Näin turvaan kalsiumin saannin

Kuten tiedätte, syön vähänlaisesti maitotuotteita. Toki nykyään välillä laktoosittomia sellaisia mutta läheskään päivittäin niitä ei tule missään muotoa nautittua. Suomessa maito on se tunnetuin kalsiumin lähde, joten herääkin kysymys mistä me maitoa vähänlaisesti (jos ollenkaan) käyttävät saamme kalsiumimme?

Omalla kohdallani sukurasite nimeltä osteoporoosi on myös ajanut miettimään kalsiumin saannin turvaamista. Haluan minimoida kaikin mahdollisin tavoin tuon ikävän sairauden.

Kalsium

Jokainen meistä tietää, että kalsium on ehdottoman tärkeää nimenomaan luustollemme. Lisäksi se osallistuu hermo- ja lihastoimintaamme merkittävällä tavalla. Jos saamme liian vähän kalsiumia, irroittaa kroppamme sitä luustosta mikä taas ei ole missään nimessä hyvästä. Kalsium tuleekin saada ulkopuolelta, mieluiten ruoasta.

Kun jätin maidon muutama vuosi sitten mietin näitä juttuja hyvin pitkään. Ja kuten jokainen tietää, suomalainen ruokaympyrä toitottaa lähinnä maitotuotteita erinomaisena kalsiumin lähteenä. Tässä on kuitenkin unohdettu se, että myös muualta kalsiumia ON mahdollista saada. Aikuisen ihmisen tarve oli muistaakseni 700-800 mg kalsiumia/vrk ja ellei ruokavaliotansa seuraa nöpön nuukasti, voi olla hieman haastavaa laskea saammeko kalsiumia varmasti riittävästi. Kalsium on nimenomaan seikka jonka puutetta emme valitettavasti välttämättä huomaa kehossamme ennen, kuin tapahtuu joku murtuma tai onnettomuus. Onkin hyvä opetella tiedostamaan lähinnä mistä kalsiumia saa ja mitkä ovat ne maidottoman ihmisen vaihtoehdot kalsiumin saannille. Myös ”suunnilleen” tarvittavat määrät olisi hyvä tiedostaa omassa päässään.

Lehtikaali

Maitotuotteet eivät tosiaan suinkaan ole ainut kalsiumin lähde. Olen ottanut asioista hieman selvää ja itse suosinkin kalsiumin lähteenä etenkin lehtikaalta, kananmunia, kaurajuomaa, parsakaalta ja erilaisia papuja. Myös soijatuotteista käytän nykyään viikottain tofua ja soijarouhetta, sekä esimerkiksi Alpron GO ON-soijarahkaa melkeinpä päivittäin. Kun ruokavaliossani ovat edellä mainitsemani ruoka-aineet, en tarvitse kalsiumia päivittäin purkista. Toki kasvisten sisältämät kalsiummäärät ovat huomattavasti pienempiä, kuin esimerkiksi maidon sisältämät ja tämä tulee huomioida! Toisaalta taas soijatuotteet ja erilaiset kasvipohjaiset juomat ovat kuulemma hyvin pitkälti verrattavissa maitotuotteisiin. Niitä ei siis tarvitse juoda litrakaupalla tai syödä kilotolkulla jotta tarvittavat määrät täyttyvät.

Yksi oma lempparini kalsiumin lähteistä onkin lehtikaali. Löysin sen reilu vuosi sitten ja siitä lähtien olen suosinut kyseistä kaalta aamusmoothieissani. Aivan mieletön terveyspommi ja on oikeasti aivan erinomainen kalsiumin lähde! Jostain muuten luin, että tämä kaali olisi jopa maitolasillisen vertainen kalsiumin lähteenä? No ainakin runsaasti kalsiumia se sisältää! Lehtikaaltahan voi laittaa smoothieen vähän reilummin ilman, että siitä tulee ällöttävää kaalimaista makua. Kun sen yhdistää esimerkiksi ananaksen, banaanin, spirulinan, hunajan, macan ja hunajamelonin kanssa on lopputulos aivan mielettömän herkullinen! Ei tarvitse todellakaan hampaat irvessä napaansa kiskoa, vaan smoothie on piristävyytensä lisäksi suuri nautinto. :)

Lehtikaali

En tosiaan laskeskele tarkkaan kalsium määriä mutta pyrin noudattamaan tietynlaista kaavaa siinä, että huolehdin sen päivittäisestä saannista. Jos syön päivässä esimerkiksi lehtikaalta aamusmoothiessa, muutaman kananmunan tai omeletin välipalaksi, soijajogua välipalaksi ja vaikka tofua lounaaksi täyttyy kalsium määrät aivan varmasti! Tietystikään joka päivä ruokavalioni ei ole näin monipuolista mutta pyrkimys siihen on.

Hätätapauksessa olemassa on onneksi kalsiumlisiä joihin turvautuminen on myös yksi mahdollisuus. Kalsiumin lisäksi kannattaa muistaa ehdottomasti D-vitamiini jotta saamme tuon luuston rakennusaineen imeytymään riittävän hyvin! Deen napsimisen aloitin itseasiassa muutama viikko sitten uudestaan, sillä pimeys lähenee uhkaavasti. Kesällä valoa on enemmän mikä takaa deen mukavan saannin. Ainakin omalla kohdallani D-vitamiini vaikuttaa kovasti myös pirteyteen ja yleiseen mielialaan positiivisella tavalla.

Lehtikaali

Miten te muut maitotuotteita välttävät/vähän nauttivat turvaatte kalsiumin saantinne? Syöttekö sitä purkista vai luotatteko ruokavalion voimaan? :)

On my way

6 vastausta artikkeliin “Näin turvaan kalsiumin saannin”

  1. Lehtikaalissa on kalsiumia n. 42mg/100g, maidossa 120mg/100g eli 2dl:n maitolasillisessa kalsiumia on n. 240mg. Eli saadakseen maitolasillisen verran kalsiumia lehtikaalista, tulisi sitä syödä 570grammaa! Eli loppujen lopuksi lehtikaalissa ei ole kovinkaan paljon kalsiumia, mikäli maitotuotteisiin vertaa.

    • No siis ei pelkästään lehtikaalista sitä kalsiumia kannatakaan hakea mutta ruokavalion tukena kyllä. :) Kun lehtikaali on yksi osa vaikka siinä aamiaisella, tukee se hyvin kalsiumin saantia. Itse käytän aina smoothiessani veden sijaan kaurajuomaa tms. jolloin saan myös sitä kauttakin kalsiumia. Mahdollisimman monesta lähteestä vaan niin ei jää yhtään häviölle maidon suhteen. :)

  2. Olen ymmärtänyt että vieläkin tärkeämpää olisi saada magnesiumia ja siitä on tosi monella vajetta. Ystäväni on ollut jo pitkään maidottomalla ja häneltä testattiin kalsiumit ja ne olivat jopa korkealla. Kalsium lisien syöntiä en suosittele, kyllä sitä saa muutenkin jos syö monipuolisesti ja suht terveellisesti.

    • Joo magnesium on todella tärkeä! Itse syön sitä joka ilta. Todellakin monella suomalaisella on siitä puute eikä moni osaa edes etsiä vaivoihinsa apua nimenomaan magnesiumista. Se on kyllä ravintolisä jota suosittelen jokaiselle! Illalla vielä rauhoittaa ihanasti.

  3. Asiaa on ihan turkittu ja erikoista on se, että maitotuotteita käyttävillä on jopa enemmän osteoporoosia kuin maidottomilla. Oikeastaan se ei niin erikoista olekaan, jos asiaa tutkii tarkemmin. Pitkän ajan kuluessa maitotuotteet tekevät kehosta happaman, jota elimistö pyrkii neutraloimaan luuston kalsiumilla. Eli lehtikaalilla yms mennään :)

    • Ahh, tuollaiseen tutkimukseen en olekaan törmännyt mutta voin vaan kuvitella! Itse en ole oikein koskaan uskonut siihen, että maito olisi elinehto ihmiselle. :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta