Bloggaajien asukuvat ja niiden aitous

Luin taannoin WTD -Natan kirjoituksen muotibloggaajien asukuvista ja siitä, kuinka hommassa on menty huolestuttavaan suuntaan. Jos ennen puhuttiin aidosti päivän asuista ja siitä mitä tänään on päällä, nykyään puhutaan kuvausvaatteista (kirjoitus täällä). Asukuvaukset ovat hyvin pitkälle lavastettuja, ihan niitä asuja myöten joista suurin osa ei ole edes omia vaatteita.

img_5177-001img_5131-001

Natan kirjoitus osui mielestäni niin loistavasti naulan kantaan! Samaa olen itsekin jo pitkään miettinyt uskaltamatta sitä ääneen sanoa. Vaikka asukuvat ovat ihania ja itsekin tykkään niitä blogissani säännöllisesti jakaa, en silti halua omalta osaltani viljellä ajatusmaailmaa siitä, että joka päivä tulisi päällä olla jotain uutta. Itseasiassa täällä kehitys on nimenomaan mennyt siihen toiseen suuntaan. Ostan vaatteita vähemmän kuin ennen, mutta pyrin panostamaan laadukkaampiin yksilöihin. Enkä tarkoita tällä mitään sellaista, että jokaisen vaatekappaleen tulisi olla satojen eurojen arvoisia, vaan katson enemmän vaatteiden laatua ja käytännöllisyyttä. Tokikaan omasta tyylistä tinkimättä.

Luulen, että se suurin ongelma piilee asukuvien suhteen siinä, että kuvataan asuja jotka ovat hyvin kaukana niistä ”päivän asuista”. Koko asu on kerrasto pr-toimistosta lainattuja juttuja ja monesti myös hyvin kaukana siitä mitä aidosti bloggaajan päällä näkee. Pahimmillaan tätä ei myöskään tuoda millään tavalla blogissa ilmi vaan annetaan lukijan luulla, että kaikki päällä oleva on omaa ja taas kerran ”uutta”. Mielestäni siis lainatuista vaatteista tulisi ilmoittaa samalla tavalla, kuin blogin kautta saaduista jutuista. Näin olleen myöskään nuoremmille lukijoille ei tulisi mielikuvaa siitä, että minullakin tulisi olla yhtä laaja vaatekaappi kuin muotibloggaajilla. Toki selkeät kuvaukset joissa on jokin muu teema, ovat sitten asia erikseen. Mutta jos puhutaan päivän asuista, tulisi mielestäni päällä näkyä nimenomaan jotain sellaista, jota sinä bloggaajana aidosti päälläsi käytät.

img_5132-002img_5178-001img_5162-001

Itsehän kirjoitan tässä enemmänkin lifestyle bloggaajan näkökulmasta sillä siihen kategoriaan tunnen kuuluvani. Tästä huolimatta blogissani on kuitenkin asukuvia säännöllisen epäsäännöllisesti ja pidän siitä kyllä. Haluan kuitenkin olla rehellinen myös asujeni kautta ja en missään luoda mielikuvaa siitä, että minulla olisi joka päivä päällä jotain uutta. Myöskään mitään korkeita piikkari korkokenkiä minulla ei asukuvissa nähdä, sillä olen tennari ihmisiä. Miksi siis kuvaisin asuja kymmenen sentin koroissa jos suurimman osan ajasta kuljen tennareissa? Mielestäni asukuvissakin on tärkeää se aitous. Toki kuvausmiljöön ei tarvitse olla se rumin mahdollinen ja visuaalisuuteen saa panostaa, mutta tietty bloggaajan persoona tulisi mielestäni huokua myös asukuvien takaa.

Seikka joka minun on kuitenkin paljastettava on se, että itselläni ei ole mahdollisuus päivittäin kuvailla ”päivän asuja”, vaan kuvataan yleensä kerralla siskoni kanssa useammat asut. Toki tämäkin vaihtelee ja joskus kuvataan kaupungilla vaikka vaan yksi asu, mutta useimmiten kuvaillaan esimerkiksi kolme tyyliä parin tunnin sisään. Tämä johtuu vaan ja ainoastaan aikatauluista. Ei meillä ole mahdollisuutta joka päivä treffata ja siksi kuvauksia joutuu järjestämään. Päälläni on kuitenkin aina niitä asuja joita olen kuluneella viikolla käyttänyt ja itseasiassa harvoin edes nimeän postauksia ”päivän asu” nimikkeellä. Omalta kohdaltani voinkin siis sanoa omaavani puhtaan omantunnon mitä tähän kuvausasiaan tulee.

img_5142-001img_5183-004img_5165-002

Uskon myös siihen, että blogitkin muokkautuvat hyvin pitkälti bloggaajien mukaan. Itse huomaan kokoajan vähemmän ja vähemmän panostavani tai käyttäväni aikaa pukeutumiseen. Rakastan kyllä vaatteita mutta käytän vaatteiden valitsemiseen rehellisesti sanottuna suunnilleen viisi minuuttia päivästä. Olenkin lipumassa kokoajan enemmän sellaisen rennon pukeutumislookin suuntaan. Haluan kulkea vaatteissa joissa koen oloni itsevarmaksi ja hyväksi. Käytän myös hyvin paljon samoja vaatteita, vaikkakaan harvemmin peräkkäisinä päivinä tismalleen samaa asua. Mielestäni tämä on normaalia. On epänormaalia jättää vaate yhden käyttökerran jälkeen kaappiin. Tai jos näin käy, kannattaa se ehdottomasti laittaa samantien kiertoon!

Tässä varmaan syy jonka vuoksi en koe, että minulla olisi edes päivittäin teille uutta asukokonaisuutta julkaistavaksi. Vaikka kuvailisinkin joka päivä, ei minun vaatekaappini riittäisi siihen, että vuoden jokaisena päivänä päällä olisi jotain erilaista. Mielestäni vaatteiden monikäyttöisyys on aivan parasta! Se, että voit yhdistää saman neuleen niin arkeen kuin juhlaankin on nimenomaan ”muotia ja tyyliä”. Ei se, että ostat jokaiseen juttuun aina jotain uutta ja vieläpä täysin uutena. Tai näin minä asian koen. Mielestäni ekologisuutta tulisi tuoda ilmi enemmän myös blogeissa. Itse ainakin katson mielelläni asuja joissa on yhdistettynä vaikka ne useasti päällä näkyvät Levikset. Nimenomaan se kertoo siitä, että bloggaaja pukeutuu vaatteisiin joista aidosti pitää ja joita aidosti myös käyttää.

img_5173-001img_5136-001

Kengät Adidas / Farkut Levi`s 501 (vintage) / Paita Minimum / Rotsi Saints & Mortals / Aurinkolasit Ray-Ban / Käsiremmit Pull & Bear

Vai mitä mieltä te olette? Te tietysti lukijoina näette asiat usein vielä hieman eri kantiltia. Onko mielestänne bloggaajan sallittua pukeutua samoihin vaatteisiin asukuvissa useamman kerran? Vai pidättekö enemmän siitä, että kuvissa näkyy aina jotain uutta? 

On my way

13 vastausta artikkeliin “Bloggaajien asukuvat ja niiden aitous”

 1. Mun mielestä ehdottomasti pitäisi kertoa, jos asu on jostain lainattu. Toisaalta on hyvä, että bloggaajat lainaavat asuja ainaisen ostamisen sijaan, koska tämä kulutushysteria on mennyt välillä ihan hirveäksi. Onhan se ekologisempaa ja edullisempaa lainata kuin ostaa, mutta ehdottomasti pitäisi mainita! Itse yritän myös vähentää vaatemäärää ja hankkia ennemmin laadukasta ja kestävää. Vihaan sitä, että kaapit tursuilee kamaa jota ei koskaan käytä.

  Mä tykkäisin ottaa asukuvia itsekin, mutta jotenkin siihen on tullut fiilis ettei ne ole ”tarpeeksi hyviä”, koska joka päivä ei nimenomaan ole uutta päällä. Tykkään, että bloggaajan asukuvissa on juuri sellaisia vaatteita joita hän normaalistikin käyttää. Niin kuin sinulla! Sun tyyli edustaa aika lailla sellaista, josta itsekin tykkään eli rentoa. Vihaan yli kaiken liian tiukkoja vaatteita ja korkkareita. Ei vain ole mun juttu.

  • Niinpä, samaa mieltä. Ja ehdottomasti mieluummin lainailua, kuin jatkuvaa ostamista. Toki tässäkin tulisi sitten mielestäni muistaa se, että lainaa vaatteita joista aidosti pitää ja jotka toimisivat sitten siinä omassa tyylissä. Mutta silti mietin, voidaanko silloin puhua ”päivän asusta” jos päällä on jotain sellaista joka on laitettu päälle vaan kuvaushetkeä varten? Ehkä itse en nimeäisi tuollaisessa tilanteessa postausta ainakaan päivän asu-nimellä. Päivän asu on itselleni sellainen asu, joka päällä oikeasti kuljetaan ja joka on todettu mieluisaksi. :)

   Mun mielestäni se juttu ei nimenomaan tulisi olla se, että aina pitää olla uutta päällä. Mielenkiintosempaa on nähdä vaikka ne samat kengät tai housut yhdistettynä erilaisiin yläosiin. Lookkeja, kun voi freesata niin monella tavalla. Mielestäni rohkeasti vaan asukuvia räpsimään! Ne tuo kivaa täytettä myös lifestyle-blogeihin. :)

   Ja joo, täällä ollaan myös todella käytännöllisten asujen kannalla. Mukavuus ennenkaikkea! Silti tykkään kyllä välillä kulkea koroissakin mutta vaan ja ainoastaan tilaisuuksissa jotka vaativat korot. Ja korotkin valitsen mukavuus edellä, mieluiten paksupohjaisina nilkkureina. :D Jokaisella meillä on se oma tyylimme ja itse ainakin toivon, että myös bloggaajan tyyli on blogissa ns. oma tyyli. Ei mikään muotilehdestä tempastu vaan aidosti se oman näköinen style. :)

  • Ehkä oikea kuvaus lainavaatteissa tehdyissä postauksissa olisi ”asuinspiraatioita” tai jotain vastaavaa. Mä kans katselin tuota sun paitaa, että ompas magee!

  • Joo, hyvä idea. :)

   Tää on kyllä ihana, kunnon 70`s is back meininki mutta tykkään! :)

 2. Taas pakko kehaista, miten osuitkin niin asian ytimeen! Tykkään sun blogista koko ajan enemmän ja enemmän. Ja tietty myös susta! ;)

  Ps. Haluan tuon paidan! :D Mistä noita saa? Vinkkaa kauneusbloggaajalle, joka ei tiedä minne mennä. Jos saa jostain nettikaupasta, eikä ole ökyhintainen, pistän tilaukseen :)

  • Kiitos Mia <3

   Paita on Minimumin ja myydään by the wayssa Kampissa jossa olen töissä blogin ohessa. Tuu joku päivä moikkaamaan mua sinne ja hakemaan poolo itsellesi! Hinta oli muistaakseni 45 euroa, eli ei paha. Ja mikä parasta ihana päällä ja pesunkestävä. ;) Myydään myös verkossa aivan varmasti. Oisko Zalandolla? Kannattaa kurkata jos haluat laittaa paidan heti tilaukseen.

 3. Osuit asian ytimeen kyllä loistavasti. Lainatuista vaatteista tulisi kertoa, koska ne eivät mun mielestä edes silloin ole päivän asu. Kuinka voisi olla kun et edes omista kyseisiä vaatteita? Jonnan asuinspiraatio ehdotus on kyllä hyvä.

  Itse tykkään nähdä enemmin niitä samoja vaatteita stailattuna eritavalla, koska silloin saan itsekin eniten inspiraatiota ja jonkinlaista ideaa miten voisi omaa pukeutumista muuttaa. Tosin tällä hetkellä olen niin laiska pukeutuja, että nappaan ensimmäiset vaatteet mitä kaapista sattuu käteen, jotka on mukavat päällä ja lähden menemään. :D

  • Hyviä pointteja ja samoilla linjoilla! Ekologisuutta ja käytännöllisyyttä lisää muotiblogeihinkin, kiitos! :)

 4. Oon niin samaa mieltä sun kanssa!
  Mun mielestä on nimenomaan inspiroivaa nähdä kuinka monella tavalla esim. joku tietty vaatekappale osataan yhdistää,kuin että jatkuvasti on jotain uutta päällä.

  • Jep, sanoppas muuta. Täysin samaa mieltä kanssasi. :)

 5. No mikset sitten tee postauksia siitä miten osaat yhdistellä vaatteita eri kokonaisuuksi kun kerta todellisuudessa niin teet? Sehän vasta olisi aidosti rehellistä ja tyylikästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta