Ihana kamala hormonitoiminta

Muutama viikko sitten joku teistä pyysi minulta postausta hormonitoiminnasta. Aihe kuulosti itseasiassa korvaani erittäin mielenkiintoiselta ja mietinkin, että voisinko tästä jostain näkökulmasta kirjoittaakin? Ja miksipä en voisi, olenhan kuitenkin nainen ja minullakin on hormonitoiminta.

IMG_4602-001

Olen kokenut hormonitoiminnan saralla jos jonkunlaista ja päällimmäisenä mieleeni muistuu ajat, jolloin hormonitoimintani on ollut sekaisin. Tuo on näkynyt esimerkiksi kuukautiskierron epätasaisuutena, menkkojen pois jäämisenä (joskus nuorena olin ilman kuukautisia 6 kk), mielialojen vaihteluna, hiustenlähtönä, hiusten rasvaisuutena… Syitä horminitoiminnan sekoittumiseen puolestaan saattaa olla monia. Kohdallani niitä ovat olleet esimerkiksi nuorena useamman jälkiehkäisyn ottaminen, kiire, stressi, pillereiden vaihdokset, e-pillereiden lopettaminen, järkkynyt elämäntilanne… Olemme niin suuri kokonaisuus, että jopa stressaava elämäntilanne ja mielen järkytykset saattavat sekoittaa hormonitoimintamme. Puhutaan siis todellakin naiskehosta, joka on herkkä erilaisille elämänmuutoksille ja ärsykkeille.

Tänä päivänä koen hormonitoimintani olevan aika tasainen. Kerran kuussa PMS-oireet kyllä lipuvat mutta harvemmin ne ovat enää niin vahvoja, kuin ne joskus teininä olivat. Esimerkiksi mielen mataluus ja vatsakivut ovat onneksi kohdallani suhteellisen harvinaisia. Toisaalta tähän syynä saattaa olla myös se, että syön edelleen e-pillereitä. Olin reilu vuosi sitten ilman pillereitä puolisen vuotta ja kirjoitin siitä kokemuksia toukokuussa täällä. Toki tällä hetkellä pillereiden syönti on hieman turhaa, kun en ole parisuhteessa mutta koen, että keholleni on rankempaa jatkuvasti lopettaa ja aloittaa pillerit kuin syödä niitä tasaisesti. Siksipä näillä nyt mennään ainakin toistaiseksi! Muistutan vielä, että minulle pillerit tosiaan sopivat. Jos luet edellä linkkaamani tekstin, sieltä löytyy tarkempaa pohdintaa aiheesta.

IMG_4569-001

Kävin aikanaan Kaisa Jaakkolan luennolla ja kiinnostuin tuolloin hormonien vaikutuksesta kehonkoostumukseemme ja painonhallintaan. Vaikka itselläni ei ole koskaan painonhallinnan kanssa ongelmia ollut, on minullakin ollut esimerkiksi jenkkakahvat, sekä selluliittia reisissä ja takapuolessa. Tuo oli aikaa jolloin juhlin paljon ja elämäni oli todella kaikin tavoin epäsäännöllistä, jonka vuoksi uskon kehoni olleen moneltakin osin ikäänkuin tukossa ja sekaisin. Tänä päivänä tuota ei uskoisi, sillä en kärsi mistään edellä mainitsemastani ja kroppani on ylipäänsä paremmassa kunnossa kuin tuolloin yhdeksän vuotta sitten. Tämä siis todellakin murtaa ne myytit, että parikymppisenä keho olisi aina automaattisesti hyvässä kondiksessa.

Uskon ehdottomasti siihen, että syömällämme ruoalla (ja ylipäänsä elintavoilla) on suuri vaikutus kehomme koostumukseen, sekä hormonitoimintaan. Jos syömme pääasiallisesti pelkkää roskaa, kerääntyy rasvaa paikallisesti tiettyihin kohtiin kehoa. En nyt muista tarkalleen miten tuo Kaisan jaottelu menikään mutta useissa rasvakertymissä (kuten keskivartalo ja selkärasva…) oli kyse siitä, että kehomme saa liikaa verensokeria kohottavia ruoka-aineita. Jos puputamme sokerisia ruoka-aineita joihin tulee suorastaan himo, saamme hormonitoimintammekin ihan varmasti sekaisin. Tässä siis yksi syy siihen, että itse pyrin pitämään ruokarytmini tasaisena ja syömään mahdollisimman vähän verensokeripiikin aiheuttavia ruoka-aineita. Tällaisia ”pahiksia” ovat esimerkiksi peruna, vaalea leipä, pasta, sekä sokeriset herkut. On tärkeää myös juoda riittävästi vettä, sillä se pitää aineenvaihduntamme kunnossa ja ruoansulatuksen toiminnassa.

IMG_4598-001

Hormonitoimintamme on tosiaan laaja kokonaisuus, joka järkkyessään saattaa pistää kropan aikamoiseen jumiin. Joskus hormonitoiminnan tasapainottumiseen auttaa vaan aika ja elämäntavoilla sen parantumisen tukeminen. Tiedän esimerkiksi ihmisiä, joilla sekoittunut hormonitoiminta on puhkaissut aknen tai tuonut kroppaan useita kiloja. Tällaiset muutokset ovat todella ikäviä ja usein niiden parantamiseen ei tosiaan ole muuta keinoa, kuin se aika. Tietysti ruokavalio kannattaa laittaa kuntoon ja tehdä kaikki voitavansa kotikonsteista lähtien, mutta hormonitoimintaa on silti hyvin hankala hoputtaa. Jos se on sekaisin, niin se on sekaisin.

Kun aikanaan itse kokeilin e-pillereistä mineihin siirtymistä, sai tuo hormonitoimintani sellaiseen mylläkkään, että olin jatkuvasti down ja tukka putosi kirjaimellisesti päästä. Se oli aivan kamalaa aikaa ja muistan, kuinka itse hakemallani tiedolla suorastaan käskin lääkäriä kirjoittamaan minulle reseptin niihin entisiin. Hiustenlähtö jatkui vielä jonkun aikaa vaihdoksen jälkeen mutta rauhoittui kuitenkin muutaman kuukauden sisällä. Jos olisin jättänyt tuolloin pillerit kokonaa, olisin varmaan kaljuuntunut täysin. :) Silloin ei kyllä naurattanut ja edelleen jos huomaan hiuksia lähtevän yhtään enemmän, menen paniikkiin. Voin vaan kuvitella miltä tuntuu teistä, jotka ette saa hormonitasapainon järkkymistä millään kuriin. Tunnette, että kehonne on sekaisin mutta ette osaa paikantaa oireita. Välillä tuntuu, että myös lääkärit ovat tänä päivänä aika neuvottomia. Ihmiskeho on niin moninainen kokonaisuus, että oireilu ihossa saattaakin olla merkki jostain täysin muusta, kuin ihoon liittyvästä ongelmasta.

IMG_4589-001

Jännä juttu nuo hormonit mutta ilman niitä emme olisi naisia. Ne ovat sekä hyviksiä, että ikävimmillään niitä pahiksia. Hormonien kanssa on vaan opeteltava elämään ja itseasiassa uskon siihen, että nimenomaan hyvät elämäntavat (ruokavalio, liikunta, työ, tasapainoiset ihmissuhteet) ovat erinomainen alusta toimivalle kokonaisuudelle. Itsestään kannattaa tosiaan pitää huolta, sillä samalla huolehdit myös hormonitoiminnastasi ja kehostasi kokonaisuutena.

Heräsikö teillä ajatuksia? Onko moni muu ehkä kokenut hormonitoiminnan oikkuja kuten kausittaista hiustenlähtöä, aknea tai kropan ”tukkeutumista”? Entä miten harjoitatte ja ylläpidätte kehossanne hormonitoiminnan tasapainoa? 

On my way

12 vastausta artikkeliin “Ihana kamala hormonitoiminta”

 1. Migreenin ja muiden vakavien oireiden takia vaihdoin lääkärin käskystä yhdistelmäpillerit mineihin yli puoli vuotta sitten. Hiusten lähtö on järkyttävä… Ihan kuin asunnossamme asuisi koira – hiuksia on ihan kaikkialla, ja se määrä mitä jää käteen (kevyen) harjauksen jälkeen on mieletön. Pillereiden syönti on minulle lähes pakollista endometrioosin ja monirakkulaisen munasarja -oireyhtymän vuoksi. Pitää siis vaan toivoa parasta, että kyllä tämä tästä tasaantuu.. :(

  • Eikä! Siis juuri sama meininki oli täällä. :( Omalla kohdallani vaihdos onneksi onnistui kovin nopsaa kun sanoin, että oon kunnon down ja tukka tippuu.

   Kyllä mä luulen, että se vielä helpottaa! Onneksi olemassa on hiustenpidennykset jos tukka hurjasti ohenee! Ja suosittelen Evoniaa siihen rinnalle. Lisäravinne ja keratiinikuuri, molemmat. Omalla kohdallani lisäravinteet auttoivat tilannetta.

   Hurjasti tsemppiä! <3

 2. Kiitos toivepostauksesta!
  Mielenkiintoista kuulla miten pillerit sulla vaikuttaneet. Itsellä tilanne se, että jouduin lopettamaan pillerit migreeni-oireiden vuoksi viime syksynä. Vasta nyt hiljattain/kesän aikana olen tajunnut miten paljon pillerit vaikuttivat minuun -enimmäkseen negatiivisesti. Olin kireä ja ahdistunut, aivan kuin eri ihminen. Onneksi ”oli pakko” luopua, silloin en tajunnut tämän olevan minulle parhaaksi. Oikeastaan ainut hyvä puoli oli että ennen epäsäännölliset menkat tulivat pillereiden mukaan ajallaan.
  Nyt ongelma onkin se etteivät menkat ole palanneet vieläkään! Alkaa jo hieman huolestuttaa. En haluaisi enää mitään ylimääräisiä hormoneja kehooni, mutta veikkaan että lääkäri määrää vielä jotain.(Terout-kuurit syöty..)
  Veikkaan että stressillä on osuutta asiaan, ja siksi olen yrittänyt nyt panostaa entistä enemmän palautumiseen ja siihen etten ainakaan treenillä lisäisi stressiä. Enpä olisi uskonut että kaipaan menkkoja näin kovasti!

  • Moikka! Pakko kommentoida, että JUST samanlainen tilanne itsellä päällä. Alkaisipa ne kuukautiset jo! :(

  • Niin, monella pillerit aiheuttavat nimenomaan matalaa mieltä. Onneksi siis heräsit asiaan, todellakin onni onnettomuudessa!

   Hmm. Muistaakseni itse sain aikanaan jonkun keltarauhashormoni kuurin joka ikäänkuin huijasi menkat käyntiin ja siitä ne sitten lähtivät rullaamaan. Kannattaa ehkä sellainen syödä jos muuten ei kuulu. Tai mitä ikinä lääkäri nyt määrääkin.

   Stressi ei tokikaan asiaa helpota, joten ota rauhallisesti. Hormonitoimintasi on varmasti nyt vaan niin sekaisin mutta käynnistyy kyllä vielä.

   Sinullekin tsemppihalit!

 3. Täh Jutta,

  Onko näin että oot nuilla kaikilla keinolla saanut nuo selluliitit häviämään. Haluatko jakaa liikkeitä / treenejä mitkä hävittävät niitä?

  Olisi Superia!

  • Moikka! Olen kirjoittanut aiheesta postausta täällä:http://onmyway.fitfashion.fi/2016/01/09/eroon-selluliitista/

   Tärkeimmiksi selluliitin hävityskeinoiksi nimeäisin terveellisen ja monipuolisen ruokavalion, kuntosalitreenin yhdistettynä aerobiseen ja vedenjuonnin. Kokonaisuus on se mikä ratkaisee.

   Omalla kohdallani nimenomaan kuntosalitreenin aloitus kiristi reisiä ja on tehnyt niistä napakammat. Samalla myös sellu on kadonnut. Olen tosin treenannut salilla jo vuosia mutta se suurin mullistus kehossani tapahtui siinä kohtaa, kun laitoin kovempien treenien tueksi ruokavalioni remonttiin. Vähensin tuolloin maitotuotteet minimiin, jätin valkoisen sokerin ruokavaliostani todella vähäiselle ja myös ruisleipä jäi arjestani. Tuolloin kehoni alkoi eniten muuttumaan ja esimerkiksi sellainen nestepöhö lähti kropastani. Myös selluliitti lähti pikkuhiljaa.

   Mitä treeneihin tulee, suosittelen treenaamaan pakaroita mahdollisimman monipuolisesti. Ei ole yksittäistä liikettä jolla selluliitti lähtisi. Saliteenin oheen myös aerobista joka laittaa kropassa nesteet liikkeelle. Esimerkiksi kevyitä hölkkälenkkejä muutama viikossa.

   Tämä on toki hyvin yksilöllistä, eli jokaisella homma ei varmasti toimi ihan samalla tavalla. Toisilla sellu on todella tiukassa eikä treenitkään tunnu auttavan. Mutta aina kannattaa toki kokeilla! Tuskin sinä siinä mitään menetätäkään. Samalla saat ainakin ihan varmasti monella muulla tavalla paremman kehon.

 4. Söin hetken e-pillereitä, mutta huomasin että painoni nousi nopeasti vaikka aina olen ollut hoikka. Se oli iso kolaus ja lopetinkin ne äskettäin. Nyt toivon, että saavutan entisen painoni.
  Sanoit, että tutuillasi on ollut samoja ongelmia. Osaatko sanoa, että onko he saaneet karistettua hormonikilot pois helposti?

  • Kyllä pillereiden lopettamisen pitäisi karistaa ne mahdolliset kilot ellei ne ole syötyjä kiloja. :) Usein kyseessä on siis nesteturvotus, jota pillerit joillain kehoon keräävät.

 5. En tiedä osaatko sanoa tähän mitään, mutta aattelin kuitenkin kysyä. Kirjoitit, että sinullakin on jäänyt nuorempana kuukautiset pois ja itselläni on nyt sama tilanne. Olen 16-vuotias nuori ja kuukautiset ovat olleet nyt jo vuoden pois. Lääkärissä on käyty, muttei mitään epänormaalia löytynyt. Ainoa kehotus oli liikunnan laittaminen minimiin (noin kolme kertaa viikossa). Normaalisti kun olen treenannut 5-6 kertaa viikossa, joka ei sekään mielestäni pitäisi olla liikaa.
  Haluisin siis vain kysyä, että miten itse sait hormonitoiminnan taas toimimaan kun sulla oli vaikeuksia kuukautisten kanssa?

  • Moikka, oma kuukautisrytmini meni tosiaan sekaisin useammasta jälkiehkäisypilleristä. Odottelin menkkoja puolisen vuotta kunnes käännyin lääkärin puoleen. Hän sai käynnistettyä ne keltarauhashormonilla (kuuri), jolla huijattiin kehoa hieman. Siitä ne sitten lähtivät rullaamaan. :)

   Treenaat kyllä aika paljon. 5-6 rankkaa treeniä on todella kova määrä jos painoakin on vielä ehkä vähän? Kevennä vaikka tosiaan siihen kolmeen treeniin ja kokeile. Kuuntele kehoasi ja anna sille lupa levätä. Saatat yllättyä ja ollakin jopa paremmassa kunnossa pienemmällä treenitahdilla. Puhun nimittäin omasta kokemuksesta. :) Tsemppiä!

 6. Moi! Mulla on vähän sama tilanne kuin aikaisemmin kirjoittaneella mutta olen 18 ja harrastan kestävyys urheilua ja treenimäärät on 12-18h viikossa… En voi oikein vähentää treenimääriä koska kilpailen, onko mitään vitamiineja yms mitkä auttaisi?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta