Miten paljon viikossa kuluu rahaa?

Syksy on saapunut jonka myötä blogeissa on turistu enemmän rahasta, säästämisestä ja siitä miten onnistua siinä. Veikkaan, että useamman rahapussi ammottaa tyhjyyttään kesän reissujen jälkeen ja melkeinpä pakon sanelemana moni ottaa nyt iisimmin myös rahan käytön suhteen. Kesä on kerran vuodessa jolloin sitä helpommin tekee, reissaa ja nauttii. Mikä on mielestäni oikein! Tuo kaikki tekeminen kuitenkin syö rahaa ja näin syksyn tullen ainakin itse huomaan kahden reissun vaikutukset lompakossani.

img_7041-001

Minun on jo pitkään pitänyt kirjoittaa jonkunlaista päiväkirjaa siitä mihin rahani käytän. Kirjata ylös menot ja nimenomaan jälkeenpäin tarkastella mihin rahani todellisuudessa menevät. Idea siitä, että jaan päiväkirjan myös blogissa motivoi todella kirjoittamaan ylös jokaisen ostoksen. En nimittäin ole ikinä koskaan pitänyt kirjaa siitä mihin rahani käytän. Voitteko kuvitella? Tiedostin kyllä jo valmiiksi ne omat sudenkuoppani mutta silloin, kun näet nuo vielä mustaa valkoisella saatat todella herätä…

Pidin tosiaan päiväkirjaa menoistani viime viikon ajan ja kirjasin ne kaikki tänne blogiin ylös.  Alla siis kulutuspäiväkirjani 19.9. -25.9.2016.

Maanantai 19.9.

 • Ruokaostokset Alepasta 37,19 €
 • Elokuvaliput x 2 (ostin aikaisemmin hankkimillani kesälipuilla ja seuralainen kustansi puolestaan leffaeväät).

Tiistai 20.9.

 • Smoothie Jungle Juice -baarista 5,95 €
 • Synttärilahja kummipojalle 24,90 €
 • Raakapatukkasatsi Lidlistä 13,50 € (10 patukkaa)

Keskiviikko 21.9.

 • Päivällistarpeet lähi Siwasta 14,75 €

Torstai 22.9.

 • Lounas töissä 8,75 €
 • Uusi kaulaliina syksyksi/talveksi 62,30 €

Perjantai 23.9.

 • Lounas töissä 9,00 €
 • Smoothie Jungle Juice -baarista 4,75 €
 • Bussilipun/kauden lataus 27,50 €
 • Ruokaa Lidlistä 18,96 €

Lauantai 24.9

 • Lounas töissä 8,64 €
 • Ruohonjuuresta herkkuja blogijuttua varten 14,40 €
 • K-Kaupasta lisää kuvaustarpeita 10,24 €

Sunnuntai 25.9

 • Eväät töihin 5,33 €
 • Ruokaa lähi Siwasta 19,70 €

Koko viikon kulutus: 285,56 €  / Ruokaan: 160,62 €.

img_7079-001

Vaikka olen jo pitkään tiedostanut, että rahaa tosiaan kuluu viikossa varmasti hieman enemmän kuin 50 euroa, oli tuo lähes 300 euron viikkokulutus aika shokki itselleni. Tietysti kyseiselle viikolle sattuivat kummipojan synttärit ja bussilipun lataus sekä kaulaliinan osto, joista tuli pientä extraa mutta silti. Se mikä itseäni ehkä eniten kauhistutti oli tuo ruokaan menevä määrä suhteutettuna siihen kuinka paljon jääkaapissani on todellisuudessa sitä ruokaa. Erityisruokavalio toki maksaa ja siihen olen tottunutkin mutta tällaisia summia?

Probleema jonka olen jo pitkään tiedostanut on paikat, joista ruokaostoni teen. Lidl on ihan ok välillä jos tarvitsen kasviksia, kananmunia ja soijajuomaa. Tuolla nuo ovat edullisia, mutta valitettavasti kyseinen kauppa ei tarjoa itselleni sitä kaikkea mitä tarvitsen eikä sijaitse kovin lähelläkään. Tästä johtuen tuleekin sitten näitä keikkoja lähi Siwaan tai Alepaan. Olen myös todella huono organisoimaan ja miettimään esimerkiksi viikon ruoat etukäteen. Saatankin hakea hetken mielijohteesta jotain Siwasta ja maksaa muutamasta hassusta jutusta 19 euroa, kuin jos menisin S-Markettiin ja ostaisin kerralla kaksi kassia huomattavasti edullisemmin.

img_7050-001

Tämä ongelma on korostunut nyt etenkin sinkkuaikoina, sillä minulla ei ole enää mukana ihmistä joka kantaisi puolet ostoksistani. S-Market on kuitenkin noin 400 metrin päässä kotoani joten jos nyt kuitenkin jatkossa skarppaisin ja hakisin suuremmat ostot aina sieltä? Tämän viikon itseasiassa aloitin fiksummin ja kävin jo maanantaina Ässässä lähtien sieltä kahden täpötäyden ruokakassin kanssa maksaen niistä yhteensä 50 euroa (kävelymatka oli muuten tuskaa vaikka sen arvoista kai…?). Olen miettinyt myös ostoskassipalvelun käyttöä sillä uskon, että sen avulla minun olisi helpompi suunnitella viikon ruoat. Monen mielestä ehkä hieman mummomaista mutta veikkaan, että satasella saisin sieltä jo aika paljon ruokaa verrattuna siihen, että ravaan Siwassa hakemassa pieniä ostoja. En kuitenkaan koskaan jaksa kerralla kantaa sitä kaikkea viikoksi tarvitsemaani edes sieltä Ässästä.

Yksi juttu johon varmaan myös kiinnititte huomiota on tuo ulkona syöminen. Syönkin lähestulkoon aina ulkona jos menen liikkeelle töihin. Viime viikolle sattui useampi tuollainen päivä ja rahaa tosiaan paloi melkein se kymmenen euroa jokaiseen ateriaan. Siihen päälle vielä ne välipalat Junglesta, joka on muuten suuri heikkouteni. Tottakai eväät tekemällä säästäisi huomattavasti mutta kuten olen aikaisemminkin teille kertonut, inhoan syödä edellisen päivän ruokaa. Harvemmin myöskään ehdin aamupäivällä kokkaamaan jos menen iltavuoroon. Tuossa siis syy ulkona syömiselle jota tämän nähtyäni aion tästä huolimatta kyllä rajoittaa. Josko sitä kuitenkin saisi aamiaisen lomassa tehtyä päivällisen itselleen valmiiksi? Ainahan voi yrittää! Olen vaan niin huono noiden eväiden kanssa vaikka tiedän, että sillä säästäisi kyllä jo pitkän pennin…

Rahankäyttö

Mielestäni jokaisen olisi syytä seurata menojaan viikon tai kahden ajan jotta todellisuudessa näkee kuinka paljon sitä rahaa kuluu. Kun höylää korttia jatkuvasti ei sitä edes tajua tuhlaavansa viikossa lähes 300 euroa. Miettikää. Tokikaan tämä ei tarkoita ettenkö säästäisi rahaa ja saisi sitä sivuun mutta aina voi myös miettiä voisiko saada säästöön hieman enemmänkin? Miksikään pihikintuksi minusta ei ole, mutta vähän voisin kyllä etenkin ruokaostojani keskittää ja niitä funtsia. Olen kyllä aina ollut sillä mentaliteetilla liikenteessä, että ruoasta en pihistä mutta toisaalta tarviiko siihen törsätäkään? Jo Siwaan astuminen tietää sitä, että rahaa menee enemmän kuin jos kävisin suuremmassa kaupassa.

Jos kuitenkin jotain positiivista niin en törsää rahaa valmiskahveihin ja vaatteiden ostamisen suhteen harkintakynnykseni on noussut. Mietin tarkemmin mitä ostan ja millaista tavaraa ostan. En myöskään tarkoituksella kiertele kaupoissa sillä tiedän, että noilta keikoilta tarttuu usein mukaan jotain mitä et todella tarvitse. Lähdenkin ”shoppailemaan” vaan ja ainoastaan silloin jos oikeasti tarvitsen jotain.

Oletteko te koskaan pitäneen päiväkirjaa rahankäytöstänne? Kuinka paljon suurinpiirtein käytätte viikossa esimerkiksi siihen ruokaan rahaa? Olisi mukava saada hieman vertailukohtaa vaikka sanomattakin selväähän se on, että yksin elävälle 160 €/vko on liikaa…

On my way

68 vastausta artikkeliin “Miten paljon viikossa kuluu rahaa?”

 1. Olemme avopuolisoni kanssa käyttäneet työtä prisman kauppakassipalvelua kohta kaksi kuukautta (ostamme aina viikon ruuat kerrallaan ja toki loppuviikosta tulee käytyä lähikaupassa ostamassa loppuneita vihanneksia sun muita), mutta rahaa menee huomattavasti vähemmän tällä systeemillä! Tilaa vain ne mitä tarvitsee niin ei tule ostettua heräteostoksia! Mulla meni aina kauppareissulla omiin ruokiini noin 80-90€, ja kauppakassin avulla on mennyt noin 60€ niin noin 100€ vähemmän kuussa mikä on hyvä!!

  • Ohhoh! Ihan huippua kuulla. :) Uskon nimenomaan, että jos tilaa netistä valitsee monipuolisemmin mutta samalla oikeasti vaan ne mitä tarvitsee! Heräteostoja tuskin tulee klikkailtua ostoskoriin. On kyllä ihan pakko kokeilla tätä. :) Se kuljetusmaksukin taisi olla aika pieni.

   Mä laitan heti ensi viikoksi tilausta tulemaan!

  • Suosittelen! 5,90€ on keräilymaksu s etukortilla :)

   Mutta tosiaan itsekin käytän päivässä kilon kasviksia ja syön tosi terveellisesti niin ne kyllä maksaa ja kanat yms avokadot ja pähkinät päälle!

   Tuolla alempana joku sanoi että meni 200€ kahdelta kuukaudessa?? Mitä ihmettä :Dd sillä ei kyllä
   Paljon terveellistä ruokaa saa! Itse laitan mielelläni rahaa kyllä omaan hyvinvointiini!

  • No sepä! Ja niiden kantaminen vasta tuskaa se onkin. :D

   Joo itse en myöskään pysty ymmärtämään mutta toisaalta jos jättää esimerkiksi yrtit ja muut lisukkeet pois ruokavaliostaan mutta syö ”perusterveellisesti” on tuo varmaan mahdollista. Vaatii vaan kovasti taustatyötä ja suunnittelua uskoisin.

 2. Hyvä teksti, sitä huomaamattaan saattaa käyttää aika paljonkin rahaa, varsinkin kaupungissa asuessa. Kun asuin Turun keskustassa rahaa meni sinne sun tänne aika kovaa vauhtia, nyt lähiössä Porissa asustaessa panostaa enemmän viikon ostoksiin Prismasta ja selviää suht edullisesti. Vaikka on ikävä ravintolakulttuuria isommassa kaupungissa, on se tosiasia, että rahaa kuluu paljon vähemmän täällä 5 kilometriä keskustasta :D. Toisaalta sinkkuna kahvittelu ja ulkona syöminen on kivaa, eikä siitä kannata niin stressata. Elämäntilanteet muuttuvat ja varmasti tulevaisuudessa onkin aika, ettei sitä niin vaan lähdetä ulos syömään, joten nauti! :)

  • Kiitos! Näitä juttuja on välillä hyvä funtsia ja hyviä pointteja sullakin. :)

   Se on totta. Helsingissä asuminen on tunnetusti kallista. On myös eri käydä kaupassa autolla kuin kävellen. Ainakin itse koen nimenomaan tuon ruoan raahaamisen aika rasittavaksi. Helpompaa tehdä pieniä ostoja kerrallaan jolloin pääsee fyysisestikin helpommalla. :D Mieluiten nimenomaan ostaisi Prismasta tai Cittarista mutta koska eivät ole lähellä, ei se ole mahdollista muuta kuin tuon kauppakassi-palvelun avulla jota aion kyllä kokeilla.

   Ja täällä ei tosiaankaan kyllä stressata ja koskaan en ole jättänyt mitään juttuja väliin sen vuoksi, että haluaisin pihistää. Mielestäni raha on tarkoitettu nimenomaan elämästä nauttimiseen. Toki välillä on hyvä hieman herätellä itseään ja funtsia rahankäyttöä ja sitä voisiko sen hallintaa parantaa. Ihan fiksua ja aikuismaista mielestäni. :)

  • Joo ehdottomasti kannattaa ja säästötili on aina hyvä olla. Ruoka on mun mielestä paras tapa panostaa itseensä terveyden puolesta ja tuoda myös niitä nautintoja elämään.
   Muistan kans ilman autoa Turussa oli aina jäätävää käydä isommassa kaupassa. Aina tuli käytyä salessa tms.
   Nyt hoitovapaalla on kyllä tullut jätettyä paljon pois ostoksista, että saa nähdä pystyykö olemaan ostamatta kaikenlaista turhaa kun taas kunnon palkka alkaa juosta :D herättely on aina hyväksi kun kyllä se turhan ostaminen aina välillä lähtee käsistä, oli sitten ulkona syöminen tai heräteostokset…

  • Nojoo, ehdottomasti säästötili myöskin! Itselläni ainakin ruokavalio vaikuttaa paljon hyvinvointiini ja ylipäänsä terveyteen joten siitä en halua laadullisesti lähteä tinkimään. Toki aina voi herätellä ja vähän skarpata mutta äärimmäisyyksiin en itse halua mennä.

   100 € ruokaan viikossa on hyvä tavoite ja sen alle en aijo edes yrittää. Muuten kärsii se monipuolisuus johon tahdon nimenomaan panostaa. Ja varmasti tosiaan pakon sanelemana sitä karsiikin turhista jutuista. Toisaalta, kun palaat takaisin työelämään voi olla, että saatkin säästöön enemmän koska olet tottunut elämään vähemmällä? Who knows. ;)

 3. Huh, 160e ruokaan yhdelle hengelle VIIKOSSA :’D

  pidän itse aina kirjaa ostoksista ja syyskuun osalta kahden aikuisen taloudessa ruoat makso tasan 200e/kk. Tehdään aina omat eväät töihin ja oon myös huomannu, ettei se haittaa vaikka eväät ei aina niin hyviä olisi, koska lounasaikaan on niin nälkä. Toki työkaverit tulee syömästä ja kehuskelee, kuinka pancho villassa oli hyvää ruokaa, pieni kateus iskee kyllä..
  Etsitään aina tarjoustuotteita, suositaan kauden kasviksia ja syödään ihan perusruokaa 5x päivässä. Marjoja yms en osta ikinä kaupasta, vaan poimin syksyisin itse. Syödään kyllä herkkujakin, mutta leivon kaiken itse. Kaupasta ei osteta mitään valmista.

  Tää on muuten hyvä keskustelun aihe! Mielenkiintosta kuulla muidenkin ruokaostoksista :)

  • Mielestäni taas tuo 200 euroa kuussa on ihan sairaan vähän. En voisi kuvitellakaan moista kohdalleni. :O

   Itse suosin suomalaista ja paljon luomua. Maidon sijaan ostan kaura-ja soijatuotteita sekä laktoosittomia maitotuotteita JOS niitä ostan. Kaikki marjat hankin tosiaan suomalaisena kaupasta ja varmaan tiedät, että ne eivät ole halpoja. :) Myös erilaisia yrttejä ostan joka ostoskerralla eli sitruunamelissaa, minttua, basilikaa… Nuo ovat aina sen pari euroa ruukku. Toki nuo jättämällä pystyy jo säästämään jonkun verran mutta on eri haluanko niitä jättää?

   Jos jossain tinkaan niin vessapaperissa ja muissa puhdistusjutuissa. Ruoasta en halua karsia mutta tosiaan sen kalliin kaupan sijaan voisin suosia enemmän vaikka sitä Lidliä ja sitten vielä Ässää. :)

   Kiva kuulla, että aihe on mielenkiintoinen!

  • Omat ruokakuluni romahtivat huimasti, kun aloin käyttämään villiyrttejä kaupan ruukkuyrttien sijaan. Villiyrttien, kuten nokkosen, voikukan, vuohenputken ja siankärsämön kausi on pitkä, joten melkein puoli vuotta haen ilmaiset yrtit luonnosta. Yrttejä kasvaa kaikkialla, joten kaupunkilainenkin voi saada ilmaisia yrttejä. Mainioita keruupaikkoja ovat Keskuspuisto, Lammasaari, Seurasaari jne. Iltalenkille mukaan vain pussi taskuun ja keräilemään ;) Talvea varten olen kuivattanut ja pakastanut yrttejä. Lisäksi villiyrtit ovat huomattavasti terveellisempi vaihtoehto kuin kaupan ravinneköyhissä vesiviljelimissä kasvaneet yrtit. Suosittelen tutustumaan villiyrtteihin viimeistään ensi keväänä :)

 4. Veikkaisin, että mulla menee about sama määrä rahaa ruokaan viikossa, käyn vielä usein viikonloppuna brunsseilla ja ulkona syömässä. Toisaalta, en tuhlaa rahaa ulkona käymiseen, yltiömäiseen shoppailuun tai lukuisiin pieniin ostoksiin, joihin monella rahaa uppoaa enemmän kuin kuvittelisi: makeiset, take away-kahvit, limut, vichyt, tupakka tai muut ”napostelut”. Monet, jotka kauhistelevat ravintolassa syömistä tai suuria kauppalaskuja, tuhlaavat usein rahaa pieniin ostoihin, joista eivät ymmärrä tulevan paljon kuluja viikko- ja kuukausitasolla.

  Kulutan kaikista mieluiten rahaa ruokaan ja ulkonasyömiseen, sillä mielestäni se tuo paljon nautintoa arkeen. Kyllä sitä varmaan pärjäisi jollain 30€/vk ruokaostoksilla, mutta enpä usko, että saisin tarpeeksi ravintoa tai tarpeeksi ravinteita noin edullisesta ostoskorista. Vaikka käytän ruokaan noin 150-200€/vk niin jää silti ylimääräistä rahaa runsaasti. Olen siis myös sinkku ja asun Helsingin keskustassa.

  • Itse siis myös syön monesti viikonloppuisinkin ulkona ja käyn brunsseilla. Viime viikonloppu oli töitä niin sillä tuossa ei näkynyt mitään ”viikonlopun menoja”, koska niitä ei ollut. :D Koskaan en ole tingannut sosaalisista jutuista säästösyistä. Mielestäni siinä tapauksessa mennään kyllä huolestuttavasti metsään. Toki on eri jos rahaa ei yksinkertaisesti ole mutta pihistelysyistä en ymmärrä.

   Olen samaa mieltä ja ylipäänsä samoilla linjoilla kanssasi. Ravinto on nautinto! Haluaisin kuitenkin ehkä saada ne ruokakulut 100 €/vko ja olisin tyytyväinen. Koitankin aloittaa sillä edullisemman kaupan valitsemisella ja kauppakassin kokeilemisella!

 5. Mä en ole ikinä pitänyt kirjaa siitä paljonko viikossa kuluu rahaa, mutta aina kyllä seuraan kuukauden kulutuksia. Nykyään on niin kätevää kun kännykällä pääsee nopsaa verkkopankkiin vähän kattelemaan minne ne rahat meneekään, paljonhan on oikeasti sellasta mitä vois karsia mut sit toisaalta taas mietin et ne on niitä elämän pieniä iloja mistä pitäs nauttia. :D Niin kauan kun talous pysyy kunnossa ja samalla saa säästettyäkin niin en hirveesti jaksa ressata! Rahaa saa mennä niihin asioihin mitä haluan ostaa (ok en mä nyt viikottain ostele jotain merkkilaukkuja ja sellasta, kohtuus kaikessa)

  Mulla ja avopuolisolla on erikseen ruokatili, sen avulla pysyy aika hyvin kärryillä siitä paljonko rahaa kuluu ruokaan (laitetaan aina joka kuukausi X määrä rahaa). Ite tykkään suunnitella monen päivän ruoat jo etukäteen kun ei jaksa käydä kaupassa päivittäin. Yks hyvä säästötapa on myös se et osaa tehdä ruokaa halvoista aineksista. :)

  • Totta. Mulla on verkkopankissa sellainen e-possu säästöönsiirto eli joka kerta, kun kortilla jotain maksan menee 2 euroa haluamalleni tilille. Ihan kätevä tapa kerätä rahaa sivuun huomaamattaan. :D Tuon vuoksi en tosin jaksa verkkopankkia kovin pitkälle selailla sillä se näyttää aika kaaokselta.

   Hyviä pointteja ja samoilla linjoilla olen! Mä mieluummin nautin elämästä kuin elän kituuttaen. Toki pieniä fiksuja valintoja on ihan hyvä tehdä mutta tosiaan kohtuus kaikessa. :)

 6. Mulle tekisi varmasti myös hyvää pitää kirjaa menoista vaikkapa kuukauden verran. Ostimme kihlattuni kanssa juuri oman asunnon, ja nyt velallisena joutuu kyllä laittamaan kukkaronnyörit tiukemmalle ja luopumaan heräteostoksista. Ruokamenoja sen sijaan on helppo seurata: laitamme kumpikin joka kuukausi 300e ruokatilille ja tuosta jää vähän tilanteen mukaan 50-100e sitten säästöön. Eli ruokaan menee aika lailla 500-600e kuussa. Teen omat eväät töihin, mutta olemme kumpikin paljon liikkuvia ja pitkiä (:D) ihmisiä, joten syötyä kyllä tulee… En tingi ruoasta, mutta tilanteen mukaan vertailen hintoja ja ostan edullisempaa. Asioin S-marketissa, koska se on mielestäni kohtuullisen edullinen ja valikoima on Lidliä laajempi.

  Te, joilla menee 200e kuussa ruokaan: kertokaa vaikka päivän syömisenne!? Tuohon olisi mahtavaa päästä! :) Me kun yritämme nytkin tehdä mahdollisimman järkeviä ostoksia niin tuo 200e tuntuu kyllä ihan mahdottomalta!

  • No meillä ei ihan 200€ mene ruokaan kuussa, noin 250 € ehkä, mutta tältä kuulostaa esim mun syömiset:
   Aamupalaksi yleensä joku näistä: kaurapuuro/smoothie/kananmunia ja kasviksia
   Lounas: edellisen päivän päivällisen tähteet mukaan töihin
   Päivällinen: normaalia kotiruokaa, esim tällä viikolla listalla on uunilohta ja bataattimuusia, kasvispihvit, ruokaisa kanasalaatti ja kaalilaatikko
   Iltapalaksi/välipalaksi syön leipää, smoothieita, puuroja, hedelmiä…

   Kahden hengen talous ja puoliso syö samoja ruokia, paitsi puuroa ei suostu syömään.
   Meillä suunnitellaan ruokalista viikoksi eteenpäin kerrallaan ja suositaan kauden kasviksia. Liha ostetaan btw luomuna suurimmaksi osaksi. Syödään kyllä mielestäni tarpeeksi ja monipuolisesti, ihmettelen vaan mihin ihmiset saa työnnettyä sitä rahaa 500 €+ ruokaan/päivittäistavaroihin kahden hengen talouksissakin. Tiedän kyllä, että meillä esim säästöä tulee siinäkin, ettei kumpikaan juoda kahvia (ei mene rahaa kahviin ja maitoon), en osta valmiita välipalatuotteita (raaka- tai proteiinipatukat jne) kuin harvoin, esim matkalle ja meillä juodaan pääasiassa vaan vettä, eli rahaa ei mene mehuihin ja limppareihinkaan. Ruokaostokset tehdään pääasiassa Prismasta, täydennystä tai unohtuneita tuotteita välillä lähi Ässästä.

  • Meillä menee avomiehen kans ruokaan se 200-250e/kk. Aamulla mä syön kaurapuuroa kookosrasvalla, macalla ja pähkinöillä. Mies ei syö aamupalaa. Päiväksi kokataan kanafileistä tai hyvästä jauhelihasta jotakin ja siihen kylkeen mä kauden kasviksia ja mies syö makaronia/perunaa. Välillä kokkailen itselleni munakkaita ja hän itselleen pizzaa. Illalla mä syön pähkinöitä/hedelmiä/puuroa/raejuustoa ja hän lämpimiä voikkareita. Eineksiä ei osteta ikinä. Hän vielä ostelee välillä itselleen jädeä/suklaa. Ja aina yritetään ostaa suomalaisia raaka-aineita. Näin meillä :)

  • Itse asun yksin, treenaan, syön n. 4-5x päivässä ja ruokaan menee +-200e kk riippuen ostaako esim pähkinöitä / jotain spessujuttuja esim kalliimpaa lihaa tai juustoja.

   Aamulla aina puuroa raejuustolla ja mehukeitolla. Välipaloiksi leipää tai rahkaa tai hedelmiä ja riisikakkuja, lounaalla ja päivällisellä riisiä tai makaronia ja kanaa tai jauhelihakastiketta. Joskus toinen ateria on esim lasagnea, lihapullia. Lisäksi syön tuoreita kasviksia ja teen uunikasviksia :) iltapala aikalailla sama kuin välipalat.

   Asioin aina kaupassa kerran viikossa, prismassa. Uskon että ruuassa säästää todella paljon jos siellä käy harvemmin :D

  • Kiitos kaikille kommenteista! Mielenkiintoista lukea teidän 200 eurolla/kk elävien ruokapäiväkirjoista. :)

   Itse ostan yleensä kauppareissuilla: luomukananmunia, paljon kasviksia ja hedelmiä, kauraleipää, Oatlyn maidotonta levitettä, mahdollisesti jotain laktoositonta fetaa, lohta, tofua, tuoretta ananasta, tuoreita yrttejä (sitruunamelissa, minttu, basilika…), Alpron GO ON-soijarahkaa, kaura- ja soijajuomaa, suomalaisia pakastemansikoita/kuningatarmarjoja/mangoja, porkkanoita, inkivääriä, raakapatukoita, avokadoja, sitruunaa, limettiä, munakoisoa, kesäkurpitsaa… Todella usein myös luomuna kikherneitä tai esimerkiksi chili con carne-sekoitusta. Siinä tosiaan hyvin tyypillisiä ostoksiani. Kyllä noille hintaa tulee. :)

   Siihen päälle vielä sitten kaikki puhdistustuotteet, hunaja, luomu kahvi, pähkinät, kvinoa, riisi… Niitä ei tokikaan tarvitse ostaa niin usein.

   Ostan hyvin paljon juttuja myös luomuna ja suomalaisena mikä osittain saattaa vaikuttaa ruokakuluihini. Lisäksi maidoton ruokavalio (laktoositonkin) maksaa enemmän kuin tavallinen ruokavalio mikä kannattaa huomioida. :)

 7. Meitä on kaksi aikuista ja yksi kohta vuoden ikäinen. Laskin kerran paljonko menee viikossa ja vastaus oli 264 €. Tuossakin oli ehkä hieman extraostoksia. :) Ruokaan saa kyllä rahaa palamaan.

  • No saa kyllä! Varmasti lapsiperheessä menee vielä huomattavasti enemmän…

 8. Tää oli todella kiva ja mielenkiitoinen postaus! Olen myös itse joskus pitänyt tällaista kirjaa kuukauden verran ja se tosiaan avaa silmiä. Itsekin huomasin, että ruokaan, kahviloihin sekä hyvinvointiliikkeiden tuotteisiin upposi paljon rahaa. Auttoi kyllä skarppaamaan asian kanssa. Ja Jungle Juice baarin smoothien hinnat on kyllä suolaisia, vaikka ne ihania ovatkin. Samalla hinnalla kotona saisi kuitenkin tehtyä aika monta smoothieta. :D Mukavaa päivää sinulle!
  -Hilla http://hillas.fitfashion.fi/

  • Kiva kuulla! :)

   No totta… Kyllä sitä rahaa saa vaan hupenemaan jos kaupungilla pyörii tai lähtee edes kurkistamaan sinne Ruohonjuureen. ;)
   Ja Jungle on kyllä kallis vaikka saan pienen alen heiltä, koska kampissa työskentelen. Toisaalta olen miettinyt, että usein nuo valkkaamani smoothiet ovat aika tuhteja ja niillä jaksaa pitkään. Se vaiva tehdä smoothieta kotona ja kantaa töihin ei houkuta. Käytän aikani ennemmin vaikka pidempään treeneissä tai blogin parissa. :D Nämä ovat valintakysymyksiä. Toki sen smoothien sijaan voisi hakea kaupasta jotain mutta on sitten eri onko tuo välipala niin ravitsevaa ja jaksaako sillä pitkään?

   Ihanaa alkavaa viikonloppua! :))

 9. me käydään kerran viikossa lidlissä. otetaan sieltä tarjouksessa olevia lihoja/kaloja pakastimeen , laktoositonta jugurttia, rahkaa, kuiva-aineita, , monta litraa maitoa ja soijamaitoa (iso perhe), kasviksia. vaikka ei yhtään suunnittelisi mitä viikon mittaan syö, jos on useampaa lihaa ja kasviksia valmiina niin niistä voi tehdä mitä vain. vaikka lidliin on hiukan vaikeaa kulkea niin kerran viikossa on ok. puuttuvia/loppuvia kamoja haetaan sitten lähi s-marketista.
  en kyllä edes tiedä paljon meillä menee maitoa viikossa, tai leipää. pitäisi ehkä mielenkiinnosta ottaa tarkastelun alle

  • Kuulostaa hyvältä. :) On tosiaan ihan mielenkiintoista välillä tarkastella paljonko sitä rahaa ruokaan menee ja varmasti lapsiperheessä ylipäänsä se, että tietää paljonko ruokaa kuluu. Saattaa olla yllättävänkin isoja määriä. :)

 10. Minä budjetoin mieheni kanssa noin 200€ kuussa ruokaan. Toki tähän summaan lasketaan vain kaupasta kotiin ostettu ruoka, itse opiskelijana tähän päälle käyn kerran päivässä yliopistolla syömässä. Toisinaan tulee sitten ostettua extrana jotai herkkua.
  Syömme mielestämme terveellisesti ja monipuolisesti. Mieheni on liikunta-alalla päivätöissä, ja hänkin saa ruuastamme tarpeeksi energiaa. Suosimme toki paljon ruokia, jotka kestävät ainakin kaksi päivää. Muun muassa nyt syksyllä on tullut tehtyä kaalilaatikkoa, myös esimerkiksi makaronilaatikot yms kestävät ainakin sen pari päivää. :) Suosimme myös ”vanhaksi meneviä” -30% lihoja. Olen itse teininä kokenut vähävaraisuutta perheessämme, ja sieltä on jäänyt tuo keltaisten lappujen metsästys päälle :D esimerkiksi usein Prismassa jotkin possun ulkofilepihvit ovat alessa, ja isosta pakkauksesta syö monta päivää!
  Myönnän, että haaveilemme usein olevamme siinä taloustilanteessa, että saisi ostaa kaikki lihatuotteet lihatiskiltä :D

  • Fiksuahan tuokin on! :) Itse en vaan voi syödä useitakaan lihoja (syön nykyään lihaa vaan harvoin) enkä varsinkaan possua vaikka se taitaa kaikista edullisin liha ollakin. Makumieltymyksiä on siis monia ja omat mieltymykseni ilmeisesti kalliimmasta päästä. Minä ostan siis lohta noiden muiden lihojen sijaan vähintään kerran viikossa. Lohi tunnetusti maksaa.

   Taidan myös käydä kaupoissa joissa ei koskaan ole mitään tarjouskoria. :D En nimittäin edes muista koska olisin ostanut jotain punasella lapulla varustettua?

  • Tässä näkee mielestäni hienosti sen, että miten minun ns. ”Normaali”ruokavalioni (eli perus lihatuotteita suosiva) hinta poikkeaa sinun ruokavaliostasi. Kyllä minä myönnän, että olisi ihanaa ostaa monia tuotteita luomuna, suosia lohta ja muita tuotteita, jotka tunnetusti maksavat. Todella mielenkiintoinen postaus ja keskustelu!! :)

   Moni tuntuu keskustelussa kauhistelevansa miten voi pärjätä noin 200€ kuussa ja iloikseni täällä on myös muita pienellä rahalla pärjääviä. :) Itsellä ne rahat joita ei ruokaan kulu menevät sitten usein säästöön, joilla sitten usein miten tykätään käydä reissussa.

   Itselläni esimerkkipäivä on ruokineen seuraava: aamulla puuro marjoilla, kahvi, lasi vettä. Lounaaksi yliopistolla runsas salaatti jollain proteiinilla (usein kana/kalkkuna), leipää, kahvi. Välipalan skippaan turhan usein, mutta silloin tällöin nappaan smoothien tai jonkin hedelmän. Päivälliseksi lämmin ruoka, esimerkiksi riisiä ja kanaa, aina salaattia/kauden vihanneksia kylkeen! Iltapalaksi usein kaksi paistettua munaa ja avokadoa.

  • Totta. Meillä jokaisella on niin erilaiset ruokavaliomme ja makumieltymyksistäkään on turha kiistellä. Mutta mielestäni ihminen tarvitsee lohta ja lohen tuomia hyviä rasvoja, joten suosittelen kyllä sen ostamista edes kerran viikossa! Toki lohi on kahdelle hengelle sen 10-20 euroa mutta toisaalta lohi on rasvaista ja sillä jaksaa hyvin. :)

   Toisaalta, se minkä tekstistäsi nyt bongasin on se, että olet opiskelija. Tottakai itsekin opiskeluaikoina kulutin ihan eri tavoin ruokaan! On ihan luonnollista, että opiskeluvaiheessa vähän pihistellään mutta jäin miettimään ajattelitko jatkaa tuolla ruokavaliolla myös sitten, kun joskus valmistut? Eikö silloin olisi mukava nimenomaan ostaa välillä sitä lohta, hankkia kahvi luomuna ja syödä välillä ulkona? :) Veikkaan, että siinä kohtaa, kun rahaa on enemmän sitä tekee noitakin juttuja ihan mielellään. Toki valmistuessaankin kannattaa säästää ja itsekin sitä teen ja reissuissakin vuosittain käyn.

   Hyviä ajatuksia täällä kyllä on ja pistää ehdottomasti miettimään! :)

 11. Asun maalla joten ravintolahoukutuksia harvoin tulee, viime kuussa yksi ravintolakäynti ja eväät aina mukana töissä. Ostan suurimman osan ruuista kerralla prismasta ja välillä täydennystä s-marketista. Viime kuuussa meni himpun verran ali 400e ruokaan, mikä on kyllä todella paljon… Tuohon summaan mukaan laskettu siis protskut ja nocco energiajuomat ja muutama patukka jonka välipalaksi ostanut.
  Ostan aina mahdollisimman halpaa, mutta suosin suomalaista. Syön todella paljon erilaisia monipuolisia ruokia, hävikkiä ei tule kuin kananmunan keltuaiset :D Ruokalaskua suurentaa muuten myös maidottomuus. Viime kuulle sattui kyllä sopivasti juurikin muutamien hiutaleiden ja eri pastojen osto, joita käytän harvemmin eli kestää kyllä kuukausia.
  Kiva postaus : )

  • Kiitos! :)

   Niin, maidoton ruokavalio on kyllä kalliimpaa ehdottomasti. Ja se, että suosii suomalaista tai luomua nostattaa myös ostoskorin hintaa. Täällä syödään myös raakapatukoita jotka nekin maksavat.

   Itse olen myös monipuolisen ruokavalion kannalla enkä edes säästösyistä halua alkaa syömään joka päivä samaa ruokaa. Ehkä siihen voisi totutella, että tekisi isomman satsin josta söisi pari päivää. Sinä kakkospäivänä se ruoka vaan maistuu jo niin pahalta ja harvoin sitä tekee enää mieli.

 12. Olen itse yksinasuva, terveellisesti syövä keliaakikko ja vegaani ja kuukaudessa rahaa menee ruokaan n.100-120 euroa, pakollisten menojen ulkopuolelle (ruoka ja ulkonasyöminen on käsikädessä ja lasken pakollisiksia) ehkä n. 30-40e kk. Lounaan saan ilmaiseksi koulusta ja ulkona käyn syömässä pari kertaa kuussa ja kahvilla ehkä kerran. Suunnitteluahan tuo vaatii, muttei mitään rakettitiedettä ole. Teen ostokseni eri kaupoista sen mukaan mikä on halvinta missäkin. Olen tehnyt hintavertailun tuotteista joita käytän eniten citymarketin, prisman ja lidlin välillä. Myös etnisistä kaupoista haen esim linssit, pavut, taatelit, riisin, osan glut.ton jauhoista, mausteet yms. Vihannekset ja hedelmät ostan yleensä torilta, pyrin pääsemään sinne juuri ennen sulkemista jolloib tuotteet myydään halvalla pois. Sen mukaan sitten teen ruokaa mitä halvalla sain. Esimerkkipäivä voisi olla vaikka: ap: smoothie jossa marjoja, ja jotain hedelmää, itsetehtyä mysliä ja pähkinöitä, kahvia kauramaidolla. Koulussa koululounas, esim vegerisottoa tofulla. Välipalaksi riisikakkuja avokadolla ja iltapalaksi iso lautasellinen linssikeittoa. Jälkkäriksi taateleita. Itse ajattelen niin, että haluan panostaa hyvään ja ravitsevaan ruokaan, mutta halpakin on hyvää kun siitä tekee hyvää. En tarvitse superfuudeja pysyäkseni terveenä ja ravittuna ja silti nautin ruuasta. Mielummin käytän vähän rahaa ruokaa ja lähden vaikka johonkin reissuun. 😊

  • Ja siis tarkoitus ei ollut millään tavalla moralisoida tai olla liikenteessä asenteella ”vähän oon parempi ihminen kun kulutan vähemmän”. Päinvastoin mun mielestä on todella arvostettavaa että kirjoitit tällaisesta asiasta julkisesti ja pohdiskelit juttua aika laajasti 😊

  • Tuo vaikuttaa aika paljon, että saat lounaan koulusta ilmaiseksi. :) Se on kyllä kiva etu!

   On myös valintoja ja prioroteettikysymyksiä käyttääkö ruokaan enemmän rahaa vai ajoittaako marjojen haun torilta vähän ennen kuin he sulkevat. Minusta ei ole jälkimmäiseen ja mieluummin luovun jostain muusta mutta en lähde sinne torille. Näin karrikoidusti sanottuna. :D Arvostan kuitenkin hyvin paljon sinun kaltaisia ihmisiä, jotka jaksavat nähdä vaivaa säästääkseen rahaa. :)

 13. Arvosan kyllä sua ja blogiasi, mukavaa kun kirjoitat myös asioista, joista ei välttämättä paljoa huudella kaduilla. :)

  • Kiitos, arvostan myös kommenttiasi ja merkkaa minulle paljon! :))

 14. Tää oli kiva postaus. Ei sillä että olisin utelias näkemään että mihin toisen rahat menevät vaan noin yleiselläkin tasolla ja parasta että tekee mieli itse pitää kirjaa myös. Mä pidin tosin joskus kuukauden ajalta kirjaa (se oli työlästä) mutta avasi silmiä kyllä todella hyvin. Siitä on jo aikaa ja elämäntilanteetkin muuttuneet eli nyt voisi kyllä ehdottomasti toteuttaa jonkun tämän tyylisen kirjanpidon. Viikko ei kuitenkaan ole mitenkään erityisen työläs pitää kirjaa.

  Suosittelen kyllä ehdottomasti S-markettia tms koska musta Siwa on kyllä ihan hirveen kallis. Toki se yksin raahaaminen on ihan hirveätä mutta mitä jos tekis kauppalistan ja etenis sen mukaan ja kävisi vaikka kahdesti/kolmesti eikä joka päivä. Tällöin ei tulisi ylimääräisiä ostoksia ja voisi kuitenkin jakauttaa ostoksia muutamalle päivälle.

  • Ehdottomasti kannattaa! On mielestäni ihan mielenkiintoista ja silmiä avaavaa. Tänään kävinkin Lidlissä ja ostin ruokaa & tarpeellisia siivousjuttuja 38 eurolla. Maanantaina kävin S-Marketissa ja meni 50 euroa… Kohta ollaan siellä satasessa mutta vaikuttaisi, että tällä viikolla säästän jo edelliseen viikkoon nähden. ;) Kirjanpidon ansiota. Ajattelin myös keräillä kuitteja nyt hetken aikaa niin pysyn vielä paremmin kärryillä.

   Nojoo, Siwa on todella kallis ja ennen en suosinut sitä muutoin kuin jos unohdin jotain kaupasta ostaa tai veskipaperi loppui. Nyt on tullut käytyä ihan syntisen usein… Joskus sielläkin on tosin jotain hyviä tarjousviikkoja jotka voi hyödyntää. :) Kauppalista olisi varmaan hyvä idea mutta en usko, että jaksan siihen hommaan lähteä. Sitä kauppakassia aion kokeilla! Voisin kertoa sitten täällä blogissa fiiliksiä jos ja kun vaikka kuukauden ajan sen kautta ruoat hankkisin. :)

 15. Joo suosittelen kyllä vaihtamaan siwan tuohon s-markettiin.
  Silmiin kyllä tosin pisti tosi pahasti tuo siun monen kymmenen euron kaulaliina!!!? Mitä?
  Etkö halvemmalla saanut? Mie en pysty edes ostamaan tuon hintaisia kenkiä….

  • Tämä on tarkoituksenani ja ennen oli ihan perus juttuja. Nyt sinkkuna olen ollut laiskempi…

   Kaulaliina on villan ja cashmeren sekoitus eli laadukas huivi, josta on muuten vähennetty pieni alennuskin itsessään, eli on kyllä normaali hinnalla vielä kalliimpi. En osta enää mitään muita kuin villahuiveja. Viime talvena hankin Acnen Canada-huivin (maksoi joku 120 €) ja se on edelleen ihan priimassa kunnossa! Tämän Samsoen huivin ostin kaveriksi pitkän harkinnan jälkeen, koska kaipasin mustan rinnalle jotain muutakin vaihtoehtoa. Kaulaliina on myöskin pienempi kuin Canada-huivi ja menee nyt täydellisesti!

   Omistan tällä hetkellä siis kaksi laadukasta huivia, jotka ovat pitkäikäisiä. Yhtään ainutta Cubuksen tai Hennesin laadutonta huivia en tule enää ikinä hankkimaan ja tämä on ihan valintakysymys. :) Mielestäni laadukkaammat vaatteet ovat sijoitus laaduttomien sijaan ja pidemmällä tähtäimellä ehdotonta säästöä.

 16. Eväät tekee nopeasti siinä aamupalan ohella! Myös edellisenä iltana valmiiksi tehty ruoka on mielestäni vielä seuraavana päivänä tuoretta!:-) Itse preppaan ruokia usealle päivälle kerralla, se säästää rahaa ja aikaa ja lisäksi tiedän aina mitä syömäni ruoka sisältää :-) Edellisenä päivänä tai parikin päivää sitten tehty ruoka maistuu lämmitettynä hyvälle – ei toki ravintolaruualle, mutta mulle ainakin maistuu ruoka-aikaan :-) makuasioista ei toki voi kiistellä, mutta suosittelen silti antamaan ruokien preppaukselle vielä mahdollisuuden.

  Sillä tosiaan myös säästää pitkän pennin kun käy siellä Kielissä ;-) Ja muutenkin isommissa kaupoissa. Tarkkailee tarjoukset ja ostaa esim.päivämääränsä puolesta alennuksessa olevaa lihaa ja pakastaa sen jos ei heti tule käyttöön :-)

  Tää oli tosi kiva postaus ja sai varmasti monet ajattelemaan asiaa!:-)

  • Niin no nämä ovat makuasioita tietysti ja kaikkeen kai tottuu. :)

   Olen vaan vähän nirso ja liian monta kertaa jättänyt ne eväät syömättä ja hakenut tuoretta tilalle. Ruokavalioni on myös pääasiallisesti maidoton, suosin suomalaista ja monissa jutuissa luomua. Kalliiksihan se tulee arvaamattakin. Lihaa en juurikaan syö vaan sen tilalla esimerkiksi tofua proteiininlähteenä. Myös lohta syön viikottain. Halpaa lihaa ovat kyllä altaat täynnä mutta tämäkin on tosiaan valintakysymys syökö sitä vai ei.

   Voisin kuitenkin skarpata noiden eväiden kanssa ja tehdä niitä aina välillä. Tosin aika usein syön kyllä lounaan myös kotona. Viime viikolla olin melkeinpä poikkeuksellisen usein liikkeellä nimenomaan ”kunnon ruoan” syönnin aikaan. Omat viikkoni eivät tosiaan ole niitä viisi päivää viikossa duunissa, jonne tehtäisiin ne eväät vaan aikataulut vaihtelevat.

   Ja kiva kuulla, että postaus miellytti ja herätti ajatuksia! :)

 17. Kommentoin jo tuossa aiemminkin, mutta tuli vielä mieleen nämä kauppoihin liittyvät sovellukset puhelimeen! S-ryhmällä on foodie.fi sovellus, jossa pystyy valitsemaan oman lähikaupan ja sieltä näkyy suurin osa tuotteista kuvien ja hinnan kera! Itseasiassa hauskaa verrata tuotteiden hintoja, kun kätevästi pystyy vertaamaan mm pakaste- ja tuoreiden kasvisten kilohintoja.
  Toinen käytetty sovellus on shopbaloo, jossa näkyy kauppojen tämän hetkiset tarjoukset! Kätevä tarjoushaukoille :’D

  • Ahh. :) Itse en usko, että jaksaisin tuohon ryhtyä mutta monelle varmasti toimiva jos haluaa hintoja vertailla.

 18. Itse olen opiskelija ja ruokaan menee rahaa joku 150e/kk + koululounaat noin 50e. Aika iso osa tuloista siis, mut ton halvemmalla en vaan pääse vaikka syön nyt jo aika askeettista ruokaa kotona. Urheilen kyllä paljon, eli syönkin paljon, enkä halua tinkiä ruuan laadusta/ravinteikkuudesta.

  Esimerkkinä tämän päivän safkat
  Aamulla 2 kananmunaa + 2 valkuaista ja omppu maapähkinävoilla
  Lounaalla (treenin jälkeen) kanaa, riisiä ja vihanneksia
  Välipalalla riisikakkuja broilerileikkeellä
  Päivällisellä sama kuin lounaalla, mukana vain reilu loraus oliiviöljyä ja pari tomaattia
  Iltapalalla aion syödä kaurapuuroa mustikoilla + hunajalla.

  Ostan aina viikon ruuat etukäteen ja preppaan kaikki kotona syötävät lämpimät ateriat valmiiksi rasioihin. Eihän se kolme päivää sitten keitetty riisi ole niin hyvää kuin tuore, mutta helpottaa aika paljon arkea :D

  • Opiskeluaikoina muistan itsekin syöneeni noin ja olleeni myös tiukilla. Makaroni-tonnikala linjallakin on joskus eletty ja silloin se vaan kuului siihen vaiheeseen. Joskus elin myös niin, että tingin tosi paljon ruoasta jotta pystyin ostamaan enemmän vaatteita. Sitten olinkin aina sairaana… Prioriteettikysymyksiäkin osittain. :D

   Nykyään, kun teen töitä ja tienaan en pystyisi tuollaiseen. Ja eikös se niin olekin, että opiskeluvaihe on nimenomaan se vaihe elämästä, kun eletään ”askeettisemmin”? Itselleni ruoka on nykyään suuri nautinto ja sellaisena sen tahdon pitääkin. Tietysti joissain jutuissa voi tinkiä ja nimenomaan valita edullisemman kaupan, mutta ihan tuollaiseen ruokavalioon itsestäni ei kyllä enää olisi.

 19. Seitsemän hengen perhe ja kyllä rahaa menee ruokaan ihan hirmusti..en taida edes uskaltaa laskea..

  • Heh niin. Vegaaniruoka on varmasti melkeinpä vielä kalliimpaa kuin sekaruoka, koska joutuu miettimään niin tarkkaan sen monipuolisuuden ja ravinteikkuuden. Minusta tuntuu jo, että pääasiassa maidoton ja lihatonkin ruokavalio on aika kallis. Myös luomu ja suomalaisuus syö ison siivun. :D

 20. Tällaisen vois itsekin toteuttaa pitkästä aikaa! Mulla oli muutaman kuukauden seurannassa oma kulutus ja oikeastaan sen ansiosta mun tämän hetkinen kulutus on aika pientä. Nyt on vaan jääneet kaikki turhanpäiväiset pikku ostokset ja esim lehtien tilaukset pois. Mä kans kauhistelin kaulaliinan hintaa, mutta muistan että olet puhunutkin että ostat nykyään paljon vähemmän, mutta laadukasta. Mun mielestä se on järkevää, koska laadukas on yleensä kestävämpää kuin joku halpis :) Meidän kolmehenkisellä perheellä menee 400-500 euroa ruokaan kuussa vaikka teenkin kaiken itse ja valmistan myös lounaat töihin. Mies on ehkä se suurin syömäri. Ostetaan nykyään ruokaa paljon suoraan tuottajalta ja kaupassa metsästän tarjouksia ja punaisia lappuja!

  • Kannattaa sillä on kyllä mielenkiintoista. :)

   Niin olenkin lukenut sun ruokajutuista aina välillä ja vaikuttaa siltä, että osaat homman todella. :) Lapsiperheessä ruokaan menee varmasti vielä enemmän rahaa, mutta tavallaan silloin varmaan miettiikin niitä ostoja eri kantilta koska lapselleen haluaakin tarjota sitä ”perinteistä kotiruokaa”. Itse en syö ehkä niin perinteisesti ja kaikki laatikot, sekä keitot ovat omassa keittiössäni aika harvinaisuuksia. Eli siis nimenomaan ne ”taloudelliset” ruoat. Kun kokkaa itselleen, on sekin jotenkin aina niin haastavaa eri tavalla, kuin jos kokkaisi kahdelle tai kolmelle.

   Kirjoitinkin siitä huivista tuolla ylempänä, eli oli tosiaan cashmere-villahuivi ja laadukas sellainen. Nuo kestävät ja lämmittävätkin ihan eri tavalla, kuin jotkut kympin huivit joten mun mielestä ne ovat satsaus. Ostin muutama vuosi sitten lähes 300 euron villakangastakin talveksi ja se on ainut takki, joka lähtee nyt käyttöön kolmantena peräkkäisenä talvena. Koskaan aikaisemmin mitkään halppistakit eivät ole minulla samalla tavalla kestäneet. Olen siis ehdottomasti sitä mieltä, että paremmat materiaalit ovat pidemmällä tähtäimellä säästöä. :)

 21. Itsellä menee noin 50-70e viikossa ruokiin ja tähän en ei oo laskettu mitään ulkona syömisiä tai kahvilakäyntejä. Tarkkaan en ole laskenu paljon rahaa menee, mutta tuo on se arvio :) Pyrin syömään suht terveellisesti. Aamupalaksi syön yleensä tuorepuuroo, töihin teen evääksi erilaisia salaatteja, välipalaksi syön yleensä Skyrin, iltaruuaksi teen ruokaa kanasta/jauhelihasta/tofusta ja kasviksista sekä pastasta/riisistä. Ja teen yleensä moneksi päiväksi kerralla ruokaa, koska en vaan osaa tehdä pieniä kerta-annoksia näin yksinasuvana ja se on kiva, kun joka päivä ei tarvii olla tekemässä sitä ruokaa. Lisäksi tykkään tehä välillä aamu -tai iltapalaksi esim. smoothieta, munakkaita, banaanilettuja.. Käytän myös ruokavaliossani erilaisia siemeniä, pähkinöitä, avokadoja, marjoja, jotka ovat vähän kalliimpia juttuja. Muutaman kerran kuussa käyn myös ulkona syömässä, mutta en missään kalliissa paikoissa, 10-15e luokkaa :) Valitettavasti edelleenkin tulee välillä jotain suklaata ja muita herkkuja ostettua, vaikka olen yrittänyt lopettaa, koska haluaisin elää terveellisemmin ja laihtuakkin :D Paheeni on myös kahvilat ja erityisesti erikoiskahvit, joita rakastan ja tätä olen yrittäny vähentää. Ennen kävin aika usein syömässä työpaikkaruokalassa, jonne sai sen 10e aina hujahtamaan, mutta enää tälläiseen ei ole mahollisuutta, koska työpaikalla ei olee enää ruokalaa ja työpaikalta ei saa poistua minnekkään, joten otankin aina sen salaatin mukaan. Enää tuollaiseen ei olisi varaakaan, kun palkka pienentyny.. Varmasti riippuu paljon siitäkin paljon sitä rahaa on käytettävissä, että miten paljon sitä sitten käyttää. Oma palkkani on nettona noin 1200-1400e/kk, joten on selvää, etten voi montaa satasta kuussa käyttää, kun pitää vielä laskut ja vuokrakin maksaa :D Mihin muuhun mulla sit menee rahaa on kuntosali (60e/kk), kanien ruuat, baarissa käynti noin kerran kuussa (40-60e), satunnaiset heräteostokset ja shoppailu, joita oon yrittäny kovasti vähentää :D Pyöräilen tai kävelen töihin ja keskustaan, joten liikkumiseen ei mene juuri rahaa.. Saan töistä liikunta -ja kulttuuriseteleitä niin niillä pystyy käymään leffassa, liikuntapaikoissa ym :) Pitäisi kyllä ehdottomasti pitää kirjaa, että paljonko ja mihin kaikkeen menee kuussa rahaa. Saisi varmasti säästettyä, kun vähentäisi herkkujen ostoa ja kahvilassa käyntiä esim :D Terveellisestä ruuasta en halua tinkiä.

  • Siis piti kirjottaa, etten voi montaa satasta kuussa viikossa käyttää :D Kuussa kyllä satasia menee..

  • Niin ja vielä unohin sanoa, että hygieniatuotteisiin ja meikkeihin menee toki rahaa, mutta aika vähän, koska en osta mitään kallista koskaan vaan tällaisia alle 10e naama-aineita -ja voiteita, 15e ripsareita ym :)

  • Ai sun on helpompi tehdä isoja satseja itsellesi? Minusta taas tuntuu, että nimenomaan itselleen kokkaaminen on aina niin haastavaa… Ehkä juuri siksi, etten oikein tykkää syödä edellisen päivän ruokaa. Pakko tuossa on kuitenkin skarpata ja totutella siihen edes välillä. Tällöin pystyy niitä eväitäkin sitten välillä väkertämään…

   Kyllähän sitä rahaa saa vaan hupenemaan mutta kaikki tosiaan tuleekin suhteuttaa omien tulojen mukaan. Säästöön pitää kuukausittain jäädä ja tietysti pakolliset kulut hoitaa.

 22. Juuri tänään laskin syyskuun kaikki ruokamenot kahden aikuisen taloudesta eli 200 €/kk. Lähes kaikki ostetaan Lidlistä ja tehdään kotiruokaa. Normikuukausi 150-200 €.

 23. Pakko vinkata ulkonasyömiseen sellaisesta appista kuin Resq! Eli ravintoloiden hävikkiruokaa:) Jos tekee mieli esim. sushia tms. niin täällä usein tarjolla huomattavasti edullisemmin:)

  • Ai tuollainenkin on nykyään olemassa. :D Kaikkea kanssa, heh. Hyvä vinkki, kiitos siitä! :)

 24. Olen opiskelija, nostan opintolainaa ja käyn myös töissä jonkin verran. Voin köyhäillä muuten, mutta ruuassa en säästä. Syön joka päivä esim. kilon salaattia, jossa on mm. aurinkokuivattua tomaattia ja fetaa (tiedän että niistäkin tulee aika paljon hintaa kun ostan viikossa 3 purkkia kumpaakin). Eli pelkästään mun salaattien hinnaksi tulee viikossa 50e, vaikka teen ne itse. Ruokaan menee siis se 100e viikossa, ja en käy edes ravintoloissa syömässä juuri koskaan. Syön salaatin lisäksi yleensä kanaa, joskus jauhelihaa ja kerran viikossa ostan lohta josta tulee 2-3 ateriaa. Mä en kyllä millään keksi miten voi syödä terveellisesti jollain 100-200 eurolla kuussa?? Tai sillä tavalla ettei tule pahoja puutostiloja.

  • Olen samoilla linjoilla siinä, että ruoassa ei pidä tinkiä ainakaan terveellisyydestä tai ravinteikkuudesta. Mieluummin jätän muut shoppailut vähemmälle mutta omalla kohdallani esimerkiksi suomalaiset marjat, luomujutut ja runsas monipuolinen kasvisten määrä on ihan must! Ja lohi on ehdoton kerran viikossa ainakin. Sitten ne kaikki pähkinät ja siemenet jne…

   Itse en myöskään tuohon kykene mutta uskon, että se on mahdollista. Täällä on näkynyt muutama sellainen ruokapäiväkirja ja pakko kyllä sanoa, että itse en pystyisi niillä ruoilla elämään. Ja vaikka pystyisin en halua. Valintakysymyksiä.

 25. Itse olen valmistumaisillani oleva opiskelija vuosimallia 1987. Tulot ovat pienet, mutta ruoasta en tingi. En tiedä pitäisikö näitä kommentteja lukiessa huolestua, ahdistua vai olla vaan tyytyväinen. Tällä hetkellä opintoni ovat vähän venähtäneet, eikä opintopisteitä riittänyt tukiin tarvittavaa määrää, joten en saa enää opintotukea ja joudun elämään toimeentulotuella siihen saakka, kunnes valmistun. Onneksi se tapahtuu jouluun mennessä :) Teen kyllä satunnaisia työkeikkoja, mutta toimeentulotuellahan tulot vähennetään suoraan tuesta ja tällä hetkellä ei aika riitä sen vertaa, että olisin halukas/kykeneväinen tienaamaan yli tuon tukimäärän, jos kuitenkin joskus mielin valmistuakin. Tuloni ovat siis toimeentulotuki, joka on hieman päälle 700 euroa ja asumistuki 406 euroa. Tottakai se välillä tuntuu ”pahalta” nostaa tukia, mutta koen hyvittäväni tämän sitten, kun palaan taas kokopäiväiseen työelämään.

  Asun myös Helsingissä (yksin) ja vuokraa maksan 660 euroa, johon kuuluu vesi. Kämppäni on aivan mahtavalla sijainnilla, mutta muuten tämä on aikamoinen hellhole, kun naapuri pitää niin järkyttäviä meteleitä ja kadulta kuuluu aivan liikaa ääntä sisälle, mikä on aina omasta focuksesta ja UNIsta pois :/ Onneksi tilanne muuttunee pian. Tottakai olen hieman huolissani mitä tulevaisuus pitää sisällään, saanko töitä ja miten elämä jatkuu, mutta aika sen sitten näyttää.

  Olen tottunut syömään hyvin ja liikun paljon, joten en osaa oikein tästä tinkiä ja jotenkin olen pärjännyt. Tosin ihana mummu on luvannut maksaa puhelinlaskut ja netin tämän vuoden loppuun, eikä ruoan lisäksi juuri muita kuluja ole. Kuntosaliin + jumppiin menee 59 euroa kuussa. Vaatteita ostan harvoin ja nekin usein käytettynä. Jonkin verran olen myynyt omaisuuttani, joten olen saanut pieniä lisätuloja (PS4, vaatteita jne…).

  Mun täytyy rehellisesti myöntää, että en ole edes laskenut paljonko ruokaan menee, enkä tiedä haluanko laskea. Kaikki ”hifistelyt” olen kuitenkin jättänyt vähemmälle, kun ennen tapasin usein hakea ruokaa Kauppahallista, toreilta, ostella tuoreita yrttejä, tilailla iHerbistä jne….Ruokamenot ovat kuitenkin luultavasti samaa luokkaa kuin sinulla, jollei toisinaan enemmän. Joskus rahat loppuvat kesken, mutta jotenkuten on selvitty. Syön paljon lohta, vihanneksia, salaatteja, juureksia, marjoja, pähkinöitä, siemeniä, avokadoa nyhtökauraa :D, Härkistä ja jonkin verran bataattia, perunaa, kauraleipää jne. Vichyä ostan myös Lidlistä aina sen Saskian 6-packin. Ongelmani on se, että ruoka on itselleni niin suuri pala henkistä, fyysistä ja sosiaalista hyvinvointia, etten ole halukas siitä kovasti tinkimään. Panostan paljon laatuun, koska hyvästä ruoasta saa hyvän mielen ja olonkin. Siksi monesti ostan jotain ”herkkulohia” a la Ekström ja tietyissä tuotteissa on vaikea tyytyä siihen ”huonompaan”/halvempaan laatuun. Tässä itselläni olisi petrattavaa, mutta toisaalta sama se sitten on, kun se ”huono lohi” jää mulla sitten syömättä ja mätänee kaappiin. Mahdollisuuksien mukaan haluan ottaa myös eettisiä/yrittäjää ajattelevia seikkoja ruokailussani huomioon, eikä punainen liha/kana minulle juuri maistu. Myöskään maitotuotteita en voi käyttää paljon tukkoisen olon vuoksi, jonka huomaan heti aeroobisissa treeneissä, kun happi ei vaan kulje :D En silti tässä asiassa natsi ole ja maitojuttuja ostan, jos niitä mieli tekee…ei vain kauheasti tee. Syön kyllä kaikkea ”mättöäkin” aina kun mieli tekee, mutta niihin saa ihan yhtälailla rahaa kulumaan…eineksiä en kuitenkaan osta juuri koskaan. Jos mieleni tekee jäätelöä niin Gelato Factoryn jäätelöt ovat vain niin hyviä, etten oikein muuta malta ostaa ja ostaessani muita, ne maistuvat pahalle :D Myös 3 kaveria, Jymy ja Ben & Jerry’s maistuu ja tietenkin ne ovat juuri ne kaikista kalleimmat. Kuulostan silti ehkä vaativammalta mitä oikeasti olen, koska tarpeen vaatiessa tyydyn vähempäänkin.

  Käyn kyllä kaupassa tarvittaessa pidemmälläkin ja katselen tarjouksia. Usein lähden Käpylään asti Mustaanpekkaan, jos näen lohen olevan tarjouksessa :D On muuten paras savulohi Helsingissä <3 Muutoin asioin pitkälti keskustan K-kaupoissa (Postitalo ja Kamppi) sekä jonkin verran Lidlissä. Suippopaprikat haen S-kaupasta. Superfoodit tilaan Foodinilta ja proteiinipatukat saan aikalailla ilmaiseksi Questiltä, jossa olen ambassadorina. Toki tarvittaessa voin tinkiä jostain vichyistä ja monia tuotteita on jäänyt pois käytöstä. Olisihan sitä kiva sisustaa, käydä matkoilla, keikoilla ja tapahtumissa, mutta sen aika olkoon sitten joskus. Koen kuitenkin olevani aktiivisesti mukana monessa ja sosiaalisen persoonani kautta luotto tulevaisuuteen on jonkinasteinen. Se on tietty aina iso takaisku, jos jotain hajoaa tai isompia hankintoja tulee eteen. Siitä stressaan joskus.

  Muutama pahe itseltäni löytyy ja yksi niistä on juuri nuo mainitsemasi JJB:n smoothiet. Onhan niillä se leimapassi ja Cityshopparilla saa -10% alennuksen. Silti niihin on mennyt aivan liikaa, kun olen alkanut treenin jälkeen juoda niitä palautusjuomana. Kannan mukana omaa heraproteiinia ja vaniljajauhetta, jonka sekoitan valmiiseen smoothieen :D Proteiinin tilaan aina 4 kg ämpärin vanilja-stevia heraisolaattia aminopörssistä ja silloin tällöin teen Foodinille muutaman kympin tilauksen, johon kuuluu ne välttämättömimmät superfoodit. Onneksi sieltäkin saan alen ambassador-hommien puolesta (tosin täytyykin tarkistaa onko koodi meille vielä voimassa). Sellainen tunnustus täytyy myös tehdä, että tupakkaa minulla menee n. 3-4 savuketta päivässä. Sen voisin kyllä halutessani lopettaa, mutta en ole sitä vielä ongelmaksi kokenut.

  Mielenkiintoinen postaus ja monesti sitä aina miettii miten jotkut pärjäävät niin vähällä ja mihin ihmisten rahat sitten menevät. Eihän se kuitenkaan minulle kuulu tai ei siitä ainakaan itselleen kannata stressiä ottaa, vaikka ruokaan meneekin enemmän, kun kuitenkin voin paremmin syödessäni paremmin. Jokainen käyttäköön rahansa miten parhaaksi sen kokee. Itse olen tyytyväinen näin, vaikka töihinmenoa jo kovasti odottelen ja vähän ulkomaille töihinlähtökin on kutkutellut mielessä.

  Tää sun blogi on kyllä viimeisen vuoden aikana parantunut niin huimasti, että näitä sun postauksia on ilo lukea ja muutenkin sinut olisi varmaankin mukava tuntea. Ehkä se on sitä, kun tämä on nykyään tietyllä tapaa paljon avoimempi. Vaikutat jossain asioissa hyvin samankaltaiselta kuin minä ja pystyn samaistumaan moniin juttuihisi, vaikka eroavaisuuksiakin toki löytyy. Siksi tänne kai aina palaakin. Kaikkea hyvää meneilläolevaan syksyysi :)

  -Jonna

 26. Meillä menee kahden aikuisen ihmisen ruokiin noin 100e/vk + välillä lounasravintolassa käynnit tai muut ulkosyömiset, keskimäärin alle 150e kuitenkin :)

 27. Opiskelijana nuukailen paljon ja olenkin löytänyt suuren avun leipäjonosta. Välillä saa tuotteita, joita ei millään raahtisi kaupasta ostaa. Pidän leipäjonoa myös hyvänä ekotekona, sillä muuten ruoka menisi roskiin!

  • Opiskelijana kuuluukin nuukailla. :) Jos ei halua nostaa hurjaa lainaa on se oikeastaan ainut mahdollisuus, työnteon lisäksi tietysti. Tosin eipä niillä 600€/kk vai mikä se raja nykyään onkaan kovin pitkälle elellä…

   Hyvä ajatus tuokin! Sieltä saa varmasti hyvää tavaraa joka tosiaan muuten heitettäisiin menemään.

 28. Olen käyttänyt kauppakassina Ikean sinistä kassia, jonka saa myös kätevästi olalla. Mielestäni huomattavasti miellyttävämpi kantaa kuin kaupan muovikassit, kun asentoa voi vaihtaa. Myös reppu/salikassi toimii.

  Olen kerran päässyt alle 200e ruokakuluihin ja silloin todellakin nuukailin (ja toki kaapeissa oli ruokaa). Monilla ihmisillä ei ole konkreettista käsitystä siitä paljonko ruokaan menee rahaa. Asuntolainoja/lisälainaa hakiessa ym. on enemmän sääntö kuin poikkeus, että ruokakuluiksi ilmoitetaan 4 hengen perheessä alle 500e/kk, jossa lapset eivät ole vauvoja.

 29. Mielenkiintoinen postaus. Kulunseurantaa tehnyt tässä pari kuukautta itsekin ja onhan se ollut silmiä avaavaa. Paljon enemmän saa säästöön, vaikka ei oikeastaan joudu luopumaan mistään, kun vähän järkeistää ostosteluaan. Ja laatuun kannattaa ehdottomasti panostaa, mieluummin huivi, joka kestää vuosikausia käyttöä, kuin halppis, joka nukkaantuu muutaman käyttökerran jälkeen ja lentää roskiin..

  Hauska myös kuulla, etten ole ainoa, joka ei vaan tykkää syödä edellisen päivän ruokia :D Kaikki ovat kummastelleet tuota.. Minä kokkaan joka päivä uudet ruuat, joista on kerraksi syödä, vaikka se onkin työläämpää ja kalliimpaa. Meillä ruokatilille menee 400-450€/kk ja sisältää toki kodinhoito ym. juttuja, joten pelkän ruuan osuutta en tarkalleen tiedä. Mielestäni tuo on kuitenkin vähintäänkin kohtuullinen summa kahdelle treenaavalle aikuiselle, joista toinen on melkein vegaani ja toinen sekaani :D Säästän kyllä paljon keräämällä itse marjat ja kasvattamalla itse ruokaa omalla kasvimaalla. Minulla on myös yrttejä kasvamassa ikkunalaudalla, tämähän onnistuisi varmaan kaupunkiasunnossakin?

  Kiitos kivasta lukemisesta ja on muuten tosi mukavaa, että vastaat usein kommentteihin! :)

  [email protected]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 2
Tykkää jutusta