Terveellinen (mutta ei tylsä) mustikkapiirakka

Kyllähän makea piirakka sokeria kaipaa! Niinhän sitä luulisi mutta uskokaa tai älkää, vähemmälläkin pärjää. Myytti joka on rikottavissa, sokeria ei aina tarvita leivonnassa. Ei ainakaan kilokaupalla. Sokeri on itseasiassa helposti korvattavissa tai jätettävissä lähestulkoon kokonaan pois. Tämä toki vaatii sen, että makuaisti on tottunut (tai sitä totutetaan) luonnollisempiin makuihin ja myös sen, että osataan nautiskella esimerkiksi marjojen omasta mausta ja luonnollisuudesta.

IMG_4526-001

Olen nykyään aika kokeileva tuolla keittiön puolella ja viimeksi reilu viikko sitten pyöräytin mustikkapiirakan todella suurella riskillä, käyttäen makeutukseen ainoastaan hunajaa ja lucumaa. Lucuma on itseasiassa hunajan lisäksi aivan mieletön makeiden leivonnaisten ja herkkujen makeuttaja! Sen toffeemainen maku sopii lähestulkoon herkkuun kuin herkkuun ja mikä parasta, se on täysin luonnonmukainen. Superfoodiksikin kutsutaan.

Jos joku teistä haluaa kokeilla, tässä olisi tosiaan niin luonnollinen ja sokeriton resepti mustikkapiirakkaan, kuin vaan olla ja voi! Toki hunajan määrää lisäämällä on mahdollista tehdä siitä makeampi näin halutessaan. Piirakkahan on myös täysin maidoton ja gluteeniton, joten sopii erinomaisesti myös herkkävatsaisille.

Terveellinen mustikkapiirakka (GL, M)

Pohja:

 • 1 luomu kananmuna
 • 1,5 dl gluteenittomia kaurajauhoja
 • 1,5 dl gluteenitonta jauhoseosta (käytin Semperiä)
 • 0,5-1 dl hunajaa (laitoin 0,5 dl)
 • 2 rkl lucumaa
 • 1 tl leivinjauhetta
 • 1 dl kookosöljyä

Täyte:

 • 400 g suomalaisia pakastemustikoita
 • 1 prk kookosmaitoa/kermaa (käytin Karaa)
 • 1-1,5 dl GO ON-soijarahkaa
 • Hunajaa oman maun mukaan
 • 2  luomu kananmunaa

Sekoitetaan sula kookosöljy, kananmuna ja hunaja keskenään. Lisätään leivinjauhe, lucuma ja jauhot kokoajan sekoittaen. Taikina saa jäädä hieman tahmaiseksi, eli älä lisää jauhoja liikaa! Jos taikina on kuitenkin syystä tai toisesta liian tahmaista, lisää hitusen haluamaasi jauhoa. Leivon aina aika luovalla otteella, joten määrät eivät ole millilleen määriä. :)

Voidellaan piirakkavuoka kookosöljysulalla ja levitetään taikina vuokaan. Lämmitetään uuni 175 asteeseen ja esipaistetaan pohjaa noin 10 minuutin ajan. Valmistetaan täyte pohjan kypsyessä. Sekoitetaan kaikki täytteen aineosat (paitsi mustikat) keskenään huolellisesti. Kun pohja on esipaistettu kaadetaan päälle jäiset mustikat ja levitetään. Mustikoiden päälle puolestaan kaadetaan ”täyteseos” joka myös jaetaan tasaisesti pitkin piirakkaa. Paistetaan uunin keskitasossa noin 30-40 minuuttia, taas kerran uunin tehokkuudesta riippuen. Älä kuitenkaan ylikypsennä jotta piirakka ei kuivahda! Omani nimittäin ehkä hitusen ylikypsyi, vaikka eipä tuo mausta missään nimessä huonoa tehnyt…

IMG_4534-001

Älä leikkaa piirakkaa heti kuumana vaan anna sen jähmettyä esimerkiksi jääkaapissa hetki. Toisin kuin ”normi piirakassa”, tässä pohja murenee helposti kuumana leikattaessa sillä kyseessä ei ole se perinteinen vehnäjauho-sokeripiiras. Koostumus on heikompaa ja vaatii tosiaan pienen jäähtymisen ja jähmettymisen. Älä siis hoppuile, maltti on valttia.

Vaikka makeutusta on käytetty piiraassa vähänlaisesti, pidin siitä kovin ja mielestäni piirakka oli onnistunutta. Tokikaan tämä ei nyt ole mikään ”herkuttelupäivien” bravuuri vaan sellainen viikon terveellisempi herkuttelumahdollisuus, mutta ei kuitenkaan tylsällä tavalla. :) Suosittelen lämpimästi ylipäänsä sokerin käytön vähentämistä sillä me emme tarvitse sitä niin paljon, kuin joka paikasta saamme. Pienemmälläkin makeuttamisella on mahdollista saada hyvää ja itseasiassa tällöin jopa maistaakin paremmin ne aidot maut, kun leivonnainen ei ole ympätty sokerilla. Kannattaa kokeilla! Voipi olla, että sinäkin ihastut.

Tämän reseptin myötä toivotan teille aurinkoista keskiviikkoa! Ja nyt tiedätte mitä leipoa illalla jos herkkuhimo yllättää… ;)

On my way

8 vastausta artikkeliin “Terveellinen (mutta ei tylsä) mustikkapiirakka”

 1. Hei! Missä mielessä hunaja/kookossokeri on normaalia sokeria parempaa? Toki esim. hunaja on luonnollinen vaihtoehto, mutta muuten en ihan ymmärrä miksi kaikki hehkuttavat näiden muiden johdosta? eivätkö ne kuitenkin sisällä ns. sokeria lähes yhtä paljon? Ihan siis mielenkiinnosta kysyn kun en tiedä, ja tästä voisi olla mukava saada postauskin :)

  • Eli siis valkoinen sokeri on pelkkää sakkaroosia, toisin sanoen ravintoköyhää sokeria. Valkoinen sokeri on tavallaan meille täysin turhaa mutta kohtuukäytössä se on siis ihan ok. Kuten nyt kaikki varmasti päivittäin sitä jostain saakin.

   Hunaja on paitsi luonnonmukainen makeuttaja, sen energiamäärä (kcal) on pienempi kuin tavallisessa sokerissa. Itse ajattelen myös niin, että hunaja on luonnontuote ja tämän vuoksi terveellisempi ja luontaisempi makeuttaja kuin valkoinen sokeri. Hunajan glykeeminen indeksi on kyllä kohtuullisen suuri (nostaa verensokerin nopeasti) mutta kohtuukäytössä hunaja on mielestäni parempi vaihtoehto kuin valkoinen sokeri.

   Kookossokeria suosin itseasiassa vaan harvoin. Tässä piirakassa kookosmaidosta tuli mukana jonkun verran sen sisältämää sokeria, mutta kookossokeri on sitten itsessään taas eri juttu vaikka se onkin valmistettu kookospalmun kukinnoista. Kookossokerissa tuo glykeeminen indeksi on pienempi kuin hunajassa, eli se nostaa verensokeria tasaisemmin. Muuten taas energiamäärä kookossokerissa taitaa olla lähes sama kuin valkoisessa sokerissa.

   Nämä ovatkin siis valintakysymyksiä. Itselleni se mieluisin tapa nauttia sokeria on mahdollisimman luontainen tapa. Hunaja, taatelit, hedelmät… Mieluummin ne, kuin se valkoinen tyhjä sokeri makeuttajana.

  • Itseasiassa hunajan runsaasti sisältämä fruktoosi tekee siitä jopa epäterveellisemmän, kuin valkoinen sokeri, jossa glukoosia&fruktoosia on puolet ja puolet. Glukoosi pystyy metaboloitumaan myös glykogeeniksi lihaksiin (->energiaksi), kun taas fruktoosi menee ensinnäkin vähemmän säädeltynä asetyyli KoAksi ja siitä suoraan rasvaksi. Löytyy ihan tutkimustietoa (esim. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2423467/) siitä, kuinka fruktoosin kulutus aiheuttaa rasvamaksaa ei-alkoholia nauttivillakin. Toki ymmärrän, että fruktoosin määrä hunajassa vähän käytettynä ei ole vielä suuri, mutta halusin vain muistuttaa, että täysin ’harmiton’ makeutus sekään ei ole, vaikka luonnosta onkin.

  • Kyllä, suurissa määrin hunajakaan ei varmasti yhtään sen terveellisempi kuin valkoinen sokerikaan. Mutta jos tosiaan puhutaan tällaisista määristä mitä itsekin käytän, enemmin vaan valitsen sen hunajan kuin valkoisen sokerin. Joku toinen voi valita toisinpäin mutta itse suosin suomalaista hunajaa. :)

 2. Hei, pidän blogistasi todella paljon. Yhä useammin voin samaistua teksteihisi (esim. Yksinäinen tiukkapipo, vatsaongelmat,…). Haluan sanoa, että jatkathan samaan malliin! :)
  Ps.Pakko huomauttaa, että usein semperin jauhoseokset sisältävät sokeria yhtenä ainesosana eli eivät sovi sokerittomaan ruokavalioon.

  • Moi, kiitos ja ihana kuulla!

   Huomautan myös, että ruokavalioni ei ole sokeriton. Pyrin vaan välttämään ehdoin tahdoin valkoisen sokerin syöntiä arjessani mutta melkein joka paikastahan sitä väkisinkin tuppaa saamaan.

   Tiedän myös tuon Semperien heikkouden, mutta suosin sitä aina välillä pieniä määriä leivonnassa. Jos mietitään 1,5 dl koko piirakkaan, jää yhdelle palalle sitä jauhoa aika vähän. :) En jaksa olla nöpönnuuka sillä muuten hajoaisi pää. :) Kiva on leipoa vähän parempia leivonnaisia mutta täysin sokeritonta versiota on aika hankala saada aikaan. Sitä piilosokeria, kun vähintään tuntuu joka paikasta löytyvän.

 3. Hei Jutta! Kiitos ihan loistavasta reseptistä! Päätin kokeilla olla vähän aikaa sokerittomalla ja tein herkkuhimooni tätä tänään. Oli niin herkkua ja mieskin tykkäsi. Ja tätä voi nauttia vielä kaiken lisäksi hyvällä omallatunnolla. :) Olen lukenut blogiasi useamman vuoden, mutta kommentointi on jäänyt. Nyt oli aivan pakko tulla kiittämään hyvästä reseptistä. Aurinkoista viikonloppua ja kaikkea hyvää elämääsi! :)

  • Moikka,

   Todella huikeaa kuulla, että piditte. :) Ja sekin on aina saavutus jos mieskin pitää näistä terveyskokkailuista. ;)
   Ihanaa kun kommentoit, kiitos sinulle siitä. Ja samoin, kaikkea hyvää myös sinun elämääsi!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta