Syöthän riittävästi pähkinöitä?

Edelleen kuulen suhteellisen usein kauhisteltavan pähkinöiden sisältämää energiamäärää. Ei niitä voi syödä, koska ovat rasvaisia ja lihottavat. Pähkinäthän ovat vielä kunnon kaloripommejakin ja niiden energiamäärällä täyttyy puolet päivän ”sallitusta” energiamäärästä. Kalorit halutaan muualta kuin rasvoista.

Cashew

Ajattelin noin itsekin muutama vuosi sitten. Pelkäsin kaikkea rasvaa ja söin rasvattomasti (lue hurjat määrät piilosokeria…). Tuolloin mietin kaloreitakin ja nimenomaan jos halusin syödä enemmän, ei pähkinät tulleet kuuloonkaan. Olin niiiiin väsynyt, turvoksissa ja elämäni oli monellakin tapaa energiatonta. Onneksi nykyään ruokavalioni on kokenut aikamoisen remontin ja nimenomaan rasvojen määrää ruokavaliossa on lisätty! Eikä siis minkä tahansa rasvojen vaan nimenomaan niiden hyvien, joita pähkinätkin sisältävät.

Kehomme tarvitsee rasvaa. Ei sitä sipsipussista saatavaa kovaa rasvaa, vaan pehmeää hyvää rasvaa. Rasvan saanti vaikuttaa mm. hormonitasapainoomme, sekä vitamiinien liukenemiseen elimistössämme. Rasvasta saamme energiaa ja sen avulla kohotamme vastustuskykyämme, sekä ehkäisemme tulehdusten syntymistä. Olen itse esimerkiksi aina ollut heikolla vastustuskyvyllä varusteltu yksilö ja  heti jos syön epäsäännöllisesti, nukun huonosti tai stressaan tulen helpommin sairaaksi. Nämä seikat ovatkin kohdallani erityisesti huomioon otettavia ja siksi pyrin noudattamaan jopa vähän orjallisesti mm. tätä rasvameininkiä. Avokadoja, lohta, siemeniä, pähkinöitä, öljyjä jne. Ja ei silloin tällöin, vaan säännöllisesti.

IMG_3480-001

Vaikka syönkin pari kertaa viikossa lohta ja melkein päivittäin avokadoa, olen silti kokenut pähkinöiden syönnin mieluisimmaksi ”varmaksi” tavaksi saada hyviä rasvoja päivittäin. Suosikkini on ehdottomasti herkullinen cashew, jota heitä kourallisen aamusmoothieen tai napostelen väli/iltapalaksi. Treenien jälkeen palauttavana pähkinöitä ei kuitenkaan kannata käyttää, sillä ne hidastavat muiden palautumisaterialla nautittavien ravintoaineiden imeytymistä elimistöömme.

Uskon pähkinöiden ja sitä kautta hyvien rasvojen vaikuttavan myös ulkomuotoomme. Hiukset, kynnet ja iho. Kun rasvoja saadaan tarpeeksi näkyy sekin meistä myös ulkoisesti. Onneksi tällä hetkellä yhteiskunnassamme on nimenomaan nousemassa trendi, jonka mukaan rasvoja ON sallittua nauttia! Jo on aikakin päästä siitä vähärasvaisuudesta ja rasvattomuudesta eroon. Tietenkään tässäkään asiassa ei kannata övereitä vetää, eli ei pussia pähkinöitä päivässä. :)

Cashew

Itse uskon nykyään vahvasti myös siihen, että kehomme kertoo mitä se kaipaa. Ei meidän tarvitse laskea mitään mikroja tai makroja vaan syödä sen mukaan, että voimme ja näytämme hyvinvoivilta. Huolehtia yleisesti siitä, että saamme riittävän monipuolisesti ravintoa.

Poikkeava väsymys, hiusten tippuminen, huimaus tai ihon huono kunto ovat monesti viestejä jostain korjattavasta. Kehossamme ei ole silloin kaikki hyvin ja siksi mielestäni on tärkeää seurailla terveellisin määrin kroppansa viestejä ja toimintaa. Jokainen meistä varmasti haluaa olla paras versio itsestään ja se nimenomaan onnistuu yhdeltä osin monipuolisen ja riittävän ravinnon saannin kautta.

Muistakaa ihanat syödä pähkinöitä ja helliä kehoanne hyvillä rasvoilla. <3

On my way

4 vastausta artikkeliin “Syöthän riittävästi pähkinöitä?”

  1. mä en ennen uskaltanu syödä ollenkaa pähkinöitä ku luulin et ne lihottaa :D no kylhän ne sitä tekee jos pussikaupalla syö. omakin lemppari on cashewit ja niit menee pari kourallista päivässä,joskus enemmänkin mut vähennän sit muita rasvoja :)

    • Ajattelit kuten minä. :D Ja näinpä, kohtuus kaikessa niin ei ole mitään hätää. Täällä syödään se kourallinen ja tavallisesti vielä avokadoa päälle. En kuitenkaan pelkää, että rasvaa tulisi liikaa sillä sitten on taas päiviä ettei avokadoa tule syötyä ollenkaan.

  2. Itsekin syön pähkinöitä päivittäin: ne ovat niin helppo välipala jonka voi ottaa mukaan minne vaan. Kaverini jopa joskus kutsuvat mua oravaksi koska syön aina pähkinöitä 😆 Mutta minkäs teet kun ne ovat niin hyviä! Onneksi myös terveellisiä kohtuudella syötynä 😊

    • Sanoppas muuta, nimenomaan helppo tapa saada hyviä rasvoja! :) Ja vieläpä mieluinenkin.

      Hahah, naurahdin tuolle oravalle. Itse en ole sentäs sellaista lempinimeä saanut vaikka vastaavia on kyllä ollut. ;D

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta