaan katson laukun ulkomuotoa, laatua ja käytännöllisyyttä. Haluan ostaa sellaisia veskoja joista aidosti pidän, enkä sellaisia joilla ajattelen saavani tietynlaista statusarvoa. Tuhansia en tule varmasti koskaan laukkuun hassaamaan, tuskin edes yhtä tonnia. Ja tiedättekö mitä? Uskon edullisempienkin laukkujen kestävän. Luksusmerkki ei tosiaankaan aina kerro laadusta ja siitä, että laukku olisi ajaton ja ikuinen.

Furla Metropolis

On jännä miten helposti minunkin kaltainen ns. jalat maassa tallustava tyyppi saattoi lähteä mukaan tuollaiseen höpönlöpöön ja vieläpä väärin perustein. Itseasiassa en usko, että olen ainoa, vaan tuo luksusmania on todella yleistä ja tarttuvaa. Halutaan tietynlainen elämäntyyli vaikka väkisin. Ja jos ei ole varaa elämäntyyliin, niin ulkoisen materian avulla pyritään näyttämään kuinka varaa on. Totuus saattaa olla täysin toinen ja sen luksuslaukun kantaja syökin kotona pussinuudelia. Instagram, some, tuttavat, ystävät, työympäristö ja ylipäänsä ympäristö luovat meille tarpeita. Tarpeita joiden kautta koemme tulevamme hyväksytyksi. Kun omistan sen Chanelin, saan tietyllä tapaa parempaa kohtelua ja koen olevani jopa parempi ihminen. Pahimmillaan aika sairasta ja monesti tuo nimenomaan on noin. Luksuslaukkua kantavaa kohdellaan paremmin kuin sen kangaskassin kanssa talsivaa.

Tottakai on olemassa ihmisiä joille merkkilaukut ovat vaan niitä säästöprojekteja ja omanlaisia sijoituksia, sekä unelmia. Eikä siinä ole mitään väärää. Tärkeintä on ajatusmaailmamme. Monille luksuslaukut itseasiassa ovat ns. normaali osa arkea ja niihin on totuttu jo pienestä pitäen. Kaikilla ei kuitenkaan ole samanlaisia lähtökohtia ja siinäpä se vaara piileekin. Tekstini tarkoitus ei ole tuomita kaikkia teitä, jotka rakastatte merkkilaukkuja vaan ehkä herätellä muita mahdollisesti samanlaisen ”hurmion” kokeneita ihmisiä siihen, että luksuslaukun omistaminen ei ole mikään tae onnellisuudelle. Se ei tee kenestäkään parempaa ihmistä tai nosta ihmisarvoasi millään tavalla. Tai ei ainakaan oikeanlaisten ihmisten ympäröimänä.

Rebecca Minkoff

Heräsikö teille ajatuksia aiheesta? Määritteleekö käsilaukku mielestänne ihmisen jollain tavalla tai teettekö itse nimenomaan johtopäätöksiä sen perusteella? Mites ylipäänsä satsaatteko merkkilaukkuihin tai onko teillä mahdollisesti säästötili jollekin tietylle ”unelmalaukulle”? 

On my way

25 vastausta artikkeliin “Mitä käsilaukku kertoo kantajastaan?”

 1. Ajatuksia herättävä postaus. Itse hullaannuin reilu vuosi sitten Louis Vuitton maailmaan vähän liiankin lujaa ja ostelin todella monta laukkua. Myin niitä aika monta pois ja säilytin vain ne,joita todella käytän usein :). Eli järkeä onneksi tuli päähän enemmän. Oon vähän sellainen nollasta sataan innostuja :D

  Aikaisemmin en välittänyt onko laukut ym tavarat merkkiä,mutta nyt kun on ”päässyt makuun”,huomannut eron laadussa -ja jälleenmyyntiarvossa (jos myy ei merkkilaukkua ei varmasti saa omiaan takaisin), hankin ainoastaan harkiten laadukkaita laukkuja :)

  Laadukas laukku on miusta myös pieni pala luksusta tavalliseen arkeen. :)

  • Niin, aika monella taitaa jossain kohtaa olla tuo LV-vaihe. :)

   Olen samaa mieltä, että laatuun kannattaa panostaa. Eli kyllä, myös minun mielestäni tuo jälleenmyyntiarvo säilyy paremmin arvokkaammissa laukuissa kuin ns. halppiksissa. Kyse oli tosiaan enemmänkin siitä vääristyneestä tavasta ajatella mitä tuo merkkilaukku viestii. Kaikille se ei ole vaan ihana laukku ja pala luksusta arkeen, vaan sen kautta saatetaan hakea jotain ihan muuta. Sinä olet aikuinen ja sinulla on terve suhtautuminen. Kaikilla se ei näin ole ja tosiaan rajakin saattaa olla häilyvä.

 2. Hyvä kirjoitus! Itse olen miettinyt samaa teemaa ja vielä vähän aikaa sitten ajattelin, että myös minun tulisi hankkia kaikkia merkkituotteita, jotta olisin yhtä ”tyylikäs” kuin monet ystävät, tutut tai bloggarit. Tosiasia on kuitenkin se, että tuloni ovat hyvin perustasolla, joten yhdenkin kalliimman laukun hankkiminen vaatisi pitkän ajan säästöt. Onneksi nykyään ajatusmaailmani on muuttunut ja koen olevani kaunis myös halpisvaatteissa. Kauhistuttaa nykyään kun monilla pikkutytöilläkin on luikkarit olalla! Tyylikkyys tulee kyllä kyllä oikeesti ihan muusta kuin kalliista merkkihankinnoista, eniten siitä, miten ihminen kantaa itsensä ja kohtelee muita.

  • Kiitos! Mielestäni kauneus lähtee todellakin täysin muualta kuin merkkikamppeista, ehdottomasti.

   Toki vaatteissa ja laukuissa voi silti suosia laatua ilman, että ajatusmaailma vääristyy. Materiaalit ovat useimmiten hieman parempia hintavemmissa tuotteissa. Mielestäni tärkeintä on se, että jos et halua merkkilaukkua sinun ei tarvitse kokea siitä huonommuutta. Jos taas tahdot hieman panostaa, löytyy edullisemmilta merkeiltä kuten Coccinelle, Furla ja vaikka Minkoff kauniita laukkuja huokeampaan hintaan. Mutta tämä vaan JOS haluat laatua mutta et halua maksaa itseäsi kipeäksi. :) Näiden juttujen ei kuuluisi myöskään hallita elämää ja aiheuttaa sinulle paineita varsinkaan ulkopuolelta.

   Kiva jokatapauksessa kuulla, että olet tullut järkiisi ja ymmärtänyt mikä elämässä todella merkkaa! :)

 3. Oon seurannut mm snäpissä muutamia tunnettuja henkilöitä Suomessa, joita varsinkin nuoret tytöt myös erityisesti seuraavat. No aika monet poistin listalta, kun kaikki snäpit alkoi olemaan vaan uusien merkkilaukkujen ja muun materian esittelyä, tai sitten kuvattiin omaa pyllyä tai jotain minimaalisia ruoka-annoksia. Aika surullista kyllä, jos ne on elämän tärkeimmät sisällöt.

  • Niin, ikävää kuulla mutta tottahan tuo on. Maailma on menossa kokoajan huolestuttavampaan suuntaan näissä jutuissa sillä yhä nuoremmat ja nuoremmat kokevat, että heidän tulee olla juuri mainitsemasi kaltaisia.

 4. Itse en ole koskaan ostanut merkkilaukkuja enkä tule varmasti ostamaankaan. En varmaan koskaan ole käyttäny yli 70 euroa laukkuun. En välitä mistään merkkilaukuista, kunhan on joku laukku mikä näyttää silmiini kivalta. En vaan voisi koskaan käyttää vähäisiä rahojani merkkilaukkuihin, paljon ennemmin menen silläkin rahalla vaikka matkalle :)

  • Niin. Nämä ovat tosiaan valintakysymyksiä eikä tuo sinun tapasi valita ole yhtään sen huonompi kuin toisen. :)

 5. Ylläripylläri eka ”kalliimpi” laukkuni oli Guess. :D Sitä ennen tuli osteltua halpislaukkuja H&M:stä, Cittarista jne. eikä säilytystila riittänyt kaikille laukuille. Vähäisen käytön jälkeen hihnat venyi/katkesi, vetskari hajosi, vuori repesi jne. Omistan edelleen 2 Guessin laukkua koska tykkään niistä ja ne sopivat tyyliini merkistä huolimatta. Muut on myyty tai lahjoitettu pois.

  Jossain vaiheessa päässä syttyi lamppu et: ”laatu korvaa määrän”. Siitä alkoi mun Michael Kors-kausi. :D Nykyään Tallinnasta saa feikkejä ja pelkkä MK-logo on alkanut vituttamaan koska se on Stadissa yhtä yleinen näky kuin Vuitton.

  Luisvittua en enää ostaisi edes käytettynä. Ruma massalaukku.

  • Sama täällä! Guess oli joskus kova sana. :D

   Itse pidän laukuissa myös laadusta enkä periaatteessa halua ostaa enää mitään muovilaukkuja. Laukkujen tulee kestää käyttöä ja se on tärkeää ainakin itselleni.

   Minuun myös pätee sääntö less is more enkä tarvitse kymmeniä eri laukkuja vaan muutama riittää. Käytän kuitenkin pääasiassa sitä yhtä arjessa ja yhtä juhlassa. :) Feikit on taas sitten asia erikseen. Niiden ostamisella tuetaan rikollisuutta joten missään nimessä en niitä hankkisi.

 6. Tosi hyvä kirjoitus Jutta! Mä olen sitä mieltä että laatuun kannattaa panostaa, eli ostaa kerralla laadukkaampi laukku tai vaate. Kokemuksesta halpojen vaatteiden tai kenkien ostaminen tulee kalliimmaksi. Mutta se mitä joku esim. lv:n laukku merkitsee monelle, on täysin eri juttu! Kenenkään identiteetti ei pitäisi perustua siihen minkälainen laukku olalla kulkee tms. Minusta on kiva että otat kantaa vähän erilaisella tavalla merkkilaukkukeskusteluun. Kun suurin osa blogeista on vaan täynnä hehkutusta uusista kalliista merkkilaukuista. Joka saa myös monet nuoret tytöt kuvittelemaan että heilläkin on pakko olla sellaisia. Tyylikkäät ja ajattomat laukut ovat tottakai ihana asia, mutta sitä ennen elämässä tulee tärkeämpänä niin moni muu asia. Tykkään Jutta sun blogista tosi paljon, otat kantaa moniin asioihin todella fiksusti ja kivasti. Erotut positiivisesti massasta, kiitos siitä! :) Itsellä on pari käytettynä ostettua merkkilaukkua ja toisen myymistä olen suunnitellut, ehkä tilalle ostaisin jonkun toisen. Olisi kiva kuulla että mistä olet ostanut omat käytetyt laukkusi ja onko sinulla antaa suosituksia hyvistä nettikaupoista, joissa järkevät toimituskulut? Kivaa sunnuntaita! :)

  • Hyviä pointteja, kanssasi täysin samaa mieltä. :) Ja ihana kuulla, kiitos!

   Olen ostanut käytettyjä laukkuja huuto.net palvelusta, tori.fi:sta, sekä Facebookin kirppisryhmistä. Noissa kaikissa olen myös laukkuja myynytkin. :)

 7. Moikka, hyvä kirjoitus taas :)
  Itse omistan muutaan dkny-, ted baker -laukun ja olen niihin tosi tyytyväinen, en pysty enää palamaan H&M laukkuihin, vaikka tulotasoni hekkenisi. Kun taas joku tuhannen e:n arvoinen laukku ei ole laadultaan, mielestäni, kovin kaukana muutaman satasen laukusta, niin onko se hintaero ihan vaan laukun ”statuksesta” kiinni. Tällöin yritetään viestittää muulle maailmalle mitä? sitä, että on muka varaa? on merkki- ja muotitietoinen?
  Välillä mietin, mihin tämä maailma on menossa, kun 15-v tytöillä on olallaan LV-laukkuja, itse olen siinä iässä haaveillut aivan toisenlaisista asioista. En ikinä ostaisi omalle lapselle statustavaraa enkä näytä sellaista esimerkkiä omalla toiminnallaan. Yleensä yritän olla tuomitsematta toisten valintoja, mutta tätä en vaan ymmärrä, mun mielstäni kulutustavat on tärkeää opettaa lapsuudesta saakka.

  • Kiitos! :))

   Juurikin näin. Toki tuhansien eurojen laukuissa saattaa olla joku josta itse sattuu pitämään mutta monesti laatuero ei ole kummoinen verrattuna niihin satojen eurojen laukkuihin.

   Toisaalta kaikista kalliimmista laukuista ei edes huomaa päällepäin niiden kalleutta. Jos ei esim. tunne merkkiä. :) Ja ehdottomasti! Lapsuudessa opitaan ne tärkeimmät taidot joten on tärkeää miten lapsemme kasvatamme ja millaista mallia tässäkin asiassa heille annamme.

 8. Hei Jutta! Tämä kirjoitus sai taas pitkästä aikaa kommentoimaan. :) mielenkiintoinen kirjoitus ja samaa olen pohtinut jo pitkän aikaa! Tämä kirjoitus sai vain käytöstäni kohtaan ’ällötys’ efektin, kuinka pinnallinen voikaan olla. :D tuntuu ihanalta saada kaunis laukku, jota on pitkään himoinnut, mutta loppujen lopuksi tulee usein fiilis, että oliko tämä kuitenkaan sen arvoista? Tuntuu kuin olisi kaksi puolta itsessäni; se ’fiksu säästäjä’ ja se pinnallinen ’luksukseen hurahtaja’
  Jokainen kuitenkin käyttäköön rahansa, minkä parhaaksi näkee, jos olet kuitenkin rahasi itse tienannut. Mutta silti tämä pinnallisuus harmittaa ja tuntuukin, ettei siihen aikaan vielä ole tulossa muutosta. :/

  • Mukava kuulla. :)

   Niin, kylläpä useampi meistä naisista pitää kauniista laukuista. Se on faktaa. Mutta kaikessa on toki puolensa ja puolensa. Tärkeintä on varmaan oma ajatusmaailma ja tapa ajatella nimenomaan siitä pienestä luksuksesta. Tuollaisten seikkojen ei tulisi hallita elämää vaan olla vaan osa sitä.

 9. Mua viehättää luksuksessa vintage-laukut. Jotenkin tuntuu, että sillä laukulla on tarina takanaan. En myöskään vegaanina ostaisi uutta nahkalaukkua.

  • Vintage on ihanaa <3 Nimenomaan tuon Mummo LV:n olen säästänyt sen patinoituneen lookkinsa vuoksi. Se on myös ihanan tumma mitä nykyään kyseisen merkin vastaavat eivät ole.

 10. Ostin ensimmäisen merkkilaukun nyt vasta kun valmistuin yliopistosta, vähän niin kuin valmistumislahjaksi itselle :D Sitten on pari Coccinellea ja Minkoffia ja loput on H&M tms laukkuja jotka on ostettu vuosia sitten. Laukkuja on ihan liikaa mutta ei noista vanhemmista pääse eroon myymällä niin sama kait sitten ne on käyttää pois ja noista muista en halua päästä eroon kun ne on kuitenkin suunniteltuja hankintoja. Yritän päästä siihen että laukkuja olisi noin max 10 niin se on itselle sopiva määrä. En usko että tulisin toista merkkilaukkua ostamaan sillä en jotenkin koe että pitäisi olla itsellä useampi merkkilaukku.

  • Se on hieno lahja itselleen valmistumisen johdosta. :)

   Sulla kuulostaa olevan hyvin terve suhtautuminen asiaan, hienoa! Itselleni on tullut myös iän myötä se etten halua enää montaa laukkua, koska käytän arjessa yhtä ja juhlissa toista. Tällä hetkellä omistan enää yhteensä neljä laukkua ja näihin olen tyytyväinen. Jos ostan jonkun uuden, myyn toisen. :)

 11. Luis Vuittonit ja Michael Korsit on kyllä niin massakamaa pk-sseudulla, että saavat jäädä itseltäni kauppaan. Nimenomaan laadukkaita, mutta kuitenkin edullisempiä ja persoonallisempia laukkuja löytyy hyvin muilta merkeiltä. Mitään yli 300€ en koskaan laukkuun käyttäisi, ellei olisi ns.rahaa kuin roskaa. Mielummin käyttäisin tuon summan elämiseen ja kokemiseen. Materia lämmittää mieltä vai hetken, mutta muistot erilaisista kokemuksista säilyvät ikuisesti :)

  • Onhan ne. Upeita laukkuja löytyy vaikka millä mitalla edullisemmiltakin brändeiltä. :) Minkoff on tällä hetkellä omassa kärkipäässä, samoin Furla.

   Ja kyllä. Materia on tosiaan vaan hetken nautinto ellei sillä laukulla paina sitten vuosi tolkulla. Itse pyrin aina siihen, että käytän laukkua arjessa kokoajan ja ostan laukkuni käytettäväksi. Mitään vitriinitavaraa nuo eivät itselleni ole. :) Kun kyllästyn myyn ja ostan sitten tilalle jonkun vastaavan hintaisen uuden.

 12. Itse omistan muutamia merkkilaukkuja, ehkä n 5 kpl ja jokaisen kohdalla harkitsen äärimmäisen pitkään ostoa, sen lisäksi en osta ikinä mitään liian räikeää vaan pyrin aina ostamaan mustana tai ruskeana jotta varmasti tulee käyttöä. Mutta aina mulla on ollut sellainen periaate, etten mä ala maksamaan yli 500€ laukusta. Jos ostan merkkilaukun, menee se ehdottomasti ja kepeästi ton hintarajan alapuolelle. Tuntuu vaan niin oudolta maksaa yhdestä laukusta tuhansia euroja, siitä syystä tollanen ”raja” on muodostunut mun päähän ja sitä on noudatettu varsin hyvin :D

  • Kyllä, samanlaisilla aatoksilla täälläkin. 500 euroa on aikamoinen kipuraja ja sen yli en ole tainnut koskaan edes laukusta pulittaa. Kun ostaa käytettynä saa laatua parhaimmillaan myös edullisemmin.

 13. Itselläni on tällä hetkellä oikeastaan vain kaksi laukkua käytössä. Jokapäiväisessä käytössä reilun 500e Karl Lagerfeld ja iltakäytössä 50e Morgan. Olen tykännyt molemmista todella paljon ja ne ovat hyvin käytännöllisiä ja kauniita. Todennäköisesti tulen käyttämään tätä Lagerfeldiä lopun ikääni, se on kuitenkin ajaton musta nahkalaukku. Mielestäni tämä oli perusteltu ja hyvä ostos, vaikkeivat kaikki tätä oikein tuttavistani ymmärtäneetkään. Tuskin tulen ostamaan ainakaan lähiaikoina muita laukkuja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta