Kuinka pysyä motivoituneena?

Tänä päivänä ihmiset haluavat olla motivoituneita. Joka paikka tursuaa jopa hieman piiskaaviakin motivaatiolauseita, jotka kehottavat meitä tekemään kaikkemme, antamaan kaikkemme ja puskemaan vieläkin kovempaa haluamiemme asioiden eteen. Kun teemme sata lasissa, voimme saavuttaa haluamamme ja sitten olemme jotain.

Näen asian hieman laajemmasta perspektiivistä. Motivoituminen ja ylipäänsä motivaation säilyttäminen vaatii tiettyjä asioita meiltä. Se ei ole itsensä piiskaamista tai ruoskimista, vaan jotain ihan muuta. Motivoituneena pysytään lempeyden, rakkauden ja jopa anteeksiannon kautta. Motivaatio ei aina välttämättä synny itsestään, vaan sitä tulee hakea tiettyjen väylien kautta. Joskus se on kiven alla, toisinaan taas helppoa kuin heinänteko. Niin moni asia vaikuttaa. Ympäristö, ympärillämme olevat ihmiset, työ, parisuhde, taloudellinen vakaus…

img_4851-001

Itse pyrin motivoituneeseen olotilaan ihan päivittäin. Toki on aikoja ettei se motivaatio ole ihan huipussaan ja se on ihan luonnollista. Eikä sitä tarvitse piiskata itseään jos tänään tuntuu, ettei yhtään kiinnosta. Odota huomiseen. Jos kuitenkin tuntuu, että olet kiinnostunut ja avoin motivoitumiselle, tässä tulisi omat vinkkini motivaation säilyttämiseen. Siihen, miten motivoituneeseen olotilaan on mahdollista pyrkiä pidemmällä ”loppuelämän” tähtäimellä.

  • Ajattele positiivisesti. Positiivisuudella on suurempi voima kuin monesti uskommekaan! Jos taito ei tule luonnostaan, kannattaa sitä harjoitella. Pikkuhiljaa, pienin askelin opetella kuin koululainen näkemään asioissa ne hyvät puolet huonojen sijaan. Kun näemmä maailman positiivisemmassa valossa, onnistuminenkin on helpompaa. Positiivisen ihmisen on helpompaa pysyä motivoituneessa moodissa, kuin negatiivisuudessa vellovan. Niin ja kannattaa muuten huolehtia, että ympärilläsi on myös positiivisesti latautuneita ihmisiä! Negatiivisuus nimittäin tarttuu.
  • Tee mitä rakastat. Tämä on monesti helpommin sanottu kuin tehty. Itsekin olen nimittäin elänyt pitkiä aikoja tehden asioita, joista en niinkään pidä. Olen tiennyt, että tämä ei ole juttuni mutta ”jämähtänyt” hommaan silti. Näin jälkeenpäin on pakko todeta, että lähde tuosta tilanteesta oitis! Ota riski ja katso se kortti josta olet unelmoinut. Kun tekee asioita joita rakastaa, on helpompi pysyä motivoituneena ja tätä kautta myös positiivisempana. Joskus pieneltäkin tuntuvat muutokset saattavat muuttaa elämäsi.
  • Huolehdi kehostasi. Hyväkuntoisena ja hyvinvoivana olemme itsevarmempia. Tällä en tarkoita mitään rasvatonta ja lihaksikasta olemusta, vaan ihan sellaista omaa ”vahvaa” olotilaa. Kun pidämme itsestämme myös fyysisesti huolta, voimme paremmin henkiselläkin tasolla. Hyväkuntoisena myös jaksamme paremmin ja elämän erilaiset haasteetkaan eivät tunnu vaikeilta. Myös ruokavaliolla on todella, todella suuri merkitys. Kun syömme pääasiallisesti monipuolisesti ja terveellisesti, jaksamme paremmin. Motivoituminen vaatii jaksamista ja sitä, että meillä on energiaa. Sitä oikeaa energiaa kehomme ei vaan saa pizzoista ja purilaisista.
  • Kiitä, kehu ja kannusta itseäsi! Ne voivat olla pieniä asioita vaikka lähes päivittäin. Kun onnistut jossain, kehu itseäsi! Monelle tämä on todella vaikea kohta, sillä on totuttu lähinnä vaan piiskaamaan itseään. Rakkaus on kuitenkin se väylä jolla kannattaa itseäänkin lähestyä. Virheet ja mokat ovat niitä joita jokainen meistä tekee. Niiden sijaan kannattaa päivittäin miettiä missä on tänään taas ollut hyvä ja mitkä asiat hoitanut hyvin. Hyvien asioiden miettiminen saa hyvälle mielelle ja pitää motivaatiommekin korkealla.

img_4870-002

  • Aseta itsellesi tavoitteita ja päämääriä. Niiden ei tarvitse olla mitään megasuuria, tai sitten ne voivat nimenomaan olla niitä megasuuria saavuttamattomaltakin tuntuvia asioita. Sinä päätät. Itse tykkään asettaa aika konkreettisia tavoitteita (olen perusluonteeltani realisti) ja siksi omalta tavoitelistaltani ei löydy esimerkiksi ”ole maailman suosituin bloggaaja” tavoitetta. :D Tykkään kuitenkin asettaa jonkunlaisia etappeja sillä olen myös vähän sellainen chillaaja, eli jos en aseta tavoitteita teen helposti asioita vaan luovalla otteella. Olen nimittäin huomannut, että päämäärät ja jonkunlainen järjestys on se juttu joka vie meitä usein eteenpäin ja pitää motivoituneena. Tai näin ainakin omalla kohdallani. Mustaa valkoisella on ehkä vieläpä se kaikista paras tapa.
  • Lataa akkuja ja lepää. Levännyt keho ja mieli ovat seikkoja joita tarvitsemme motivaation säilyttämiseen. Jos vaan painamme menemään jatkuvasti hirveällä vauhdilla, kehomme ei välttämättä pysy mukana. Väsymme, stressaannumme ja pahimmillaan palamme loppuun. Unelmiaan on hyvä tavoitella mutta oman kehon kuunteleminen kannattaa ehdottomasti muistaa. Itse olen ainakin huomannut, että vaadin lepoa aika paljon. Jos kehoni on väsynyt, on mielenikin väsynyt ja olen jopa hieman down. Joskus vaikka ihan kokonainen viikonloppu akkuja ladaten tekee todella hyvää!
  • Lue motivaatiokirjallisuutta, katso elokuvia tai seuraa motivoituneita ihmisiä somessa. Motivaatiota on ympärillämme ja paljon. Tänä päivänä kirjallisuutta löytyy entistä enemmän ja esimerkiksi useimmissa elokuvissa on motivoivaa sanomaa. Myös somen maailmassa on motivoituneita ihmisiä. Toisaalta nimenomaan somen kanssa kannattaa olla varovainen. On nimittäin eri hakea motivaatiota kuin alkaa tavoittelemaan esimerkiksi toisen ihmisen kehoa, työtä, asemaa… Varsinkin ulkonäön suhteen osa saattaa alkaa vaatimaan itseltään liikoja nimenomaan Instagramin tai muun silotellun somen kautta. Meidän tulee pyrkiä oman elämämme motivaatioon ja kasvattamaan omaa itseämme, ei pyrkiä olemaan joku toinen tai tavoitella jonkun toisen elämää.
  • Kerää ympärillesi ihmisiä, jotka ovat motivoituneita. Tällä on jännä voima, nimittäin kollegat ja ystävät. Kollegat ovat niitä jotka motivoivat sinua ehkä juuri siinä työssä jota teet. Heiltä voit saada vinkkejä tai ylipäänsä nostaa omaa motivaatiotasoa korkeallekin. Pahimmillaan työympäristö voi toki myrkyttääkin, eli tässä saa olla tarkkana… Ystävien suhteen kannattaa myös huolehtia siitä, että sieltä löytyy motivoituneita, positiivisia, sekä elämänhaluisia yksilöitä. Toki jokaisella meillä on välillä vaikeaa mutta sellainen tietynlainen elämänote on se jota ainakin itse tahdon ympärilleni kerätä. Jos jokainen vuoden päivä on suorastaan pas*aa kannattaa miettiä onko tuollaisella ihmisellä sinulle mitään annettavaa? En kehoita hylkäämään ketään ihmistä, mutta miettimään silti ympäristöä. Ympäristö nimittäin usein tekee kaltaisekseen ja pahimmillaan vie meitäkin väärään suuntaan.

Näiden myötä oikein motivaatiorikasta päivää jokaiselle! :) 

On my way

4 vastausta artikkeliin “Kuinka pysyä motivoituneena?”

    • Se on Samsøe & Samsøen pitsitoppi/mekko. Ostettu liikkeeltä jossa työskentelen blogin ohessa osa-aikaisena, eli by the way storesta Kampin kauppakeskuksesta. :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta